Søg i 1200 opslag:

28/01/2023

Brus til 35 og flot Rioja til 55 (discountkæderne)

I denne uge er Netto bestemt et besøg værd med en lang række fine vinkøb. Ikke kun australsk brus og rød spanier, men også mere respektable vine som Rhone, Amarone og Médoc. 

Vi må ikke overse de andre kæder, hvor 365Discount byder på en god Casillero del Diablo til blot 35, mens Lidl byder op en Peuceta Primitivo

Men Netto dominerer i denne uge med bl.a. Baron de Ley Rioja Reserva -blot 55- Righetti Amarone (99) og en gammel 2015 Blaignan Médoc (75), australsk Wolf Blass brus (35) samt Vidal-Fleury  Ventoux, som for mig er lige så god som storebror Guigal Rhone. 

Bedste KØBAmarone Classico Righetti - Baron de Ley Rioja Reserva - Hécula Organic Monastréll - Mucho Más rød - Wolf Blass Red Label Sparkling - Casillero del Diablo Red Blend 

Godt KØB: Ch Blaignan Médoc -  Contessa Marina "14" Primitivo - Wolf Blass Red Label rød/hvid - le Arche rød/hvid - Vidal-Fleury Ventoux - Guigal Rhone rød/hvid - Kahlúa Coffee Liqueur - Hardy Stamp rød/hvid/rosé - Théodore Grasset Rhone - Organic Valor + Malbec - Primitivo "Peuceta" 

Hecula Organic, Yecla... 35,-
øko. Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 3. februar
Set i 2020. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men vinen er for fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 
      Hécula har gennem 20+ år været en af husets mest kendte og er fra årgang 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Synes ikke helt vinen lever op til ældre årgange (med bl.a. 90p/Parker), men tiden har måske gjort mine vinminder rosenrøde! I hvert fald fik 2019 5* i Gastro sept 2021 + 90p/Guía Peñin (og 91p af gavmilde Decanter Award). Så den bliver på 4*! 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 3. februar
Ja, jeg ved, at mange nok vil sætte denne her højere, men jeg er ikke Amarone-fan. Jeg husker dog god Righetti i 1990erne, bl.a. solgt af Sigurd Müller. Jeg har kun købt Righetti et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

Baron de Ley Rioja Reserva... 55,- 

Bedste KØB + ****  (4/5), Netto, indtil fredag 3. februar

Set i 2018, men uanset årgang lidt af et superkøb til 55 (koster 80 kr i Spanien). Og vil tro, den er lige så god som forgænger 2017 med bl.a. 92p/JamesSuckling, 90p/WineEnthusiast mv. En poleret, men ikke kønsløs Rioja med forfinet aroma, rund fylde, pæn længde -meget drikbar vin! 

Blaignan, Médoc... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 31.12.

Set i 2015, som er flot vin, men (sidste år) stadig lidt reserveret -giv den et par år endnu. Men godt køb

for god Médoc i god årgang. 91p/WineEnthusiast med ordene: "Intense and rich, this is an opulent, concentrated wine. Powerful, dense and packed with black fruits, this shows solid aging potential. The tannins are already integrating with the generous berry fruits and the acidity, to give an impressive wine. Drink from 2024"
      Philipson oplyser, at Blaignan ligger i nabokommunen til Saint Estèphe -men faktisk skal man gennem Ordonnac, St.Germain og St.Seurin, før man efter et minimum af 5 kilometer kommer til den nordligste del af St.Estèphe. Ejendommen er stor (100 hektar). Jorden er ler/kalk, ikke det varmere grus, som dræner vinstokken bedst. Derfor er vinen præget af merlot (50%), som modner ok på den ret kolde jordbund end cabernet (50%). 2015 fik guldmedalje i Paris. 

Contessa Marina "14", Primitivo Manduria... 50,-
Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 3. februar

Vent en mørk, ganske frugtig bærpræget vin med god fylde (14%) uden at det går over gevind. Netto var (sammen med Føtex og Bilka) blandt de første til at tage Puglia alvorligt. De sidste år har dog skuffet lidt, men måske er der nye tider på vej? Kender ikke denne vin, som kommer fra kooperativ i Manduria, men det virker meget lovende. Og kan se, at den hidtil er blevet solgt til 139 (!) på webben i Danmark. Der er åbenbart mange fordele ved at handle i rigtig butik! 

Mucho Más, Spanien, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 3. februar

Mucho Más ligner til forveksling om "Kingpin" i Føtex. Den røde glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Excellent køb. 

      Vinen laves af Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen, som lagres med eg (typisk egechips eller egestave, der står i tanken under gæring/lagring. 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid... 35,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonAustralien, 
Godt KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 3. februar
Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske, men Wolf er væk og Accolade ejer mærket. 
      Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt (men fornemmer let restsødme) - den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 

Wolf Blass "Red Label" Premium Sparkling.... 35,-

Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien, 
Bedste KØB + *** (3/5)Netto, indtil fredag 3. februar 
Prisen gør vinen til bedste køb, ikke smagen! Og den burde slet ikke være her, da jeg efter Nytår holder pause med boblerne! Lavet på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), som i disse inflationstider betyder ret sød -18-20 g/liter. Kun smagt én gang, nydelig duft, men mangler længde og friskhed. 

