Søg i 1200 opslag:

07/01/2023

Netto osv: Er du udkørt kl. 5... så ta' en Riesling!

Er det lidt for poppet at kalde en seriøs tysk vin for "Five o'Clock" Riesling? Det synes jeg ikke, for den sprøde, friske og lette riesling er perfekt før maden... 
Da jeg var ung (og dét er læææænge siden), stod den på Medova the, hvis man var udkørt kl. 5! Tiderne har ændret sig! 

Vinen kan fås for blot 59 i Netto og kommer fra August Kesseler, en seriøs vingård (medlem af det über-fine VDP), som synes at kreere nye etiketter hvert år med stadig mere avancerede navne (The August, the Daily osv). 

      Lidl kan levere en australsk Cimarossa til blot 28 kr (fra torsdag 12.1.), mens Meny virker stadig mere interessant med god Rhone og en ganske ok Barbaresco og Toro

Bedste KØB: Kesseler "Five o'Clock" Riesling - Cimarossa cabernet eller shiraz - Princes Rhone "Vieilles Vignes"
Godt KØB: MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé - Cremant Alexis Lichine - Silvano Piacentini Ripasso Hérédita Cotes du Rhone - Lamothe-Cissac Haut-Médoc - Magno Barbaresco - Matsu Picaro Toro

Kesseler "Five o'Clock" Riesling... 59,- 

Rheingau, bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 13.januar 

Har ikke smagt denne nye vin fra Kesseler, som du hidtil har set i Rema1000. Vinen er dog ikke Gutswein (fra vingården), men mon ikke den har samme udadvendte frugt, sprøde syre balanceret af ganske lille sødme? August Kesseler om vinen: (video 42 sek) "Klokken fem er min tid til en Riesling. Denne skal være krystalklar, saftig, mineralsk og ekstremt tørstslukkende. Vores "five o'clock" er en vin med drikkesjov og drikkeflow - den perfekte sundowner! God fornøjelse!"

     Rhinen løber mod nord på sin 1000 kilometer lange rejse til Vesterhavet. Kun ét sted slår den et sving til venstre for at skabe Rheingau, en 35 kilometer bred skråning vendt stik syd. Her vest for Frankfurt leveres nogle af Verdens bedste vine. 

       August Kesseler ligger i den maleriske lille by Assmannshäusen, (foto viser svævebanen over Höllenberg). Kesseler leverer måske byens bedste røde, men hans hvide riesling er også i top. For 100 år siden ejede vingården blot 2,5 hektar, men siden begyndte vingården at vokse, og under August dækker vingården i dag 33 hektar fra Lorch i vest til Hattenheim og Erbach i øst. 
      Vingården har et fint ry (4* af 5 i Gault-Millau) for både rød pinot (1/3 af høsten) og hvidvin. Vingården har siden 1995 været medlem af VDP, en gruppe af Tysklands bedste vingårde, hvis flasker prydes af en vinøs ørn på kapslen.  

      Jeg er ganske glad for Dr Pauly riesling i Netto (og Føtex og Bilka). Heinrich Gies er bedre, men med Kesseler er vi endnu en klasse længere oppe, selvom vinen ikke er gutswein. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 40,-

Rød cabernet, merlot, pinot noir eller zinfandel, hvis chardonnay eller sauvignon, rosé, Chile 
Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 13.januar 

Montgras leverer god Chile vin, men "De Vine" er kun lidt bedre end basisvinene, god til prisen, men ikke mere. Trods tekst på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). 
       Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio.


Cremant Alexis Lichine, Bordeaux ... 59,- 

Brut hvid/rosé,  godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 13.januar 

Fik du ikke brus nok i sidste weekend, så er denne ikke værst! En nydelig duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 
      Alexis Lichine (1913-1989) skrev den første moderne vinbog (1952), stadig er værd at læse efter 70 år! Han blev pioner for vin med druenavn og aftapning på vingård. Lichine var født i Moskva, opvokset i USA, men boede og arbejdede det meste af livet i Bordeaux. I dag er firmaet en del af GCF, og vinen er nok identisk med cremant me navne som Calvet, Lestissac og andre. 

Silvano Piacentini Ripasso... 59,-

Godt KØB + ****  (4/5), Netto og Føtex, indtil fredag 13.januar 

Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende, voldsomme Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Skal have 15 måneder i store egefade, men da årgangen er 2021, er det måske mest marketing? 
 Kun smagt én gang, fornemmede en anelse sødme i slutningen, men ok. 

