Søg i 1200 opslag:

10/02/2023

Bilka: Formidabel Chile syrah og fund fra Rioja

Chile var engang et synonym for triste vin til lav pris, rød som hvid. Så kom et par superbe vine til skyhøje priser. Og i dag fås kritikerfavoritter som Undurraga T.H. med 92-96p/100 fra fornuftige kritikere til blot 79 kr.   

Bilka tilbyder også et topkøb fra Rioja, Baron de Ley Reserva, til blot 59 kr (billigere end i Spanien!). Og så er der den frugtige, klassiske Barbera Sorí dei Mori samt Montgras' de Vine Reserva til blot 33,17 ved køb 6 fl.  

Bedste KØB: Undurraga "T.H." syrah + sauvignon blanc - MontGras "DeVine" Reserva - Barbera d'Asti "Sori dei Mori" - Baron de Ley Rioja Reserva - Wolf Blass Sparkling 
Godt KØB: Tanunda "Grand Barossa" rød/hvid - Salentein rød/hvid - Riesling Spätlese "Noble House" - Wolf Blass Red Label rød/hvid - le Arche Ripasso - Banrock Station reserve rød/hvid 

Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc... 79,-

Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 16.februar

 "T.H." = "Terroir Hunter" er 92-96p/100 vine fra de bedste områder i Chile. Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. 

      Tim Atkin gav 96p til både syrah 2019 og 20, mens gode lokale Descorchados gav 2019 94 og 2020 95p/100. Parker gav 93+p/100 til syrah i 2019, mens den hvide sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p. 

       Foto: Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det specielle navn antyder (som hos andre huse i Chile grundlagt af baskere, bl.a. Erràzuriz). Huset var hurtig med eksport til USA, og allerede i 1975 solgte Erik Sørensen Vin Undurraga. I 90erne gik huset konsumvejen. Huset ejer 1800 hektar vin. 
      I 2007 begyndte de igen at lave gode vine -og "T.H."(Terroir Hunter) er blandt de bedste, fra navngivne vinmarker, tapet i små mængder, typisk omkring 15.000 af hver, antal anført på etiket! Disse 2 kommer fra Leyda, et fint, køligt område nær Stillehavet. Foto viser en af husets kældre.  

MontGras "DeVine" Reserva, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, rød cabernet, merlot, carmenère, zinfandel, pinot noir, hvid chardonnay eller sauvignon, rosé zinfandel "early harvest", Chile 
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 16.februar
Du skal købe 6 for at få denne pris (men i Netto kan du nøjes med én til 35). ”De Vine” er formidabel til 33 kr, men ingen match for f.eks. Amaral (og normalprisen på denne er sjovt nok lavere!). Montgras fylder 30 år i 2023 og ejes fortsat af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo’s brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner.             
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en fra det kølige San Antonio. 

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), , Bilka, indtil torsdag 16.februar

Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende)! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Denne etiket (årgang 2019) fik i 2021 bl.a. fået 2 glas + bedste køb i Gambero Rosso + bl.a. 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. Og jeg tror faktisk, at nye årgange er samme kvalitet, selvom prisen er så lav. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske som Barolo og er perfekt til pastaretter og ris -modsat den mere sarte Barolo. 
      Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin, der er tappet af kooperativet selv (foto). Vinchio's jord er kendt for god barbera. Oddero henter god del af sin barbera her

Baron de Ley, Rioja Reserva... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 16.februar

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb til prisen (en tand bedre end Rema's Coto til samme pris og ejer, som dog kun er crianza). 

Jeg drikker egentlig lige så gerne denne som den noget dyrere Gran Reserva, selvom den er mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

      Set i 2018 og 17 med 91p/Guía Peñin og Tim Atkin. 
      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. Husets vine er gode, fra den dyre topvin Monasterio over Gran Reserva til den unge Club de Rey.

Tanunda "Grand Barossa"... 79,- 

Shirazcabernet-sauvignon eller dry riesling, Barossa, Australia

Godt KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 16.februarSært nok skuffer riesling -signatur-druen i Barossa- mig - Shiraz er bedre -helt ok til prisen. En excellent med lidt blomme, fylde og let druesødme.  Har desværre ikke smagt cabernet endnu., men den burde være lige så god. 
      Jeg ved godt, at jeg nogle få gange (5-6) har anbefalet Barossa vinene fra Tanunda i Australien. Prisen er steget fra 50 til 79, men er stadig helt ok. 
      Barossa er et af de førende vinregioner i Australien og hovedsæde for en masse firmaer, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba, Jacob's Creek og Lehmann. Næsten alle deres vine (i mængde) er fra mindre gode områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa, står dette navn altid på etiketten.

Salentein "Barrel Select"...79,

rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay, Argentina
Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 16.februar

Fås p.t. 10 kr billigere i Føtex. Og du får rigtig meget på vinen, der kan matche mange rigtig dyre vine. et særdeles rimeligt niveau. Check årgang -malbec og cav bør i reglen være 3 år gamle, ofte ældre. Pris globalt er omkring 100 kr. 

Malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt! 2019 har fået 89p/Spectator. 
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 2019 fik 88p/WineEnthusiast. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
Salentein ligger i Uco, hvor vingården har hele 800 hektarer i det kølige San Pablo. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 

Riesling Spätlese "Noble House"... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 16.februar

Pauly's gamle hus på etiketten ligger smukt ved foden af stejlt vinbjerg i idylliske Bernkastel ved Mosel, men denne vin kommer fra det lidt fladere Rheinhessen. Men druen er samme riesling, en af Verdens bedste hvide druer. Til den søde side, men sukkeret balanceres af fin syre, som kun riesling kan. Nydelig aroma -2019 fik 5*/6 i JP. 
      Ville dog ønske en god pris på en af Pauly's fine Mosel vine (husker en herlig Bernkasteler Badstube Kabinett for 3-4 år siden, suk!). 


Wolf Blass Red Label rød/hvid... 40,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonAustralien, 
Godt KØB + *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 16.februar

Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske, men Wolf er væk og Accolade ejer mærket. 
      Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 

Wolf Blass "Red Label" Premium Sparkling.... 40,-

Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien, Bedste KØB + *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 16.februar

Prisen gør vinen til bedste køb, ikke smagen! Lavet på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), som i disse inflationstider betyder ret sød -18-20 g/liter. Kun smagt én gang, nydelig duft, men mangler længde og friskhed. 

       Du kan få 3-4 flasker af denne for én Bottega spumante (hvid eller rosé, 149, 3*). Her er der nok brugt dobbelt så mange penge på guldflaske som på indhold, som er en simpel, men ok prosecco, måske lidt friskere end Wolf Blass' lidt bastante sparkler.

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6:  53,17

6 fl: 319. Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 16.februar
Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka og Føtex, indtil 28.februar

Men jeg bliver næppe vild med disse vine, som er behagelige kommercielle vine fra varmt klima -men i dag nok særligt gode køb gr. Kinas tårnhøje told på vin fra
Australien. 
      Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, ikke helt tør (6 g/l) -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien.       
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade) penge til økologiske projekter i mange lande.