Søg i 1200 opslag:

16/01/2023

Ugens Top 20: Klassisk vin til lav pris!

20 fine flasker, hvoraf de 19 er mere end rigeligt den lave pris værd. 
Igen dominerer de klassiske vinlande -Frankrig, Spanien og Italien med 5 vine hver, mens "Den ny Verden" tager sig af de sidste 5 vine. 

Men i de franske vine er det ikke de klassiske druer, der dominerer -cabernet, chardonnay, pinot osv -dem får du i Sydafrika, Argentina osv til den bedste pris. 
            Men til gengæld kan Frankrig noget med Rhone og druen grenache, som du dog også kan finde i god udgave fra hjemlandet Spanien. Den bedste spanske vin er dog Faustino's særlige "75" udgave på tempranillo, tappet i anledning af Julio Faustino's 75 års dag.   
      Jeg  skulle måske ikke have taget Nozeco med. Det er alkoholfrit brus, som før hed Nosecco -og blev kaldt Prosecco, selvom "vinen" hverken var italiensk eller lavet på prosecco druen. Vinen er ikke god nok -men er med som en hilsen til "hvid januar" uden procenter.  Undskyld! 

Alle vine er tappet nær grostedet, om andet ikke er anført: tappet i Tyskland, Danmark o.l. 

10 vine under 50 kr (+ én 0%) 

Cimarosa sauvignon blanc, kr/fl v 6: 28,17
6 fl: 169, *** (3/5), Lidl, fra torsdag 19.1. 
Lidl’s Cimarosa vine kommer fra ”Den ny Verden” og er gode til prisen -og topkøb på tilbud som her!  Alle er tappet i Tyskland for Lidl. 
Den hvide sydafrikaner er tør, ren, frugtig, lidt syre uden at overdrive, meget frugtig med lidt kiwi og citron. Helt ok som glas i utide men god nok til en let forret eller moules frites. 
PinTinto Garnacha, Cariñena, kr/fl v 3: 33,33
3 fl: 100, *** (3/5), Meny, indtil torsdag 20.1.
Den entreprenante Hammeken leverer også vin fra Aragón. Druen grenache er basis i enhver Rhone -og Chateauneuf- men druen kommer oprindelig fra de hede, tørre bakker i Cariñena. Druen udgør 80-100% af den billigste vin fra de kooperativer, der dominerer området. Har ikke smagt vinen, men mon ikke den smager som de andre -en simpel, ret blød vin med let krydret frugt og en rund, men lidt kort eftersmag.
Spier ”Signature”, rød/hvid/rosé... 35,-
rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé
*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar
Spier leverer polerede, kommercielle vine, ofte tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. Normalprisen er alt for høj (69), men til 35 får du rigtig meget vin.  
      Du skal ikke vente stor, rig ”vild” aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, senest en aromatisk og frisk tør chenin og en fyldig pinotage med god frugt.Kan se, at cabernet har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. 
Nozeco sparkling 0 alkohol... 35,-
**
(2/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar
Det er første gang jeg giver hele 2* til noget uden alkohol. Men rent faktisk smager den almindelige Nozeco (hed før Nosecco) helt ok -om end sødt for at skjule manglende smag og aroma. Ok brus, vag aroma, lidt friskhed -og så er alt sagt. Men prisen er fair. 
      Fås også som spritz (med appelsin à la Aperol) og rosé, ikke smagt. 
      Vinen sælges ofte som Prosecco uden alkohol (4-5 millioner fl/år alene i England). Men den laves i Frankrig, ikke Italien i GCFs splinternye kælder nær Bordeaux, så druen er nok ugni blanc (fra Cognac o.l.), ikke prosecco. Vinen får fjernet alkoholen og tilsat et skud brus (ingen naturlig 2.gæring her!) sammen med sukker. 
      Foretrækker stadig vand (+ brus, hvis der skal bobler i), men til festen ikke noget dårligt valg -og bedre end Codorniu’s Zero o.l.  
Trapiche ”Pure” rød/hvid... 40,-
Rød malbec og hvid sauvignon Valle de Uco, rød Pinot Noir Patagonia, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 19.1.
”Pure” er den rene druevin uden smag af lagring i eg. Vinen lægger vægt på ren moden frugt i duft og smag. Druerne kommer fra rigtig gode områder i Argentina. 
    Rød malbec fra Uco ved foden af det højeste bjerg i Amerika (nord som syd). åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  2021 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2020 og 19 har fået 89/Descorchados, god lokal guide.           
      Den nye Pinot Noir gror mod syd i Patagonia og blev af markdskyndig vinhandler kaldt en ”Bourgogne-dræber”. Vinen er for fersk til disse ord, men svær at slå til prisen. Ret mørk farve, nydelig duft, ikke specielt pinot, men ren, ganske fyldig og blød 
     Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados. 
  
