Søg i 1200 opslag:

07/08/2023

Uge 32 topkøb: Velkommen hjem fra ferie!

En sydafrikaner til foræringspris, en formidabel vin fra Chile og en Chablis til lavere pris, end du skulle betale i weekenden (trods 40% rabat!). Der er rigtig mange gode tilbud i den første uge efter feriens afslutning. 

Deres udsendte Vinkender slappede naturligvis ikke af i ferien, men smagte sig gennem masser af vine på besøg i bl.a. Skotland, England, Frankrig og Sverige. 

    Arbejdet kalder igen med en masse vine på supermarkedets hylder. Over 100 tilbud i denne uge -så mange gode tilbud har jeg ikke set i næsten 2 måneder, så det var svært at begrænse sig til 20 tilbud!  

    Men må kontatere, at Danmark er et rigtig godt land at handle vin, når du kan fås en Spier "Signature" (som koster 100 i England) til 25, mens den smukke Antu fås til 50 (flere varianter). 

    Blandt de hvide dominerer druen Riesling (igen) fra Tyskland (40 og 53) og Alsace (89), men der er også tør, ren Chardonnay fra Chablis (99) og Barolo-området (59). Og brus -både sød (39) og tør (45-50)- er ikke glemt som heller ikke samt rosé fra bl.a. Tyskland (39) og Frankrig (59). 

   Ialt 20 tilbud fra 25-100 kr. Vine fra Superbrugsen, Kvickly, Føtex, Bilka og Netto samt Dagrofa (Meny). Rema1000 og Lidl har ikke annonceret tilbud i denne uge. Irma har ikke længere ugens tilbud, desværre. 

    Jeg har vurderet 140 tilbud fra alle førende supermarkedskæder i Danmark  Alle vine er tappet i vinlandetom andet ikke er nævnt. 

uge 32/2023

10 vinkøb under 50,-

Spier "Signature", rød/hvid/rosé... 25,-

rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé, Sydafrika

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.august

Den laveste pris jeg har set på denne vin, der ellers tilbydes til 50-55 kr. Du får rigtig meget for pengene. Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra.  

      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker helt god hvid chenin blanc (5* i Vinavisen i aktuelle 2022) og rund, frugtig rød cabernet, men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé 2022 også har fået 5* i Vinavisen (som måske ofte er gavmilde). 


Moscato d'Asti "Fiorita"... 39,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10.august
Sidste år skulle du have Bilka+ app for at få vinen -til 40, hmm! Men en herlig blidt brusende sød hvid med rig duft. Gemma leverer ok Barolo og god Asti spumante. Men den knap så b(e)rusende frizzante er ofte bedre. Denne siges at komme fra særlig skråning, Fiorita. Til frugtdesserten eller apéritif.  

Dr Pauly Noble House rød/hvid... 39,-

Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.august 

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House har næsten mere aroma, men også god friskhed. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris.  Dr Pauly-Bergweiler henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - men Noble House er gode køb.

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 39,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10.august

Fra bakkerne omkring Lisboa, Portugal. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. Får fine noter af kritikere, bl.a. 16p/20 fra lokale Grandes Escolhas i 2019/20, mens 2019 fik 16p/20 fra Vinum. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende næsten tropisk frugt. Rosé ikke smagt.

Bajoz Toro "Roble"... 39,-
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10.august

En ganske kraftig vin med rig bærduft med kun lille antydning af eg, ret afrundet, men uden den store dybde i smagen. Men godt nok velsmagende især til prisen! Kenderne er uenige -90p fra Gilbert & Gaillard og 86p fra Peñin + 2 guldmedaljer her i 2023 (årgang 2021). 

Trapiche "oak cask" rød/hvid/brus, v 6 fl: 41,50

6 fl: 249, rød malbec, pinot noir og cabernet, hvid chardonnay, sparkling brus, Argentina

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24. august

Jeg foretrækker Trapiche "oak" for den sært nok markant dyrere Alamos (sært nok er prisen uden for Danmark den samme). Men begge er  indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg, resten ser kun stål, og det er helt ok med mig. 
    Malbec -mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. 2019 90p/Falstaff. Men også cabernet og chardonnay anbefales, mens pinot er ok, hvis du ikke venter en vin med duft og smag à la Bourgogne. Sparkling er ganske ok til begynderen, men Champagne tifosi bør undgå den! 

