Søg i 1200 opslag:

05/01/2023

Irma: En sjov spanier, herlig Rhone og stærk pastis...

For nogle betyder nytårskur, at livremmen (skal) spændes et par huller ind i form af mindre mad og ingen vin. 
Men Irma holder fanen højt med spændende vin (og pastis) til gode priser! 

Bedste køb er nok Morel Rhone til blot 54,50 ved køb 2. Men lige så sjov er Fenouillet, en naturvin fra Faugères, og en herlig Audiencia bobal fra València og et par sjældne Barolo-rivaler som Sassella fra Alperne og den sjældne albalonga.

Irma er rigtig god til hvidvin -og den fine riesling -på 100 cl flaske- fra det fine Thörle er topkøb. Men glem ikke Cattin's økologiske Alsace riesling eller den frugtige vermentino fra Brunello-vingård. 

Bedste KØB: Pierre-Henri Morel Rhone - Fenouillet Faugères "Naturvin" - Thörle Riesling trocken - Sassella Valtellina Triacca 
Godt KØB: Audiencia Bobal Utiel-Requena - Théo Cattin Alsace Riesling/pinot gris - Thörle Noir + Spätburgunder - Donnaberta Vermentino - Sarotto Piemonte Bianco - Albarossa Piemonte - Falesco Garganega - Tesauro "R" - Million Trees rød/hvid - Valderivero "Roble" Ribera del Duero - Elemental Organic rød/hvid/rosé - Berger Pastis 45%

Audiencia Bobal, Utiel-Requena, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 11.januar

València har været den største eksportør af spansk konsumvin med store huse som Vicente Gandía, Schenk, Murviedro, Vinival og Hispano Suizas. En af favoritdruerne var den meget produktive bobal med store mængder letbenet vin, ikke mindst rosé. Den trivedes især i Utiel Requena, der hæver sig 700 meter over det ret flade València (som er mere kendt for ris, paëlla og Fallas festival end vin). 
      I dag tages bobal alvorligt -og det smages i denne vin. Meget mørk, krydret duft, fyldig, men afrundet og pænt lang, Ikke stor karakter, men letdrikkelig og god til prisen. 
      Vinen laves tilmed af hus fra Rioja, Faustino Rivera Ulecia, som ellers mest har været kendt for dagligvin til lav pris. I 25 år har huset faktisk haft en kælder i regionen. 

Pierre-Henri Morel, Cotes du Rhone, kr/fl v 2: 54,50

2 fl. 109 bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 11.januar

Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier's vinhus i det sydlige Rhone. Har kun smagt 2020, som var rigtig god, positiv frugt, god fylde, klassisk grenache i smuk ramme
      Til prisen Irma's bedste køb. Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den bør give Guigal (til 70-100 kr!) kamp til stregen. Tror næsten Morel vinder! 

Fenouillet, Faugères "Naturvin"... 89,-

2021 "Mosaïque" øko, bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 11.januar

Du kan vente en ekstrem mørk, men meget frugtig, mineralsk vin med solid fylde, ganske lille krydderi og mere frugt i eftersmagen. Vinen er lavet som naturvin, dvs. uden tilsat svovl og skal derfor nydes ung. Ikke smagt i 2021, desværre! 
      Jeg husker med glæde Fenouillet fra Faugères (pas på: en vingård i Rhone har samme navn) i ældre årgange. Vingården er ganske lille -11 hektar- og ligger på sort skifer i Faugères, et af de fine Crus i Languedoc's bagland, faktisk stik nord for Montpellier. Domænet består af mange små parceller, hvor vinstokkene ofte gror på terrasser (foto). Vinen domineres af syrah (70%) suppleret med grenache og carignan.

      Den ejes i dag af familien Jeanjean, som synes at behandle den med den respekt, dette fine terroir fortjener. Vingården laver flere vine. En topvin er ikke for dyr, men de andre vine er tæt på. Vinen koster €13 i Frankrig, så 89 er en god pris. 

Flotte hvide til gode priser! 

