Søg i 1200 opslag:

03/02/2023

Coop: Herlig Rhone og vin fra Makedonien til næsten ingen penge!

En flot Rhone til næsten ingen penge og noget så sjældent som rød og hvid fra Makedonien + den hellige Sagrantino, som i den grad kan få bølgerne til at gå højt i vinelskerens glas! 

Ja, Superbrugsen og Kvickly forkæler os i denne første uge af februar.  

      Der er også herlig Laroche's "L" og den fine la Baume (med flot merlot og unik viognier) fra Sydfrankrig samt vine fra  Sydafrika, Chile og Argentina, som er flotte, men ikke så unikke som engang!  

      Og naturligvis også favoritter som "Z" (zinfandel) og "F" (fiano) fra Syditalien, som byder på den blide fylde og frugt, som imponerer -og er velkommen på de fleste borde! For mig er Lirac fra Rhone langt bedre, men nu er jeg også vinsnob! 

Bedste KØBPagus Bisano Ripasso Lirac "les Grands Cyprès" - Spier "Yellow Wood" rød/hvid/rosé - La Baume merlot + Viognier - Ezimit pinot + chardonnay Makedonien - Sagrantino Montefalco "Campana" 

Godt KØB: "L" Laroche chardonnay + pinot noir - Adobe rød/hvid/rosé - Paternina Rioja Gran Reserva - Z Zinfandel + F Fiano Epicuro - La Mascota rød/hvid - Diablo Black + Red - Hardy XO Cognac 

Pagus Bisano, Ripasso Valpolicella... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder kun fredag 3.februar

Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er faktisk god, med ren frugt med kun snert af krydderi. 

Lirac "les Grands Cyprès", Cru du Rhone...  50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar
Lirac har æren af efter Chateauneuf at være nr 2 ”rød Cru” i det sydlige Rhone længe før Gigondas, Vacqueyras og de andre. Grenache og syrah vinstokke gror delvis på rullesten. 
      Meget flot med meget rig frugt i næsen, solid fylde og styrke, men får lidt friskhed fra en god mineralitet -flot ung, formentlig bedre om et år eller to.  Egnet til krydrede retter. Server kælderkold. 
      Set i 2020 (2021 er nok på vej). Tappet af Meffre, et stort hus i det sydlige Rhône med rimeligt gode vine. 

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 49,-

økologiskBedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar 


Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og topkøb til 50. Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 
      Forresten...
 hvad er forskellen på Spiers Bordeaux-blends Yellow Wood og Golden Thread? Spier har så mange etiketter, at jeg ikke fatter, hvordan de hitter rundt i dem. Og nye kommer til hele tiden, som du ikke finder på Spiers egen web! 
     Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske! Vinene får lige en filtrering ekstra, lidt sulfitter + en meget flot designet etiket. Næsten alle vine er tappet i Danmark og formentlig lavet specielt til Danmark. Kun ganske få kommer rent faktisk fra Stellenbosch, hvor de flotte kældre (og ferieboliger ligger), men fra det store Western Cape.  

"L" Laroche, chardonnay eller pinot noir... 45,-*

*: kræver Coop-app, Laroche Sydfrankrig

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

I 2009 fusionerede Laroche i Bourgogne med giganten Jeanjean, et af de største huse i Languedoc og Rhône, men bevarede en vis selvstædighed. Vine som disse er dog tappet i Languedoc (og formentlig fra kælder ledet af Jeanjean!). Men jeg kan lide vinene, som har god frugt og friskhed, hvid med nydelig aroma (næsten elegant), rød pæn frugt og ren smag (men kun smagt én gang). 

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Glimrende landvine fra Sydfrankrig.
 Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, 

god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu
      Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en lille invasion af vinens moderland. Det fes lidt ud, men en masse australske vinmagere kom gennem Baume til andre vingårde, både i Frankrig og Spanien!  
      Men både rød og hvid laves i en flot kommerciel stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. Og så er flasken flot! 
      La Baume stammer tilbage til 1880, hvor den var en af regionens største vingårde, men ved besøg lægger jeg mest mærke til de australske spor i form af gigantiske tanke med fadkældre, hvor druer fra de over 200 hektar domæne bliver til vin.  