Vidal-Fleury ”G.S.M.”, kr/fl v 6: 41,50
6 fl: 249*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 19.1.
For 12 år siden lavede Guigal (der ejer Vidal-Fleury) den første vin uden for Rhone. Denne vin hentes faktisk i Languedoc. En tidlig årgang var rigtig god, men har ikke smagt den siden. To læsere er delte -Mike fandt den flot, mens Annemarie var skuffet -”fyldig, men ikke meget andet”. Men du kan næppe forlange mere til 41,50 kr. 
Contraseña, øko + zero Sulphur, kr/fl v 3: 43,-
3 fl: 129, **** (4/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar
De svovlfrie ”naturvine” ses i mange restauranter. De kan være lækre i topform med overdådig aroma og blød kraft -men du vil desværre ofte møde en vin med sær aroma og smag på grænsen til eddike -en følge af den manglende svovl! 
      Har smagt denne vin 2 gange og fundet den god -men check tappedato, vinen bør nydes ung!  
       Druen er økologiske monastréll druer (mourvèdre i Châteauneuf du Pape og andre lande) fra egnen omkring Murcia og Jumilla lidt syd for Alicante. Her ligger Luzón med en hypermoderne kælder og en hygiejne så god, at denne vin kan tappes helt uden tilsat svovl.  
      Vinen skal nydes helt ung for den rige, åbne frugt og er en fyldig vin fuld af sød frugt, som bakkes op af blød syre. 

San Felice Chianti Classico... 49,-
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 26.1.
Nydelig fylde, flot frugt med bær, urt og krydderi, pæn længde, til lasagne, pasta, osso buco og pizza.  Denne vin er slottets unge Chianti, beregnet til at nyde ung. 
      2020 er stadig ung, men rigtig flot, selvom 92p/Spectator er gavmildt. 
      San Felice er en stor vingård i det sydlige Classico, som i snart 40 år har været ejet af forsikringsgiganten Allianz. Vingården laver rigtig god vin, som generelt bliver solgt til meget lave priser i Danmark. 

Riesling Alsace, Helfrich, kr/fl v 6: 49,83
6 fl: 299, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 26.januar
En helt ok riesling uden dikkedarer. Lidt æble, frisk syre, letbenet, let bitter eftersmag, men nydelig og ren. Nydes ung (smagt én gang jan.23).  
      Det er ikke så mange år siden, Joseph Helfrich skjulte sit navn bag navne som Arthur Metz, Laugel, Klipfel og Domaines de la Ville de Colmar. 
      Navnet Helfrich er ikke særligt populært blandt vinfolk. De har købt de dårligste druer i Alsace og solgte vin til bundpris, især til Tyskland (og Danmark). Men år for år laver huse(ene) stadig bedre vine, måske takket være de formuer familien tjener på andre vine som f.eks. JP Chenet! 

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 49,83 
6 fl: 299, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 19.januar
God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino’s crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 
Bel-Air Muscadet ”sur lie”, kr/fl v 6: 49,83
6 fl: 299. **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 20.1.
2020 har mistet umiddelbar friskhed, men har fået fin aroma, nydelig tør smag og vis længde.  Muscadet har ikke noget at gøre med muscat, der i reglen giver søde vine -Muscadet er en knastør, let hvidvin fra nogle af de sidste vinmarker omkring Nantes, før floden Loire løber ud i Atlanterhavet. 
      Bel-Air er en rigtig god vingård, som ejes af 3. generation af familien Audrain. Domænet dækker 27 hektar (mest Muscadet), som drives tæt på økologisk. Vinen lagrer efter gæringen med bundfaldet -”lie”- som giver vinen mere frugt end ellers. 