Mucho Más ... 45,-

Rød, hvid, rosé og brus, Spanien

*** (3/5), Netto, indtil fredag 11 august

Sparkling får som Prosecco brus på tryktank -ikke i flasken som Cava- men er ganske velsmagende med god frugt, friskhed og balance. Ikke tør (restsødme 14 g/l), men heller ikke sød. Druer omtrent lige dele chardonnay og viura/macabeo. Kom på markedet sidste år og har høstet en del medaljer, senest 88p/Decanter (med etiket Guv'nor). 

     Den røde glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Excellent køb. Den hvide laves på druerne verdejo, sauvignon + lidt chardonnay, som får en kold gæring og 2-3 måneder "sur lie". Forbavsende frisk med god aroma, tør, middel fylde -flot for vin fra så varmt et område.

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 49,-

økologisk**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.august

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og topkøb til 49. Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid (5*/Vinavisen), mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 

Cava Codorniu "Clásico", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10 august

Brut er en simpel, spinkel cava med æbleagtig aroma og ren eftersmag. Slet ikke klasse som crémant, men bestemt ikke ringe. Codorniu var den første cava historisk (udtal: gah-vá), til 50 er brut et rigtig godt køb (tror den er mindst lige så god som Faustino cava (79,50, Bilka), som Rioja-huset henter nær Codorniu). 


Baron de Ley, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, også rosé "Lagríma" og hvid "sur Lie", Spanien
***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10-august 
En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb. 
Jeg drikker egentlig lige så gerne denne som den noget dyrere Gran Reserva, selvom denne er mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
      Set i 2018 og 17 med 91p/Guía Peñin. Suppler evt med en hvid eller rosé, hvis du ikke vil have 6 flasker rød! Begge eer også rigtig gode, især den hvide, hvor den unikke hvide tempranillo indgår. 

5 vinkøb 50-70,-

MontGras "Antu" rød/hvid... 50,-
Rød cabernet-sauvignon, carmenère og syrah, hvid chardonnay, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Vinen var et topkøb til 65 (i Bilka), så til 50 fund til prisen! Fra enkeltmarker i de bedste områder til hver enkelt drue. Der tappes ret små mængder.  

     Syrah fra Ninquén, Colchagua, den første såkaldte "Bjerg vinmark" i ChileYppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. 2019 fik bl.a. 93p/Descorchados, 93p/Tim Atkin, 91p/James Suckling og 88p/Parker. 
      Cabernet (med lidt carmenère) også fraNinquén. En fast, kraftig og smuk vin. 2018 og 19 har fået 94p/Descorchados, men kun 90p/TimAtkin.
      Carmenère er fra "Cabaña Blanca" i Peumo. Lige så kraftig som cabernet, med rig aroma af kaffe/krydderi/urt, ret frisk, men afrundet og lang. Jeg synes ofte, den er bedst efter 4-5 år, men faktisk også flot nu. 2020 er valgt som Top 10 carmenère i Drinks Business. 
       Chardonnay er fra Rotunda i den del af Casablanca, der er tæt på det kølige Stillehav. For mig knap så overbevisende som de røde -fed, rig, men pæn længde og med lidt syre. 2020 fik 92p/TimAtkin. 

Peter & Peter rød/hvid/rosé... 50,-

Riesling Trocken eller Feinherb "Steillagen", Pinot rosé, Mosel, Pinot Noir Pfalz, Tyskland

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.8.

Hvid riesling fra Mosel. Feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre. Trocken er tør uden at overdrive, med en lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig absolut drikbar og et superkøb. 

    Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, men med typisk hindbæraroma og ret tør, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* i Ekstrabladet + godt køb. Fås også som pinot rosé, som ret unikt er fra selve Mosel, hvor pinot indtil klimakrisen slet ikke kunne modne. Ikke smagt. 