Eximit rød/hvid, Makedonien. kr/fl v 2 49,50 

2 fl. 99. Pinot Noir eller Chardonnay, Ovce Pole, Nordmakedonien

Bedste KØB + *** (3/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Vent en frugtig, fyldig, men rimeligt frisk rød og en fyldig, aromatisk chardonay, som stadig sælges herhjemme til 100 kr -så denne pris er rigtig god! Kan se, at den hvide et år har fået 90p af kender Jancis Robinson. 
      Men jeg har kun ganske få gange smagt vine fra Makedonien (nord!) og heller ikke disse to (men jeg håber stadig). Men alt lover rigtig godt. 
       Vingården har 30 år bag sig og er hypermoderne og med 400 hektar vin (30 druetyper inkl. de klassiske vranec og plavac). Vinene sælges i 40 lande fordelt på hele verden og ser også meget nydelig ud!  
      Men Brugsen har valgt disse vine, som sikkert er gode gr et rimeligt køligt klima i på et højt plateau mellem Serbien og Grækenland.  

Emiliana "Adobe", rød/hvid/rosé... 40,-

rød cabernet, carmenère eller pinot noir, hvid gewurztraminer, viognier eller chardonnay, rosé cabernet-syrah, økologisk, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Vil tro, Adobe er identisk eller tæt på Irma's Novas. Samme økologiske Emiliana, samme Reserva (og samme Coop). Men p.t. en del billigere i Brugsen!       
     Det er 3 år siden jeg smagte et par af dem (uden større entusiasme), men kan se, at '19 carmenère fik 5* i Politiken og gavmilde Vinavisen har givet en stribe af dem 5*. Og hvor meget gewurztraminer kan du få til 40? Eller viognier? Cabernet har fået 88p/CellarTracker. 
      Ikke alle vine har den brede betegnelse "Central Valley" -kan se, at den nye pinot noir kommer fra det kølige Bio Bio, måske det sydligste område i Chile. Smagte rosé (fra Rapel) i sommeren, og den var faktisk god, med pæn frugt og friskhed, med lidt syre til at balancere en lille sødme.   

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Lav pris for Gran Reserva med 9 år bag sig. En arketypisk Rioja, rund, pæn bouquet, afrundet (stadig lidt bid), men tæt på grænsen til det kedelige. Vinen koster godt 100 i Spanien og 150 i England). 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (1890) med godt ry for sin Gran Reserva ind i 1980erne, hvor huset røg ind i nogle triste år. Huset er langsomt på vej op, men indtil da får du vin for alle pengene! 85% tempranillo, 15% garnacha, 24 måneder i små egefade med omhældning til nyt fad hver 6. måned -en dyr proces, som tilmed trætter vinen, synes jeg.

Pfaff Pinot Gris "Rabelais", Alsace... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar'
Kooperativet i Pfaff (Pfaffenheim) leverer god vin fra blide skråninger ikke langt fra Husseren's 3 ruiner. Den grå pinot er heller ikke ringe, med ren aroma og fin syre, men også lidt restsødme, som mange kan lide (ikke mig). 

Foretrækker denne vin for Laugel Gewurztraminer Alsace (69, 3*). Sidst smagt i 2016, som var parfumeret, lidt sød, mangler syre. 

Z Zinfandel eller F Fiano, Epicuro, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, rød Zinfandel + økologisk, hvid tør Fiano, Puglia 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar 

Rød og øko zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke, den ene økologisk (5* i Vinavisen) og en almindelig, der er lige så god, trods 98p fra den snart berygtede, gavmilde Luca Maroni.      

      Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Pink zin har en flot farve, men jeg vil ikke ofre penge på den.       
      Epicuro laves af huset Femar, som ligger i Lazio ved Rom -noget tættere på Puglia, hvor vinene  kommer fra, end f.eks. de dansk tappede Capolavaro. 

Sagrantino Montefalco "Campana"... 69,- 

set i 2014, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Den ”hellige” vin på den (sakramentale) drue Sagrantino deler vandene. Du vil måske give vinen 10*, mens din nabo anden har tomlen nedad med 0*. Vinen har en læderagtig aroma og en tør ubarmhjertig tannisk Barolo'agtig smag, men med lidt mere varme.       
      Brugsen har vist svært ved at sælge vinen, for den er i dag 8 år gammel, mens du på vingården Cecchi må nøjes med en bidende hård 2018! 
      Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men slutter med tanniner, som stadig har godt af lidt tid i glasset for at åbne for mere bouquet. Klassisk madvin til f.eks. en tung gryderet, gerne med lidt fedt à la osso buco.      
     Vinen laves på den unikke, lokale, lavt ydende drue, Sagrantino, som stort set kun gror i bakkerne mellem Assisi og Perugia lidt syd for Toscana. Vinen lagres et år eller to i store egefade før aftapning.      Jeg var vildt imponeret, da jeg første gang i 1981 smagte Sagrantino, messevinen på ”Den hellige Drue”. 
      Aldrig havde jeg oplevet en vin med så kompleks og rig en aroma. Men siden blev jeg mere skeptisk -det er simpelthen en svær vin! Men prøv den til 69 -den vil ofte koste 200 kr eller mere. 
      Vinen laves i bjergene lige syd for Assisi, berømt som den hellige Frans' fødeby. Byen er ganske lille, men har et stort antal katedraler og kirker, der giver byen helt sit eget præg. Vor nuværende pave har taget sit navn fra byens store søn. 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 59,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbechvid chardonnay eller rosé, Argentina

