Søg i 1200 opslag:

24/02/2023

Føtex: Herlige nye vine fra Sydafrika og Chile

En superb ny vin, Ninquén fra Chile, Mooiplaas, en ny serie fra Sydafrika, er toppen af Føtex i denne uge -så meget sjovere end storebror Bilka, at du ka' la' bil stå i dene uge! 

Læg dertil syleskarpe priser på Trapiche Medalla -en af husets rigtig gode- og Baron de Ley Reserva, så kan du ikke klage. 
      Føtex kan naturligvis ikke matche Irma (crémant de Bourgogne er også 10 kr dyrere, selvom vinene er ens), men stadig er Føtex en af bedste kæder i Danmark. 
      Forresten er KingPin fra Spanien også superb til 40 kr. som også Arche Amarone og Ripasso fra storebror Piacentini.  

Bedste KØB: Trapiche "Medalla" rød/hvid - Kingpin rød/hvid - Baron de Ley Reserva 

Godt KØBMooiplaas Estate rød/hvid - MontGras "Ninquén" blend - Crémant Francois Martenot hvid/rosé - Gemma Barolo - Piacentini Ripasso + Soave

Trapiche "Medalla" rød/hvid, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, rød malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts 

Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay er forbavsende frisk og lang i sin smag, fyldig og ren. Meget flot. 
      2021 fik 92p/Tim Atkin, 2020 fik 91p/Descorchados, mens 2019 fik  92p/Parker.   

      Trapiche er meget stort hus, som tapper 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode, basisvinen er ikke ringe, men giv lidt ekstra for "Oak Cask" (Reserve i USA) og Pure, som ofte fås omkring 40 kr og er svære at overgå.
      Skulle corona forhindre et besøg i Argentina, så se denne lille 5-6 minutter film om et besøg hos Trapiche af Jamie Goode, engelsk vinkritiker fra WineAnorak, der nyder generel respekt.      
       Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

Mooiplaas Estate rød/hvid Sydafrika... 79,-

rød pinotage eller cabernet, hvid chenin blanc, Stellenbosch, Sydafrika 

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts 

Jeg kender desværre ikke denne vingård, men andre roser vinene, ikke mindst den frugtige røde pinotage (2020 fik 91p/Tim Atkin) og den tørre, sprøde chenin blanc (2021 og 22 fik 90-91p/Tim Atkin). Cabernet 2019 fik 88p af samme herre (vingården laver den i stil, der kan gemmes "årtier", så måske skal vinen bare have et par år mere?). 
      Vingården ligger i Bottelary Hills godt 40 km stik øst for Cape Town på vejen mod maleriske Stellenbosch. Vingården ejes af 2.generation, brødrene Tielman og Louis Roos, der står for hhv. arbejdet i marken og kælderen. Vinmarkerne dyrkes med respekt for naturen -faktisk er 70 hektar reserveret en privat naturpark, som skal bevare truet planteliv. 
      Ejendommen har 200 år bag sig og har endnu et smukt herresæde, som er fredet. 


MontGras "Ninquén" cabernet/syrah... 129,-
Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts 

Storebror til den fine Antu, men også noget dyrere (og bedre), men stadig tæt på fund, når den globale pris på Ninquén er langt over 200 kr.  
      Ninquén i Colchagua er det første såkaldte ”vinbjerg” i Chile, hvor man ellers normalt har plantet i de flade dale. 
      50% cabernet og 50% syrah med 2 år i eg + alt det, som en god vinmager kan tilføje i form af malolaktisk gæring i eg og minimal filtrering. 
       Bør nok gemmes et par år. Men allerede yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. Set i 2021, som formentlig er lige så god som 2018 og 2020, deer begge fik 92p/Tim Atkin. 

Kingpin rød/hvid, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, bedste KØB + **** (3/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges blot som bordvin og har derfor ikke årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som lagres med eg. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. 
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv’nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Baron de Ley, Rioja Reserva, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb til prisen.

Den dyrere Gran Reserva er lidt mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget, så egentlig drikker jeg lige så gerne den almindelige reserva. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

      Set i 2018 og 17 med 91p/Guía Peñin. 
      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa.

Crémant Francois Martenot, Brut eller rosé... 79,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts

En ganske god crémant til en gos pris, men du kunne indtil denne uge gå i Irma og få Maison du Crémant's udgave til 69,50. Jeg vil undre mig en del, hvis det ikke er samme vin -i hvert fald samme ejer og adresse (GCF i Meursault). Så kom ikke her og sig, at Irma er dyrest! 
    Hvid brut har fint brus og ren, lidt ung aroma med lidt grønt, let og sprød, nydelig smag. Rosé ikke smagt. men får meget ros af andre. Vinene har som Moillard fået årgang, typisk 2020 (eller 2021 for ny levering), dvs. ung, som crémant desværre ofte er. 
      Både Føtex' Martenot og Irmas kommer fra Helfrich's GCF gruppe, som leverer crémant og andet til mange kæder og vinimportører. 

Barolo, Gemma.... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts

En nydelig kommerciel Barolo, middel farve, indbydende duft uden for meget tjære og kostald, ung, tannisk, men relativt blød for Barolo. Ikke en vin for tifosis, men en Barolo-hader som deres udsendte kan relativt let drikke den. P.t. set i den gode årgang 2018. 

  Gemmas kælder i Barolo -den er ikke stor. Gemma ejer 25 hektarer i Barolo (hvor  jorden er ekstremt dyr), det meste med nebbiolo til Barolo. Dvs. egne marker kan maksimalt lave 70.000 fl/år Barolo, så et stort hus som Gemma køber nok pæn del af vinen udefra. Gemma ejes af Piacentini (fra giganten PWS, som bl.a. leverer le Arche og meget andet til Salling-gruppen). 

Silvano Piacentini Ripasso eller Soave, kr/fl v 2: 59,50

2 2 fl: 119, Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.marts
Sjovt nok lidt lavere pris end sidste år (64,40 v 2). Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, rimeligt tørre, frugtige Ripasso end de svulmende Rubens'agtige amaroner. Server kælderkold til en gryderet eller risotto.
      Den hvide Soave Classico er glimrende, tør, diskret, men fin aroma, ganske pænt lang. Fås også som Rosato Veneto (ej smagt). 

      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche i spidsen. 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 109,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts
Kunne fås sidste år til 89, men stadig ok, hvis du er til en let sødlig sværvægter. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som jeg finder vammel efter det første glas! Men prisen er ok. Foretrækker egentlig samme hus' letbenede ripasso heroveer til 59!