Théo Cattin, Alsace ... kr/fl v 3: 66,33

fl 199, Hvid riesling (tør) eller pinot gris (halvtør), økologisk
Godt KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 11.januar

Riesling: en ganske klassisk riesling med lidt nerve og sprød friskhed, ikke top, men heller ikke grøn i stilen, tør uden at knase (4,5 g/l). 2018 fik 90p/WineEnthusiast.
Pinot Gris: Indbydende neutral og ren aroma, let sødme (14 g/l) med fin syre middel fylde trods styrken, en god ledsager til f.eks. choucroute. 89p til 2018 i WineEnthusiast. For mig er riesling bedre, men ét point skal ikke skille os ad! 

Théo Cattin er et mærke fra Cattin Frères, det store vinhus i Voegtlinshoffen mellem Colmar og Éguisheim. Her forenes de 2 grene af familien, der har lavet vin siden 1720. Familien driver 60 hektar, men køber druer ind fra et større område omkring byen.

      Du kan få samme vin med anden etiket, solgt af kæde af små butikker med vin. De skal have 129 for vinen (dog kan du nøjes med 100 ved at købe 6). 

Thörle Riesling trocken 100cl, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl: 139, Også Noir, Spätburgunder og rosé, Rheinhessen, Tyskland

Bedste KØB  **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 11.januar

Den sprøde riesling fra det fine hus i Rheinhessen er rigtig godt køb. Tør, ren og frisk med fine blomstertoner, let drikkelig fuld af aroma -som god Alsace -og godt køb, da 100 cl svarer til ca. 52 kr for 75cl.  
      Har ikke smagt de røde, hvor både Noir (et blend af cabernet, dornfelder og andre druer) og ikke mindst den indbydende pinot noir (spatburgunder) kan også anbefales, men er ikke smagt i nye år.
      Vingården har tilhørt familien Thörle siden 1600-tallet, men det er først med brødrene Christoph og Johannes, at den har nået sin nuværende størrelse. Næsten alle vine er fra egne marker omkring Saulheim.

Donnaberta, Vermentino Toscana, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109, godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coopindtil onsdag 11.januar

Hvid toscaner fra Lecciaia (en velkendt vingård for brunello), men laves af druen vermentino, en af de bedste i Italien (alias Rolle omkring Nice i Frankrig). Udstyret er ikke i top, men vinen er god, meget rent frugtig,, middel fylde og pænt lang med nydelig syre. God vin til f.eks. salat med lidt balsamico. Check årgang -bør helst være 2020 eller yngre. 

Sarotto Piemonte Bianco... kr/fl. v.2: 49,50 

2 fl: 99, godt KØB + *** (3/5) Irma og Mad.Coopindtil onsdag 11.januar

Kun smagt én gang, men kunne lide den -frisk vin med god frugt (muscat), men ganske frisk og på den tørre side, med kun lille sødme i eftersmagen. Vinen laves af Sarotto på lige dele cortese (kendt fra Gavi) og Moscato (druen fra Asti). 

Anderledes Italien! 

Sassella, Valtellina Superiore, Triacca, kr/fl v 2: 74,50

2 fl. 149, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 11.januar

Jeg beundrer Irma for at holde fast i denne egenrådige vin, som kræver tilvænning. 
     Valtellina er på sin vis Barolo's nordligste forpost. Druen er samme nebbiolo, som gror lige der, hvor Italien bliver til Schweiz. Klimaet er køligere, så vinen er endog lysere, lettere, men meget elegant og knap så tanninholdig som Barolo. 
 
Ret lys farve med snert af orange (typisk nebbiolo), ganske intens aroma, som vokser i glasset med noter af nød og bær; middel fylde, pænt lang smag.
   Jeg giver nok vinen lidt højere karakter, fordi den er svær -og andre er ikke uenige. Set i 2016 med 91p/Spectator. 2013 var ugens vin i AltomVin. Enhver Barolo-tifosi bør smage vinen! 
      FotoValtellina ligger nord for Milano i en smal dal i Alperne tæt på Schweiz (som fuglen flyver ligger det mondæne ski destination St. Moritz ikke mange kilometer væk).  Et utroligt smukt område -se denne lille film på YouTube. 
Området er delt i 5-6 Cru'er, som til sammen blot leverer 3-4 millioner fl. Sassella er et af de bedste områder sammen med Inferno (jeg elsker det navn!). 100% nebbiolo, lang maceration, et år i store egefade. Triacca ejer 9 hektar på disse stejle skråninger. 

