Søg i 1200 opslag:

27/02/2023

Meny: Bordeaux'en er faktisk for billig!

Ingen skal fortælle mig, at Bordeaux er dyr, når du til 60 kr kan få en flot merlot, der år efter år får 90-91p/100 af anerkendte kritikere. Jeg har smagt Recougne gennem 40 år, og den skuffer ikke. Måske er prisen for lav! 

En rigtig vin til forskel for Rip'Amarone syltetøjsvinene, som Meny har sin rigelige del af. I denne uge vil jeg dog også anbefale Cono Sur's Reserva Especial, hvor ikke mindst syrah er rigtig god. Samt Rhone fra Princes, som i kvalitet er tæt på Morel i Irma eller Lirac i Brugsen, men stadig et rigtig godt køb. Men blot 10 kr dyrere, suk!

Bedste KØB: Recougne Bordeaux - Cono Sur Especial rød/hvid - Rhone "Vieilles Vignes"

Godt KØBLamothe-Cissac Haut-Médoc - Pintinto Garnacha - Rhone Vieille Vigne 

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 2.marts

For os, der foretrækker kvalitet og pris frem for et dyrt navn. Vinen måler sig med ganske meget Saint Émilion og Pomerol (og jeg elsker etiketten med det røde segl midt på). Navnet kommer fra latin, ”Terra Recognita”, så selv romerne har anerkendt slottet!    
      Set i den fine årgang 2019 med hele 91p/WineEnthusiast, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år. 
      Slottet ligger i Fronsac -i øvrigt ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men en kommunegrænse gør, at vinen er ”Bordeaux”, ikke Fronsac.

Lamothe-Cissac, Haut-Médoc... 89,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.1.

En ganske klassisk Haut-Médoc i årgang 2019, som fik 90p/WIneEnthusiast og James Suckling (og 86p/100 af Andreas Larsson, en svensk sommelier). Jeg er i midten -god frugt, sund fylde, men bag frugten markante tanniner, som kræver tid. Typisk for slotte i baglandet til St.Estèphe. 
      Vingården er ganske stor og tapper flere vine (Tonnelle p.t. 79,95 i Føtex mv). Kan egentlig bedre lide den billigere Recougne med sin klassiske merlot-stil. 

Cono Sur "Reserva Especial", frit valg... 59,95

rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 2.marts

Cono Sur er unikt ved at producere mere pinot end anden rød. Fra San Antonio  nær Stillehavet med ganske køligt klima. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  
      Syrah -er næsten bedre. Limari er faktisk ørken, hvor der knap er væde nok til kaktus, men til gengæld ret køligt klima. 2019 har middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. Ikke helt i top, synes jeg -måske er vinstokkene stadig for unge? 
      Chardonnay fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 
      Riesling -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, Cellier des Princes, bedste KØB + **** (4/5)Menyindtil torsdag 2.marts

For mig en rigtig god Rhône fra 2020, som laves af kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen henter 90% af sin vin uden for hjembyen). En god Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Peter Weinbach, Riesling Mosel, kr/fl v 2: 55,- 

2 fl. 110, Medium Dry, *** (3/5)Shop.Meny, indtil torsdag 24.november

Ej smagt, men en kyndig ven siger god for den -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. Der er hele 26,5 g/l restsødme, men syren hjælper til et halvtørt udtryk. 
      Prisen er desværre steget hele 5 kr/fl siden sommer. Jeg elsker ellers druen riesling og er egentlig godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, sorte katte og "Nackt Arsch" vine, der engang hærgede vinhylderne. 

PinTinto Garnacha, Cariñena... 35,-
Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 2.marts

Den entreprenante Hammeken leverer også vin fra Aragón. Druen grenache er basis i enhver Rhone -og Chateauneuf- men druen kommer oprindelig fra de hede, tørre bakker i Cariñena. Druen udgør 80-100% af den billigste vin fra de kooperativer, der dominerer området. 
      Årgang skal være 2018, så vinen bør nydes nu. Vent en ret enkel, middel fyldig vin med simpel, endimensionel krydret frugt og rund eftersmag. En rigtig god pris.

de Bortoli "Aus" rød/hvid/rosé... 40,-

shiraz, chardonnay eller rosé, Riverina, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 2.marts
Aus er en af basisvinene fra det store næsten 100-årige hus grundlagt af indvandrere fra Norditalien. Den røde beskrives som ret lys, men fyldig og blød. Den hvide er pæn og nydelig uden særlig karakter -ikke min smag. 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på 80-85 % af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina.

Barolo "Sastre", Sansilvestro... 119,95

2018, **** (4/5) Meny, indtil torsdag 2.marts
Sansilvestro er specialist i Piemonte og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Ikke smagt, men pæn ros i Jyll.Posten: 
"Pæn og redelig Barolo i old school-stil. Åbner lidt forknyt, frugten er ganske jordet og tobakket med balsamiske strejf. Pæn balance, ikke afgrundsdyb, men den har fin stedsans. 88p". 

Beringer "Classic" California, rød, hvid... 50,-

** (2/5) Meny, indtil torsdag 2.marts

Rigtig mange vil elske den  røde zinfandel, som er en indbydende, kommerciel "sødsuppevin +", som også den hvide chardonnay -vine du drikker uden at tænke over det! Fås også som lyserød zinfandel, en børnevin, der er forbudt for børn