Cimarossa, cabernet eller shiraz, kr/fl v 6: 28,17

6 fl: 169, cabernet sauvignon eller shiraz, Australia (tappet i Tyskland)

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, torsdag 12/1-lørdag 14/1
Jeg fandt cabernet bedst. Smuk farve, indbydende, men lidt ufokuseret frugt, krydret, smagen først fyldig, før den slutter med en snert beskhed, måske pga umodne druer. Men rigtig ok. Shiraz var lidt blidere, men også mere ligegyldig -men til prisen svært at beklage sig! Men Barossa shiraz er anderledes spændende!  

Les Dauphins, rød/rosé, kr/fl v 6: 49,83

rød grenache-syrah, rosé landvin, IGP
*** (3/5), Meny, indtil torsdag 12.januar
Du får en Magnum oveni ved køb 6 fl. Men du kunne sidste år få den for 39,95, og så blegner tilbuddet lidt! 
Regulær ung frisk Rhone-type, rød glat og let frugtig med lidt krydderi -en ok landvin- rosé ikke smagt, men vent ikke meget frugt og friskhed. Men en hyggelig fransk bistro'agtig etiket. 
      Dauphin = kronprins, og en fransk kronprins ejede engang en god del af Rhone-dalen nord for Orange. Vinen kommer fra et 2. grads kooperativ i Tulette, som dækker et større antal kooperativer med ialt 12.500 hektar og et salg op mod 100 millioner liter/år, hvoraf en god del dog sælges videre til andre huse. Så dette er seriøs masseproduktion! 
      Jeg foretrækker den ægte fyrstevin herunder: 

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, Cellier des Princes, bedste KØB + **** (4/5)Menyindtil torsdag 12.1. 

For mig en rigtig god Rhône fra 2020, som laves af kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen henter 90% af sin vin uden for hjembyen). En god Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Hérédita Cotes du Rhone... kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210. Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.1.

En klassisk Rhone af de gode på grenache (70%) -giver frugt og styrke- og syrah (30%), farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-3 år. Vinen får pæn rating, senest 89p/100 fra WineEnthusiast til 2020. 

      Den ekstremt travle og i enhver hensseende monumentale vinmager  Philippe Cambie (foto), døde i 2021. Han hjalp kooperativet Princes med at skabe dette mærke. 
      Jeg mødte Cambie første gang for over 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). Kælderen har i flere år lavet rigtig gode vine fra 600 hektar, heraf 80-90 i selve Chateauneuf. 

Lamothe-Cissac, Haut-Médoc... 89,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.1.
En ganske klassisk Haut-Médoc, set i årgang 2019, som fik 90p/WIneEnthusiast og James Suckling (og 86p/100 af Andreas Larsson, en svensk sommelier). Jeg er i midten -god frugt, sund fylde, men bag frugten markante tanniner, som kræver tid. Typisk for slotte i baglandet til St.Estèphe. 
      Vingården er ganske stor og tapper flere vine (se Tonnelle i Føtex mv), som leveres til Meny af Philipson. Vinen har fået en ny etiket, som jeg finder meget charmerende. 

Barbaresco "Magno"... 89,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.1. 

Senest smagt i 2005 (!), men andre har rost 2019. Men Sansilvestro er specialist i Piemonte -godt nabo i naboen Barolo- og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Huset ejer 7 hektar (!), men får druer fra 40 mindre vinbrug, bl.a. i Barbaresco. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset. 

Tofterup Tempranillo, Ribera del Duero... 69,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.1.

Brødrene Tofterup har fået et fint ry for deres Trenza vine, men har nu udvidet med disse mere daglige vine, som hentes i kældre rundt om i Spanien -omtrent som storebror David (t.v.) gjorde i sine år som vinmager for Hammeken, et af de største dansk-ejede vinhuse- mens lillebror Jonas (t.h.) som eneste dansker har fået en Master of Wine (MW) titel. 
      Selvom huset ligger i Denia nord for Alicante, hentes vinene i andre områder -denne i Ribera del Duero. Har desværre ikke smagt vinen, som dog er blevet rost af andre. Vinen kommer fra gamle vinstokke (80 år, loves der) og får en kølig gæring for at kunne nydes ung. 20% af vinen lagrer i små egefade. Vinen ligner nok Hammekens vin fra samme område (Altamar), som David lavede i flere år.  

Matsu "Picaro", Toro... 69,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.1.
Matsu er japansk for "venten", og den unge vinkælder lavede lækker vin i 00erne, men så har vi ventet lige siden. "Picaro" er husets dagligvin, som dog ofte koster 100 kr (og 90 kr i Bilka sidste efterår). 
      En sympatisk vin med overdådig frugt med masser af bær, som går igen i smagen. Ingen eg, men 2 måneder på tank "sur lie" før tapning. Nyd nu for frugten. Toro ligger lidt til venstre for Rueda og Ribera del Duero, tæt på Douro området i Portugal.