Søg i 1200 opslag:

08/01/2023

Bilka/Føtex: Unik vin fra Portugal og rød tysker!

Jeg vil gerne slå et slag for en rødvin fra Portugal. Dem ser du ikke mange af, og det kan jeg godt forstå. De er ofte kedelige, ofte dyre -og kan slet ikke matche gode køb fra hverken Argentina, Australien -eller endog Frankrig eller nabo Spanien. 

Men "Grande" fra Ferreirinha er et tegn på, at der sker noget. Vingården står bag Barca Velha, som er den dyreste vin fra Portugal (dvs alt for dyr!). Grande ligner lidt, et godt køb snarere end topkøb (109). 

      Vil du have hvide topkøb, så er gå efter riesling fra  Heinrich Gies riesling fra Tyskland og Ribeauvillé fra Alsace. Og Gies' røde pinot noir (Spätburgunder), viser, at klimaforandringerne også kan have lidt godt i sig -rigtig flot rød og hvid til blot 50 kr...  

Bedste KØB: Vidal-Fleury GSM - Heinrich Gies rød/hvid Pfalz - Alsace "Ribeauvillé" - Faustino V Rioja Reserva 
Godt KØB: Casa Ferreirinha "Vinha Grande" - Jamelles rød-hvid-rosé - Manara Ripasso "Morete" - Banrock Station - Arche Rossogrande - Arche Amarone
Føtex: Umani Ronchi Montipagano rød/hvid - Piacentini Ripasso

Casa Ferreirinha "Vinha Grande", Douro... 109,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 19.januar

Naturligvis kan Portugal levere lige så god vin som Italien, Spanien og Californien. Men det sker desværre sjældent. 
      Ferreirinha's unikke Barca Velha og Reserva Especial (i år uden Barca Velha)  kan matche monsterdyr Barolo eller Dominus. Også i pris, desværre. Men bordvin fra Portugal skuffer ofte, mens de gode er for dyre, ofte. 

      Men Ferreirinha's mere almindelige "Grande" er også god. Den blev tappet første gang i 1060, ikke mange år efter Barca Velha, og vinen er blevet mere pålidelig, siden giganten Sogrape (dem med Mateus, dvs.masser af penge, for kvalitet er dyr!) overtog vingården i 1987. 
      I dag tappes 350-400.000 fl/år. Druerne kommer fra husets egne vingårde, Seixo og Leda. Druerne kendes fra Portvin: 45% touriga franca, 30% touriga nacional, 20% roriz (tempranillo) og 5% barroca. Vinen lagres et år i fransk eg. 
      "Grande" (år kendes ikke) er magtfuld, men fuld af mørk frugt, afrundet med fine tanniner, som mærkes under frugten. Den kan nydes nu efter 3-5 år, men vil nok udvikle sig et par år mere. I dag er vinen ikke 2.vin til Barca, men stadig en flot vin. Fås også i Føtex (124,50). 

Vidal-Fleury "G.S.M.", kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 19.1.
For 12 år siden lavede Guigal (der ejer Vidal-Fleury) den første vin uden for Rhone. Denne vin hentes faktisk i Languedoc. En tidlig årgang var rigtig god, men har ikke smagt den siden. To læsere er delte -Mike fandt den flot, mens Annemarie var skuffet -"fyldig, men ikke meget andet". Men du kan næppe forlange mere til 41,50 kr. 

Også en "ægte" Rhone, Auguste Bessac Cotes du Rhone (2 fl. 99, godt køb + 3*). Vinen er meget ung, men en typisk frugtig grenache. Tror næsten, jeg foretrækker Vidal-vinen! 

Heinrich Gies, rød/hvid Pfalz, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, tør Riesling eller rød Spätburgunder, Tyskland 
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12.januar

Pfalz er Alsace forlænget mod nord til Tyskland. Her er stjerner som Rings, men også vandbærere som Gies, for få år siden en 150-årig vingård i Friedelsheim, men i dag del af det dynamiske kooperativ Vier Jahreszeiten i Bad Dürkheim

      Bad Dürkheim er en malerisk, kurby ved foden af Pfalzer-skovene. Centrum er meget malerisk, som også kurparken. Og så kan du spise i Verdens største egefad, nu (middelgod) restaurant (foto). 

      En tør, aromatisk riesling, let til middel fylde, god syre, en lille frugtsødme får aromaen helt op i næsen. En rigtig god madvin, men med en lille sødme også ok uden mad. 

      Den røde pinot noir er indbydende i aroma, fyldig, nogen styrke (13,5%), rund, pænt lang, stort set tør -slet ikke ulig Bourgogne og bedre end de billige, du kan finde. Og så er begge vine tappet på vingården, dvs. med lidt mindre filter og svovl -med en vis garanti mod forfalskning! 

