Søg i 1200 opslag:

27/01/2023

Coop: Herlig Chateauneuf-kopi og god argentiner

Engang var Rasteau så langt væk fra Chateauneuf du Pape, du kunne komme i Rhone. Rasteau var en billig kopi af Portvin, som vi rynkede på næsen af. I dag er Rasteau blevet mondæn med mørklødet rødvin, vi fattige vinelskere går efter, når prisen endnu engang er sat op på vores Chateauneuf. 

Men Rasteau er ikke så billig, som den var engang, så nu går gode venner efter Lirac, endnu et "Cru" i Rhone dalen. Men i Superbrugsen og Kvickly kan du stadig få en anstændig Rasteau til blot 69 kr

     Brugsen har også andre gode køb fra Rhone, bl.a. den altid pålidelige Gigondas samt den gode Trivento fra Argentina samt ugens vin fra Spier i Sydafrika. Endelig et par gode hvide, hvor Alsace fra Grand Cru riesling er bedst. Desuden en gammel Cognac til lav pris. 

Bedste KØBRasteau Léon Perdigal - Trivento Reserve rød/hvid - Riesling Grand Cru Altenberg
Godt KØB: la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé - Gigondas "Roc des Dentelles" - Villa Annaberta "Canaja Gold" - Spier "Vintage Collection" rød/hvid/rosé - 
Pagus Bisano rød/hvid/rosé - Paternina Rioja Special Selection - Mud House sauvignon blanc - Cognac Normandin XO 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar
Cru Rhone set i 2020. Potent grenache-vin med masser af frugt og bær, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau var oprindelig "nabo til Cairanne", men i dag er Rasteau mindst lige så kendt. Vinen leveres af Caves des Papes.   
      Føtex & Bilka tager rask væk 100 for deres Rasteau med etiketten Auguste Malbec. Og jeg tror, at Brugsens hyggelige etiket tilmed er bedre vin!  
      Rasteau var oprindelig en Portvinstype, mens den røde vin blot var Rhone. I dag ses den stærke Rasteau stort set kun lokalt.  

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé... 45,-  

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 2.februar

Nu er vi uden for jagtsæsonen, men den røde "Chasse" (jagt) er ikke ueffen til alt fra pizza til gullasch! En ganske solid, men ikke mindeværdig Rhone! Rosé og hvid er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog!

Gigondas "Roc des Dentelles"...  129,-

Godt KØB ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar

Set i2020. Gabriel Meffre leverede i mange år Irma's "Plan de Dieu", en daglig Rhône + Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er væk, Meffre ligger stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra hjembyen er mere end ok. 5* af Rydberg i Ekstrabladet og formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som fik 91-93p/WineAdvocate. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset.

Trivento Reserve, rød/hvid.... 50,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar

Den røde malbec fra Trivento er altid god. 2020 fik 88p/WineEnthusiast og 90p/Descorchados med ordene: "Fruit predominates, which is felt here in a primary state, showing its aromas and flavors of black cherries and violets. More fresh and fruity malbecs like this, please". Vinen lagres ikke i eg -og blot 15% gæres i kontakt med egestave i tanken. 

      Bortset fra torrontès har jeg sjældent købt hvidvin fra Argentina (men ofte nok smagt dem professionelt og hos venner). Men her er en vin, der får mig til at købe: 
Trivento's hvide malbec lyder spændende. 345 medarbejdere var samlet til en "hack-athon" for at finde på nye vine. Resultatet blev denne vin, hvis første årgang -2019- gav 350.000 flasker, hvoraf del er allokeret til Danmark. En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Villa Annaberta "Canaja Gold", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299. Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar
 Villa Annaberta er en af Brugsens trofaste leverandører af Amarone & Co ved Garda-søen. 
      Denne vin laves af Corvina og Rondinella druer og skal være tørret før gæring. Den er på grænsen til det vulgære i sin Ripasso-stil, men holder balancen ganske godt og byder på nydeligt krydderi i duften (kirsebær) og rund eftersmag med tilpas struktur. Pæn ros fra Rydberg i Ekstrabladet. 
      Ældre storebror til den normale Canaja (på tilbud til 59, sært nok). Jeg har opgivet at finde rundt husets væld af etiketter (også Jairo foruden de normale Valpolicella, Amarone osv). Set i 2015, men kan på bagetiket se, at vinen er tappet i efteråret 2022, dvs. 7 år efter høst. Så intet under, hvis vinen smager temmelig ungdommeligt.  

