Søg i 1200 opslag:

21/01/2023

En St Émilion med ambitioner til lav pris

I min ungdom gik jeg fra slot til slot i Saint Émilion. Herefter cyklede jeg, så kom scooteren og siden bilen. For nogle år siden fløj jeg i helikopter til et slot i St Émilion. Et sikkert tegn på, at der er kommet store penge til den lille by. 

Ripeau er et af de historiske slotte, som i 100 år har været med til at gøre Saint Émilion til et af de bedste områder i Bordeaux. Vinen har altid været god, men aldrig med helt i toppen trods naboskabet til Cheval-Blanc, som leverer en af Verdens bedste vine. 

       Men en ny ejer har store ambitioner, så viu må glæde os over 2.vinen i 2020, som er lige så god som ældre årgange af selve Ripeau! 

      Meny har et par andre gode tilbud i denne uge, bl.a. den hvide sauvignon fra Brancott, der i 1979 solgte den første sauvignon fra New Zealand. Det går stærkt dernede syd for Ækvator! 

Bedste KØB: l'Ange de Ripeau, St Emilion Grand Cru
Godt KØB: Brancott Sauvignon Blanc - Le Ragose Ripasso - Casalforte Ripasso - Cotes du Rhone "Vieille Vigne" - Massaluca Terra Alta garnatxa-samsó

l'Ange de Ripeau, St Emilion Grand Cru... 99,95

2020, ugens FUND + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 26.januar

Denne 2.vin til Ripeau er er et fund til 100 kr. Fra et historisk Cru Classé i St Émilion med vinstokke mellem Cheval-Blanc og Corbin. Slottet var længe ejet af det charmerende ægtepar de Wilde, men havde brug for investeringer -og de kom i 2014 i form af brødrene Grégoire, hvis far var ved at sælge la Rivière i Fronsac. Der var fundet pengestærk kinesisk køber, men både køber og sælger døde, da de forulykkede under helikoptertur over Rivière.   Brødrene Grégoire (foto) har siden investeret voldsomt i Ripeau med nye kældre og en politik om 100% økologi uden insekt/plante/svampe eller andre gifte. Man har endog skrottet den tilladte kobbersulfat.       
       Vinen er tæt på Pomerol, men ofte lidt fastere, gr mere cabernet (35%) som supplement til 65% merlot. l'Ange er en 2.vin, måske identisk med Tour de Ripeau, den normale 2.vin, som har fået pæne noter i nyere årgange (omkring 90p/100).       
      Årgang 2020 var en svær årgang med vådt forår og tør sommer, men Ripeau fik perfekt modne druer, der bliver til vin i perfekte kældre. Desværre ikke smagt, men jeg venter en mørk, fyldig vin, ret stærk (op mod 14%) med overdådig frugt og lang smag. 5* + godt køb i Vinbladet. 

Brancott Sauvignon Blanc... 59,95

New Zealand, godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 26.januar

Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt med let sødme, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk trods en lille restsødme i slutningen. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! Og i det lys er vinen faktisk god og et godt køb. Kenderne er delte -2020 fik 89p/Spectator, men kun 85p/WineEnthusiast (som ikke var vild med sødmen). 
      Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard, som også ejer bl.a. Jacob's Creek og Orlando i Australien. 

Cotes du Rhone "Vieille Vigne", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, godt KØB  + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 26.januar

En god Rhône fra Princes, kooperativ i Chateauneuf du Pape, men med de fleste marker uden for. Denne er en god Rhone, præget af moden grenache + lidt syrah og mourvedre. En helt ung 2020 fuld af sød frugt, ganske mørk for grenache, god længde, meget drikkelig. 

Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95

Terra Alta, godt KØB  + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 26.januar

Spanien. God vin fra "Det høje land", dvs. bjergene omkring bl.a. Priorat. Druerne er de samme, og vinen er en lille blid babyPriorat -dvs. rustik kraft og masser af frugt. Nyeste år får 90p/Guía Peñin, en ældre 2017 får følgende ord fra Skovenberg i Vinbladet: "Indbydende duft af kirsebær, brombær og vanilje. Lækkert krydret smag af sorte kirsebær med balsamiske fadtoner, god længde og runde tanniner". 

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... 89,95

Godt KØB + ***** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 26.januar
2019. En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter, se foto) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Både 2015 og 2017 fik 90p/100 af RobertParker. 

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 26.januar 

2019.Vinen fra Riondo-kooperativet i Soave blev solgt sidste år til 60 kr, så den har fået et pænt hop op og er ikke bedste køb. Kælæderen er del af 2.grads kooperativet Coolis, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men her loves gode takter, bl.a. 5* io Ekstrabladet. 

Cono Sur Bicicleta, rød, hvid, rosé... 40,-

Chile, *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 26.januar 

Rød Cabernet med nydelig frugt og lidt syre -ikke helt ren, men stadig en god madvin, pinot ikke smagt, men som husets specialitet formentlig rigtig god. rosé med pæn frugt, hvid chardonnay med mere friskhed end mange. 
Cono Sur er et stort vinhus, som ejes af giganten Concha y Toro (som fås i Coop!), men drives separat. Deres mest kendte vin er denne med en cykel på etiketten, som er god uden at brillere. 

Grant's Whisky "Triple Wood"... 79,-

*** (3/5), Shop.Meny, indtil torsdag 26.januar
Jeg synes, livet er for kort til billig whisky, men skal det være, har jeg et par favoritter -og et par, jeg går i en bue uden om -som Grant's, der engang hed Stand Fast (og jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den måtte de gerne beholde) og nu igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood"
       En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, fade brugt til Bourbon og ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men stadig kun lagret 3-5 år i eg, vil jeg tro. Den får ros af de, der ved noget -men da Netto havde den sidste år til 79, er den ikke topkøb.