Albarossa Piemonte, kr/fl v 6: 66,50

2 fl: 139Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 11.januar

Giordano ligger i Diano d'Alba lidt syd for Barolo og ejer vinmarker her (omend langt mere i Salento til bl.a. primitivo). Barolo'en vinder ingen palmer, men hans albarossa er faktisk rigtig sjov! I 1938 skete der et ægteskab mellem barbera med (troede man) nebbiolo-druen fra Barolo. Men nebbiolo'en viste sig at være chatus, en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig. Så albarossa gik i glemmebogen! 
      Men i dag har flere opdaget, at druen kan levere flot vin, men endnu er der kun plantet 15 hektar, og blot 5 huse (Giordano, Banfi, Marenco, Carlò og Bonfante) sælger vinen. 
     "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 

Falesco Garganega, Verona... 35,- 

Godt KØB + *** (3/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 11.januar

Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder rigtig god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde -en god ledsager til stamsild med eller uden rogn!

Tesauro "R", Valpantena... 35,- 

Godt KØB + *** (3/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 11.januar

Vinen nøjes med navnet "R", dvs en Ripasso-type forklædt som landvin fra Verona. En blid vin fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er faktisk slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

Giordano "Selvato", Toscana, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109*** (3/5), Irma, indtil onsdag 11.januar
Også fra Giordano i Piemonte, men af druer fra Toscana. Den har fået 5* + godt køb af Rydberg (som jeg stoler ikke så lidt mere på end 199p fra Luca Maroni): "Masser af sorte bær i duften. Frugtig og ligefrem vin med masser af brombær, tobak og krydderier i smagen. Simpel men vellavet. Krydret afslutning.” Uden årgang. Smagen lyder som Puglia i min lærebog, men sikkert en pleaser.

Valderivero "Roble", Ribera del Duero... v. 2 fl. 59,50

fl 119, godt KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 11.januar

En Duero i den billigere ende, som laves af Faustino Rivero familien fra Rioja (se Audiencia herover!). Deres vine er normalt i den jævne ende, men jeg har egentlig tillid til denne vin, da den kommer fra familiens egen vingård i Nava del Roa i hjertet af området. "Roble" = eg, og vinen har lagret ca. 5 måneder i små egefade. Jeg er lovet en fyldig, meget frugtig vin, kraftig og afrundet. Lad os se! 

Spier "A Million Trees", rød/hvid... kr/fl v. 6: 33,17

6 fl: 199Rød Pinotage, hvid chardonnay, Sydafrika, tappet i Danmark

Godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 11.januar

Prisen 33 kr er for lav, mens "normalprisen" (85) er så høj, at man kan tro, at den er beregnet på 50+ %% rabat! Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 


Elemental Organic, rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 11.januar 

Ej smagt, men vil tro, at vinene er meget tæt på Adobe, også reserva fra Emiliana, Concha & Toro's gigantiske økologiske vingård. Dvs. enkle vine, lette og frugtige, men uden større dikkedarer. Carmenère er god for denne drue, som notorisk er vanskelig at dyrke -undtagen måske i Colchagua, hvor denne vin er fra, mens chardonnay er fra kølige Casablanca. 

Irma tilbyder også Bonterra California (99, 4*) rød cabernet og zinfandel, hvid chardonnay og sauvignon, økologisk drift. Ganske gode vine, men for dyre.  Drikker egentlig lige så gerne Elemental til 44,50! 


Berger Pastis 45%.... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 11.januar

70cl. Så bliver det vist ikke mere fransk... Og dog: Pastis er fransk alkohol med lakridssmag, men slet ikke ulig grækernes ouzo og tyrkernes arrak. Eller Italiens sambuca, blot med mindre sukker!
Et langt bedre køb end Pernod, som ofte koster 140 og (herhjemme) blot er 40%, mens denne er klassisk 45%. I Paris (og Marseille) serveres med postevand og is, mens danskerne ofte blander med rød (eller grøn) sodavand. Prøv evt en breeze med 1 del pastis + 2 dele orange juice + lidt ginger ale. Eller frisk en mojito op med lidt pastis.
Berger er et af de historiske mærker for pastis, som traditionelt laves i Marseille. Her er giganten Pernod-Ricard, mens resten af markedet stort set er delt mellem Berger (ejet af likørgiganten Marie Brizard) og Duval og Casanis (ejet af GCF).