Søg i 1200 opslag:

26/08/2023

Discount: Australsk topkøb til blot 29 + en fader til Zinfandel!

En Hardy rød til blot 29 i Coop365 er ugens topkøb i discount butikkerne. Men sjovest er nok Plavac Mali (49 i Lidl) lavet på drue, der er en af fædrene til zinfandel druen. 

For første gang siden foråret er der vintilbud fra alle discount kæderne. Men du behøver fortsat ikke gå ind her, hvis du vil have topkøb i vin! Rema1000 og Netto har ikke nye topkøb at byde på, desværre. 

    Hardy's Stamp (29 i Coop365) er ugens bedste køb. Vinen smager faktisk helt ok -og til 29 får du meget vin for pengene især i den røde. 

    Lidl har ofte vine, du ikke ser i andre kæder -denne gang gode vine fra Kroatien (49), hvor den røde på en drue, der er fader til zinfandel/primitivo, har karakter, men næppe vil appellere til dig, hvis du foretrækker de flommefede udgaver fra Puglia og Californien! 

Bedste KØB: Hardy's Stamp rød/hvid/rosé
Godt KØB: Prosecco "Bianca Nera" - Ripasso Prima Bruma - Winemakers rød/hvid Croatia - Cimarosa chardonnay + rosé - Faustino V Rioja Reserva - Noble House rød/hvid - That's Why rød/hvid

Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 29,-

Bedste KØB + *** (3/5)Coop365, indtil onsdag 30.august (tappet i England)

Den røde er bedst med en lidt tørrere smag end mange. Men er den et bedre køb end Hardy's Crest (35) eller OPI (33,17 v 6) i Brugsen? Prisen er svær at slå! Kender desværre ikke hvid og rosé. 
      Hardy er traditionsrigt (1853) hus og den vigtigste hus ejet af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 

Prosecco "Bianca Nera"... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 30.august

Denne prosecco har et ganske flot udstyr og får ros af nogle, der burde vide det. Til 59 forventer du en god prosecco med fint brus, ren frisk aroma af æbler og akacie, enkel smag med god syre til sidst, balanceret af lille sødme 

    Et mærke fra Botter, så måske identisk med Prosecco Barocco (samme pris i Brugsen). Et meget stort familiehus, som har leveret vin til Irma siden først i 1970erne -og som (formentlig) overlever hos Coop.

Ripasso"Prima Bruma"... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 30.august

Har slet ikke smagt denne vin, men mon ikke den minder om lignende vine i Brugsen og Irma, som på tilbud fås til 59? Men en god pris, men vent ikke mere end en middelfyldig vin med frugt og frugtsødme, men rimeligt tør i eftersmag. 

Winemakers rød/hvid, Croatia... 49,-

rød Plavac Mali Feričanci, hvid Grasevina, Slavonia Kroatien  

Godt KØB + *** (3/5), Lidlsøndag 27/4-lørdag 2/9

Den californiske vinmager Mike Grgich (udødeliggjort i "Bottle Shock" om Paris smagningen 1976) mente, at Plavac var identisk med Californien's "egen" zinfandel. De ligner hinanden , men i dag ved vi at zinfandel er plavac + dobrovic, som i ægteskab bærer navnet Crljenak Kaštelanski. Så ved du det! Kun lidt sværere at udtale end zinfandel eller primitivo. Men altså oprindelig kommer fra Kroatien!             Den røde Plavac (+ Mali = små druer) er en seriøs drue, denne er (ej smagt) nok mere mineralsk og bærpræget med blot 12,5% alkohol. Den gror i Feričanci øst for Zagreb, nær grænsen til Ungarn og Rumænien. 

      Den hvide Grasevina er ret neutral, meget ren, tør, frisk, men uden særlig aroma og karakter, desværre! 
    Druen kendes i Italien som riesling italico, welschriesling i Østrig og Lazki Rizling (i Slovenien -ikke Slavonien (det skal ikke være nemt!). Og ingen har noget som helst at gøre med den ægte riesling bortset fra navnet!
    Grasevina er tappet af kælderen i Dakova, en af de store vinbyer i Slavonien, et vigtigt vinområde syd for Donau (også kendt som leverandør af træ til mange vinbødkere). 


