Søg i 1200 opslag:

14/01/2023

Meny & Co: Baby-Brunello og en topkøb fra Argentina!

I denne uge er Meny sjovere end lavpris butikkerne. Meny er svær at komme duen om med "baby-Brunello" til 75 kr og Faustino's særlige "75" Rioja + god Muscadet. 
Til gengæld er discount kæderne åbenbart gået i vinterhi. Fakta er lukket, mens 365Discount intet har at byde på, og Lidl beskedent nøjes med en hvidvin. 

Netto er sjovere og har den fine Trapiche Pure til 40 kr. Den røde er superb til prisen, men... Vi har set den før til samme pris hos brødrene Føtex og Bilka. 

      De store kæder har nu alle "app"-tilbud, dvs en særlig pris til loyale kunder. Kæden kunne sætte priserne ned, men laver i stedet "app-kup" til de gode kunder. Jeg har dog stort set aldrig fundet noget superkøb her, selvom jeg (suk!) har næsten alle kæders app'er på min telefon. 

      I denne uge er Netto ude med en Ripasso til 55. Men Rocca Alata er identisk (eller 99%) med Cadis Ripasso. Og den fås til 50 i Bilka. Hvorfor lægge en app på mobilen, når varen fås billigere uden? 

Bedste KØBCimarosa sauvignon blanc - Trapiche "Pure" rød/hvid - Cordella Montalcino øko - Faustino I, Rioja Gran Reserva "75" - Bel-Air Muscadet 

Godt KØB: Aliwen reserva rød/hvid - Wolf Blass "Yellow Label" rød/hvid - Grenache Chasse des Princes - Timbre Douro Reserva - PinTinto Garnacha Cariñena - Marques de Riscal Rioja Reserva - Cockburn's Special Reserve Port 

Cimarosa sauvignon blanc, kr/fl v 6: 28,17

6 fl: 169, Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, fra torsdag 19.1. 

Lidl's Cimarosa vine kommer fra "Den ny Verden" og er gode til prisen -og topkøb på tilbud som her!  Alle er tappet i Tyskland for Lidl. 
Den hvide sydafrikaner er tør, ren, frugtig, lidt syre uden at overdrive, meget frugtig med lidt kiwi og citron. Helt ok som glas i utide men god nok til en let forret eller moules frites. 


Trapiche "Pure" rød/hvid... 40,-

Rød malbec og hvid sauvignon Valle de Uco, rød Pinot Noir Patagonia, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 20.1.

”Pure” er den rene druevin uden smag af lagring i eg. Vinen lægger vægt på ren moden frugt i duft og smag. Druerne kommer fra rigtig gode områder i Argentina. 


Rød malbec fra Uco ved foden af det højeste bjerg i Amerika (nord som syd). Åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  Kritikerne kan også lide den -2021 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2020 og 19 har fået 89/Descorchados, god lokal guide.  

      Den nye Pinot Noir gror mod syd i PatagonienRet mørk farve, nydelig duft, ikke specielt pinot, men ren, ganske fyldig og blød -en markedskyndig vinhandler kaldte vinen en Bourgogne-dræber, men vinen er lidt for fersk til disse ord. Men meget flot til 40 kr.

      Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados. 

Aliwen reserva rød/hvid, Chile, frit valg... 40,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 20.1.

Vælg mellem cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay og rosé

Ligefremme vine med god frugt, afrundet smag med pæn friskhed. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Chardonnay er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men dog med friskhed, trods opvæksten i det lune Maipo. Rosé på cabernet og merlot er tør og ganske frugtig, men også et godt køb. 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En serie vine fra Undurraga lavet af vinmager Carlos Concha

      Undurraga er et historisk hus i Chile, ejet af samme (baskiske) familie siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år et af de store huse. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto). 

Wolf Blass "Yellow Label", rød/hvid... 50,-

Australia. Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 20.1.

Arketypisk australsk vin, som leverer meget vin til 50. Den hvide chardonnay er rigtig god, ren aroma, tør, middel fylde, lidt syre -en god madvin. 
Cabernet er en klassiker, med nydelig frugt (blomme, solbær) og solid, afrundet fylde. 

