Søg i 1200 opslag:

01/01/2023

Brugsen: Nytårskur med god Rhone og Chianti, men...

Glædeligt Nytår! Jeg håber, du, kære læser, også hoppede ind i 2023 uden problemer! Og nu kan vi se frem til en måned, hvor de mange stjernetilbud er blevet til fusere! Kl. 0.01 Nytårsdag gik vi ind i Kurmåneden, hvor de syndige fristelser fra jul og nytår skal fryses ud af kroppen med alkoholfri vin og det, der er værre. 

Dog har Brugsen nogle gode tilbud, bl.a. to solide vine fra Villages i Rhone dalen samt en god Chianti Classico. Men ellers er det småt med andet alkoholfri øl, vin og det der er værre -Tanqueray 0,0% Gin! 

Men midt i alle rædslerne har du måske (som jeg) chancen for at finde et par flasker fra julesalget, som supermarkedet sælger ud til spotpris. Disse vine kan være langt mere interessante end såkaldt "Udsalg". 

Bedste KØB: Visan "Obéron" Rhône Villages - Chasse Plan de Dieu Rhone - Macon Azé "la Burgondie"
Godt KØB: Chianti Classico "Famiglia" - Guv'nor rød/hvid - IBIS barbera/hvid - Silvano Piacentini rød/hvid - Wolf Blass Red Label rød/hvid/brus - Cimarosa cabernet sauvignon - Cotes du Rhone Louis Bernard - Wow Washington syrah + riesling

Visan "Obéron", Rhône Villages... 59,-

økologisk, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 5.1.
En magtfuld, afrundet vin med masser af provencalsk krydderi. Lidt bondsk i sin styrke og varme -meget egnet til en gryderet på en kølig vinterdag! 
      En vin af grenache og syrah plus sikkert også lidt carignan, som jeg ikke har smagt de seneste par år, men andre har rost den i høje toner. 
      Visan er (som Plan-de-Dieu) en af de relativt nye "Villages" i Rhône, der må sætte sit navn på etiketten -og dermed leve op til krav en smule strengere end for almindelig Rhône, med eller uden "Villages". Vinen gror lidt højere end naboer som Cairanne og Rasteau (og Plan de Dieu), så vinen vil ofte have lidt mere kant -og det klæder den. 

la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Villages... 59

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 5.1.
Set i 2020. Helt anden klasse end den almindelige Rhone. En solid grenache-syrah med nydelig kraft og længde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du bor på Sjælland og er 50+, kan du måske huske en almindelig Plan-de-Dieu Rhône, tappet i Danmark for Irma. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin -men stadig fra Gabriel Meffre! 

Chianti Classico "Storia di Famiglia"... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 5.1.

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader. Denne Classico er ofte rigtig god, således fik 2017 91p/Falstaff. 
     Cecchi har netop haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig toskaner vin til de store kæder.

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo..  40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 5.1.

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  kommer fra Felix Solis, et af Spaniens to største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex og Bilka (som koster 80 kr, men som Guv'nor ofte er på tilbud til 40-50). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag.       

      Felix Solis er mest kendt for Viña Albali, som i 70 år har skaffet penge til at lave god vin. De laver stadig masser af korrekt, men kedelig vin fra Mancha, men også prisbillig vin fra fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.
      "Guv'nor" er et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Godt køb.

Barbera d'Asti "Ibis"... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 5.1.
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok rimeligt god -har da fået guldmedalje i Berlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre
      Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt). Vinene er formentlig identisk med Sarotto-vinene i Irma, rød barbera og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 

Macon Azé "la Burgondie"... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 12.1.
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent. 