Alsace, Cave Ribeauvillé ... 55.-

Hvid riesling, pinot blanc, pinot gris, gewurztraminer, rød pinot noir, Frankrig

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 19.1.

Ganske gode basis vine fra Alsace -en tør riesling eller pinot blanc (dog med 4-5 g/l restsødme), en halvtør pinot gris (7-8 g/l) og en halvsød, aromatisk traminer, som jeg dog ikke har smagt i nogle år. Holdt meget af druen i min ungdom, men har siden fundet dens rosenaroma lidt vulgær. Min fejl, ofte! 
      Den lidt ferske etiket skjuler en vin fra det gode kooperativ i Ribeauvillé, en af de historiske vinbyer langs vinvejen i Alsace. 

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, rød: Bedste KØB + **** (4/5), fås også som hvid og rosé (4*), Bilka, indtil torsdag 19.januar

Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 
      Bilka tilbyder også hvid 2021, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ok uden at kunne matche den røde (og kunne fås til 27 kr i Bordershop i 2021). 
       Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske gran reserva i Rioja. Næsten al vin kommer fra egne 650 hektar vinmarker omkring Oyon og Laguardia i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 

Jamelles, rød-hvid-rosé... 55.-

Rød Minimalist (naturvin 0 svovl), pinot noir, merlot, syrah, cabernet. Rosé, hvid sauvignon eller chardonnay, Frankrig
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 19.1.

Alle de varianter er gode og gode køb til 55! Jeg lægger et godt ord ind for Minimalist, som er et GSM-blend (som Vidal!), men uden svovl, og med mere frugt og fylde. 
      Pinot'en er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt. chardonnay er også glimrende, mens den lyse rosé har positiv frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle, nybegyndere som mere erfarne gæster. 
      Skal jeg kritisere vinene, så er stilen ret kommerciel, dvs. ingen excesser her! Men det er god vin, som er en lise oven på et par glas tunge Banrock vine. 

     Foto: Vinene laves af ægteparret Laurent og Catherine Delaunay, som ejer Badet-Clément, som har hovedsæde i bakkerne bag Nuits St.Georges i Bourgogne, men kun sælger vin fra Sydfrankrig. Sært! Laurent's far var en af tidens store vinmagere, der bl.a. lavede Damoy's velkendte Chambertin! 

Manara Valpolicella Ripasso "Morete"... 59,- 

Classico, bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12.januar 

For 4 år siden var vinen ok køb til 75, så du får rigtig meget vin til 59. Typisk 88-89p i guider og for mig bedre end Piacentini, Righetti ripasso fra skråningen Morete ("Den lille Brune") i San Pietro i Valpolicella.  Glimrende vingård. Ikke smagt i 3 år. Husker den som blød og afrundet med masser af sød frugt, ret lys, men fyldig og pænt lang. Rustik etiket, men god vin, perfekt til en risotto!  

Alamos fra Argentina til 59 er ikke så godt køb, især da du for ofte ser aldrende årgange uden friskhed. Her har Bilka som Føtex og Netto bedre køb fra ikke mindst Trapiche. 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 12. januar 

Jeg bliver næppe vild med disse vine, som er behagelige kommercielle vine fra varmt klima til en god pris. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      

Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade) penge til økologiske projekter i mange lande. 

Le Arche Rossogrande, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, godt KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 12. januar 
Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke ganske, som laves af Silvano Piacentini, som levere millioner af flasker til Bilka og Føtex. Den har nydelig fylde, god alkohol og er bestemt ikke min smag. Men til denne pris et topkøb. 

Bilka tilbyder også le Arche Amarone (109, 4* + godt køb), den ægte vare, sådan da, for den er lidt spinkel for Amarone, men prisen er også lav. 

Montipagano rød/hvid, øko... 50,-

Umani Ronchi Abruzzo, montepulciano eller trebbiano, Italien 
Bedste KØB + *** (3/5), Føtex.dk, hele januar (ikke set i varehus)
Ganske mange vinhuse i Italien er ganske nye, som Umani Ronchi (1959), der skabte en formue i Marches på at sælge hvid Verdicchio på amfora flasker. I dag har huset bredt sig til nabo Abruzzo og har 210 hektar + masser af vin fra naboer. En dejlig rød fra økologiske druer, rund, fyldig, frugtig -ikke stor karakter, men meget behagelig. Hvid plejer at være frisk, men lidt kønsløs, denne er måske bedre.    

Silvano Piacentini Ripasso... 59,-

Godt KØB + ****  (4/5), Føtex, indtil torsdag 12.januar 

Samme tilbud som i Netto, en middelfyldig, rimeligt tør, frugtig Ripasso, for mig bedre end de svulmende, voldsomme Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Skal have 15 måneder i store egefade, men da årgangen er 2021, er det måske mest marketing? Kun smagt én gang, fornemmede en anelse sødme i slutningen, men ok.