Søg i 1200 opslag:

13/01/2023

Brugsen: Regn og rusk = Rhone!

Regn og vind kan få mig til at længes efter en lun aften i hjemmet med et glas solid Rhone foran mig. Og her er Rasteau og Vacqueyras dagens bedste køb i Superbrugsen og Kvickly. 

Du finder dog ikke ordet "Rhone" på etiketten. Det forudsættes bekendt, at du ved, at Rasteau (kommune med 803 beboere) og Vacqueyras (1200) er del af det store Rhone område. 
      
Jeg tror dog ikke, det har noget at gøre med fransk vinsnobberi. Men snarere, at sælgerne er bønder uden større kommerciel sans. Og det er faktisk lidt forfriskende i disse big business tider! 
     Brugsen har også andre gode vine fra Rhone, bl.a. en Chateauneuf (som dog måske ikke er bedre end Rasteau til 59) samt vine af samme type fra Languedoc og Spanien. Men bedst er nok Marea Syrah fra Chile.  

Bedste KØB: Rasteau Léon Perdigal - l'Oiselet Vacqueyras - Marea syrah + chardonnay 
Godt KØB: Coccinelles Rhône øko - Languedoc "Feuille de Vigne" - Sangre de Toro reserva - Spier"Signature" rød/hvid/rosé - Pasas, rød-hvid-rosé - Annaberta Amarone

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar

Cru Rhone set i 2020. Potent grenache-vin (15%) med masser af frugt og bær, men også tannin, der giver lidt balance. Server kælderkold til f.eks. osso buco eller en bøf. 
      Rasteau var oprindelig "nabo til Cairanne", kendt for stærk vin, en slags lokal Portvin. I dag er denne svær at finde (og sjældent i top), mens den røde kan være rigtig flot. Rødvinen var oprindelig blot Rhone, siden Village og i dag "Cru" i egen ret (derfor står ordet Rhone ikke på etiketten). 
      Et godt alternativ til dyr Chateauneuf. som den fra Gabriel Meffre herunder. Perdigal er del af netop Meffre. 

l'Oiselet, Vacqueyras... 89,-

2020 økologiskBedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar

Set i 2020. Fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær. 2020 er mere mineralsk end 2019, men stadig med masser af styrke og fedme. Flot nu, men 2-3 år på flaske vil gavne.       
      2020 var ugens bedste køb med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet og var "et kæmpesmagsbatteri" for Nana Wad. 2021 er på vej og er formentlig lige så god. Denne Vacqueyras er for mig bedre end den i Bilka til 151 (godt nok 2 for 229).     
      Vacqueyras (simpelt udtalt "Vakeras") ligger ved Gigondas i Rhône og fik egen appellation 40 år efter Lirac. Her leder du også forgæves på etiketten efter navnet Rhône -det forudsættes bekendt!       
       Vacqueyras har lunere klima end de bedste dele af nabo Gigondas, dvs blødere, men måske lidt mindre distinkt vin. Groft sagt forenes her Gigondas og Chateauneuf, med lidt af dybden i Gigondas og det fuldfede og rene aroma fra Chateauneuf. 

Coccinelles, Rhône øko...69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar

En overmåde sympatisk vin, som ikke har fænget hos mig. Senest smagt i '17 og '18 og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men finder den ikke helt så god. 
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -'20 er meget ung, så  giv den et år eller to mere. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet.

Terres de Pontifes, Châteauneuf du Pape... 139,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 19.januar

Jeg vil normalt ikke bruge penge på billig Châteauneuf, men denne pris er ok, selvom du sjældent får god "Neuf under 200! Men jeg har tillid til vinene fra Gabriel Meffre, som har aftappet denne vin (vinen er nok købt hos små dyrkere og coop'en). Ej smagt i nye årgange, men prøv den! 

Languedoc "Feuille de Vigne" réserve... 45,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 19.januar

Smagt 3 gange, senest i 2020, en solid vin med positiv, krydret frugt og afrundet, ganske fyldig smag, middel længde. Et typisk Rhone-blend (syrah, grenache mv) og en ægte sydfransker fra godt kooperativ. 

Sangre de Toro, reserva, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar
Du kunne få vinen til 39 (uden at købe 6) op til Jul, men 50 er stadig en god pris -vinen koster 80-90 kr i Spanien! Smager som en blød, kraftig Rhone, måske lidt for civiliseret! "Tyreblod” var Torres’ første vin på flaske (1954), fulgt nogle år senere af Coronas og siden andre! Den almindelige udgave er en ok dagligvin, men denne ”seleccion especial” er bedre.

Marea syrah eller chardonnay, Leyda ... 89,-

økologiskbedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar

En af Chile's "Cool Climate" vine lavet af det private hus Luis Felipe Edwards på ret ny vingård i Leyda 2-7 km fra det kølige Stillehav.      
      Denne syrah 2020 har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det skyldes ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! Både 2019 og 20 fik 93p/Descorchados, Den pålidelige Rydberg giver i Ekstrabladet 2020 5*: "Mørk intens vin drevet af sorte bær, lakrids, peber og vanilje. Flot koncentration men pakket ind af en fin syre. New World syrah som fungerer." 

       Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den er ikke så gumpetung som mange, men stadig til den bløde side og bør nydes ret ung. 2020 fik 5* i Ekstrabladet, men gå efter den unge 2021/22, hvis du ser den.  

Spier "Signature", rød/hvid/rosé... 35,-

rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar

Spier leverer polerede, kommercielle vine, ofte tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. Normalprisen er alt for høj (69), men til 35 får du rigtig meget vin.  

      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, senest en aromatisk og frisk tør chenin og en fyldig pinotage med god frugt.Kan se, at cabernet har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske!

      Superbrugsen tilbyder også Änglemark øko rød/hvid (50, 3*) fra Chile, en spinkel pinot og en hvid chardonnay, som ikke gør fortræd. Dansk-tappet, så der mangler nogle sarte aromaer. Så hellere mælk fra Änglemark (eller Spier vinen herover!). 

     Hardy's VR fås til 40 (med Coop-app, 3*). Vil faktisk lige så gerne have Spier herover til 35. 

Pasas, rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 33,17 

rød/rosé 
monastrell, hvid blend, Yecla, Spanien 
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar
Kenderne har gode ord at sige om disse vine, men jeg er knap så entusiastisk, da en (beskeden) sødme i alle vinene generer mig lidt. Men du får meget vin for 33 kr! Frugtig krydret rød er for mig bedst -ikke ulig meget appassimento fra Italien, men mere tør og balanceret. Nydelig halvtør hvid på macabeo + lidt sauvignon, rosé ikke smagt. Alle med ca. 7-8 g/l restsødme. 
       God spansk basisvin fra Hammeken i Alicante, nok det største dansk-ejede vinhus, som årligt sælger omkring 30 millioner flasker fra hele Spanien. Vinene laves i kældre rundt om i Spanien, men sælges under eget navn. 

Amarone "Villa Annaberta" ... 139,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.januar

2019 er rigtig god, magtfuld med koncentreret frugt, lidt fersk måske, pæn dybde, tannin, med kun lille sødme i eftersmagen. Decanter giver den -for gavmildt- 97p (!). Men generelt har jeg tillid til Villa Annaberta, mangeårig leverandør til Brugsen.