Spier "Vintage Collection", rød/hvid/rosé...39,-

Rød cabernet-blend, rød GSM (grenache, shiraz, mourvèdre), hvid chardonnay-chenin-viognier, rosé, tappet i Danmark

Godt KØB + *** (3/5), SuperbrugsenKvickly, indtil torsdag 2.februar

Vinene skal være en klasse over Signature og har en "normalpris" (99,95), som vist er officiel snarere end reel! Men til 39 kr er vine gode køb, røde som hvide. Vinene er meget kommercielle med masser af fylde og sød frugt i duft og smag -ingen mærkbar eg og en afrundet blød smag. Cabernet er ganske overbevisende, ren frugt og fylde, GSM er mere krydderi (men ikke for meget), ret let i smag trods 14,5% alkohol. Poleret! Den hvide kun smagt én gang, men fundet nydelig. Den lyserøde siger mig ikke noget. 

Riesling Grand Cru, Altenberg ... 89,- 
Alsace, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar
Ganske klassisk riesling 2020 fra Arthur Metz (del af giganten GCF), der efter mange år med billigvin leverer stadig bedre vin, især fra egne domæner som disse. 
       Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 2020 er "en ganske flot vin med masser af aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, helt tør, lidt frugt over syren" -en god  ledsager allerede nu til rigtig mange retter, som syren vil udfordre. 2019 fik 17,5p/20 fra Oldenburg. 

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar

Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung (her 2019) og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. Rosé er ok, men for letbenet.  
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men den minder om Waipara Hills (samme ejer og adresse). Og den må du ofte betale 100 kr for (tilmed en officiel latterlig normalpris på 169). Begge mærker hører under Accolade, et af Verdens største vinhuse. Huset er mest kendt for Australien (bl.a. Hardy, som Coop også sælger), men også bl.a. Robert Mondavi (Californien) og er et af de 2-3 største i Kiwi-staten New Zealand. 
      Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end f.eks. Selaks og Kim Crawford samt "moderfirmaet" Nobilo, som her i 2022 er blevet købt af giganten Gallo

Viña Indomita "Duette", pinot noir ... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar

Set i 2021. Chile har i det kølige Casablanca ved Stillehavet et godt klima til pinot såvel som chardonnay og sauvignon. Her ligger smukke Indomita, et af de uafhængige huse (dvs. ikke med i Concha y Toro-gruppen).      
      Vinen er blid trods de 14% alkohol, men stadig rigtig god med typisk hindbærnæse og en vis elegance i eftersmagen. Nyere årgange har fået 89-90p/100 af lokale Descorchados. 

Federico Paternina Rioja "Seleccion Especial"... 79,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar

      Paternina er et historisk hus fra Rioja's guldalder (1890), engang kendt for sin Gran Reserva og den populære Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 
      Denne "Especial" er husets bedste bud. Jeg har ikke smagt den, men andre er delte. Vinen skal være en slags "luksus-crianza". '15 får ***** af Rydberg (som kender spansk vin rigtig godt) i Ekstrabladet, mens Atkin kun giver den 82p/100. 

Pagus Bisano Organic rød/hvid/rosé... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar

Det gode kooperativ i Valpantena leverer en masse ripasso og amarone, men formentlig lige så meget af vine på de samme lokale druer -rød og rosé på corvina & co, hvid af Soave's garganega & co. Disse vine på økolgiske druer er gode køb snarere end god vin! Den røde er ganske udmærket, frugtig, ret blød. Hvid er halvtør til tør, pænt frugtig og ganske frisk, mens den lyserøde er middelfyldig uden meget duft, men egentlig ren og behagelig -og godt køb. 

Til samme pris tilbydes Cecchi Chianti (45, 3*). Ikke smagt i flere år, men husker en typisk, lidt benet Chianti. 

Amarone "Pagus Bisano", Valpolicella... 129,-

2019, **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar

Trods 15% alkohol ret let for amarone (helt ok med mig!). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en let tør eftersmag, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? 
      Pagus Bisano er del af Valpantena, et stort, men godt kooperativ, der modtager druer og vin fra andre kooperativer, ialt 750 hektar. Falasco og Cantina di Verona er andre mærker.

Coronas, Torres tempranillo... 49,-

Også hvid og rosé Viña Esmeralda, Catalunya Spanien 

*** (3  /5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar

Den røde Coronas smager overraskende godt trods en produktion i multimillion klassen, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men flot pop! Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, men nok især i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst. 


Celeste, Ribera del Duero... 89,-

**** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar
Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, men afrundet og lang -en letbenet Duero, men flot og indbydende! Og en god pris. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, ”Cielo”, ”Himlen”!’’ 2018 fik 90p af både Peñin og Spectator.

Normandin XO Extra, Cognac ... 199,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.februar

En XO (eller Extra) skal lagres mindst 5 år (VSOP kan nøjes med 4 år), men denne er lagret mindst 10 år, som anført på etiket. Men i øvrigt en god Cognac med rig bouquet med rancio snarere end karamel og afrundet, pænt lang smag. 
      Normandin er del af det 250 år gamle Gautier (del af Marie Brizard), som har fine gamle (og fugtige) kældre hen over Aume floden i Aigre.