Søg i 1200 opslag:

25/01/2023

Irma: Superkøb fra vinstokke nær Himlen -og overskøn designvin!

Ja, Irma kan ét eller andet med vin. Don David er fortsat et af Danmarks bedste vinkøb fra vinstokke "tæt på Himlen" i 1800 meters højde. Og så er der en vin med design så flot, at jeg simpelthen MÅ købe vinen. Uanset smag! Men den bedste vin er nok en Chateauneuf-rival fra Spanien... 

Irma tilbyder en smuk palet af vine, der kommer vidt omkring, selvom denne uge måske ikke er toppen. Mancuso er så meget grenache, at Chateauneuf skal passe på. Med 93p/Parker og pris på 89 viser denne vin, at også vinhandlerne skal passe på Irma! 

      Jeg holder meget af Odd Lot fra Californien, som er lavet af 2 "petit" druer -sirah og verdot. Sjov vin, men med kvalitet! Og herlig hvid fra Ribeiro i det kølige spanske Nordvest og en herligt frugtig "lillebror" til Priorat.  

Bedste KØBMancuso "Garnacha" - Don David rød/hvid - Odd Lot petite sirah-petit verdot - 

A Telleira "Parcelas"

Godt KØB: Barbaresco Riserva Sarotto - Scarlet Vines cabernet - Tosalet Montsant - Neleman "Flipside" macabeo - Finca la Solana organic rød/hvid - Hermanas Organic

Barbaresco Riserva 2017, Sarotto... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5)Irma, indtil lørdag 28.januar, Terre dei Celti 
Rigtig meget nebbiolo til 100 kr. Vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen. Helt ok, middel farve, nydelig duft, fast, men ikke besk smag, pæn længde (smagt i 2015). Fås nu i 2017, der fik 5* af Rydberg i Spritnyt med ordene "Hæderlig Barbaresco til prisen... Moden indbydende i duften med lette svampede noter. Medium intensitet i smagen med sorte kirsebær, kamfer, tobak og toastnoter. Blød med fine runde tanniner". 

Mancuso "Garnacha", Cariñena... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtil onsdag 1.februar

2019. En meget flot vin på Chateauneuf-druen, som her gror i Cariñena over Ebro floden midt mellem Rioja og Katalonien. Et tørt, varmt område, som skal være fødested for druen garnacha (grenache i Rhone). 
Afrundet frugt, solid fylde og god længde. Netop 2019 fik 93p/Parker. Ofte behandles druen som en konsumdrue, men vinmager Jorge Navascuès viser, at området i kvalitet ikke står tilbage for Priorat eller Rhone. Kun lille del af vinen lagres i eg, men alligevel en imponerende vin! ´Årligt tappes omkring 6000 fl. 

Don David rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay, Calchaqui Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.coop.dk, indtil onsdag 1.februar

”Don”’ gror så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -1800 meter over havet, hvor luften er tynd med masser af sol, for du ser ned på skyerne.
   

Cafayate ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener.  
      Cafayate er et yndet turistmål, og her ligger også en halv snes vinhuse -bl.a. Michel Torino’s Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.
      Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. 

      Malbec har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. Har fået 89p/Tim Atkin i både 2019 og 20 -en score, der typisk for vinen! 

Torrontès er en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lavet på Argentinas hvide signatur-drue, som kan ligne traminer lidt. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. Den er næsten udryddet i hjemegnen omkring Santiago de Compostela i Galicien. Alle årgangene 2019-2021 har fået 90p eller mere af ansete lokale Descorchados, meget flot til denne pris! 
Chardonnay skal også være god, den fik som torrontès 5* i Vinavisen i ældre år. 2020 fik 91p/Tim Atkin. 

Scarlet Vine cabernet sauvignon... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtil onsdag 1.februar

Chile. Jeg bliver nødt til at købe denne vin (ej smagt). for hvilket design! Kender ikke leverandør, heller ikke vinmager (Andrea Gillet), men vinen skal komme fra gamle glemte vinstokke halvvejs oppe ad bjerg i Maipo dalen. Vinen er lagret 6 måneder i fransk eg, så der er masser af ren frugt i vinen, som dog også skal have pæne syrer. Min eneste anke er 6 g/l restsødme, men det tyder på, at vinen er lavet til det amerikanske marked (men vil også tiltale en del danskere!). 2019: 89p/WineEnthusiast. Ikke så vildt, men til gengæld fik etiketten 92p af WineDesign! Forstås!  

Odd Lot petite sirah-petit verdot, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 1.februar
Set i 2019, Monterey, California (tappet af ejer). 

Etiketten signalerer sødsuppevin, men vinen er helt anderledes. Meget mørk, kraftig, fast, lidt ung duft med blomme og mørk frugt, alligevel afrundet og lang. Begge druer er kendt for at levere syre, men vinen er faktisk ganske indbydende. 
      Vine kan, som politikere, blive "odd bedfellows", som den poppede etiket antyder.  Et mix af petite sirah kendes mest fra Rhone-blends, mens petit verdot er en slags super-cabernet i Médoc, som har bredt sig til områder med lunt klima, som Alicante (Spanien), Australien -og California, og her er Monterey endda i den køligere ende. 