4 vine 50-70 kr

Rasteau, Léon Perdigal... 59,-
Bedste KØB + ****
(4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar
Cru Rhone set i 2020. Potent grenache-vin (15%) med masser af frugt og bær, men også tannin, der giver lidt balance. Server kælderkold til f.eks. osso buco eller en bøf. 
      Rasteau var oprindelig ”nabo til Cairanne”, kendt for stærk vin, en slags lokal Portvin. I dag er denne svær at finde (og sjældent i top), mens den røde kan være rigtig flot. Rødvinen var oprindelig blot Rhone, siden Village og i dag ”Cru” i egen ret (derfor står ordet Rhone ikke på etiketten). 
      Et godt alternativ til dyr Chateauneuf. som den fra Gabriel Meffre herunder. Perdigal er del af netop Meffre. 
Baron de Ley, Rioja Reserva, kr/fl v 2: 59,50
2 fl. 119, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26.1. 
En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb til prisen. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
      Set i 2018 og 17 med 91p/Guía Peñin. 
      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. 
Silvano Piacentini Ripasso, kr/fl v 2: 59,50
2 fl. 119, **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 26.1.
60 kr må vel være den korrekte pris på denne vin. Indtil i går kostede vinen 59 i Føtex og Netto), i dag er prisen 59,50 (ved køb 2) og før jul skulle du købe 6, men så var prisen nede på 50 kr. Huskeer ikke at have set vinen til normalprisen (over 100).   
      Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende, Rubens’agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. 15 måneder i store egefade.
Sarotto Arneis ”Runchneuv”, Langhe... kr/fl v.2: 64,50
2 fl: 129, **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.januar
I generationer var druen arneis en anerkendt (men ikke godkendt) del af vinen Barolo. Men en dag krævede loven 100% nebbiolo i Barolo, og det tog næsten livet af arneis. Men i 1960erne kom den første tapning af ren arneis -og det har glædet vinelskere lige siden! 
Druen har en rig, ren aroma og en sprød, frisk, ret let  smag. Hvidvin fra Italien er ofte en trist omgang ligegyldige neutrale vine. Men druen arneis er anderledes.  

5 vine 70-100 kr

Cordella, Montalcino, øko... 75,-
2020, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.1.
En rig god ”baby-Brunello” fra ret lille ejendom ejet af Maddalena Cordella. Druen er samme brunello (sangiovese grosso), men vinen laves til at kunne nydes ung -2020 drikker fint nu sammen med f.eks. osso buco eller en bøf. En mørk, kraftig vin med rig bærduft og nydelig eftersmag med fine syrer. Forgænger 2019 fik 91p/WinesCritic.  
l’Oiselet, Vacqueyras... 89,-
2020 økologisk, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar
Set i 2020. Fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær. 2020 er mere mineralsk end 2019, men stadig med masser af styrke og fedme. Flot nu, men 2-3 år på flaske vil gavne.       
      2020 var ugens bedste køb med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet og var ”et kæmpesmagsbatteri” for Nana Wad. Denne Vacqueyras er for mig bedre end den i Bilka til 151 (godt nok 2 for 229).     

Marea syrah eller chardonnay, Leyda ... 89,-
økologisk, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar
En af Chile’s ”Cool Climate” vine lavet af det private hus Luis Felipe Edwards på ret ny vingård i Leyda 2-7 km fra det kølige Stillehav.      
      Denne syrah 2020 har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det skyldes ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! Den pålidelige Rydberg giver i Ekstrabladet 2020 5*: ”Mørk intens vin drevet af sorte bær, lakrids, peber og vanilje. Flot koncentration men pakket ind af en fin syre. New World syrah som fungerer.” 
       Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den er ikke så gumpetung som mange, men stadig til den bløde side og bør nydes ret ung. 2020 fik 5* i Ekstrabladet, men gå efter den unge 2021/22, hvis du ser den.  

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-
***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 26.januar
2017/18. For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio et af Italiens ”ultimativt bedste køb”. 2016 koster i USA  $ 27 (170 kr + moms). 
      Grigio er en af Sallings favoritter og en Riserva, der er blid for Chianti, men stadig har det faste sammen med det civiliserede og  kommercielle. 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød -sjov at smage sammen med den lidt kraftigere Ser Lapo fra Irma. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 2018 fik 92p/Falstaff. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren, forsikringsgiganten Allianz
Faustino I, Rioja Gran Reserva ”75”... 99,95
Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 20.1.
Vinen ser anderledes (og måske pænere?) ud, men er nok identisk med den normale Faustino I. Tappet i anledning af Julio Faustino Martinez ’ 75 års fødselsdag. Altid topkøb til 100. Jeg så den i Spanien i restaurant (225 kr) og på web og i  supermarked (Corte Inglès, 150 kr). 
      Dernede er den dyrere end f.eks. Murrieta Reserva, som koster 160-250 i supermarked herhjemme (og 300 hos Laudrup, men det må vist være kunstig normalpris!). 
      Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 12 år. 
     ”Fremragende køb” hos Rydberg (forfatter til ”Spanske Vine”) og 93p fra gavmilde James Suckling.