Cimarosa chardonnay eller rosé, kr/fl v 6: 30,-

chardonnay eller shiraz rosé, Australia (tappet i Tyskland)

Godt KØB + ** (2/5), Lidl, søndag-lørdag 27/8-2/9
Den hvide er (for mig) bedre end etiketten. er tør, lidt vag aroma, fyldig, men mangler friskhed. Rosé har lidt sødme og mere bolsje end syrah-frugt, suk! Men ok australier til prisen. Check årgang -bør ikke have mere end 1-2 år på flaske.  

Faustino V Rioja Reserva... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), fås også som hvid og rosé (3*), Bilka, indtil torsdag 8.september
God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Romertal "V" står for Reserva, lagret på eg (18 måneder) og flaske. Hvid har ikke gjort indtryk på mig, mens rosé er ok uden at kunne matche den røde (og kunne fås til 27 kr i Bordershop i foråret). 

Cava Delapierre seco ... 40,-

** (2/5), Netto, indtil fredag 1.september

Flot navn og etiket, men ... Måske 3*, men tvivler. Når det er bobler, betyder "Seco" halvsød, så vinen er en ung, vagt frugtig cava lagret kort tid. Netto burde have brut også (som har mere friskhed), men har ikke set den, suk. 
    Lidt synd, for Delapierre var en af Codorniu's franske kældermestre, der lærte huset at lave noget, der kunne ligne Champagne. Og det kan denne vin (kun smagt én gang) ikke. 

Noble House rød/hvid/rosé... 40,-

Riesling Trocken (tør), medium eller rosé, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 1.september

Kunne fås i Bilka til 33,17 (v 6) indtil torsdag, så ikke Netto pris!  

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. 

Rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris. Fås også som riesling rosé (med 3% rød pinot), nydelig, men uspændende, lille sødme, og alkoholfri riesling (ej smagt).  

    Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - behagesyg vin på den gode måde. 

Michel Lynch rød/hvid/rosé... 65,- 

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 31/8-2/9
Bestemt ikke et topkøb, men en nydelig, venlig Bordeaux til ok pris, ikke mere! En vinhandlere på nettet melder om "normalpris" på 139, men selv lille søgning viser priser omkring 70-75 kr, så det er vist webbens sædvanlige vilde priser! 
    Rød og hvid smagt flere gange, men det er mange år siden. Men kan se, at nye noter er enige med mig. Kender ikke årgange, men den røde bør nyde indenfor 4-5 år, mnens hvid (100% sauvignon) og rosé bør nydes unge. Alle får typisk omkring 85-86p af WineEnthusiast i nyere årgange. 
    Sidst i 1980erne lavede Jean-Michel Cazès fra Lynch-Bages (5.Cru) dette mærke, som han opkaldte efter Michel Lynch, som var borgmester i Pauillac og en vigtig ejer af slottet.Vinen kan ligne Mouton-Cadet (ejer Rothschild er også fra Pauillac, 69 i Brugsen denne uge). Men Lynch laves i markant mindre mængder. Men vinen er slet ikke bedre, tværtimod, suk! 

That's Why rød/hvid... 49,- 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000torsdag-lørdag 31/8-2/9
Friskfyr'agtig, meget kommerciel vin, rød zinfandel med god frugt og fylde, hvid ikke smagt, men nok uden interesse. OK køb, men næppe meget anderledes end Why Not? og andre vine fra Contri Spumanti nær Garda. Mest kendt for billig spumante. Huset leverer stadig flere vine som ”Why Not?” (Brugsen), ”Perchè No” (Why Not på italiensk). Vinen er hentet i Italiens hæl og laves med sofistikeret kølig gæring og lagring sur lie.