Dr Pauly-Bergweiler "Premium", kr/fl v 6: 53,17
6 fl: 319, 2022 Riesling Trocken (tør) eller Riesling Kabinett (sødlig), Mosel, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10 august

En rigtig god storebror til den faste tysker, Noble House. Forskellen er klar: druen riesling fra selve Mosel (modsat Noble House fra det billigere Rheinhessen). 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. Foretrækker selv den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som kun gør godt for smagen, som har rigtig meget riesling flint og aroma. Testvinder i Vinbladet. 
    Etiketten er den samme som vinene fra Dr Pauly's egen vingård, men druerne er formentlig købt ind udefra (derfor den rimeligere pris). 

Fontanafredda barbera eller chardonnay.... 59,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.august

Moderne udgaver af traditionel Piemonte fra Fontanafredda (se herunder). Jeg holder mest af den røde barbera (Alba), som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 får 88p af Spectator, og den aktuelle 2020 er formentlig lige så god. Topkøb. 
      Hvid chardonnay (Langhe) har ingen eg, men god aroma, sprødhed og stil. Ikke helt så overbevisende som den røde, men indbydende og frisk. 2020 fik 5* + ugens bedste køb i Ekstrabladet, mens 2019 fik 89p/Spectator. I dag årgang måske 2021 -og det skal du ikke være ked af. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. 

G.M., Aix en Provence rosé... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.august

En nydelig 2022 rosé med diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -simpel, god madvin. GM står for Gabriel Meffre i Gigondas, som også leverer Chasse Rhone. Etienne Meffre leder huset. Generelt pålidelig vin. 

5 vinkøb 70-99,-

Nugan Shiraz "McLaren Parish"... 79.95

2019 Australia, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.8.
Set i 2019. Nugan er et af de store, uafhængige vinhuse baseret nær Griffith i det hede Riverina. Men huset laver også vine i de bedre, køligere områder som McLaren Vale, for mange leverer Australiens bedste område til shiraz. Denne skal komme fra særlig mark. Vinen laves på moderne vis og har intens frugt, stor styrke (15%), fed, lang -meget kommerciel og ganske imponerende. Jeg vil drikke den ret ung, mens den har charmen.  

Riesling Grand Cru Altenberg ... 89,- 
Alsace, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.august

Meget klassisk og sprød riesling trods tapperen, Arthur Metz (engang et favorit hadehus!), et af utallige mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF), som engang var bedre til design end at lave god vin. I dag er der flere gode vine især fra husets egne domæner som la Baume. 

       Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 2020 er en ganske flot vin med masser af aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, tør, lidt frugt over syren -en god  ledsager allerede nu til rigtig mange retter, som syren vil udfordre. 2019 fik 17,5p/20 fra Oldenburg. 

Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc... 89,-

Chile, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.august

Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93+p/100 til syrah i 2019,  mens den hvide sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p og 2019 91p. Andre smagere er helt enige. Så mange points koster normalt dyrt! "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -og bedre vin. 

    Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det specielle navn antyder (andre i Chile grundlagt af baskere er Erràzuriz). Huset var hurtig med eksport til USA, og allerede i 1975 solgte Erik Sørensen Vin Undurraga, som dog i 90erne gik konsumvejen. Huset ejer 1800 hektar vin.

Chablis "Chablisienne"... 99,-

**** (4/5)Bilka, indtil torsdag 10.august

Står til normalpris på 199, noget heftigt for en kooperativvin, men til 99 får du rigtig meget chardonnay -tør, let, frisk med rimelig syre og sprødhed. 
    Chablisienne importeres af flere i Danmark og leverer ofte gode køb. Kooperativet leverer en stor del af Chablis' basisvine, som laves i hypermoderne kælder lige uden for byen. Kælderen fylder 100 år i 2023. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

2011,  ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 10.august

Faustino I står  på vinkortet i "min" lokale restaurant i det spanske til samme pris som Muga Selección Especial. Og den koster p.t. 399 i Bilka. Så Faustino I er et superkøb i Bilka (ofte også på tilbud i Coop og Meny). I butikker er Muga lidt dyrere (Faustino fås for ca. 150 kr i Spanien), mens Muga fås for 161,50. 
.        Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin.