Søg i 1200 opslag:

31/01/2023

Bilka: Prosecco er Verdens brus nr 1!

Der var engang, hvor Champagne var nr 1 for brus. Så kom cava fra Spanien, men i 2000-tallet er Prosecco blevet det mest populære brus i Verden. 

I 1900-tallet kunne du stort set kun finde Prosecco i de billedskønne bakker omkring Valdobbiadene nord for Venedig. Men siden gik det stærkt, og på 20 år er arealet 10-doblet. I dag er Prosecco det mest solgte brus i Verden med mere end dobbelt så mange flasker som Champagne (og 5 gange mere end cava). 

      Italien er i dag nr 1 for brus (27% af flaskerne i Verden) og 3af 4 er Prosecco..   

      Modsat Frankrig og Spanien får Italiens brus (Asti og Prosecco) sine bobler i en tank, før vinen tappes på flaske (under tryk, så boblerne bevares). En meget billigere metode end Champagne, crémant og cava, hvor bruset laves ved 2.gæring inde i selve flasken, en dyr og tidkrævende metode.  

      Bilka har ikke mange tilbud i denne uge. Masi's blide Campo Fiorin var engang Valpolicella, men er nu fra Veneto. Så du kan vel kalde den en rødvin fra Prosecco-land! 

      Men den bedste vin er Montgras Antu fra Chile, flot til prisen, samt Muga's klassiske Rioja. 

Bedste KØB: MontGras "Antu" rød/hvid
Godt KØB: Arche Prosecco "Asoli" - Rioja Muga Reserva

le Arche Prosecco "Asolo" superiore... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.februar

Har ikke smagt denne vin, der kommer fra et af de klassiske Prosecco områder, Asolo i de lave Alper stik nord for Treviso og Venedig, Engang fandt man kun prosecco druen (glera) her, i dag gror glera i det meste af Veneto og Friuli. Produktionen er fulgt med op. Den almindelige Arche prosecco er ganske god, men denne skal være bedre og må være godt køb! 

Til samme pris Cava Faustino (69, 2*), en sødlig cava fra huset i Rioja. Vinen laves dog -som næsten alle andre- i Katalonien, og druerne kan komme fra det meste af Spanien. For dyr. 

Masi "Campo Fiorin"... 69,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.februar

En god pris på denne "Fiorin", hvor WineSearcher har global snitpris på 107 kr! 
      Masi sælger "Blomstermarken" som "superveneto", men vinen er for mig uforskammet kommerciel på den gode måde, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider. 
      Til samme pris Hvid Masianco på pinot grigio, meget frugtig, sprød og frisk, nydes ung -god madvin. 88p fra Parker i årgang 2020, som har fået 90p/JamesSuckling. Hvid er Venezie landvin, dvs. fra druer, der kan komme hele vejen til Trieste!

Rød cabernet-sauvignon, carmenère og syrah, hvid chardonnay, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 2.februar

Antu er "Single Vineyard" vin i små mængder. Alle er superkøb til 65, især de røde. 
      Syrah fra Ninquén, Colchagua, den første såkaldte ”Bjerg vinmark” i Chile. Yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. 2019 fik bl.a. 93p/Descorchados, 93p/Tim Atkin, 91p/James Suckling og 88p/Parker. 72.000 fl. 
      Cabernet også fra Ninquén. En fast, kraftig og smuk vin. 2019 har fået 94p/Descorchados og 90p/TimAtkin. 96.000 fl. (2020). 
      Carmenère er fra ”Cabaña Blanca” i Peumo. 45.000 fl. Lige så kraftig som cabernet, med rig aroma af kaffe/krydderi/urt, ret frisk, men afrundet og lang. Jeg synes ofte, den er bedst efter 4-5 år, men faktisk også flot nu. 2019 fik 93p/Descorchados, 92p/Tim Atkin, 91p/James Suckling og 89p/Parker. 2020 er valgt som Top 10 carmenère i Drinks Business. 
       Chardonnay er fra Rotunda i Casablanca, der er tæt på det kølige Stillehav. Blot 20.000 fl. (2020). For mig knap så overbevisende som de røde -fed, rig, men pæn længde og med lidt syre. 2020 fik 92p/Descorchados.  
      Montgras fylder 30 år i år, så det er stadig et ganske ungt hus. Det ejes af Hernán og Eduardo Gras og deres partner Cristián Hartwig. 

Rioja Muga Reserva... 159,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 2.februar

Muga har ry som traditionalist, så jeg var ikke vild med vinene i 90erne, men Reserva smagt sidste år var meget flot, med en fylde og balance, som for mig var lige så meget ”new wave” som tradition.       
      I dag ses ofte 2017 (93p/Parker) og 2018, som kræver luft (10+ minutter i glas) for at åbne for duften. Rydberg i Ekstrabladet: ”92p. Superklassisk Rioja i den klart bedre ende. Flot tæt frugt med brombær, mocca, tobak og vanilje. Flot frugtintensitet og fadet velintegreret. Blød, rund med en flot lang afslutning.”