Søg i 1200 opslag:

27/01/2023

Bordeaux i topform i Meny!

Når Bordeaux er i topform, er det svært at forestille sig bedre vin. En elegance og længde, som merlot og cabernet fra andre lande ikke kan matche. Som ugens vin, Vieux Combes 2018 fra St Émilion. 

De klassiske vinlande dominerer i Meny denne uge. Meget Bordeaux skuffede for blot få år siden. Siden er der kommet ambitiøse ejere som Helfrich med et spækket dankort, som tilmed har fået hjælp af  lidt klimaforandring. Så fortidens lille sure Bordeaux er tæt på fortid! 

     Rhone fra Cairanne og Gigondas lyser også op som også riesling og pinot fra Tyskland til overraskende lav pris. Endelig Italien med en et par gode hvide fra det fine Borgo Conventi i Friuli og Falesco fra Umbria.

Bedste KØB: Vieux Combes Grand Cru - Peter & Peter rød/hvid  
Godt KØB: Falesco "Falconieri" - Borgo Conventi Friuli Isonzo hvidCairanne "Mas des Falaises" - 

Gigondas 2019 "Olivier & Lafont"

Vieux Ch. des Combes, Grand Cru... 125,- 

St Émilion, Bedste KØB + ***** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 2.februar

Set i 2018. 93p/WineEnthusiast. En klassisk merlot (65% + cabernet) fra rigtig godt år, leveret af Cantin, en fin vingård på noget af den rigtige limstensjord på skråningerne øst for Middelalderbyen. Slottet blev bygget i 1600-tallet af benediktinerne og skiller sig ud fra naboerne ved altid at have haft vin. Jeg vil tro, at Combes er samme vin som Cantin, bare en anden etiket. 
      Jeg ville smage vinen nu -den har stadig frugt- men prøv at gemme 3-5 år for at få frugten modnet til bouquet. 
         Foto: For nogle år siden blev Cantin købt af Joseph Helfrich, som dermed træder ind i en lang række vinkøbmænd, som har tjent penge på konsumvin, som de nu bruger på luksusvin. Med i klubben er også familien Castel (Beychevelle), Boisset (Vougeraie i Bourgogne) og Bernard Magrez (Pape Clément). 

      Helfrich skabte i 1970erne giganten GCF, der trods adresse i Alsace blev store med whisky fra Skotland (Cromwell) og Comte Joseph Cognac (!), men især den sødlige konsumvin JP Chenet, samt Alsace som Arthur Metz, Laugel og andre. 
      Siden gik turen til Bordeaux, hvor de opkøbte mærker snarere end kældre med gamle, fine navne som Calvet, Louis Eschenauer, Cruse, Alexis Lichine og Dulong. Så kom turen til Bourgogne (Moillard, Francois Martenot osv), Loire osv.

Peter & Peter rød/hvid... 49,95

Riesling Trocken eller Feinherb "Steillagen", Pinot Noir Pfalz, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 2.februar

Hvid riesling fra Mosel's "Steillage","feinherb", dvs. halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre, Trocken er tør uden at overdrive, med en lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig absolut drikbar og et superkøb. Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, men med typisk hindbæraroma og ret tør, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* i Ekstrabladet + godt køb.        

Peter & Peter er husvine ved Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange i Bernkastel). 
      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). Huset dominerer helt den lille by og er mest kendt for konsumvin fra det meste af verden, som tappes i de moderne kældre. 

       Jeg ved ikke hvem den anden Peter er -men husets chefvinmager er Peter Griebeler. Han er barnefødt ved Mosel, men har arbejdet flere år i bl.a. Californien og Østeuropa og siden 2005 for ZGM.  

Falesco "Falconieri", Umbria, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 2.februar
Falesco er et stort firma i Umbria mellem Toscana og Rom, som ejes af familien Cotarella, hvor Riccardo Cotarella har fortid som en af Italiens vigtigste vinrådgivere. Falconieri laves af montepulciano druen ammen med Bordeaux' cabernet og merlot. En del af vinen egelagres. Ej smagt, men det lyder godt! 

Borgo Conventi Friuli hvid... 99,95
Isonzo, sauvignon blanc eller chardonnay, Italien
Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 2.februar

Friuli er et stort område op mod Slovenien, som leverer masser af vin fra det jævne (Grave) til sublime. Isonzo er et ret fladt område omkring en flod, men Borgo Conventi leverer alligevel fine vine fra eget domæne. 
      Sauvignon er elegant og frisk med fine syrer og ren aroma, chardonnay har god friskhed for denne drue, med ren aroma og god stil. 
      Vingården er et gammelt kloster, hvor familien Folonari opbyggede et fint ry for kvalitet. I 2019 blev vingården købt af Villa Sandi, en af prosecco-giganterne. Spændende om kvaliteten vil holde. Skulle du komme til egnen mellem Venedig og Trieste, er vingården et besøg værd. Se evt denne lille film! 

Volpi "Donnaluce", Lazio... 99,95

***** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 2.februar
Der er en broche på etiketten, og denne fine vin fra Rom skal være lavet specielt til kvinder. Hmmm, håber vi andre også må smage! 
    Vinen kan kaldes en super-Frascati, selvom navnet ikke bruges. Vinen gror på Frascati's vulkanske bakker og er på samme malvasia drue + lidt chardonnay og greco. En kold gæring og en snert lagring i eg giver en overdådig, tør hvid vin med indbydende frugt med en vis elegance i eftersmagen. 
      Vinen er nok bedst inden for 3-4 år, men vil stadig nyde 2019 (90p/Spectator), selvom jeg nok vil foretrække 2020 (5*/Bibenda) trods de 99+p, som gavmilde Maroni strør ud over alle årgange.

Barbera d'Alba "Domina"... 59,95

**** (4/5)Shop.Meny, indtil torsdag 2.februar

2020. En typisk ung barbera med frugt og middel fylde med en del bær i slutningen. En god alsidig madvin. Kælderen ligger i udkanten af Barolo. Domæne på blot 7 ha sælges som Arnulfo, så denne vin købes udefra. 
      Foretrækker den dog for Barbera Appassimento (59,95, 3*), der har lille restsødme 8,6 g/l), bl.a. takket være lidt tørrede druer. Kommer fra den større, knap så fine DOP Piemonte som grosted. 

Cairanne "Mas des Falaises", Rhone... 99,95

Godt KØB + **** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 2.februar

En rigtig god Rhone i den meget frugtige, kraftige stil, baseret på 65% grenache + carignan og syrah. Ingen eg. Cairanne var en af de oprindelige Villages i Rhone -sammen med Gigondas i 1947- men er først blevet "Cru" i 2015. Den charmerende lille by ligger 30 km fra Chateauneuf, men denne vin laves alligevel af kooperativet Princes (ejeren har også vingården Ju i Ventoux, som også laves i Chateauneuf). 

Til samme pris Corte Giara Ripasso (99,95, 4*), et undermærke fra Allegrini, et stort, men godt hus, som nu også henter vin ind udefra til Giara vinene. Ikke smagt, men en ven fandt vinen ok, men for dyr. Du kan også få hvid Pinot Grigio (59,95, 3*). 

Gigondas 2019 "Olivier & Lafont"... 125,- 

Rhône, godt KØB + ***** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 2.februar

Dette stadig ret lille vinhus arbejder med mest mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. Flot grenache, hvor de 15% alkohol er godt skjult under masser af urter og krydderi.  Drikker lige så gerne Falaises herover!