Søg i 1200 opslag:

12/01/2023

Irma: God naturvin er som at vinde i lotteriet, men...

Engang ville jeg have kaldt "naturvin" for en overgæret prut i et glas! En god naturvin var som at vinde i lotteriet. Så du undrer dig ikke over, at Noma (og Manfred) var pioner for denne type vin! 

I dag kan du ofte smage, hvorfor mange sværger til denne vin -herlig rig frugt, rund fylde igen med masser af frugt. Men du fornemmer også, at den vin skal drikkes ung, helst inden for et år!  

      Irma har solgt god naturvin i flere år, og Contraseña er den nyeste. Prisen er så lav, at jeg næsten bliver mistænksom. Men du bør være try nok, da afsenderen er Luzón, et rigtig godt vinhus. 

      Irma har også andre gode vine, bl.a. Audiencia og 3015 fra Spanien samt 2 italienere på spændende druer -en hvid arneis fra omegnen af Barolo samt den historiske nero di Troia fra Puglia. 

       Og i anledning af hvid Januar også en (næsten) ok mousserende Nozeco uden alkohol. 

Bedste KØB: Contraseña 0 svovl øko - Campanas "Seleccion Especial".- Nero di Troia "la Mossa" 
Godt KØB: Audiencia Bobal Utiel-Requena - Bacara "31015" monastréll - Condado de Oriza Ribera del Duero - Landgraf rød/hvid -  Les Anges Sauvignon Loire - Tariquet chenin blanc-chardonnay - Sarotto Arneis Langhe - Zinfandel "Trajone" Puglia - Ripasso "Falasco"

Contraseña, øko + zero Sulphur, kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129Bedste KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coopindtil onsdag 18.januar

De svovlfrie "naturvine" ses i mange restauranter. De kan være lækre i topform med overdådig aroma og blød kraft -men du vil desværre ofte møde en vin med sær aroma og smag på grænsen til eddike -en følge af den manglende svovl! 
      Har smagt denne vin 2 gange og fundet den god -men check tappedato, vinen bør nydes ung!  
       Druen er økologiske monastréll druer (mourvèdre i Châteauneuf du Pape og andre lande) fra egnen omkring Murcia og Jumilla lidt syd for Alicante. Her ligger Luzón med en hypermoderne kælder og en hygiejne så god, at denne vin kan tappes helt uden tilsat svovl.  
      Vinen skal nydes helt ung for den rige, åbne frugt og er en fyldig vin fuld af sød frugt, som bakkes op af blød syre
       Contraseña er spansk for "adgangskode". Måske et varsel om andre vine efter samme kode.

Irma tilbyder også Tesauro RS, Veneto (3 fl: 129, 3*), en enkel Veneto vin med mere alkohol end finesse, men ganske uskadelig. 

Audiencia Bobal, Utiel-Requena, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar
Meget mørk, krydret duft, fyldig, men afrundet med fin lille syre i den pænt lange smag. Letdrikkelig og god til prisen. 
      València har været den største eksportør af spansk konsumvin fra giganthuse. Meget af vinen er lavet på den meget produktive bobal, som er Spaniens 3.mest udbredte drue -selvom den stort set kun gror i Utiel Requena 700 meter over det ret flade València (mere kendt for ris og paëlla end vin). Populariteten skyldes mest, at druen kan give store mængder vin, som ofte bruges til rosé, en perfekt ledsager til egnens paëlle! Men bobal kan levere god vin, hvis den tages alvorligt som i denne vin.  

Finca Bacara "3015" monastrell, kr/fl v 2: 64,50

øko Jumilla, 2 fl: 129godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar
Et ret nyt vinhus med eget domæne meget smukt beliggende på plateau over Murcia. Metoderne er moderne og vinen god! Ganske frugtig med lidt krydderi, middelfyldig, pænt lang, god balance -perfekt til en gryderet serveret kælderkold. 
      Bacara ligger i Jumilla mellem Murcia og Alicante (i øvrigt nabo til Yecla, som ses i Føtex). Vi er 900 meter over havet, men med varme dage og kølige nætter. 

Campanas, Navarra "Seleccion Especial"... kr/fl v 2; 44,50

2 fl: 89BedstKØB + **** (4/5),  Irma og coop.dk, indtil onsdag 18.januar

Campanas er et historisk (1864) mærke, som ejes af familien Manzanos, hurtigt voksende -ungt- hus i Rioja såvel som i hjemegnen Navarra. Tempranillo og garnacha med lidt lagring i eg. 
En kraftig vin med fast stil og intens duft plus en middellang afrundet eftersmag med lidt alder. 

Condado de Oriza, Ribera del Duero, kr/fl v 2: 44,50

2 fl. 89, godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar

Denne vin (2020) har god frugt, ret simpel i smag, men med rund fylde i eftersmagen. Den billigere Toro (fra samme hus, men anden etiket) blev solgt i Holte Vinlager sidste år til 100, sådan er markedet indrettet!       Ribera del Duero er en af de dyrere vine i Spanien  -ofte med rette- og at få den under 50 selv i basiskvalitet er sjældent.  

Nozeco sparkling 0 alkohol... 35,-

** (2/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar

Det er første gang jeg giver 2* til noget uden alkohol. Men rent faktisk smager den almindelige Nozeco (før Nosecco) helt ok -om end sødt for at skjule manglende smag og aroma. Ok brus, vag aroma, lidt friskhed -og så er alt sagt. Men prisen er fair. 

