Søg i 1200 opslag:

08/01/2023

Ugens 19 vine: Nytårskur med kvalitet!

Januar er en måned, hvor mange tænker mere på vægt end smag, for slet ikke at nævne kvalitet!
Men jeg skal skåne dig for at skrive om Ebony Vale og andet uden alkohol, som knap nok kan konkurrere med postevand i smag. 

Så hellere ugens 19 udvalgte vine, hvor de billigste nok vinder på pris snarere end kvalitet. Men til under 50 får du faktisk god vin som Audiencia på den unikke bobal drue samt en herlig rød pinot fra Tyskland. 
      Men den sjoveste er måske Ferreirinha "Vinha Grande", en af de få vine fra Portugal, som har fundet nåde for mine øjne. 
      Blandt de hvide dominerer druen riesling -der er hele 4 med, 2 fra Tyskland, 2 fra Alsace. Men det bør ikke undre, for rigtig mange anser denne drue for den bedste i Verden! 

9 vine under 50 kr



Cimarossa, cabernet eller shiraz, kr/fl v 6: 28,17
6 fl: 169, cabernet sauvignon eller shiraz, Australia (tappet i Tyskland)
*** (3/5), Lidl, torsdag 12/1-lørdag 14/1
Jeg fandt cabernet bedst. Smuk farve, indbydende, men lidt ufokuseret frugt, krydret, smagen først fyldig, før den slutter med en snert beskhed, måske pga umodne druer. Men rigtig ok. Shiraz var lidt blidere, men også mere ligegyldig -men til prisen svært at beklage sig! Men Barossa shiraz er anderledes spændende!  
 A Million Trees, rød/hvid... kr/fl v. 6: 33,17
6 fl: 199, Spier, rød Pinotage, hvid chardonnay, Sydafrika, tappet i Danmark
*** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 11.januar
Prisen 33 kr er for lav, mens ”normalprisen” (85) er så høj, at man kan tro, at den er beregnet på 50+ %% rabat! Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas ”nationaldrue” pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold.

Hardy’s Crest, rød/hvid/rosé... 39,-
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.1.

Hardy’s er i dag mest kendt for dagligvin som ”Nottage Hill” og ”VR” -samt den marginalt bedre Hardy’s Crest (William Hardy er ét trin op).
      Den røde ”Crest” er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, men husker den som uden friskhed og spræl. Men til 39 kr  et godt køb.  Og trøst dig -med skruelåg og glas er vinen bedre end i plastikpose med pap!

Vidal-Fleury ”G.S.M.”, kr/fl v 6: 41,50
6 fl: 249, Sydfrankrig
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 19.1.
For 12 år siden lavede Guigal (der ejer Vidal-Fleury) den første vin uden for Rhone. Denne vin hentes faktisk i Languedoc. En tidlig årgang var rigtig god, men har ikke smagt den siden. To læsere er delte -Mike fandt den flot, mens Annemarie var skuffet -”fyldig, men ikke meget andet”. Men du kan næppe forlange mere til 41,50 kr.
Også en ”ægte” Rhone, Auguste Bessac Cotes du Rhone (2 fl. 99, godt køb + 3*). Vinen er meget ung, men en typisk frugtig grenache. Tror næsten, jeg foretrækker Vidal-vinen!
Casillero del Diablo, rød-hvid-rosé, kr/fl v 3: 43,-
3 fl: 129, rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.januar

Den røde cabernet (90p/Descorchados i både 2019 og 20) foretrækker jeg for den lettere carmenère. Der er mere dybde, frugt og længde i cab’en, mens carmenère i denne klasse kan virke lidt vegetabilsk og tør -men ikke smagt i nye år. Merlot ej smagt.
Sauvignon er rigtig god, mens chardonnay har også friskhed og tør sprød eftersmag og har fået meget ros af kendere (bl.a. 91p/Descorchados). Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. Vinene er ”Reserva”, en over standard-Chile.

Carmel de Haux, Bordeaux... 45,-
set i 2019, Cotes de Bordeaux, Frankrig 
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.1.
Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, men er i dag del af det danske-ejede Haux. På bagetiketten kan du blive medejer af slottet!
      Middelfyldig, ganske indbydende madvin, snert vegetabilsk og grønt præg, som forsvinder i glas eller på flaske i løbet af et år eller to. Jeg kan vældig godt lide 2019 (mere end ældre år), som er klassisk Bordeaux, dvs. med lidt bid, men med positiv aroma og god længde -meget bedre end de ”små” Bordeaux’er jeg husker fra min ungdom.
Audiencia Bobal, kr/fl v 2: 49,50
2 fl: 99, Utiel-Requena, Spanien
**** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 11.januar

València har været den største eksportør af spansk konsumvin med store huse som Vicente Gandía, Schenk, Murviedro, Vinival og Hispano Suizas. En af favoritdruerne var den meget produktive bobal med store mængder letbenet vin, ikke mindst rosé. Den trivedes især i Utiel Requena, der hæver sig 700 meter over det ret flade València (som er mere kendt for ris, paëlla og Fallas festival end vin).

