Søg i 1200 opslag:

11/02/2023

Discount: Superkøb i Bordeaux og hvid Garda fra topvinmager!

At Bordeaux er dyr, er en af de fordomme, der er sværest at udrydde... Over 90% af vinen fra Bordeaux er næsten for billig, f.eks. Bouteilley fra et smukt slot nær Bordeaux by, ejet i over 400 år af familien Guillot. En rigtig god vin -til blot 45 kr i min 365Discount.

Selv dyrere Bordeaux er ofte mere end prisen værd -modsat de kostbare top 100, som jeg med glæde overlader til oliesheiker og fantasilliærer! 

      I Rema1000 tilbydes Paul Mas' fine vine fra det lune Sydfrankrig, samme merlot, men blødere end i Bordeaux, men en blødere vin -og også god hvid viognier til blot 50 kr. 

      Lidl tilbyder en hvid Lugana fra Flavio Prà, en af de ungem fremstormende vinmager, ætling af Prà, en af stjernerne i Soave. En rigtig god vin til en rimelig pris. 

      Netto har også god hvid, Lenz Moser grøn veltliner fra Østrig, som byder på meget vin til 50 kr. De andre vine er også gode køb, men er også kendt fra Føtex -Montgras fra Chile og Messapi zinfandel. 

Bedste KØB: Bouteilley Côtes de Bordeaux - Grüner Veltliner "Lenz Moser" - Paul Mas cabernet + viognier 
Godt KØB: O-Organic rød/hvid/rosé - Undivided rød/hvid - Messapi zinfandel - Montgras "De Vine" rød/hvid - Lugana "Corte Allodol" - Grappa Amarone - Carolina reserva rød/hvid

Bouteilley, Côtes de Bordeaux.... 45,-

2019, bedste KØB + **** (4/5), 365discount, indtil onsdag 15.februar

Et rigtig godt køb -globalpris for vinen er op mod 100 kr (WineSearcher). Ganske klassisk, men åben og ligefrem Bordeaux på 80% merlot, åben rig frugt og middelfyldig, rank smag med ikke ringe elegance. Lidt tilbageholdende, men god til mad i dag -og bliver bedre med endnu et par år på langs. 
     Årgang er 2019 i min lokale 365Discount, en stor årgang med fyldige, afrundede vine med ret indbydende frugt. 
      Prisen er meget lav, for vinen ligger hverken i Margaux eller Pomerol, men blot 15 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde. Slottet har tilhørt familien Guillot siden 1617, lidt af en bedrift. Jean Guillot har designet de tanke, hvor mosten gærer og lagrer indtil tapning. 

O-Organic, rød/hvid/rosé... 39,- 

økogodt KØB + *** (3/5), 365discount, indtil onsdag 15.februar 
Den hvide sauvignon er glimrende, tør, frugtig, ren og sprød -sådan i stil med New Zealand, blot lidt blidere. Rosé på cabernet og syrah er god, tør og frugtig, tør, men med frugtsødme og syre. Den røde carmenère har jeg ikke så stor tillid til. Billig carmenère er næsten aldrig god. Vil tro, at vinen ligner Adobe Organic, som sælges i Coop's andre butikker. 

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

Frankrig, godt KØB + **** (4/5)365discount, indtil onsdag 15.februar

På de to druer fra Bourgogne: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra Oc, dvs. Languedoc-Roussillon, og den kølige del af dette område er Limoux og omegn, så druerne er nok herfra -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!

365 tilbyder også Craft Organic (300 cl box, 99, 2-3*), et ret godt køb for boxvin, takket være lidt merre alkohol og tapning i Danmark. Men check tappedato: Skal helst være inden for 3-4 måneder, jo friskere jo bedre. 
      Desuden Pajar (50, 3*), endnu en rip'amarone fra Annaberta i Veneto med vin, der smager som en syditaliener. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 50,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 17.februar

Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men god til prisen
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden. Hans vingård (foto) ejes af VOG. 

Messapi zinfandel, Puglia... 50,-

øko, godt KØB + **** (4/5), Nettoindtil fredag 17.februar

Har ikke smagt denne vin, men Fantini Farnese leverer generelt rigtig god vin. Vent en afrundet, fyldig, krydret sag. Den beskrives som halvtør, men er rimeligt sikker på, den er tør -men blød. Formentlig tæt på I Muri, som er husets hovedmærke, som dog ikke er økologisk. Men alligevel god!  

     Netto tilbyder også Kingpin fra Spanien, en fyldig, frugtig rødvin med meget vin til 40 (4*). Samme leverandør (Solis) og nok vin som Guv'nor (39 i Coop denne uge). 

     Også Delapierre Cava (Seco/halvsød, 40, 3*, et undermærke fra Codorniu opkaldt efter gammel kældermester). 

MontGras "DeVine" Reserva... 35,-
rød cabernet, merlot, pinot noir, hvid chardonnay, Chile 
Godt KØB + **** (4/5), Nettoindtil fredag 17.februar

Du får rigtig meget vin til 35 (vil du have mere vin, så gå i Bilka i denne uge, hvor du får den til 33,17, men skal købe 6). Montgras fylder 30 år i 2023 og ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, pinot er mere end akceptabel, men bedst er de hvide, som er tørre, sprøde og friske. 

Lugana "Corte Allodola"... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, fra søndag 12.2-lørdag 18.2. 

