Søg i 1200 opslag:

03/02/2023

Føtex: superkøb fra Argentina

I Europa er Spanien ikke til at komme uden om, hvis du køber vin på budget. Men vil du købe god vin til små penge uden for Europa, skal du til Argentina. Som Trapiche perfekt viser  med "Pure" vinene.  

Argentina's vine gror ved foden af Andes bjergene, snedækkede kæmper på 6000 meter. Der er dog varmt omkring vinstokkene, men nætterne kan være ganske kølige, og det har vindruerne rigtig godt af. Trapiche var et af de huse, som gjorde Argentina kendt uden for Sydamerika (jeg solgte Trapiche i 1970erne), men vinene var på det jævne dengang. 

      Pure er rigtig flot vin og lidt af et fund til blot 43 kr. Men Føtex har andre rigtig gode vine, selvom det er småt med nyheder. 

      Men når du kan få en crémant med flot etiket til 55 og en god Pouilly Fumé Fournier til 109, kan jeg ikke tillad mig at klage.   

Bedste KØBTrapiche ”Pure” rød/hvid - Pouilly-Fumé Fournier -Crémant Calvet hvid/rosé 
Godt KØB: Gemma Barolo - Vidal-Fleury "G.S.M." - Ripasso Classico Righetti - Montgras de Vine hvid/rød - Banrock Station hvid/rød 
Trapiche ”Pure” rød/hvid, kr/fl v 3: 43,-
3 fl: 129
. Rød malbec og hvid sauvignon Valle de Uco, rød Pinot Noir Patagonia, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar

”Pure” er både bedre end Oak Cask fra samme Trapiche, selvom denne formodes at lagre i små egefade modsat Pure. Og den er også dyrere, men rigeligt merprisen værd. Vinen lægger vægt på ren moden frugt og ikke eg. Druerne kommer fra Uco og Patagonia, to af de bedste områder i Argentina. 


    Rød malbec fra Uco ved foden af det højeste bjerg i Amerika (nord som syd). åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  2021 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2020 og 19 har fået 89/Descorchados, god lokal guide.           
      Den nye Pinot Noir gror mod syd i Patagonia og blev af markedskyndig vinhandler kaldt en ”Bourgogne-dræber”. Vinen er for fersk til disse ord, men svær at slå til prisen. Ret mørk farve, nydelig duft, ikke specielt pinot, men ren, ganske fyldig og blød 
     Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados. 

Til samme pris Yellow Tail (45, 2-3*), australsk sødsuppevin og le Arche Rossogrande + hvid (3 fl: 129, 3*), fås i Netto denne uge til 35. 


Gemma Barolo... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar
Set i 2018, som er meget bedre for Barolo end den ellers undervurderede 2017. Trods regn i juni blev vejret tæt på idéelt med lune dage og kølige nætter. 
      Gemma er god Barolo, ikke top. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.

     Søren Frank giver i "Barolo" Gemma 3*/5, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.
      Barolo tifosis kender måske ikke Gemma, som er et ret nyt hus, ejet af Piacentini, en gigant i eksport af italiensk vin. Huset ejer efterhånden 25 hektar i Barolo, hvoraf 65% er plantet med nebbiolo. Desuden købes vin ind udefra. 

Vidal-Fleury "G.S.M."... 45,-*

*: kræver Føtex-app, godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar

Set i 2020. Guigal (ejer Vidal-Fleury) tog i 2009 sit første forsigtige skridt uden for Rhone, da de tappede denne vin, som købes ind i Languedoc. 
      En tidlig årgang var faktisk rigtig god, men 2020 var ikke i top. Ganske fyldig, frugtig med fint krydderi, rimeligt rund, men ikke helt bund/dybde i smagen. Men til 45 et rigtig godt køb (selvom du kunne få den til 41,33 op til jul). 

Fournier  Pouilly-Fumé... 109,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar

Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let, præcis og stilren i finish. Fumé har en snert mere fylde end nabo Sancerre.  
      Vinene viser på god vis, hvorfor druen sauvignon er blevet en af de mest mondæne i verden -en original aroma og sprød tørhed og friskhed -mere diskret end New Zealands udgave, men nok lidt mere forfinet og ren. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.       
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly, hvor han ejer Bois Charmants. Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end den dyrere Calvet, som også ses i Føtex.

Crémant Calvet, Brut/rosé... 55,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar

Du kan på det lækre design på etiket se, at der står et stort firma med penge Bag (og råd til godt design!). Og det gør der -GCF- nok Frankrigs største vinhus. Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

Ripasso Classico Righetti... 65,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar
2019.  Har nydt ripasso'en flere gange for sin runde fylde og positive frugt. Husets vine blev solgt af Sigurd Müller og var ganske populær på restauranter i 00erne. 

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 39,-

Chile, godt KØB + *** (3/5), Føtexindtil torsdag 9.februar
Reserva er ét trin op fra bunden, men meget langt fra toppen. "De Vine" er rigtig god til prisen, men ikke meget mere -du skal købe "Day One", som på tilbud kun er lidt dyrere. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, fra onsdag 1.2. til 28.februar

Jeg bliver næppe vild med disse vine, som er behagelige kommercielle vine fra varmt klima til en god pris. I januar var den i Bilka til 35, så nu er turen kommet til Føtex! 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, ikke helt tør (6 g/l) -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      

Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade) penge til økologiske projekter i mange lande. 

Capolavaro Appassimento eller Organic, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, * (1/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar
De fleste danskere foretrækker vinen med en lille sukkerknald i, og sådan har det været i generationer, uanset om jeg i reglen ikke bryder mig om sød vin, i særdeleshed ikke sød rødvin! Så derfor er Capolavaro Danmarks mest solgte mærke i vin, som ses i alle Sallings kæder, fra Netto til Bilka. 
      Har kun smagt nogle af vinene et par gange (i supermarked og hos venner), da det er en vin, jeg aldrig vil betale for. Capolavaro skal få dig til at tænke på mesterværk, men ordet capo får nu mig til at tænke på en mafiaboss.
      Mærket ejes af Globus Vin -et af Danmarks største vinfirmaer- og fås i mange udgaver, som alle har en lille sødme til fælles. Undgå bag-in-box, hvor sødmen kræver mere svovling og filtrering, hvis du vil have vinen. Vinene er tappet i Danmark. 

      Du kan også få Capolavaro Primitivo di Manduria  (65, 2*), mere sødme (18 g/l), men også mere karakter. Men for dyr.