Søg i 1200 opslag:

20/01/2023

Blid sydafrikaner og fuldblods Argentina og Australien

Brugsen var meget stærk op til Nytår med fremragende tilbud, så måske derfor har de slået bremserne til i januar. Spier's røde og hvid PS er rigtig godt køb, og jeg anbefaler også gerne OPI, William Hardy og Handcraft (men ikke den dyre 3 finger vin!).  

Du kan også købe den hvide Flaxbourne fra New Zealand eller en blid Orvieto fra Italien. Men... du kunne også vente. Eller smutte en tur i Irma, hvis du får bedre vinkøb, mens ugens gode vin skal hentes i Meny!

Bedste KØB: Spier "P.S" grand reserve rød/hvid
Godt KØB: OPI barrel selection rød/hvid - William Hardy rød/hvid - Handcraft rød/hvid - Salice Salentino "Epicuro" - Orvieto Classico Cecchi - Piccini Chianti Riserva - Flaxbourne sauvignon 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid... 50,-

rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.januar

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over husets standardvine som Vintage og Collection mv. 2020 fik 5* i Ekstrabladet (til 59) med ordene: ”Mørk krydret næse. Pæn bærintensitet i smagen med mørke krydderier og vanilje i smagen. Pænt balanceret med en fin krydret afslutning. Ganske flot vin til prisen.” 2019 var testvidner i Vinbladet og Ekstrabladet.

       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder -ikke ulig Seaborne (35 i Irma), men har desværre aldrig smagt dem sammen. PS er også meget frisk, aromatisk og stilig. 

OPI barrel selection rød/hvid... 50,- 

rød cabernet sauvignon, malbec, hvid chardonnay, Argentina, normalt 89,95
Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.januar

Faktisk får du meget vin til 50 kr, men du skulle have købt den sidste år, da tilbud lød på 33,17 v. køb 6! 

Den mest kendte af vinene fra Argentinas Mascota. Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. vinen har lagret i eg, men egen smages ikke. 
      OPI vinene har med rette vakt opsigt for vinene, som er vellavede i en fyldig, kommerciel, international, men ikke ligegyldig stil med indbydende frugt og pænt lang smag. Måsk
e er malbec bedst, men det er tæt løb. Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler. 

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.1. (tappet i England)

Også god til 50, selvom du kunne få den til 39 sidste år, begge en klasse over Hardy's Crest og VR, da vinene kommer fra de køligere områder syd for vinhovedstaden Adelaide. 
Den røde shiraz er magtfuld vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. Fik for 3-4 år siden 17p/20 af Oldenburg og 5* i Vinavisen. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et køligt område, Langhorne Creek syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen, også for nogle år siden. 
      Familien Hardy var en af de første til at dyrke vin, da Adelaide blev grundlagt i 1850erne. Siden voksede Hardy ind i Accolade-gruppen, Hardy er den vigtigste del af Accolade-gruppen, som også ejer vinhuse uden for Australien, bl.a. Mondavi, Ravenswood, Geyser Peak (California) og da Luca (Italien).  

      Foto: den 15 km lange Maslin strand ved McLaren Vale syd for Adelaide. Flot, men få bader her. Der er risiko for hajer! Bemærk limstenen i klippen -starten på Limestone Coast. 
      Kan også anbefale Louis Reynaud pinot noir (50, 4*), godt køb, men ikke helt matcher god Bourgogne. Ganske god, frugtig og ren, middel fylde.

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel, California (tappet i Tyskland)
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.januar

HandCraft til 50 kr er topkøb for anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når der sælges 10+ millioner liter/år.       
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med 5* i Vinbladet (2019 i 2022). Prisen 59 hjalp måske lidt.      Zinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung, for mig bedre end en ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabDen sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på. 
      Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, som pudsigt nok hed Indelicato. Firmanavnet blev hurtigt ændret til Delicato, og familien ejer stadig huset, som ejer 2400 hektar vin + indkøb af vin og druer til et stort antal mærker, inkl. Francis Ford Coppola, Z. Alexander Brown + mere basisagtige vine som "1924" og vinen herunder.

      De "håndlavede" vine er designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset).  

         Mill's Lake Zinfandel er en letbenet sværvægter fra Californien, som også fås som chardonnay. Jeg er ikke glad for vinen, som jeg finder sært upersonlig, men kun smagt én gang (35, 2* for rød). Tappet i Danmark. 

Three Finger Jack, California, frit valg... 99,-

cabernet sauvignon, Zinfandel "Old Vine" og Red Blend
*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.januar
Huset Delicato leverer den "håndlavede" HandCraft, men også denne 3-fingrede vin. Og jeg går med hele hånden, da jeg kan få næsten 2 håndfulde for én af de 3-fingrede. 
      En distanceblænder af en vin (og flaske) til dig, der holder af voldsom aroma af bær og røg, potente alkoholiske hestekræfter for fuld udblæsning med en vag aroma af noget sødt til sidst. 
      Det første glas imponerer især cab og zin, trods en lidt kort eftersmag (men kun smagt 2 gange af uegnede glas). Andre vil elske et mix med sødlig, krydret duft af merlot, Syrah, Petite Sirah, Tempranillo og Tannat lagret i fade brugt til rom (!). Jeg tror, Delicato tjener kassen på vinen, så min pension går ikke til denne vin. 

Why Not? Puglia rød/brus, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 26.januar

Den røde Why Not? (konventionel eller en lidt lettere økologisk) er gode -ikke kønsløse! Mørk, fyldig, rank, rund, men ikke sød, med ren, krydret frugt og en snert af syre i eftersmagenVinen tappes af San Giorgio i Puglia for Contri Spumante huset i nord, som leverer den brusende Prosecco på køn flaske, som er ok. Se bort fra den latterlige normalpris på 130. 

Salice Salentino "Epicuro"... 45,-

Riserva, Puglia, Italien

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 26.januar

En vinøs kioskbasker med lidt mere kvalitet end normal Puglia. Rig aroma, fyldig, rund og pænt lang. Salice er velkendt DOP og skal leve op til lidt skrappere krav end de normale Puglia vine. Ordene riserva har ingen betydning for vine fra Puglia, der generelt skal nydes unge. 
Piccini Chianti Riserva... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 26.januar

Jeg kan vældig godt lide denne typiske blidt lagrede Chianti (set i 2019), selvom den for puritanere er for blød. Der er lidt bær, syre og frugt i vinen, som skal være lagret et år før tapning, en del i eg. En rigtig god madvin til pizza & co. 

Orvieto Classico, Cecchi...  45,-

Godt KØB + *** (3/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 26.januar

Diskret aroma, let til middel fylde, ganske frisk og sprød med lille syre under frugten. Helt ok, men uinspirerende. 

     Italienerne leverer sjældent hvid i top,og få steder ses det tydeligere end i landets mest kendte hvide -Soave, Frascati, Verdicchio -og Orvieto. Et højt udbytte og iskold gæring fjernede i mange år stort set al frugt og længde fra den gærede druesaft. Det er langsomt blevet bedre. Men stadig ikke en værdig repræsentant for den underskønne by mellem Firenze og Rom! 

Flaxbourne sauvignon blanc ... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 26.januar

Marlborough, New Zealand. Så god som den fra de store huse med fancy etiketter. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. 
      Fra et af de uafhængige store huse i New Zealand, som ellers domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv osv) og franske Pernod-Ricard, der sælger som Brancott, Montana mv.