Set i 2021. Allodol ejes af Flavio Prà, en ung vinmager fra den legendariske Prà familie, som nyder så stort ry for sin Soave mv. Han laver rigtig god vin under flere mærker (bl.a. I Campi), både Soave, Valpolicella og Amarone. Flere af hans vine har fået de eftertragtede 3 glas af Gambero Rosso foruden 88-92p af anerkendte vinguider.  
      Hans Lugana er rigtig god, frugtig og frisk, tør med god sprødhed. En rigtig forårsvin til årets første stenbiderrogn eller en salade nicoise. 
      Vinen er slet ikke ulig den Soave, som Flavio også laver, men nok lidt blødere, bl.a. pga jorden, som er mere leret her på sydsiden af Garda søen, hvor Sirmione er den lokale seværdighed. Druen er trebbiano di Soave. 


Grappa Amarone "barrique"... 99,- 

50cl, Godt KØB + **** (4/5), Lidl, fra søndag 12.2-lørdag 18.2. 

Nogle elsker grappa, Italiens svar på Frankrig marc, en brændevin destilleret på drueskaller, ikke vin som Cognac. For andre er det mest afskyelige inden for alkohol! Grappa er en brændevin med mere af alt -lidt rå i duft og smag, men lang i smagen -rigtig slemt, hvis du ikke kan lide smagen!  
      En af de bedre kendte laves på kvaset efter amarone vinen, og den skal du ofte betale over 200 kr for, uden at den er lagret i små egefade -barriques- som denne. Burde være flot -og en rar afveksling til den den egelagrede gin, jeg købte forrige år. 


Lidl sælger også en Sambuca (89, 40%, 70cl, godt køb + 3*), den lakrids/anis'agtig søde Pernod'agtige likør.

Paul Mas "Reserve" rød/hvid, ... 50,-

rød cabernet sauvignon eller pinot noir, hvid viognier, Sydfrankrig
Bedste KØB + **** (4/5),  Rema1000, indtil lørdag 18.februar

Rød Cabernet-Sauvignon er en meget fyldig vin med åben, indbydende  bærduft og afrundet fasthed -faktisk et mix af Bordeaux og Californien -mere bær end Californien og blødere end Bordeaux!

Rød Pinot Noir -middel dyb farve; indbydende frugt, ren og pæn -det er ikke Bourgogne, men bedre end stort set al Bourgogne under 100 kr. 

      Hvid Viognierfrugtig tør hvid med pæn fylde under på den fine Rhône-drue kendt fra bl.a. Condrieu. Rema mener, den kan gemmes, jeg ville drikke den nu til f.eks. skaldyr og rejer. 
      Vinene er "Single Vineyards", måske fra domæner i samarbejde med den begavede Paul Mas. 

      FotoPaul Mas -her med døtrene for nogle år siden- er en dynamisk, begavet vinmager, der taler flydende engelsk med charmerende fransk accent efter mange år i England. Han bor i dag på familiegodset omkring Pezenas nord for Béziers.
      Det er i de senere år udvidet voldsomt til i dag tæt på 1000 hektar, som leverer store mængder vin af god og af og til meget god kvalitet.

Carolina Reserva, rød/hvid... 49,- 

Rød pinot noir, cabernet-sauvignonhvid sauvignon og chardonnay, Chile
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 18.februar

Bestemt ikke det store sus, men især pinot og hvid sauvignon er rigtig gode til 49 kr. Grundlæggende ret simple vine, som nydes unge. De røde er lagret i "kontakt med eg", formentlig chips eller egestave i tanken, hvad der er ganske ok for mig. 

Pinot Noir fra kølige Leyda er nok bedst. Middel farve, herlig bærduft (hindbær), let til middel fylde, rund eftersmag med mere frugt. 

Cabernet følger lige efterrig bærduft, let urtet, en snert grønt i carmenère, middel fylde med positiv eftersmag med let tørhed. 2020 fik 89p/Rydberg i DinVinguide, flot til denne pris. 

Hvid Sauvignon er tør, aromatisk, let, god syre, mens chardonnay fra Maule er mere neutral. Ikke just topkøb, desværre. Rosé er simpel, men ok, mangler lidt friskhed og aroma. 

      Santa Carolina er et af Chiles historiske firmaer (grundlagt 1875 af Luis Pereira og opkaldt efter hustru Carolina. Huset er med 25 millioner fl/år et af de store, om end markant mindre end Concha y Toro .

       Carolina (foto) ligger næ r hovedstaden Santiago og fortjener et besøg med sine historiske kældre fra 1880erne, som er genåbnet efter barsk jordskælv i 2010. Jeg har gode minder især om topvinene (Herencia og Reserva de Familia, der fås i væld af udgaver), som jeg drak med glæde i 00erne. Huset er nu åben igen efter covid-19, hvis du skulle komme på de kanter. 

Sangre de Toro rød/hvid... 50,- 

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 18.februar

Du kunne købe "Tyreblod" til 39 i Brugsen før jul. Men det var den bedre (og normalt dyrere) reserva fra bedre druer + et år i små egefade. Så denne blodvin er slet ikke et fund til prisen, desværre. Men vinen er ikke dårlig. Har ikke smagt den hvide (som nok ligner Viña Sol på samem druer), men den røde er en saftig, krydret og frugtig sag med behagelig syre. En simpel, god landvin. Desværre for dyr!