Søg i 1200 opslag:

25/01/2023

Flot Chianti og vidunderlig Chile!

God Chianti er ofte alt for dyr. Du kommer let af med 150 kr for en Clasico og 200+ kr for Riserva fra en god vingård, og her er der langt bedre køb at finde. 

San Felice er en kendis favorit, men til en rimelig pris især i Danmark, hvor vinen i årtier har haft Salling (Føtex og Bilka) som importør. Så derfor kan du i Føtex få San Felice 2020 med 92p/Spectator til blot 49 kr. 

      Lige så interessant er de nye årgange af Antu (65 i Bilka) fra Chile. Meget flotte vine, tør som hvide, som kan give Frankrig -og især Californien- kamp til stregen.

Bedste KØB: Baron de Ley Rioja - San Felice Chianti Classico - MontGras "Antu" rød/hvid 
Godt KØB: Il Grigio Chianti Riserva - 
Rioja Muga Reserva - Tullamore Dew Irish Whiskey

Hør om det vigtigste på VINKENDER: send mail til VinkenderBlog@gmail.com, så modtager du 2-3 gange/ugen mail om de vigtigste opslag på VINKENDER.blogspot.com 

Baron de Ley, Rioja Reserva, kr/fl v 2: 59,50
2 fl. 119Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26.1. 

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb til prisen. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
      Set i 2018 og 17 med 91p/Guía Peñin. 
      Ley er et stort hus, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Hovedsædet er et 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. 

San Felice Chianti Classico... 49,-
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 26.1.
Nydelig fylde, flot frugt med bær, urt og krydderi, pæn længde, til lasagne, pasta, osso buco og pizza.  Denne vin er slottets unge Chianti, beregnet til at nyde ung. 
      2020 er ung, men rigtig flot, selvom 92p/Spectator er gavmildt. 
      San Felice er en stor vingård i det sydlige Classico, som i snart 40 år har været ejet af forsikringsgiganten Allianz. Vingården laver rigtig god vin, som generelt bliver solgt til meget lave priser i Danmark. 
Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-
Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 26.januar

Storebror til den vinen herover, set i 2019 (og af og til 2018). For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio et af Italiens ”ultimativt bedste køb”. Prisen i USA  er $ 27 (170 kr + moms). 
      Grigio er en af Sallings favoritter og en Riserva, der er blid for Chianti, men stadig har det faste sammen med det civiliserede og kommercielle. 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. 2019 er flot allerede, men har godt af 2-4 år. 2019 fik 92p/Spectator og bør nok gemmes et par år. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren, forsikringsgiganten Allianz. 

Rød cabernet-sauvignon, carmenère og syrah, hvid chardonnay, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 2.februar

Antu betyder "sol" på det lokale mapuche sprog og kommer fra enkeltmarker i de bedste områder til hver enkelt drue. Der tappes ret små mængder. Rigtig god vin og superkøb til 65, især de røde. 

      Syrah er fra 20-årige vinstokke i Ninquén, Colchagua, den første såkaldte "Bjerg vinmark" i Chile. Yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. 2019 fik bl.a. 93p/Descorchados, 93p/Tim Atkin, 91p/James Suckling og 88p/Parker. 72.000 fl. 

      Cabernet (med lidt carmenère) er også Ninquén bjerget i Colchagua. En fast, kraftig og smuk vin. 2018 og 19 har fået 94p/Descorchados, men kun 90p/TimAtkin. 96.000 fl. (2020). 
      Carmenère er fra "Cabaña Blanca" i Peumo. 45.000 fl. Lige så kraftig som cabernet, med rig aroma af kaffe/krydderi/urt, ret frisk, men afrundet og lang. Jeg synes ofte, den er bedst efter 4-5 år, men faktisk også flot nu. 2019 fik 93p/Descorchados, 92p/Tim Atkin, 91p/James Suckling og 89p/Parker. 2020 er valgt som Top 10 carmenère i Drinks Business. 

       Chardonnay er fra Rotunda i den del af Casablanca, der er tæt på det kølige Stillehav. 15% gærer og lagrer i små egefade, resten i stål. Kun én lille filtrering før tapning. Blot 20.000 fl. (2020). For mig knap så overbevisende som de røde -fed, rig, men pæn længde og med lidt syre. 2020 fik 92p/TimAtkin. Bemærk, at kun 15% af vinen gærer i eg, nok for at bevare friskheden bedre. God idé. 

      Montgras fylder 30 år i år, så det er stadig et ganske ungt hus. Det ejes af Hernán og Eduardo Gras og deres partner Cristián Hartwig. Huset ejer vigtige vingårde i de forskellige områder og leverer ca. 7 millioner fl/år. Mest helt ok basis reserva, men Quatro er bedre, Day One er bedre endnu, mens Amaral og Antu er i top og excellente køb (på tilbud). 


Rioja Muga Reserva... 159,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 2.februar

En dyr Rioja. Men den såkaldte "normalpris" er 280 (!), og til 159 får du meget for pengene. Huset har ry som traditionalist, og jeg var ikke helt vild med vinene i 90erne, men en Reserva smagt sidste år var meget flot, med en fylde og balance, som for mig er lige så meget "new wave" som tradition.       
      I dag ses 2017 (93p/Parker) og 2018, som kræver luft (eller 10+ minutter i glas) før nydelse. Rydberg i Ekstrabladet: "92p. Superklassisk Rioja i den klart bedre ende. Flot tæt frugt med brombær, mocca, tobak og vanilje. Flot frugtintensitet og fadet velintegreret. Blød, rund med en flot lang afslutning."

      Muga var et af de huse, der fra starten gik til Laudrup, da de hørte, han ville starte et lille importfirma -og det har de sikkert ikke haft grund til at fortryde. 

Bilka tilbyder også Pouilly-Fuissé Dufouleur (159, 3*), ikke en vin, jeg tør anbefale (men ej smagt). Dufouleur er et fint gammelt familiehus, som for 10-15 år siden blev overtaget af Boisset (generelt ikke god vin, selvom domænevinene kan være rigtig gode). 

Rød nero d'avola Sicilia, hvid og rosé Italien (tappet i Danmark)
** (2/5), Bilka, indtil torsdag 2.februar
Et varmt klima + restsødme er dødbringende for smagen af vin, synes jeg. Den røde har 9 g/l restsødme, rosé og hvid  lidt mere. Restsødme generer mig ikke, hvis vinen har nok syre og friskhed, f.eks. i tyske vine, hvor en snert restsødme er ok med mig selv i rødvin.
     Har kun smagt Uno én gang -den røde- så jeg er måske lidt partisk. Alt for meget marmelade og slet ikke nok frugt og struktur. Vil ikke ofre penge på den igen.

Tullamore Dew Irish Whiskey... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 2.februar
Måske den bedst kendte whiskey og som sådan dén whiskey der ofte rakkes ned (også af mig). Men slet ikke ringe, om end måske lidt sød -også god til andet end Irish Coffee. Er dén kke sød nok, fås den også som Tullamore Dew "Honey". Puha... 
Men faktisk er den i dag måske bedre end tidligere, siden mærket i 2010 blev købt af William Grant (Stand Fast og Glenfiddich whiskey og Hendrick's Gin). Efter lukning for 150 år siden er mærket nu vendt tilbage til landsbyen Tullamore, der har givet den sit navn. Men... ok, jeg foretrækker stadig Jameson!