Søg i 1200 opslag:

17/08/2023

Gode bobler til topvin fra "Down Under"

Der er tilføjet 3 gode bobler til Brugsen's stærke tilbudsvine, som (igen) klart overgår rivalerne i denne uge. Bedst er dog vinene fra "Down Under", fra Chile over Sydafrika til Australien. Svært at overgå! 

I top er den fremragende Terrunyo carmenère med 93p/Parker (og det plejer at koste mere end 89). Plus Trivento "Golden Reserve" malbec (også 89) samt i den mere daglige klasse som OPI rød/hvid, som er helt uden for konkurrence til blot 33,17 kr (v 6 fl)!

     Hos andre ville Hardy's Crest (35) være i top, både i rød og hvid, og Santa Rita 120 (33,17 v 6) må også bøje sig for OPI! 

    Fra Sydafrika's Spier har Coop en sødlig Re:Riesling (33,17 v 6), som jeg nok burde købe til en thai-ret eller sushi, men jeg går nok med den økologiske Natured (39) eller den fine PS Grand Reserve (49). 

    Coop har mange andre tilbud, et par klassiske Bordeaux-vine som Viramon og Croix-Chaigneau (109, og ikke mindst en Cognac Normandin XO til bare 199. 

uge 35/2023

Bedste KØBOPI barrel rød/hvid - Terrunyo "Peumo vineyard" carmenère - Trivento "Golden Reserve" - Hardy's Crest rød/hvid - Spier Re:Riesling - Spier Natured rød/hvid - Normandin XO Cognac

Godt KØB: Prosecco "Barocco" - Brachetto "Suagna" - Fontanafredda Moscato - Mascota rød/hvid - Spier PS Grand Reserve rød/hvid/rosé - "L" Laroche chardonnay/pinot noir - Viramon Grand Cru St Emilion - La Croix Chaigneau Lalande Pomerol - Faustino I Gran Reserva - Santa Rita "120" rød-hvid-rosé - Pocas 10 Port 

Prosecco "Barocco"... 59,-

Godt KØB + *** (3/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.8.
Ikke smagt, men forventer fint brus, duft af æbler, let frisk og rimeligt sprød med kun lille sødme til sidst. 90% prosecco (glera), 10% chardonnay. 
    Et mærke fra Botter, der har leveret vin til Irma siden først i 1970erne -og som nu (formentlig) overlever hos Coop. Botter er et familiehus, men meget stort og med vine fra det meste af Italien. Flot udstyr, iøvrigt! 

Brachetto "Suagna", Piemonte, sød rød brusvin.... 59,- 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 31.august 
En slags sød rød Asti med smukt rødt brus og en forførende aroma af hindbær. En specialitet i Piemonte, som går rent ind -og ud igen. Men ungerne elsker det! SmagpåVin gav den 5*. 

Fontanafredda, Moscato d’Asti, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 31.august
Vinen kommer ikke fra det fine Fontanafreddas eget domæne, men fra druer omkring Asti længere mod øst. Fint lille brus, indbydende aroma med sød bærfrugt, som går igen i smagen, som er sød, men ikke vammel. 
    Men... jeg vil aldrig købe 6 flasker af en vin, der skal nydes inden for et år. Snak med brugsuddeleren! 

OPI barrel selection rød/hvid... kr/fl v.6: 33,34

3 fl: 100cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

Et rigtig godt køb til 50 i marts, så et superkøb til 33! Kender bedst malbec, som er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Måske er cabernet knap så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er også ganske ok, men har ikke smagt den.

De røde OPI er rigtig gode, og denne pris er tæt på det latterlige! Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke.

La Mascota, rød/hvid... 59,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnay, Argentina

Godt KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.8.

Pris er lav for så god en vin! Vinene får år efter år høje karakterer i pålidelige guider. Både Cabernet og Malbec får i 2021 91p/100 af lokale Descorchados.