      Fås også som Nozzeco spritz (med lidt appelsin à la Aperol) og rosé, ikke smagt. 
      Vinen sælges ofte som Prosecco uden alkohol (4-5 millioner fl/år alene i England). Men den laves i Frankrig, ikke Italien i GCFs splinternye kælder nær Bordeaux, så druen er nok ugni blanc (fra Cognac o.l.), ikke prosecco. Vinen får fjernet alkoholen og tilsat et skud brus (ingen naturlig 2.gæring her!) sammen med sukker. 
      Foretrækker stadig vand (med brus, hvis der skal bobler i), men til festlige lejligheder ikke noget dårligt valg -og bedre end Codorniu's Zero o.l.  

Landgraf, rød eller hvid... kr/fl v.2: 69,50

økologisk Riesling Feinherb (halvtør) eller Kabinett  (halvsød), rød Spätburgunder (tør), Rheinhessen, Tyskland
2 fl: 139, godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtil torsdag 18.januar

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi, thai eller en salat. 5* i Vinaivsen. 
     Vinavisen har også givet den sødlige Kabinett 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! Rosé fik ros i ældre årgang af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær." 
      Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er  ikke smagt de sidste par år, men formentlig stadig rigeligt 5* værd (og så eer god tysk rød stadig ikke noget, du ser hver dag!). Vent en ret lys, men meget frugtig rød, let i smagen, men ganske fyldig i eftersmagen. Nydes kælderkold til fuglevildt mv. 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Les Anges Sauvignon Loire, kr/fl v 2: 44,50 

2 fl: 89, 2021, bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar

En herlig vin oven på de lidt tunge chardonnay'er fra f.eks. Chile eller endnu værre California. Lidt ung, skarp, men med god aroma -et godt alternativ til New Zealand. Vinen kommer fra kooperativ ved Loire, som også er hjemsted for Pouilly-Fumé. En god Sancerre eller Fumé er langt bedre, men desværre er ikke al Sancerre bedre end "Englevinen", suk!  

Domaine Tariquet, chenin blanc-chardonnay, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Gascogne godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar.

En rigtig god pris for denne gode vin på Loire's chenin blanc (75%, aroma, sprød friskhed) og chardonnay (25%, blødhed og lidt fedme). Check dog årgang -vinen bør være ung, så undgå vinen, hvis ældre end 2021. 
       De hvide vine fra Gascogne er med rette populære i Danmark. Tariquet er et meget stort familiedomæne, måske er bedre kendt for Armagnac end for vin.
      Fin aroma, tør, let, sprød -en god vin til moules frites og med blot 11,5% alkohol også dejligt let. Godt køb. 

Hvid og rød på sjældne druer!

Sarotto Arneis "Runchneuv", Langhe... kr/fl v.2: 64,50

2 fl: 129bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar
I generationer var druen arneis en anerkendt (men ikke godkendt) del af vinen Barolo. Men en dag krævede loven 100% nebbiolo i Barolo, og det tog næsten livet af arneis. Men i 1960erne kom den første tapning af ren arneis -og det har glædet vinelskere lige siden! 
Druen har en rig, ren aroma og en sprød, frisk, ret let  smag. Hvidvin fra Italien er ofte en trist omgang ligegyldige neutrale vine. Men druen arneis er anderledes.  

Nero di Troia "la Mossa", Puglia, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar

Et topkøb i alternativ til Puglia's sødmefulde rip'amaroner på Nero de Troia, en sjælden lokal drue: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtig og pænt lang. 

      Nero di Troia  minder os om Homers "Iliaden" (måske en myte snarere end fakta!): Belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.) sluttede med den trojanske hest (!). Bagefter nåede Diomedes med andre flygtninge fra Troja til Puglia og slog sig ned ved Ofanto floden med et par  souvenirs fra hjemlandet, bl.a. et par vinstokke. Her fandt druen Nero di Troia sit sande hjemland! 
      Nero di Troia blev som primitivo osv brugt til konsumvin, men nye kloner og lavere udbytte viser, at druen kan levere rigtig god vin. Denne er god og om muligt endnu mere drikbar end Aglianico, som Giordano også leverer en ganske blid udgave af.  

Zinfandel "Trajone", Puglia, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar

Irma har sin del af Rip'Amarone vine fra Puglien, men denne er ikke værst og fås til en god pris. Vinen er rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -slet ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 

     Vinen leveres af Femar Vini, som du måske har mødt i Brugsen (bl.a. Epicuro og Z-Zinfandel) eller i Meny (Antico Ceppo) og formentlig i andre kæder. Huset ligger i Frascati nær Rom. 

      Til samme pris Yoga, en økologisk syrah fra Sicilien. Jeg har aldrig købt den, nok lidt afskrækket af, at vinen  er tappet i Sverige af alle steder. 

Falasco Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 63,17

6 fl: 379, Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar

En god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Her laves god vin, og denne ripasso er et godt køb. 

      Valpantena er den centrale del af Valpolicella stik nord for Verona og leverer rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, som af og til kan være forbavsende tæt på egnens andet store hus, Bertani

Giordano Organic, rosso eller chardonnay ... 2 fl: 89,-

*** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 14.januar

Et såkaldt weekendtilbud, der kun gælder til lørdag. Normalprisen skal være 99 -og det nærmer sig vinøs åger, men får du 2 for 89, er prisen OK uden at prange!  Men jeg foretrækker så langt den fede bastard ovenover! 
Begge er nydelige, letdrikkelige vine, der hverken gør fortræd eller begejstrer. Den røde er bedst, den hvide lidt grøn og let. Giordano leverer en lang række af Irmas vine, fra Barolo over spumante til Puglia.