      I dag tages bobal alvorligt -og det smages i denne vin. Meget mørk, krydret duft, fyldig, men afrundet og pænt lang, Ikke stor karakter, men letdrikkelig og god til prisen.
      Vinen laves tilmed af hus fra Rioja, Faustino Rivera Ulecia, som ellers mest har været kendt for dagligvin til lav pris. I 25 år har huset faktisk haft en kælder i regionen.

Heinrich Gies rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50
2 fl: 99, tør Riesling eller rød Spätburgunder, Pfalz, Tyskland
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12.januar

Pfalz er Alsace forlænget mod nord til Tyskland. Her er stjerner som Rings, men også vandbærere som Gies, for få år siden en 150-årig vingård i Friedelsheim, men i dag del af det dynamiske kooperativ Vier Jahreszeiten i Bad Dürkheim.
      En tør, aromatisk riesling, let til middel fylde, god syre, en lille frugtsødme får aromaen helt op i næsen. En rigtig god madvin, men med en lille sødme også ok uden mad.
      Den røde pinot noir er indbydende i aroma, fyldig, nogen styrke (13,5%), rund, pænt lang, stort set tør -slet ikke ulig Bourgogne og bedre end de billige, du kan finde. Og så er begge vine tappet på vingården, dvs. med lidt mindre filter og svovl -med en vis garanti mod forfalskning!

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 49,83
6 fl: 299, Spanien (fås også i rosé og hvid) 
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 19.januar

God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien.
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino’s andre vine. Hvid og rosé er ok uden at imponere. 

6 vine 50-70 kr

Pierre-Henri Morel, Rhone, kr/fl v 2: 54,50
2 fl. 109,  Frankrig
Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 11.januar
Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier’s vinhus i det sydlige Rhone. Har kun smagt 2020, som var rigtig god, positiv frugt, god fylde, klassisk grenache i smuk ramme.
      Til prisen Irma’s bedste køb. Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den bør give Guigal (til 70-100 kr!) kamp til stregen. Tror næsten Morel vinder!
Alsace, Cave Ribeauvillé ... 55.-
Hvid riesling, pinot blanc, pinot gris, gewurztraminer, rød pinot noir, Frankrig
**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 19.1.
Ganske gode basis vine fra Alsace -en tør riesling eller pinot blanc (dog med 4-5 g/l restsødme), en halvtør pinot gris (7-8 g/l) og en halvsød, aromatisk traminer, som jeg dog ikke har smagt i nogle år. Holdt meget af druen i min ungdom, men har siden fundet dens rosenaroma lidt vulgær. Min fejl, ofte!
      Den lidt ferske etiket skjuler en vin fra det gode kooperativ i Ribeauvillé, en af de historiske vinbyer langs vinvejen i Alsace.

Kesseler ”Five o’Clock” Riesling... 59,-
Rheingau, Tyskland
Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 13.januar
Vinen er dog ikke Gutswein (fra vingården), men mon ikke den har samme udadvendte frugt, sprøde syre balanceret af ganske lille sødme? August Kesseler om vinen: (video 42 sek) ”Klokken fem er min tid til en Riesling. Denne skal være krystalklar, saftig, mineralsk og ekstremt tørstslukkende. Vores ”five o’clock” er en vin med drikkesjov og drikkeflow - den perfekte sundowner! God fornøjelse!”
     Rhinen løber mod nord på sin 1000 kilometer lange rejse til Vesterhavet. Kun ét sted slår den et sving til venstre for at skabe Rheingau, en 35 kilometer bred skråning vendt stik syd. Her vest for Frankfurt leveres nogle af Verdens bedste vine.
       August Kesseler har et fint ry (4* af 5 i Gault-Millau) for både rød pinot (1/3 af høsten) og hvidvin. Vingården har siden 1995 været medlem af VDP, en gruppe af Tysklands bedste vingårde..  

