Søg i 1200 opslag:

14/01/2023

Rioja og Chianti er topkøb i Føtex

Jeg er faktisk forbløffet over, så meget vin for pengene du får i en Baron de Ley Reserva til blot 60 kr. Af og til længes jeg dog efter en vin med mere "bid" og så er  San Felice Classico (med 92p/100) uovertruffen til 49! 

Føtex er i  topform i denne uge. Vinene er gamle favoritter i nye årgange, men hvem skal klage?  Fra Spanien Baron de Ley og KingPin, mens Trapiche fra Argentina er uovertruffen til 40 kr! Og spanske KingPin følger godt med lige som australske Tanunda. Men læg især mærke til priserne... 

     I dag eer priserne stort set som før Putins krig. Altså på tilbud. Til gengæld er den "normale" pris ikke faldet fra de urimelige højder, de steg til, da Putin gik i krig. Men vi ved jo, at prisfald er næsten naturstridigt, (også) når det gælder supermarkedskæder! 

      Men hvem køber nogensinde vin til normalpris? I hvert fald ikke dig, kære læser! 

Bedste KØB: Baron de Ley Rioja Reserva - Trapiche "oak cask" rød/hvid/rosé/brus - Kingpin rød/hvid
Godt KØB:  Jamelles rød/hvid - Tanunda Triathlon hvid - Piacentini Ripasso - Guigal Rhone rød/hvid  

Baron de Ley, Rioja Reserva, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 26.1. 

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb til prisen.

Jeg drikker egentlig lige så gerne denne som den noget dyrere Gran Reserva (89 i Bilka), selvom den er mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

      Set i 2018 og 17 med 91p/Guía Peñin. 
      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. Husets vine er gode, fra den dyre topvin Monasterio over Gran Reserva til den unge Club de Rey.

San Felice Chianti Classico... 49,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 26.1.

Nydelig fylde, flot frugt med bær, urt og krydderi, pæn længde, til lasagne, pasta, osso buco og pizza.  Denne vin er slottets unge Chianti, beregnet til at nyde ung. 
      2020 er stadig ung, men rigtig flot, selvom 92p/Spectator er gavmildt. 2019 fik både 6*/6 i Jyll.Posten, 92p/Falstaff og 90p/Spectator.
      San Felice er en stor vingård i det sydlige Classico, som i snart 40 år har været ejet af forsikringsgiganten Allianz. En mangeårig favorit fra Salling gruppen, med rette. Vingården laver rigtig god vin, som generelt bliver solgt til meget lave priser i Danmark.

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 26.1. 

 

Fund til prisen. Lige så god som Alamos, men slet ikke så dyr. Og langt sjovere lige nu, med friske vine (årgang 2021, dvs. 2 år), modsat Alamos (2017) aldrende vine. Begge mærker er  indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er ok med mig.  Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! 

      Chardonnay -er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Bruset Sparkling er uden interesse for andet end sin pris

      Malbec, fyldig vin med sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. 2019 fik 91p/Descorchados - med Cabernet lidt mere krydret, 2020 fik 90p i Descorchados, en god (lokal) guide, husets bedste køb. 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 26.1.

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen, som lagres med eg (typisk egechips eller egestave, der står i tanken under gæring/lagring. Vinene ligner Guv'nor i Brugsen, synes jeg. 
      Uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Jamelles, rød/hvid/rosé ...  50,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 26.1.

Det er sjældent at kunne sige det, men alle vinene er gode og gode køb. Men de er lidt kommercielle og du kan finde bedre vine til prisen! 
      Pinot'en er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt, mens den lyse Clair rosé har positiv frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle, nybegyndere som mere erfarne gæster. 
      Chardonnay prøver en balance mellem frisk Bourgogne og Over There chardonnay, men den mangler lidt dybde for at holde hjem.  Sauvignon ikke smagt i mange år, desværre. 
      Ægteparret Delaunay stammer fra Bourgogne, men lever i dag helt af at lave vin i Sydfrankrig, hvor jorden er billigere! Jamelles er en lise oven på de tunge Puglia vine. 

Tanunda "Triathlon", frit valg... 50,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 26.1. -Australia
Triathlon" er bedre end husets billige, 2 sjove blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon). 
        Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
Silvano Piacentini Ripasso, kr/fl v 2: 59,50
2 fl. 119, godt KØB + ****  (4/5), Føtexindtil torsdag 26.1.

60 kr må vel være den korrekte pris på denne vin. Indtil i går kostede vinen 59 i Føtex og Netto), i dag er prisen 59,50 (ved køb 2) og før jul skulle du købe 6, men så var prisen nede på 50 kr. Huskeer ikke at have set vinen til normalprisen (over 100).   
      Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende, Rubens’agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. 15 måneder i store egefade.

Guigal Cotes du Rhone rød/hvid... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 26.1.

Personligt foretrækker jeg Perdigal Rasteau (59 Brugsen i denne uge) eller blot Morel Rhone (Irma, ofte på tilbud til omkring 55) og giver gerne 10 kr mere for Vqcqueyras l'Oiselet (Brugsen i denne uge). 
      Tilmed er det aldrende årgange, der ses -hvid fås i 2021, mens den røde er set i 2016 (den gamle 2010 bør undgås, men stadig set lige før jul i enkelte butikker). Men navnet Guigal kan noget! 
      2016 får 88pSpectator: "Direct, with juicy bramble, blackberry and black licorice notes mixed together. Light cedar hints thread the finish. Drink now" -skrevet i 2019, men vinen er bestemt drikbar nu 4 år senere. Den hvide 2021 får 88p/Jancis Robinson, ganske ok for hvid Rhone. 
      Philippe Guigal er dog kun kongen af Rôtie, ikke Rhone! Han har fået sit ry på Côte Rôtie, hvor han nærmest har monopol med 5 forskellige vine. Men til sammen udgør disse vine kun 1-2% i mængde -så langt det meste er denne Rhone, som der laves fantasiollioner af (USA alene importerer op mod 5 millioner fl/år!).