    Flot malbec med solid fylde, afrundet og med masser af frugt og charme. Kender ikke cabernet så godt, men vent en lidt mere krydret vin, måske. 
      Chardonnay (87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto). 

Terrunyo "Peumo vineyard" carmenère... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

Set i 2019 med 93p/Parker. Matcher denne vin på Chiles "nationaldrue" langt dyrere vin fraCalifornien såvel som Europa. I USA er prisen 60$, ca. 400, så prisen i Coop er ekstremt lav. Vinen kommer fra et af de parceller, som giganten Concha & Toro har valgt til deres ypperste vine -her mark 27 i Peumo i Cachapoal.  År efter år i top, så glæd dig også til 2021 (97p/Descorchados). 
      2019 Carmenère får 5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponeret er 93p/Parker: "The most impressive Carmenere... The 14.5% goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh". 
    Ca. 100.000 flasker tappet -en bagatel for et firma som Concha & Toro, som mere kendes for billig vin som Sunrise, Frontera og den bedre Casillero del Diablo (carmenère i denne serie laves 4 mill. fl/år!), Emiliana osv.  

Trivento "Golden Reserve" malbec... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 31.august

2019/20. Topvin fra Concha & Toros argentinske hus, som nu har fået sort etiket (lidt kikset for en Gylden Reserve, måske!). Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, men en lidt bredere og blødere stil end carmenère. 
      2019 fik 5* fra Ekstrabladet: ”Pæn koncentration og pæn intensitet med blommer, lakrids og vaniljenoter i smagen. Flot klassisk malbec.” Den unge 2020 fik hele 92p/100 af Vinous, som generelt hører til de mest pålidelige kritikere. 

Hardy's Crest, rød/hvid/rosé... 35,-

rød cabernet-sauvignon shiraz, hvid chardonnay sauvignon, rosé, Australia (tappet i England)
Bedste KØB + *** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august 

Hardy's er i dag mest kendt for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR" -samt Hardy's Crest, som for mig er et lille glas bedre (mens William Hardy er højere i hierarkiet).
      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. 2020 fik 5*/Vinavisen. 
    Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, med nydelig frugt, en vis friskhed med lidt syre, som dog virker påtaget. 2021 fik 5*/Vinavisen. 
      Hardy's er faktisk et af de ældste huse i Australien (1853), ikke længe efter, at Adelaide blev grundlagt som en "fri" modelby uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne!

Spier "Re: Riesling", kr/fl v 6: 33,17

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august
En lidt sødlig riesling fra kystnære marker, som skal have en overdådig frugt med fersken og citrus. Ret høj alkohol (13,5%), men også en del syre (8,1 g/l), så 21,5 g/l restsødme ikke dominerer helt. En vin til f.eks. sushi og andre asiatiske retter og måske oste. Desværre ikke smagt, men nok noget tungere end en god tysk Spätlese. 
    Vinen er ny hos Spier (2020 er første år, men mon ikke årgangen er 2021 i butik?), som laves mest til eksport. Vinen lagrer "sur lie" med rester fra gæringen indtil tapning for at bevare frugten. 

Spier "Natured" rød/hvid, øko... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

Økologisk. Heller ikke smagt, men har fuld tillid til vinene fra økologisk groede druer. Den røde er shiraz/cabernet, nok lidt rustik, simpel, men fyldig stil. Den hvide er chenin blanc og for mig nok lidt sjovere med sin rige aroma. 4*/5 i Platter's guide i 2021.  

Spier "P.S" grand reserve... 49,-

Blend, rød/hvid/rosé blend, Sydafrika (tappet i Danmark)
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2019 var testvinder i både Vinbladet og hos Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 2020 ikke smagt. 

       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. Tappet i Danmark (og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web.

"L" Laroche, chardonnay eller pinot noir... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

I 2009 fusionerede Laroche med giganten Jeanjean, et af de største huse i Languedoc og Rhône, men bevarede en vis selvstædighed. Vine som disse kommer dog nok fra Jeanjean og er tappet i Languedoc. De fås også på 3 liter box, men er bedre på glasflaske. Vinene eer pæne, men bestemt ikke prangende. 