Fontanafredda rød/hvid.... 59,-
rød Barbera d'Alba, hvid Chardonnay Langhe, Italien
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 12.1.
Begge er moderne udgaver af det traditionelle Piemonte. Jeg holder meget af den røde barbera, som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 får 88p af Spectator, og den aktuelle 2020 er formentlig lige så god. Topkøb.
      Hvid chardonnay (Langhe) har ingen eg, men god aroma, sprødhed og stil. Ikke helt så overbevisende som den røde, men indbydende og frisk. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn.
Silvano Piacentini Ripasso... 59,-
****  (4/5), Netto og Føtex, indtil fredag 13.januar
Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende, voldsomme Rubens’agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Skal have 15 måneder i store egefade, men da årgangen er 2021, er det måske mest marketing?
 Kun smagt én gang, fornemmede en anelse sødme i slutningen, men ok.
Théo Cattin, Alsace ... kr/fl v 3: 66,33
3 fl 199, Hvid riesling (tør) eller pinot gris (halvtør), økologisk
**** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 11.januar

Riesling: en ganske klassisk riesling med lidt nerve og sprød friskhed, ikke top, men heller ikke grøn i stilen, tør uden at knase (4,5 g/l). 2018 fik 90p/WineEnthusiast.
Pinot Gris: Indbydende neutral og ren aroma, let sødme (14 g/l) med fin syre middel fylde trods styrken, en god ledsager til f.eks. choucroute. 89p til 2018 i WineEnthusiast. For mig er riesling bedre, men ét point skal ikke skille os ad!
Théo Cattin er fra Cattin Frères i Voegtlinshoffen mellem Colmar og Éguisheim. Her forenes 2 grene af familien, der har lavet vin siden 1720. Familien driver 60 hektar, men køber druer ind fra et større område omkring byen.
      Du kan få samme vin med anden etiket, solgt af kæde af små butikker med vin. De skal have 129 for vinen (dog kan du nøjes med 100 ved at købe 6).

2 vine 70-100 kr
Gran Coronas cabernet... 79,-
Set i 2017, Penedès, Spanien
**** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.1.

Mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, lidt urt og krydderi- perfekt til kraftige retter som lammeryg og Stroganoff.
      2015 fik af Falstaff 92p/100, lidt for gavmildt, men vinen er god, cabernet-sauvignon + lidt tempranillo med et år i små egefade. Du kunne få den til 59 i oktober, men den pris var alt for lav.
  Den første Gran Coronas (1970) vandt  Gault-Millau’s vinøse Olympiade i 1978. Eksperten Christian Millau meldte afbud til den historiske Paris smagning 2 år før og lod derfor sit magasin Gault-Millau lave en ny smagning, hvor de franske vine kunne tage revanche.
      Det gjorde de, sådan da -bortset fra at Gran Coronas cabernet 1970 slog Latour 1970 i cabernet-smagningen!  Denne vin bærer i dag navnet Mas la Plana, men lur mig, om ikke dagens Gran Coronas nærmer sig 70eren!

Barbaresco ”Magno”... 89,95
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.1.
Italien. Senest smagt i 2005 (!), men andre har rost 2019. Men Sansilvestro er specialist i Piemonte -godt nabo i naboen Barolo- og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Huset ejer 7 hektar (!), men får druer fra 40 mindre vinbrug, bl.a. i Barbaresco. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset.

2 vine over 100 kr
Ferreirinha ”Grande”... 109,-
***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 19.januar

Portugal kan levere vin så god som Italien, Spanien og Californien. Jeg ved det, for jeg har smagt Ferreirinha’s unikke Barca Velha og Reserva Especial (i onde år uden Barca Velha). Disse vine kan matche monsterdyr Barolo eller Dominus (desværre ofte også i pris). Men for ofte skuffer bordvin fra Portugal.
      Men Ferreirinha’s ”Grande” er også god, og måske blevet lidt mere pålidelige, efter at giganten Sogrape (dem med Mateus!) overtog vingården i 1987. Første årgang var 1960, og i dag tappes 350-400.000 fl/år. Druerne kommer fra husets egne vingårde, Seixo og Leda. Druerne kendes fra Portvin: 45% touriga franca, 30% touriga nacional, 20% roriz (tempranillo) og 5% barroca. Vinen lagres et år i fransk eg.
      ”Grande” (år kendes ikke) er magtfuld, men fuld af mørk frugt, afrundet med fine tanniner, som mærkes under frugten. Den kan nydes nu efter 3-5 år, men vil nok udvikle sig et par år mere. Ikke længere en 2.vin til Barca’en, men stadig en flot vin.  Fås også i Føtex (124,50).


Amarone ”Terre di Verona”... 109,-
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 12.1.
På det jævne for amarone, men prisen er også god!Kun Coop’s eget blad Vin&Co har givet den 5*.  Fra kooperativ i Verona og Valpantena. Nydelig og kommerciel, mindre sød end mange. Stoler mere på den end Arche Amarone (Føtex & Co).