Søg i 1200 opslag:

16/02/2023

Meny: God Barbera fra Barolo overgås af Rhone!

Bussia er et af de bedre kendte vinbjerge i Barolo. Ved foden af bjerget ligger en vingård, som leverer en af Meny's fine vine -Costa di Bussia Barbera. En rigtig god vin -men den kommer alligevel til kort over for Lirac fra Rhone! 

Jeg tror kun, det er Meny, der kan byde på en vin som Appassionero Appassimento (!), men jeg ville ikke undre mig, hvis de andre kæder misunder Meny denne vin -for slet ikke at tale om "R Cuvée 18", en sødlig sværvægter fra Puglia, hvor rigelig sol giver vinen hele 18% alkohol. Har smagt vinen -og gentager nødig oplevelsen! 

      Men drikker til gengæld gerne de fine Rhone vine fra Olivier & Lafont, ikke mindst 2019 Lirac, som er lidt af et fund til 79,95. 

Bedste KØB Lirac Olivier & Lafont  

Godt KØBBarbera d'Alba "Costa Bussia" - Olivier & Lafont Rhone rød/hvid - Wynns shiraz + chardonnay - Crazy Tropez rosé - Grüner Veltliner "Johann Klauss"

Barbera d'Alba "Costa Bussia"... 79,95

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Set i 2020 på web. En rigtig dejlig barbera i moderne stil. Mørk,intens bærduft, fyldig, men afrundet med frugt til at balancere frugtsyren. God nu kælderkold til en krydret gryderet. 
      Costa di Bussia er en 11 hektar vingård ved det gode Bussia bjerg, et af de mere kendte Crus i Barolo. Her laves mange vine, bl.a. denne. Det hele ejes af Paolo Sartirano fra vinhuset Sansilvestro, som også leverer barbera, som har fået pæn ros af kritikere. du også ser i Meny.
      Vi er tæt på bedste køb, men synes kun, vinen er marginalt bedre end Tre Vescovi superiore barbera (2 fl. 79 i Føtex indtil 23/2) eller Sorí dei Mori (40 i Bilka indtil 23/2). Men de kommer naturligvis ikke fra fint vinbjerg i Barolo! 

Olivier & Lafont Rhone... 59,95

rød 2019 og hvid 2020 Cotes du Rhone

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Rød grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smage egefri, og eg vil også være synd! Kun få andre har smagt vinen, men kan se, at Rolf Madsen i okt.20 gav en årgang 5* og bedste køb. 
       Hvid på viognier (+ lidt clairette og grenache) -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!  Hvid skal drikkes nu -håber snart at se 2021 og 22. 

Olivier & Lafont, 2019 Lirac... 79,95

Rhône, Bedste KØB + ***** (5/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Rød grenache (75%) + syrah. Meget mørk, intens aroma af sorte bær og krydderi, stærk (op mod 15%), middel til fuld krop, fast, med del syre, men bagved en afrundet, kraftig vin. Du kan gemme den 2-4 år eller server nu kælderkold til noget andet her om et par uger.  

Lirac er kun kendt af få, så ofte et topkøb. Bordeaux-fanatikere forveksler den endog med Listrac fra Médoc! Arrogante franskmænd går ud fra at du ved, at Lirac ligger stik vest for Chateauneuf og har 904 indbyggere (altså hele kommunen!), så ordet Rhone ses ikke på etiketten! For Lirac er et af de ældste Crus i Rhone-dalen (1947, 25 år før Gigondas blev et Cru!). 
      Vinen fra de to vinmagere Baptiste Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er ofte gode køb. De tilhører en ny generation vinhandlere, der kører rundt til forskellige kældre og laver vin, som de sælger under eget navn.
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet den almindelige Rhône og Lirac forholdsvis mere imponerende end de langt dyrere vine fra f.eks. Châteauneuf.

Wynns shiraz eller chardonnay... 79,95

rød/hvid, Coonawarra Estate, Australien

Godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Den røde shiraz er rigtig god, mørk og aromatisk, med blomme, urter, let grøn, måske lidt mynte, middel fyldig og pænt lang (2015 smagt for 3 år siden). Kender ikke aktuel årgang, men kan se, at nyere årgange får 89-91p af gode kritikere. Hvid er mindre kendt og ikke smagt, men får meget ros af Meny. 
Wynns huset ser ikke ud af meget på fotoet, men der er en masse under jorden -og med et af de største domæner i Coonawarra, et ret køligt område syd for McLaren Vale, kendt for sin Terra Rossa -frugtbar, rød lerjord- perfekt til cabernet og shiraz. Med så stort et areal -dvs. potentielt 6-7 millioner fl/år- laves mange vine, hvoraf disse to er meget flotte basisvine. Huset er sluppet rigtig godt fra dem, selvom Wynns de sidste mange år har været del af giganten Treasury sammen med bl.a. Penfold's, Lindeman og Wolf Blass.  

