Søg i 1200 opslag:

06/08/2023

Bilka: Sprød tør Riesling og Chablis til lav pris...

Dr Pauly er en historisk ejendom i en smuk gammel ejendom ved Mosel midt i det maleriske Bernkastel. Her laves fine vine, men herhjemme ses mest Noble House (ofte topkøb) og nu den noget finere Premium fra de stejle skifer bjerge over selve Mosel. Til 53 kr lidt af et fund til prisen! 

Bilka havde 40% på fransk vin i weekenden og reklamerede heftigt med bl.a. Chablis "Pierrelée" med 40% rabat til... 119,40. Ikke et tilbud, du skulle gå efter, for du kan få samme vin til 99 -hele ugen! Med dagens rabatter er 40% ikke længere noget der (ra)batter! 

    Bilka har faktisk rigtig mange gode køb i denne uge, lige fra Porta 6 fra Lissabon over Bajoz, en god solid Toro -begge til blot 39- over en unik Montessu fra Sardinien til en sjælden Moscato de Pantelleria fra lille vulkanø syd for Sicilien. 

    Plus en god hvid Rioja Baron de Ley (49,83 v 6, også rosé og den altid gode røde Reserva) og en 12-årig rød Faustino I (99) samt en snart 120-årig Vintage Port Menéres (149). 

Bedste KØB: Dr Pauly-Bergweiler "Premium" Riesling - Chablis "Chablisienne" - Alsace Grand Cru - Porta 6 Lisboa rød/hvid/rosé - Baron de Ley Rioja Reserva - Bajoz Toro "Roble" - 

Faustino I Gran Reserva - Moscato d'Asti "Fiorita"

Godt KØB: Baron de Ley Rioja hvid/rosé - Moscato de Pantelleria "Giardino" - Montessu Sardegna - Campogiovanni Brunello - Montelvini Spumante Promosso - Codorniu Cava brut - Martenot Crémant de Bourgogne - Meneres 2014 Vintage Port 
uge 32/2023

Dr Pauly-Bergweiler "Premium", kr/fl v 6: 53,17
6 fl: 319, 2022 Riesling Trocken (tør) eller Riesling Kabinett (sødlig), Mosel, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10 august

En rigtig god storebror til den faste tysker, Noble House. Forskellen er klar: druen riesling fra selve Mosel (modsat Noble House fra det billigere Rheinhessen). 

    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. Foretrækker selv den tørre "Trocken", som stadig har nogle gram restsødme, som kun gør godt for smagen, som har rigtig meget riesling flint og aroma. Testvinder i Vinbladet. 

    Etiketten er den samme som vinene fra Dr Pauly's egen vingård, men druerne er formentlig købt ind udefra (derfor den rimeligere pris). 

Chablis "Chablisienne"... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 10.august

Står til normalpris på 199, noget heftigt for en kooperativvin, men til 99 får du rigtig meget chardonnay -tør, let, frisk med rimelig syre og sprødhed. 
    Chablisienne importeres af flere i Danmark og leverer ofte gode køb. Kooperativet leverer en stor del af Chablis' basisvine, som laves i hypermoderne kælder lige uden for byen. Kælderen fylder 100 år i 2023. 

    Bilka tilbyder også Chablis Calvet (89, 4*), men gå efter Chablisienne, som er tappet i Chablis. 
    Samt Macon Azé "Burgondie" (79, 4*), formentlig lige så god chardonnay, men den skal du købe i Føtex (69). 

Alsace Grand Cru, Traber...  89,-

Riesling Brand eller Pinot Gris Gloeckelbeerg, Frankrig

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10.august 

Her er Bilka til gengæld billigere end Føtex (99).

Traber er del af kooperativet i smukke Ribeauvillé og leverer flot snarere end stor vin. Grands Crus er blandt de bedste godt 50 vinbjerge i Alsace. Gennem årene har jeg set flere Cru navne. 
      Riesling laves på Brand i Turckheim. Bjerget anses for bedst til riesling, takket være granit under tyndt lag jord, som let varmes op. Men har nu også smagt god gris, som er kraftig, fed, blød, men slet ikke klasse som riesling, der er tør og præcis.   
      Altenberg er et mindre bjerg, som sjovt nok ligger ganske langt mod nord for Ribeauvillé, men er rigtig god til pinot. Den anses dog ikke for i top blandt grand cru'erne. Har smagt den 2 gange og fundet den tør, aromatisk, ren, typisk og flot. Måske det bedste køb?  


Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10.august

Fra bakkerne omkring Lisboa, Portugal. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. Får fine noter af kritikere, bl.a. 16p/20 fra lokale Grandes Escolhas i 2019/20, mens 2019 fik 16p/20 fra Vinum. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende næsten tropisk frugt. Rosé ikke smagt.

Fejende flot spansk! 

Baron de Ley, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10-august 

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb. 

Jeg drikker egentlig lige så gerne denne som den noget dyrere Gran Reserva, selvom denne er mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

      Set i 2018 og 17 med 91p/Guía Peñin. Suppler evt med en hvid eller rosé, hvis du ikke vil have 6 flasker rød! 
      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa

Baron de Ley Rioja hvid/rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10 august

Nu har jeg igen givet den hvide og lyserøde chancen (ældre årgange har ikke imponeret), men kælderen lærer støt og roligt nyt (især fra Frankrig!). 

Den hvide lagrer sur lie og er rigtig god, frisk med ren aroma. Druerne er hvid garnacha og ret unikt hvid tempranillo, der giver en vin med mere aroma. 