Le Arche rød/hvid,... 35,- 

Rød Rossogrande eller hvid Garganega-pinot grigio, Veneto

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 3. februar  
Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke ganske, som laves af Silvano Piacentini, som levere millioner af flasker til Bilka og Føtex. Den har nydelig fylde, simpel, god alkohol og nem at drikke. Så er alt sagt. Den hvide er også meget enkel, men ren og frisk (og tør). 

Ventoux "Vidal-Fleury" rød... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 3. februar 

Ventoux er kendt mere for Tour de France end vinen, som ligner naboen Rhone, men til lavere pris. Denne vil mere. Check årgang -så helst 2020 eller 2019, men 2017 er også ok. Undgå ældre år,  ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Han fik succes -og i dag ejer huset Vidal! 

Guigal Cotes du Rhone rød/hvid... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 3. februar 

Personligt foretrækker jeg Perdigal Rasteau (69 Brugsen i denne uge) og drikker egentlig næsten lige så gerne Ventoux fra søsterhus Vidal-Fleury (50, her herover). 
      Tilmed er det aldrende årgange, der ses -hvid fås i 2021 (og den er god), mens den røde er set i 2016 eller 2017. Men navnet Guigal kan noget! 
      2016 får 88pSpectator: "Direct, with juicy bramble, blackberry and black licorice notes mixed together. Light cedar hints thread the finish. Drink now" -skrevet i 2019, men vinen er bestemt drikbar nu 4 år senere. Den hvide 2021 får 88p/Jancis Robinson, ganske ok for hvid Rhone. 
      Philippe Guigal er dog kun kongen af Rôtie, ikke Rhone! Han har fået sit ry på Côte Rôtie, hvor han nærmest har monopol med 5 forskellige vine. Men til sammen udgør disse vine kun 1-2% i mængde -så langt det meste er denne Rhone, som der laves fantasiollioner af (USA alene importerer op mod 5 millioner fl/år!).   

Moulin de Gassac syrah... 60,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 3. februar

Denne vin sælges til Netto (dvs Salling) af Løgismose, som henter den hos Daumas Gassac (som igen henter druerne hos naboer). Et par led for meget! 60 kr er korrekt pris, men bestemt ikke lav. 

      Hvorfor henter Netto den ikke selv? Men god vin -mørk, indbydende frugt med lidt urt; middel til stor fylde, ret fed, kraftig, pæn eftersmag.   

Barefoot, rød/hvid/rosé... 45,-

Merlot, cabernet, pinot grigio, sød moscato og rosé, California

*** (3/5), Netto, indtil fredag 3. februar 

De røde er ok med rund fylde og pæn bærduft. Jeg finder nok cabernet lidt sjovere end merlot. Den hvide er ret neutral, men slet ikke ringe, mens den sødlige moscato er behagelig -pga lidt brus. Den lyserøde tør jeg ikke købe. Jeg er nok for kræsen.

Kahlúa, Coffee Liqueur... 109,-

20%, 70cl, **** (4/5), Netto, indtil fredag 3. februar
Sidste år smagte jeg Isle of Moen Coffee likør, som koster 245 kr på destilleriet på Møn -for 50 cl. En rigtig god likør, men også dyr, når du kan få Kahlúa (originalen), til 109 -for 70 cl. 
      Kahlúa blev skabt i 1936 af en gruppe venner fra Mexico og har siden gået sin sejrsgang i hele verden. Den nydes ofte ren -og kold- og er en vigtig ingrediens i bl.a. Black Russian. Og jeg kunne godt tænke mig at bruge den til Icecoffee

Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 1.februar

70% syrah, 30% cabernet med lidt eg. God positiv frugt, afrundet, kraftig, let krydret, rigtig god til prisen. Kommer fra Rapel, del af Central valley. 
       Concha y Toro er Chile's største vinhus med en omsætning omkring 7 milliarder kr og står bag lang række vine i Coop's kæder (Emiliana i Irma, Fetzer i Fakta, Bel Arbors, Don Melchor osv) -og altså også Casillero del Diablo. Foto: Concha y Toros hovedsæde i Santiago.


Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 35,-

Godt KØB + *** (3/5)Faktaindtil onsdag 1.februar 

Hardy's er et traditionsrigt hus (1853), som er en væsentlig del af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 
      Ret ligegyldige, men ok vine, hvis eneste berettigelse er den lave pris og en tør smag, der gør dem drikbare. 

Organic, Valor eller Malbec... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 4.februar (tappet i Danmark)

Valor Monastréll leveres af Hammeken Cellars, som en partner i Globus ejer i Alicante. Nok en solid, kraftig, rund vin med pæn duft. Godt køb. Til samme pris den økologiske San Carlos Malbec fra Argentina, som jeg slet ikke kender, tappet i samme kælder.  

Théodore Grasset, Rhone... 39,-

øko, godt KØB + **** (4/5),  Rema1000, indtil lørdag 4.februar
Jeg kender ikke denne vin -men med økologiske druer og navn på manden bag vinen kan det vel ikke gå galt. Formentlig en Rhone i den lettere ende (trods 13,5%), men med god frugt og ligefrem eftersmag. 

Primitivo "Peuceta", Puglia... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, fra torsdag 2.februar 
En nydelig primitivo med frugt og fylde og uden unødvendig sødme. Ikke smagt det sidste år, desværre. Tappet i Puglia. Kender dog ikke firmaet, som ligger vest for Bari.