Ripasso "Rocca Alata"... 55,-*

*: kræver Netto-app, **** (4/5), Netto, indtil fredag 20.1.
Jeg har en app til de fleste kæder, men det er ofte tidsspild. Denne vin er nok identisk med Cadis Ripasso, som koster 50 kr i Bilka i denne uge (og i Føtex for 2 uger siden). Rocca Alata er et mærke fra kooperativet i Soave, som leverer vinen. Dvs. en middelfyldig vin med nydelig bærfrugt og let sødme (6 g/l). 

      Netto leverer også Faustino VII rød/hvid til 50. Den røde Faustino VII er normalt en Rioja tempranillo, men denne er cabernet sauvignon, og ordet Rioja ses ikke på etiketten. Huset har kældre i andre områder, men det er første gang, jeg har set navnet Faustino på disse vine. Men prøv den og lad mig vide. Men mere følger! 

2020, bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.1.

En rig god "baby-Brunello" fra ret lille ejendom ejet af Maddalena Cordella. Druen er samme brunello (sangiovese grosso), men vinen laves til at kunne nydes ung -2020 drikker fint nu sammen med f.eks. osso buco eller en bøf. En mørk, kraftig vin med rig bærduft og nydelig eftersmag med fine syrer. Forgænger 2019 fik 91p/WInesCritic.  

Faustino I, Rioja Gran Reserva "75"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 20.1.
Vinen ser anderledes (og måske pænere?) ud, men er nok identisk med den normale Faustino I. Tappet i anledning af Julio Faustino Martinez ' 75 års fødselsdag. Altid topkøb til 100. Jeg så den i Spanien i restaurant (225 kr) og på web og i  supermarked (Corte Inglès, 150 kr). 

      Dernede er den dyrere end f.eks. Murrieta Reserva, som koster 160-250 i supermarked herhjemme (og 300 hos Laudrup, men det må vist være kunstig normalpris!). Murrieta er en bedre vin, men åbenbart bedre køb i Spanien end herhjemme! 
      Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 12 år
     "Fremragende køb" hos Rydberg (forfatter til "Spanske Vine") og 93p fra gavmilde James Suckling. 
      Vinen er lavet af tempranillo + små mængder graciano og mazuelo og lagret 11 måneder i fransk eg og 14 i amerikansk eg før tapning og siden et par år på flaske. Meget bedre end brunello'er og amaroner i denne prisklasse.  

Marques de Riscal, Rioja Reserva... 99,95

2017, Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 20.1.

Den ikoniske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal og vinmager fra Bordeaux. Du kunne få den til 83 kr (v køb 6) for et par måneder siden, men 100 er stadig en god pris. Vinen koster omkring 150 kr i de fleste lande, selvom huset leverer mere end 5 millioner fl/år alene reserva'en. 
      2017 fik hele 94p/Guía Peñin og 92p/Tim Atkin. Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige 2-4 år for at være helt i top.

PinTinto Garnacha, Cariñena, kr/fl v 3: 33,33

3 fl: 100Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 20.1.
Den entreprenante Hammeken leverer også vin fra Aragón. Druen grenache er basis i enhver Rhone -og Chateauneuf- men druen kommer oprindelig fra de hede, tørre bakker i Cariñena. Druen udgør 80-100% af den billigste vin fra de kooperativer, der dominerer området. Har ikke smagt vinen, men mon ikke den smager som de andre -en simpel, ret blød vin med let krydret frugt og en rund, men lidt kort eftersmag.

Cova Negra, València, kr/fl v 6: 50,-

6 fl. 300**** (4/5) Meny, indtil torsdag 20.1.

Vent en fyldig, frugtig vin uden store dikkedarer. Jeg er måske for konservativ, for denne 2019 har fået en guldmedalje i Bruxelles. Jeg har ikke smagt vinen, et undermærke fra giganten AneCoop. València er mest kendt for moscatel og lyse rødvine (gr frugtbar jord og varmt klima), mens kraftige vine fra med navnet València i reglen (helt legalt) kommer fra naboer som Alicante og Utiel-Requena. 