    Den lyserøde eer ren garnacha, hvor saften kommer uden presning ("Lagríma"). Lagrer også sur lie indtil tapning. Testvinder i en smagning, for mig også god, diskret aroma, men nydelig, fyldig, ganske frisk. Nydes ung til en salat. 

Bajoz Toro "Roble"... 39,-
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10.august

En ganske kraftig vin med rig bærduft med kun lille antydning af eg, ret afrundet, men uden den store dybde i smagen. Men godt nok velsmagende især til prisen! Kenderne er uenige -90p fra Gilbert & Gaillard og 86p fra Peñin + 2 guldmedaljer her i 2023 (årgang 2021). 

   Bajoz er mærket for Toro, som laves i stor bodega ved Zamora. Huset har sit eget meget populære vinmuseum (foto). 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

2011,  Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 10.august

Faustino I står  på vinkortet i "min" lokale restaurant i det spanske til samme pris som Muga Selección Especial. Og den koster p.t. 399 i Bilka. Så Faustino I er et superkøb i Bilka (ofte også på tilbud i Coop og Meny). I butikker er Muga lidt dyrere (Faustino fås for ca. 150 kr i Spanien), mens Muga fås for 161,50. 
.        Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin

Italiensk -også et par sjældne! 

Moscato di Pantelleria, 50cl ... 99,-
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17.august
En ganske unik moscato stærk, sød hvidvin fra den lille ø Pantelleria, som ligger omtrent midtvejs mellem Tunis og Sicilien (nord for Lampedusa). Overdådig aroma og frugt, rimeligt frisk trods god sødme. 
    Denne vin laves stort set udelukkende af huset Pellegrino og nabo Donnafugata, der ellers er mest kendt for Marsala, men også har denne herlige dessertvin. Den laves af moscato med det lokale navn zibbio.
Montessu, Sardegna ... 99,-
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10.august
Set i 2019. Endnu en lidt sjælden italiener til os, der er grundigt træt af Rip'amaroner! Vinen kommer fra god ejendom på Sardinien nær kysten ikke langt fra Cagliari, den store havn på sydkysten. Druen er mest carignan -den lokale specialitet- plus et mix af Bordeaux-druer. Ikke smagt, desværre, men kan se, at 2018 fik 90p/Andreas Larsson og 2020 90p/WineEnthusiast. En solid, magtfuld vin med god bund og længde -til en krydret gryderet. Server kælderkold. 

Campogiovanni Brunello ... 179,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 10.august
"Johan's Mark" vingården ejes af det gode Chianti-domæne San Felice og leverer flot brunello, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (mere sand i jorden). Husker ikke årgang, men vinen er pålidelig år efter år. Formentlig 2016 (94p/Spectator) eller 2017 (knap så god, 90p/WineEnthusiast)

le Arche Ripasso, kr/fl v 6: 53,17

6 fl: 319, Valpolicella, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10 august
Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer.

Crémant og andet brus!

Montelvini Spumante ... 39,-
Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10.august
Ej set eller smagt endnu, men nydeligt udstyr i stil med 500+ kr Champagne i 50erne, men nok en ydmyg drik. Promosso? Et tegn på, at mængden af Prosecco (hvor Montelvini er blandt de store) har nået grænserne for hvad der kan tappes! Måske en fusion af prosecco og mouseux. Måske  pinot/chardonnay blend med bobler!  


Moscato d'Asti "Fiorita"... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10.august
Sidste år skulle du have Bilka+ app for at få vinen -til 40, hmm! Men en herlig blidt brusende sød hvid med rig duft. Gemma leverer ok Barolo og god Asti spumante. Men den knap så b(e)rusende frizzante er ofte bedre. Denne siges at komme fra særlig skråning, Fiorita. Til frugtdesserten eller apéritif.  

Cava Codorniu "Clásico", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10 august

Brut er en simpel, spinkel cava med æbleagtig aroma og ren eftersmag. Slet ikke klasse som crémant, men bestemt ikke ringe. Codorniu var den første cava historisk (udtal: gah-vá), til 50 er brut et rigtig godt køb (tror den er mindst lige så god som Faustino cava (79,50, Bilka), som Rioja-huset henter nær Codorniu). 

Crémant Martenot, Bourgogne hvid/rosé... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10 august

Den hvide har jeg smagt 2 gange i festligt lag og husker den som helt ok, ren og frisk, lidt neutral aroma og meget lille sødme sidst i smagen. Den lyserøde ikke smagt. Martenot er et af mange huse ejet af GCF, som laver crémant over det meste af Frankrig, bl.a. i Bordeaux (Calvet og Dulong), Loire, Jura og Alsace -samt Bourgogne.  

Menéres 2014 Vintage Port... 149,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 10.august

Ikke i top, men en meget lav pris for Vintage. Menéres er et mærke fra Fernando og àlvaro van Zeller, ex-ejer af Noval, og del af Douro Boys. Familien leverer rigtig god Port under mærker som Maynard og Baron de Vilar. Den almindelige 10-årige Menères har skuffet lidt på det sidste. 
      2014 er ikke et klassisk år som 2015 og 17, men ofte rigtig god og kan nydes ret ung. Ikke smagt, men den almindelige Baron de Vilar er rigtig flot i en afrundet stil. 

Bilka tilbyder også Andresen 10 års tawny Port (149, 5*). Andresen eer et rigtig godt hus med fine tawnies. Ikke smagt de sidste par år, men har gode minder om deres 10 årige Centuty Port!