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Cabernet har fået 89-90p/100 af pålidelige lokale Descorchados i de sidste 4 årgange. 
      Nye årgange af malbec får også pæne ratings, typisk 88-89p i 2019 og 18 - latterligt til vin til så lav pris!       Den hvide vil med aroma og fylde tiltale chard-fans (2020 får 5* i Vinbladet) -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en.       
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto). 

Amarone "Villa Annaberta" Riserva... 189,-

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Mange vil rose denne amarone til skyerne. Det første glas er ganske imponerende, med overdådig rig bouquet, med let sødlige toner, men smagen er tør med let modne toner. Men som andre Amaroner er det 2. glas ikke så spændende -og jeg drikker lige så gerne ripasso'en øverst! Vinen skal have lagret 3 år i (store) egefade og en tid på flaske. 

Til samme pris også Burmester 2005 Colheita Port (189, 5*) samt Tour de Laroze Margaux (189, 4*, for dyr). 

Diablo, Red "666" eller cabernet, kr/fl v 2: 74,50

2 fl 149, Maule, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 9.februar
Sort humor! En sort cab eller en rød "Dark" til Mørkets Fyrste, Djævelen! Vinen er lagret 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal! Jeg foretrækker "666" med den fine krydring, dybt farvet, intens aroma af moden frugt; fløjlsagtig, kraftig, afrundet, men med fine mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige? 
      Den sorte cab bliver rost af Henrik Oldenburg (17p/20) med ordene: "ikke så dyster og uhyggelig, som navnet antyder, men mørk og dyb, og yndere af egetræ, kokos, røg, tobak, engelsk lakrids og vanille skal nok få deres lyst styret. Den er også saftig, med frugtige hilsener fra solbær og hyldebær, den er tæt og syresvag og let drikkelig."

1000 Stories rød/hvid.... 99,-

God Rush rød, Zinfandel eller chardonnay, California, norm: 199,95

**** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Begge vinene smager rigtig flot -især det første glas. Det andet smager lige så godt, men så kniber det lidt -for mig. Andre er rigtig glade -zinfandel var testvinder i Vinbladet, mens Gold Rush (blend af cabernet, syrah og zinfandel) fik godt køb og 89p i Ekstrabladet -begge troværdige kilder. 
      Vinene koster 18,99$ + tax på vingården (sådan ca. 160-165 kr), så 99 kr er en rigtig god pris. 
      "1000 Stories" er et mærke fra Fetzer, som var pioner i Mendocino nord for Napa. Mange af druerne er også herfra. Vinene lagres både i normale egefade og i brugte Bourbon fade, dvs. fade, som har været brugt til whisky! Intet under at rødvinene er ret krydrede! Men gudskelov ikke så søde endda! Fetzer ejes i dag af Concha y Toro, den chilenske vingigant. 

Hardy XO Cognac Fine Champagne... 279,-

Godt KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

En klasse over Normandin XO (som i sidste uge var superkøb i 199). Til denne pris er toldfrit køb overflødigt. WineEnthusiast giver den 92p/100, 5* i Finansbureauet: ”Delikat XO med tørrede frugter og brun farin i næsen og fyldig og afrundet mund med toner af svedsker og valnødder tilsat en snert af karamel". Fra Fine Champagne (dvs 50% hver af Cognac’s bedste områder, Grande og Petite Champagne). 
      I sig selv garanterer XO kun lidt mere end VSOP (XO skal lagres 5 år, mod VSOP 4 år -og spansk brandy gran reserva 3 år!). Men Hardy er et af de mere etablerede navne og lagrer sin Cognac længere.

      Hardy blev grundlagt af engelske Anthony Hardy i 1863 og var engang et af de førende, mindre huse i Cognac. I dag ejes det af kooperativ som en del andre, bl.a. Polignac. Men der er stadig en kvindelig Hardy med i ledelsen, og de laver stadig god Cognac!