 

Crazy Tropez rosé.. 59,95

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Endnu en smukt udstyret rosé (og heller ikke smagt fra hypermoderne kælder i Gassin i baglandet til fashionable St. Tropez. Den er ret let trods 12,5% alkohol, ret høj syre, balanceret af en lille restsødme (8 g/l), som får frugten af grenache og cinsault frem. 
      Domaine Tropez dækker 40 hektar, men hele produktionen kommer næppe herfra, nok heller ikke denne vin, som har Igp Méditerrannée (som dækker Provence og omegn). Huset leverer også diverse cocktails og andet, som nok er populært i ejerens Bar du Pont, der ligger over for havnen i St.Tropez. 

Penfold's Koonunga Hill "76" rød/hvid... 99,95

**** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Den originale "Koonunga Hill" var allerede i 1976 en favorit, da den kom på markedet. Men som med andre Penfold's vine faldt kvaliteten gennem årene. For 10 år siden kom "Seventy-Six" på markedet, og med den er vi (næsten) tilbage i '76 med en seriøs Penfold's til en rimelig pris. 
Rød Cabernet-Shiraz er en fast, kraftig vin med masser af bær plus lidt eg og gode tanniner. Den kan gemmes -men hvorfor? 
Autumn Riesling er en tør, fast hvid med indbydende aroma, ikke helt så sjov som den røde, men en vin, der kan gemmes. 
      Koonunga er en bakke i Barossa, hvor Penfold's har sit hovedkontor, men druerne til mærket hentes i hele South Australia og nabostater.       
Penfold's er berømt for den latterligt kostbare Grange shiraz, som igen er en rival til titlen nr 1 i Australien (ikke mindst i pris, typisk 1500-2000). Penfold's er del af Treasury gruppen, et af Verdens største vinhuse, som er nr 1 i Australien (Lindeman, Wolf Blass, Yellowglen, 19 Crimes -og Wynns herover!).. 

Grüner Veltliner "Johann Klauss", kr/fl v 6: 35,-

6 fl: 210, godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Vinen er tappet i Tyskland, ganske langt fra Donau! Så de kan slet ikke måle sig med hverken Lidl's veltliner fra Kamptal (til 39 i sidste uge) eller Rema's Sant Thias fra Weinviertel (til 50 i sidste uge). En tør basis østriger, vis friskhed og lidt svag aroma, men helt uden den spændstighed og sprøde frugt, som har gjort den grønne veltliner så yndet. 
      Dog har jeg ikke smagt denne etiket, som formentlig er magen til Zimmermann's, som du kunne få til omtrent samme pris i Coop sidste år. Begge er etiketter fra den store ZGM koncern i Zell ved Mosel.  

The Wanted Zin, Zinfandel, kr/fl v 2: 55,-

2 fl: 110, rød og rosé Zinfandel, hvid chardonnay, Puglia, Italien 

*** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Mange vil elske denne syditaliener med en blød fylde og krydret, let sødlig drueduft og en "fabrikeret" kort, rimeligt tør smag uden kanterHvid chardonnay ej smagt. Undgå pink. 

Etiket og design signalerer USA og Wild West, men vinen laves af  druen primitivo som modner tidligt og i rigelige mængder i Puglia, Italiens største vinområde. 
      Indtil 90erne blev vinen til vermouth hos Martini & Co Torino, men i dag er den ganske legalt kommet til ære og værdighed som zinfandel og leverandør af Amarone-lookalikes til lav pris, ofte tappet i Norditalien.  
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i samme meget kommercielle stil. 
       Jeg er ikke vild med massevin som denne, men må indrømme, at de røde kan drikkes.

Caravaggio "Michelangelo", Emilia... 99,95

rød 2019, hvid 2020, Emilia, Italien
**** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 23.februar

Lombardiets store maler Caravaggio er kendt for "Bacchus", men et andet værk præger denne etiket. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast syre + en lille snert af sødme til sidst. Men stadig en god madvin og helt ok til grill bøffen      
      Af druerne croatina, barbera og merlot groet i Emilia., som eller er mest kendt for Lambrusco. En del af høsten er fra senthøstede druer, og en del af høsten lagrer i små egefade. Den hvide kun smagt én gang, husker nydelig let aroma og ret fed, tør smag. 
      Vinen skal have fået 99p/100 af Luca Maroni 4 år i træk (!). Jeg vil i dag aldrig købe vin med høj Maroni-score (han var dog engang en pålidelig kritiker, akja), men vinen er ok. De ældre 2016 og 17 har fået 85p/100 af Decanter (svarer måske til 99p/Maroni?).