6 fl: 299. Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.1.

Cellier des Princes er det eneste kooperativ i Chateauneuf du Pape og omfatter hele 580 hektar vin og laver rigtig god vin, men desværre ganske lidt Chateauneuf. Denne landvin fra 2020 på druen grenache er dejlig drikbar! Fyldig, rund, med åben krydret bærfrugt, som går igen i smagen. Vin med charme, men uden stor koncentration. 

Bel-Air Muscadet "sur lie", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299. Bedste KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 20.1.

2020 har mistet umiddelbar friskhed, men har fået fin aroma, nydelig tør smag og vis længde.  Muscadet har ikke noget at gøre med muscat, der i reglen giver søde vine -Muscadet er en knastør, let hvidvin fra nogle af de sidste vinmarker omkring Nantes, før floden Loire løber ud i Atlanterhavet. 
      Bel-Air er en rigtig god vingård, som ejes af 3. generation af familien Audrain. Domænet dækker 27 hektar (mest Muscadet), som drives tæt på økologisk. Vinen lagrer efter gæringen med bundfaldet -”lie”- som giver vinen mere frugt end ellers. 

Barão "Timbre" Douro Reserva ... 75,-

2020. **** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.december

Husker vinen (ældre år med anden etiket) som klassisk Douro, dvs. meget mørk, intens frugt, kraftig, mere afrundet end mange, men stadig med en del tannin. Giv den lidt luft og server den kælderkold. 
      Du har sikkert smagt husets Portvine mere end én gang -de sælges af flere kæder (Maynard's i Rema1000), Menéres i Føtex, Netto osv. og Barão de Vilar i Meny. Rødvinen laves af præcis de samme druer (4-6 forskellige, bl.a. tinta do roriz, tinta cao, touriga osv). 

     Ofte rigtig god Port til en rimelig pris, som kommer fra den dygtige vinmager, Alvaro van Zeller, som startede på Quinta do Noval, som dengang var ejet af familien, som har lavet Portvin i 14 generationer, en sjælden rekord. 

Romagnoli "Caravaggio", Emilia... 99,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 20.1.

Den berømte lombardiske maler er kendt for "Bacchus", men det er nu et andet værk, der pryder denne 2020 etiket. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast syre + en lille snert af sødme til sidst. Men stadig en god madvin og helt ok til grill bøffen. Af druerne croatina, barbera og merlot groet i Emilia. En del af høsten er fra senthøstede druer, og en del af høsten lagrer i små egefade. 
      Vinen skal have fået 99p/100 af Luca Maroni 4 år i træk (!). Jeg køber ikke vin med høj Maroni-score (selvom han engang var en pålidelig kritiker, akja), men vinen er ok. Den ældre 2017 fik 85p/100 af Decanter (svarer måske til 99p/Marone?). Fås også som hvid, som er ok uden at måle sig med den røde. 

Cockburn's Special Reserve Port, 1/2 fl: 39,95

Godt KØB + ***** (5/5), shop.meny.dk, indtil torsdag 19.1.
En 5-årig ruby i let Vintage stil, som er husets bestseller. Pæn og nydelig, herlig frugt og pæn dybde og fylde -og meget bedre end den standard-ruby eller tawny, som du ofte må betale 70 kr for.  

       Cockburn er et af de klassiske "engelske" Portvinshuse. Cockburn (grov udtale: "Kouwbørn") var en engelsk soldat, som kæmpede under Wellington i Napoleonskrigene på den iberiske halvø og siden vendte tilbage til Portugal, hvor han grundlagde huset i 1815. Den sidste Cockburn solgte huset til Harvey's i Bristol i 1962. Siden skiftede huset ejer fra Allied-Domecq over Pernod-Ricard til Jim Beam, før det for 10 år siden blev overtaget af ærkerivalen Symington (dem med Dow's, Graham, Smith Woodhouse osv).