Søg i 1200 opslag:

20/01/2023

I en tid med (for) høje priser!

Discount butikkerne er fyldte med kedelige vine i denne "Hvide Januar". Men der er da ok vine, og hvem skal ikke spare i disse måneder? Der er en drikbar Aussie Rules til 29 og ok pinot noir til 45. Og hvornår har du sidst smagt retsina?

Nu har du chancen i Lidl til blot 20 kr (fra søndag 22.1.). Det tog mig mange år at vænne mig til smagen, men faktisk er retsina en god ledsager til en krydret salat eller endog en suppe. 

       Men ellers en lidt trist uge i de butikker, hvor Putin-ramte danskere har råd at komme. Men selv her stiger priserne. Læste lige, at engelske kæder har rekordoverskud. Tror ikke, hverken Salling eller Coop står tilbage for Sainsbury eller Tesco! 

Bedste KØB: -
Godt KØB: Retsina græsk 50cl - Garnier Pinot Noir/chardonnay - le Arche Ripasso - Aussie Rules rød/hvid - Ragnatela Primitivo Manduria 

Retsina, hvid græsk, 50cl... 20,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, fra søndag 22.januar

En praktisk 50cl flaske (= 30 kr/75cl) med 4-5 glas tør hvid med en særegen aroma, hvor frugt og lidt nåletræ er blandet. Prøv den til pita gyros eller en krydret salat! Vinen er tappet af et af de store, anerkendte huse.        
      Jeg giver gerne denne en chance.Vinen er ung og frisk (undgå gammel retsina), og prisen er lav, ikke meget højere end i hjemlandet!       
Den unge hvidvin blandes med harpiks fra nåletræ, som så fjernes, så den kun lige når at give vinen aroma. Druen er savatiano, groet i Attika, tappet i Grækenland. 

      Lidl har græsk tema og tilbyder også Anessia brandy 40% (99, 3*) med ISWC sølvpris samt Korifeos Ouzo 40% (89), en pernod'agtig pastis med ISWC bronze. Du får en klassisk brandy med let sødme, som sikkert er god til prisen. Også god olivenolie (100 cl: 55), vistnok fra Chania på Kreta. .  

Nemea, Agiorgitiko ... 39,-

Grækenland, *** (3/5), Lidl, fra søndag 22.januar

Grækerne er ikke gode til at sælge deres vine til os. Og vinen er ikke alles smag! God farve, intens, ret krydret duft, middel fylde, fast struktur, men skæmmes lidt af ret sød eftersmag. Suk. En god vin til f.eks. vildt samt krydrede gryderetter. Nydes kølig for at dæmpe sødmen lidt. .       
       Man skulle tro, de havde brug for eksport og ville sørge for, at vi drak mere vin fra Grækenland end fra f.eks. Chile! Men nej, så måske her har vi én af årsagerne til, at økonomien ikke er i top? Faktisk har jeg besøgt færre vingårde i Grækenland end i Chile eller andre fjerne lande, trist.      
     Nemea var den første vin, jeg drak fra Grækenland. Den laves i Peloponnes (sådan stik syd for Athen) på druen agiorghitiko (ok, her har vi en anden årsag til, at græsk vin har det svært (men det betyder "St. Jørgens drue"). Druen er den mest udbredte drue i Grækenland -den bruges stort set til alle vine! 

      Druen har kælenavnet "Herkules' blod". Det siges, at han drak vinen før han gik ud og sloges med en løve! Andre mener, at Agamemnon drak vinen, da han belejrede Troja. 
      Mindre kan også gøre det, du skal ikke slås med banken om at få lov at købe én flaske -og så støtter du den græske økonomi lidt. Vinen er iøvrigt aftappet i Grækenland og i nærheden af vingården. 

Gallo Family Merlot, California... 39,-
** (2/5), 365Discount, indtil onsdag 25 januar, normalt 55 

Det er flere uger siden, 365Discount har været med i spalten. Denne vin kom lige med, en basis'agtig vin fra Verdens største vinhus, den pleaser lidt, men bestemt ikke begejstrer! Da jeg smagte den (i 2020), fik jeg lyst til at se Sideways med ordene "If any f****** pours a glass of f**** merlot, I just walk away"... Så hvorfor er det ikke cabernet eller zinfandel, 365Discount har (eller pinot)? 
      Fås også som sødlig moscato, som Coop's discount kæde anbefaler, "når der er noget at fejre". Jeg vil nødig fejre noget med de vine! 365Discount har god vin. Men de bør overveje deres tilbud eller besøge Lidl eller Netto. 

Garnier Pinot Noir eller chardonnay... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 27.januar

En af Netto's faste vine -en let frugtig pinot med middel fylde og ren eftersmag og en chardonnay, som vil glæde en utrænet gane. 
      Garnier er tappet af underfirma til Pierre André i Aloxe-Corton, som igen er del af GCF i Alsace. Men indholder kommer fra Sydfrankrig, ikke Bourgogne. Du kender måske vinene i forvejen, for Føtex/Bilka har lignende vine med etiketten Francois Martenot (57,50).

Prosecco "le Arche", Spumante... 55,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 27.januar
Du kunne få den i oktober til 40, så Netto forstår også at tjene penge! Vinen er ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide. 
      Prosecco er ved at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. 

le Arche Ripasso Valpolicella... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 27.januar

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. 


Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 28.januar

Vinen står normalt til 39, så den er godt køb til 29. Ikke smagt, men vent en lidt fersk, men fyldig og ret blød vin med ligefrem krydret duft. Vinen skal komme fra Kingston (stort daglighus i det varme Murray), solgt af Amka og måske tappet af Globus. 
      Ikke just et fund til prisen, men den bedste i en lidt trist uge for Rema1000, som byder på typisk triste supermarkedsvine.  

Ragnatela, Primitivo Manduria... 50,- 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 28.januar

For mig en klasse over de normale Ragnatela ("eddekoppespind") vine, en ganske indbydende, kraftig vin med dog uden mærkbar sødme (men kun smagt én gang). Vinen har DOP, men er tappet i Danmark (Globus, så formentlig identisk med Capolavaro, der også har en Manduria.