Coccinelles, Rhône øko...69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

En overmåde sympatisk vin, som ikke har fænget hos mig. Senest smagt i '17 og '18 og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men finder den ikke helt så god. 
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -'20 er meget ung, så  giv den et år eller to mere. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet.

Viramon, Grand Cru St Emilion... 109,-

Godt KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august
Kender ikke årgang. Håber på 2020, men uanset år er Viramon en pålidelig St Emilion, der i reglen er bedst efter 5-6 år, hvor tanninerne er modnet til en afrundet lang smag. I dag kan de 75% merlot nydes for sin frugt. 
    På slottet snakker de meget om lagring i eg, men trods en del fade laver familien Lafaye god klassisk St Emilion. Den 11 hektar ejendom ligger på gode skråninger øst for St Emilion by og har tilhørt familien siden 1866. 

La Croix Chaigneau, Lalande de Pomerol... 109,-

Godt KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august
Set i 2020. En udmærket Pomerol-lookalike (50-55% merlot, 40-45% cabernets), som laves af den unge, dygtige Pascal Chatonnet. "Croix" skal være 2.vinen til Haut-Chaigneau (hvis 2020 fik 89p/WineCellarInsider), men er måske samme vin, måske med lidt mindre eg (20% i eg, 80% i beton og store egetønder). Vent en nydelig, ret fast vin, der nok har godt af 3-4 år. 

Mouton-Cadet, Bordeaux... 69,-

**** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

Mindre personlighed end  Bouteilley (45 i Fakta indtil i går) eller Recougne (ofte på tilbud til 60 i Meny) eller. Så bestemt ikke topkøb, for dette er en vin, hvor du betaler ekstra for mærket (men du kunne få den til 59 sidste år). 
    En vin med behagesyge og kvalitet, selvom den laves i svimlende mængder (har hørt tallet 50 millioner fl/år, men det tror jeg ikke på)!  Positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. 
      I min ungdom købte ældre folk ofte Mouton-Cadet i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag får du 40 flasker Cadet for én Mouton med efternavnet Rothschild!

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 109,-

Godt KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

Set i 2011 med 93p/Guía Peñin (og 2 guldmedaljer). Vinen er ofte på tilbud, men værd at købe, selvom vinen har godt af et par år yderligere trods de 12 år: Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. En klasse over amarone o.l., du af og til kan få til samme pris! Vinen koster 18€ i Spanien (135 kr). Men indtil torsdag 100 i Meny. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 33,33

Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet. 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. Jeg har smagt 120 flere gange, men aldrig fundet den værdig til "Reserva Especial" -særlig reserve- et sært navn til husets mest solgte (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år. 

Pocas 10 års tawny Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 31.8.
En rigtig god tawny, som jeg generelt foretrækker for Burmester, Feist, Calen og andre. Ikke smagt for nylig, men husker en klassisk tawny farve og rig bouquet med modne nøddeagtige toner og lidt eg og frugt. Pænt lang smag. 
     I udstyr kan Pocas virke lidt fersk og kedelig sammenlignet med de store Portvinshuse, hvor konger, grever og dona'er flokkes på etiketten! Men Pocas er stadig ejet og ledet af familien gennem over 100 år.. 


Normandin XO Extra, Cognac ... 199,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.august

For mig det bedste tilbud i Cognac. Den er ikke kun lagret de 5 år, som loven kræver af XO (mens en VSOP kan nøjes med 4 år), men hele 10 år, som det fremgår af etiketten. Men i øvrigt en god Cognac med rig bouquet med rancio snarere end karamel og afrundet, pænt lang smag. Ingen særlig karakter, men meget flot til prisen. 
    Normandin er et knap 200 år gammelt mærke, som i dag ejes af Gautier, et af de historiske huse (ejet af likørhuset Marie Brizard). Denne XO koster 260 kr i Tyskland, så ingen grund til at handle syd for grænsen!