Silvano Piacentini rød/hvid... 59,-

Rød Ripasso Valpolicella, hvid Soave Classico, Italien

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12.1.
Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende, voldsomme Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Skal have 15 måneder i store egefade, men da årgangen er 2021, er det måske mest marketing? 
 Kun smagt én gang, fornemmede en anelse sødme i slutningen, men ok. 
      Den hvide Soave Classico ikke smagt, men bør være neutral, frisk og sprød. 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid, kr/fl v 6: 38,17 

6 fl: 229, Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Føtexindtil torsdag 12.1.
Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske, men Wolf er væk og Trasury ejer mærket. 
      Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 

Wolf Blass "Red Label" Sparkling, kr/fl v 6: 38,17 

6 fl: 229Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien
Godt KØB + **** (4/5)Føtexindtil torsdag 12.1.
Prisen gør vinen til bedste køb, ikke smagen! Lavet på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), dvs. let sødlig. Men ok til forårstræf på budget! 

Rippa Dorii rød/hvid... 75,-

Rød Ribera del Duero roble 2020, hvid Rueda 2021, Spanien

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 12.1.
Har ikke smagt denne serie vin, men Ontañon familien leverer ofte gode vine i Rioja, så hvorfor ikke også på deres ret nye vingård i Valladolid? Også en klassisk flot etiket (Rippa Dorii er latin for "River Douro"). 
Men prisen er for høj for en rødvin med 88p/Guía Peñin. Den ville have været godt køb til 50. Den hvide bør endog være billigere.  

Cimarosa cabernet... 35,-
Cabernet-sauvignon Australia (tappet i Tyskland)

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, indtil tirsdag 31.1. 
Den smager meget bedre end de alkoholfrie vine, som kæderne promoverer i denne måned. Men så er alt sagt. Krydret frugt, middel fylde, meget forglemmelig. 

Cotes du Rhone Louis Bernard... 40,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 6.januar 

Det e r ikke nemt at sælge vin til de store kæder! I sidste år havde Salling's Føtex og Bilka travlt med at sælge ud af Louis Bernard vinene til foræringspris. Og nu er den almindelige Rhone tilbage. 
Købte en masse 2019 og 20, som var gode (til 35!). Tre kritikere giver også disse vine samme rating som den langt dyrere Rhone fra Guigal (p.t. 135, men på tilbud sidste år til 69). Formentlig ung -2021?- men med god frugft og fast fylde. 

Wow, Washington, syrah eller riesling.. 40,-

Columbia Valley, godt KØB + **** (4/5), Rema1000, fra torsdag 5/1-lørdag 7/1 (aft. Globus)

      Jeg omtaler sjældent vine tappet i Danmark, da kvaliteten sjældent er god, og formentlig nok filtreret mere end én gang for meget, så vinene virker ferske og lidt flade. 
Mount Wow er et bjerg i Rocky Mountains, som i klart vejr kan ses så langt væk som Yakima. Det ligger i Mount St Rainier nationalparken og ligner det bedre kendte St. Helens en del (men er ikke sprunget i luften -endnu).  Og så er det et fængende navn til en vin. Desværre har vinen ikke WOW-effekt. En kommerciel, meget behagelig rødvin med en smule sødme, harmløs, skrev en læser. Trods meget alkohol ret let i smagen. Bedst uden mad. 
Den hvide riesling skal være bedre og har bl.a. fået 4* i Vinbladet. Den lyserøde bliver næppe anbefalet...?

Stig fra Virum skriver: "Let drikkelig og meget behagelig, en smule sødme og helt harmløs. Kommerciel og god til begyndere, og bedst uden mad, da der ikke er så meget syre til at give mad modspil. Ikke en stor vin, men jeg forstår den som en uforpligtende vin til en hyggestund. Elegant og vellavet, så vidt jeg kan bedømme"

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappt i England)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 12. januar 

Jeg bliver næppe vild med disse vine, som er behagelige kommercielle vine fra varmt klima til en god pris. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      

Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade) penge til økologiske projekter i mange lande. 

Le Arche Rossogrande, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, godt KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 12. januar 
Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke ganske, som laves af Silvano Piacentini, som levere millioner af flasker til Bilka og Føtex. Den har nydelig fylde, god alkohol og er bestemt ikke min smag. Men til denne pris et topkøb.