      De første tapninger havde kun 20% verdot, men denne skal have mere (måske 1/3?), mens resten er "lille" sirah, som ikke er syrah, men hr Durif's krydsning af syrah med den lokale peloursin drue, som normalt kendes som durif efter sin franske opfinder. En vinøs særling fra det store vinhus Scheid, som også leverer Pareto til Irma. Denne vin er endog bedre. 

Tosalet Montsant, kr/fl v 2: 64,50

fl 129Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtil onsdag 1.februar

Kan kaldes lillebror til Priorat fra samme Montsant. Montsant ligger i en cirkel rundt om Priorat og har stort set samme klima og druer, men vinen er lidt mindre "vild". Vinen laves med ret kølig gæring og vinen ser ikke eg -ok for vin på de typiske Rhone-druer, så vent en fyldig vin med masser af bær, som går igen i en måske lidt simpel smag, som skjuler en fin syre. Ikke smagt, men kan se årgang 2021 fik Mundus Gold.  

A Telleira "Parcelas", Ribeiro... kr/fl v 6: 66,50

fl 399, Galicia, bedste KØB  **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 1.februar

Får år efter år omkring 91p/100 af ansete Guía Peñin. Ren neutral aroma, citrus, urter, fyldig, ret fed, men pænt frisk, med gode syrer, der sikrer vinen en pænt lang smag. Smagt i 2020. 
      Telleira ligger ved Miño floden nær Ourense stik øst for havnebyen Vigo i Galicien, det kølige, våde nordvestlige Spanien. Vinen er cuvée på de lokale treixadura og godello, som gror på 3 parceller.  

Neleman "Flipside" macabeo, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 1.februar

Økologisk, València. Ikke smagt, men tror, vinen er frisk, tør og let (10,5%!), sprød med diskret aroma. Sådan lidt à la en knastør cava uden brus! Irma nævner også saltet præg -prøv evt til østers og/eller rogn. 
      Hollænderen Derrick Neleman købte for nogle år siden et nedlagt kooperativ i Casas del Rey, en lille by i Utiel-Requena, bolig for blot 30 borgere i 2022. Han har også en anden kælder i den sydlige del af València området og leverer en lang række hypermoderne vine. I València bruges macabeo som basis for cava og vier syre til en let hvidvin (som i Rioja, Catalunya, Languedoc).

Fat Bastard, rød/hvid/rosé... kr/fl 3 fl: 46,33
3 fl: 139, rød cabernet-sauvignon, hvid chardonnay, rosé syrah-grenache, Frankrig

*** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 1.februar
Før solgt for godt 40, men stadig god vin trods popnavn som ”fed bastard”, der oser mere design end kvalitet. 
      Cabernet er mørk, fyldig, med ren, rig aroma og pænt lang, ret blød eftersmag. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for min smag, men en god allrounder. Rosé er frugtig, fyldig med masser af frugt i den moderne apéritif-stil.
      Stilen i vinene er meget australsk, dvs. fuld kraft og fedme, men druerne kommer fra Sydfrankrig og laves i Rhone med de mest moderne metoder -dvs. både hvid og rød lagres ”sur lie”, dvs. sammen med det fine bundfald, der giver mere frugt og fedme til vinen. Der er også lidt eg osv

Finca la Solana organic rød/hvid, kr/fl v 2: 44,50 

2 fl: 89, Jumilla Spanien økologisk, normalpris 79,95
Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 1.februar

Puritanere vil sikkert finde denne vin på den monastréll (som også vinen herover, identisk med franske mourvèdre) lidt for civiliseret, men til 35 er det en flot, fyldig vin med indbydende og interessant duft med pænt lang smag. Luzón er et stort og godt hus. Vinen er økologisk. Fås også som rosé, som formentlig har god frugt takket være druen monastréll, samt hvid, som er velglemmelig! 

las Hermanas, monastréll organic, kr/fl v 6: 44,50

2 fl: 89. Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 1.februar

Set i 2020. Luzón er en god, stor bodega i Jumilla, men henter økologiske druer fra de lavere liggende vinmarker omkring Murcia til denne vin. 
       Samme økologi, samme drue monastréll (alias mourvèdre), samme moderne kælder, hvor vinen gærer i store tanke og tappes ung, mens vinen har sin frugt og styrke. En rustik landvin, men med kvalitet! Kan klare alt fra en grillbøf til cassoulet. Server kælderkold. 

CT de Clave Do, Albariño, Rias Baixas, kr/fl v 6: 74,50

2 fl: 149. *** (3/5)Irma og Mad.Coopindtil onsdag 1.februar

Vinen kommer fra Terramagna, som har kontorer i lune Alicante's palmeprydede promenade og sælger vine fra Alicante, Jumilla og omegn. Men altså også en vin, som er groet 1000 km mod nordvest i det kølige Rias Baixas nær det våde, blæsende Atlanterhav 1000 km mod nordvest! Ej smagt og har ikke set anmeldelser.