Søg i 1200 opslag:

07/08/2023

God Oz shiraz og frugtig god riesling!

Efter mange år med sødlige sværvægtere fra Italien kan det være godt med en frugtbombe fra Down Under. Her er ingen restsødme, men masser af frugt -Nugan's McLaren Parish og dejlig drikbar shiraz! 

Meny har også en god pris på tyske Peter & Peter, hvor den lette røde pinot noir overrasker positivt -til 50!- selvom den ikke kan måle sig med Riesling fra selve Mosel, både den tørre og Feinherb.

    Hvis du skal i Meny, så er Glenlivet's 12 årige Single Malt Whisky et godt køb til 200, mens en hvid sauvignon fra Brancott i New Zealand også kan fidne vej til indkøbsvognen. 

Bedste KØB: Nugan Shiraz "McLaren Parish" - Peter & Peter Riesling/rosé/Pinot Noir 
Godt KØB: Brancott Sauvignon Blanc - Chasse des Princes grenache - Princes Rhone - Casalforte Ripasso - Cote des Roses rosé/hvid - Glenlivet 12 år Malt Whisky 
uge 32/2023

Nugan Shiraz "McLaren Parish"... 79.95

2019 Australia, Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.8.

Set i 2019. Nugan er et af de store, uafhængige vinhuse baseret nær Griffith i det hede Riverina. Men huset laver også vine i de bedre, køligere områder som McLaren Vale, for mange leverer Australiens bedste område til shiraz. Denne skal komme fra særlig mark. Vinen laves på moderne vis og har intens frugt, stor styrke (15%), fed, lang -meget kommerciel og ganske imponerende. Jeg vil drikke den ret ung, mens den har charmen.  

      Tvivler på så stor forskel, men 2018 har fået 97p af Decanter, den kommercielle udgave af det ellers seriøse magasin Decanter, mens 2019 "kun" har fået 90p!. Læg ikke for meget i det, for vinen er nu meget god. 

Peter & Peter rød/hvid/rosé... 50,-

Riesling Trocken eller Feinherb "Steillagen", Pinot rosé, Mosel, Pinot Noir Pfalz, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.8.

Hvid riesling fra Mosel's "Steillage","feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre. 2019 fik 88p/Meininger, i dag er vinen 2022, måske bedre. Trocken er tør uden at overdrive, med en lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig absolut drikbar og et superkøb. 

    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, men med typisk hindbæraroma og ret tør, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* i Ekstrabladet + godt køb. Fås også som pinot rosé, som ret unikt er fra selve Mosel, hvor pinot indtil klimakrisen slet ikke kunne modne. Ikke smagt.   

    Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 
      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse, som leverer store mængder vine til alle kæderne. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 

Brancott Sauvignon Blanc... 59,95

New Zealand, godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 10.8.

Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt med let sødme, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk trods en lille restsødme i slutningen. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! Trods millionerne er vinen faktisk god og et godt køb. Kenderne er delte -2020 fik 89p/Spectator, men kun 85p/WineEnthusiast (som ikke var vild med sødmen). 
      Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard, som også ejer bl.a. Jacob's Creek og Orlando i Australien. 

Fra New Zealand også Matua Sauvignon Blanc (69,95, *). Del af Treasury, men foretrækker næsten Brancott.  

6 fl. 279,  godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 10.8.
En enkel, god vildtvin med åben bærfrugt og rund kraft med mere bær. Nydes kælderkold. Cellier des Princes er det eneste kooperativ i Chateauneuf du Pape og omfatter hele 580 hektar vin, men arealet med "Pavevin" er lille, faktisk mindre end adskillige domæner -hele 5/6 er uden for "Pavens område"! Men kælderen laver god vin i dag! Denne er en simpel landvin på grenache druen, men slet ikke ringe! 

Cotes du Rhone "Cellier des Princes"... 59,95

Reserve, godt KØB + **** (5/5)Meny, indtil torsdag 10.8. 
En god Rhône fra kooperativ i Chateauneuf du Pape, hvor vinen er lavet. Princes leverer trods adressen ikke meget "pavevin", men til gengæld en masse ofte glimrende Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Casalforte Ripasso, Valpolicella... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.8.
Sidst på tilbud til 70, så et godt køb. Vinen kommer fra Riondo kælderen i Soave, del af Collis, et 2.grads kooperativ, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men gode takter i en middel-Ripasso. 

Pelissero, Barbaresco eller Langhe... 139,95

**** (4/5), Menyindtil torsdag 10.8.. 

Vinen har fået et gevaldigt Covid-hop, fra 100 kr i 2021 til 140,  40% op i pris. 
      Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).
      Barbaresco er fra den gode 2018 årgang, med en lidt køligere stil. Tør, tannisk, men med god bund og fylde samt attraktiv frugt -tror på den om 2-5 år.  Nubiola kommer fra en række mindre skråninger. 
     "Long Now" er mix af nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men da 50% barbera blandes i nebbiolo kan vinen ikke kaldes Barbaresco. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -mere afrundet end Barbaresco. Ca. 15.000 fl/år.

Côte des Roses hvid/rosé, Sydfrankrig... 69,95

Godt KØB + **** (4/5), Menyindtil torsdag 10.8.. 

Gérard Bertrand var måske den første, der forstod at Sydfrankrig kunne lave rosé så god som Provence. Og sikkert ham, der har tjent mest på denne viden -og værdien af fancy flasker!  
      "Rosenvinen" er mest kendt. Den hvide chardonnay har pæn friskhed og lidt syre. 
    Langt det meste er dog Pink, og den er faktisk rigtig god, men ikke et fund til prisen! God frugt, middel fylde, mere sød bærfrugt i smagen,, som balanceres af lidt syre. Fås også som rød (pinot noir). 
      På ganske få år har Gérard Bertrand fået banket et af de største huse i Sydfrankrig op. Fader Georges ejede Villemajou, Corbières, som var del af kooperativ indtil 2002. Her lærte Gérard faget, mens han var professionel spiller i den franske nationalsport, rugby. Vin blev fremtiden, men med rugby'ens energi oveni! 
     I 2012 blev Villemajou suppleret med l'Hospitalet i Clape, et bjerg nær strandene ved Narbonne, som i dag er hotel og spa foruden hovedsæde og vingård. I dag ejer han en lang række små vingårde, som supplerer den indkøbte vin til en lang række mærker. Men lur mig, om ikke han tjener flest penge på fancy flasker! 

Glenlivet 12 år Single Malt Whisky... 199,95
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.8.

Det første -legale- destilleri og som sådan den mest berømte (men ikke bedste) Single Malt. "Double Oak" (lagret i 2 typer eg, i hvert fad 6 år) giver en blid all-rounder med let sødme. Var i Skotland i juli, og her er prisen langt over 300, mens en 3 år ældre Glenlivet 15 herhjemme koster over 500.   
      Nyere ratings 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav meget dyrere Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og den superbe Glenfarclas 12 år 4. Stol ikke for meget på brugerstyrede guides! 
    Til samme pris også den fine Tanqueray Gin "No Ten" (199,95, 4*) med fuld 47% styrke.