Søg i 1200 opslag:

24/02/2023

Fransk fund og andre topkøb i Irma

Labat 2018 er en forrygende Médoc fra en rigtig god vingård et stenkast fra det dyre St.Julien. Du ser måske aldrig vinen mere -for den vil fremover nok være en (god) del af La Tour-Carnet, 4.Cru. 

De kære (vildledte?) sjæle i Coop har overgået sig selv i denne uge med Irma tilbud. Måske for at vi engang vil sige -kan I huske Irma? Og det kan vi i hvert fald i denne uge, hvor det vrimler med gode køb. 

     Morel's Rhone er til 50 kr et superkøb. Bag vinen står Chapoutier, så jeg vover et øje eller tre - formentlig finder jeg den bedre end Guigals Rhone (og den får du sjældent under 80). Måske fordi Chapoutier er det bedste Rhone-vinhus i dag. 

      Irma var (naturligvis) først med naturvin i supermarkeder (men glem ikke Minimalist, den nye i Føtex, men vent til den er på tilbud). 

      Naturvin er ofte noget overgæret syretrut, men Irmas har altid været rigtig gode -men de skal drikkes unge! I denne uge er der tilbud på 2 -Contraseña til blot 44,50 og den fine franske Fenouillet "Mosaïque".

      Fra Italien kan anbefales Sarotto's fine hvide Arneis fra enkeltmark samt en god merlot fra Fonterutoli i Chianti Classico, mens Tyskland byder sig på med vine fra det fine Thörle domæne.  

      Og sådan kan jeg blive ved. Irmas eneste fejl er måske, at de har for mange tilbud -mens rivalen Føtex nøjes med 7-8 tibud. Men jeg skal ikke klage!  

Læs evt. denne artikel i Vinbladet om Irmas storhed og fald: "Vi har sendt personalet hjem!".  

Bedste KØB: Labat 2018 Haut Médoc - Morel Rhone - Les Anges Sauvignon Contraseña NaturvinFenouillet Faugères "Naturvin" - Thörle rød/hvid -  Arneis Runchneuv Langhe - Fonterutoli "nr 10",
Godt KØB: Orimos Languedoc - Bacara "3015" monastréll - Angosto "el Jefe" - Finca Montote Rioja Reserva - Zinfandel "Masseria Trajone" - Nero di Troia "la Mossa" - Falasco Ripasso - Falasco Garganega - Tesauro "R" - Barbaresco Currà Riserva - Mora Negra - Lohr rød/hvid - Elemental Organic rød/hvid 

Labat 2018, Haut Médoc... 89,-

Irmas BEDSTE KØB***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 1.marts

Labat ejes af det fine Caronne Sainte Gemme, og ofte er de 2 vine identiske. Labat 2018 er en klassisk flot vin, kraftig, fast, med rig frugt og god længde -faktisk flot nu efter 4 år, men det haster ikke. Kan se, at en fornuftig kritiker har givet vinen 92p/100.  Irma sælger selve Caronne 2018 (249) -jeg vil langt hellere have 3 fl. Labat til samme pris. 

      Caronne Ste Gemme er et historisk slot, som altid har været tæt på 5.Cru, ejet af familien Nony-Borie (en nevø til ejeren af Ducru-Beaucaillou, 2.Cru på den anden side af en bæk). I år er slottet købt af Bernard Magrez fra naboen La Tour Carnet, 4.Cru, så måske lukker Caronne (og Labat) helt. Lidt trist, men Irma kender nok lidt til det!  

Pierre-Henri Morel, Rhone, kr/fl v 2: 49,83
6 fl. 299,  Cotes du Rhone Frankrig
Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 1.marts
Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier’s vinhus i det sydlige Rhone. I dag ses 2021, som nok er mindst lige så god som 2020, som var rigtig god, positiv frugt med bær og urt, god fylde, klassisk grenache i smuk fast ramme.
      Til prisen et af de bedste køb i Danmark. Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den bør give Guigal (til 80+ kr!) kamp til stregen. Tror næsten Morel vinder!

Pierre-Henri Morel er del af Chapoutier i Tain l'Hermitage, som bruges til vine fra det sydlige Rhône. Morel ledede Chapoutier i det nordlige Rhône nogle år, men begyndte i 2008 at sælge vin under eget navn -med Chapoutier som bagmand og med hovedsæde på Estubiers, som Chapoutiers vingård i Tricastin. Huset ejer en god vingård i Chateauneuf, men køber det meste udefra akkurat som Meffre, Guigal, Jaboulet og andre. Men Chapoutier har et ry at leve op til -og de vine, jeg har smagt, har hidtil været flotte (og gode køb). 

      Morel er forresten selv flyttet til Australien, hvor han i dag leder Two Hands, et godt "negociant" firma i Barossa. 

Til samme pris Hoffman hvid, Spanien (6 fl. 299, 3'?), som det endnu ikke er lykkedes at smage. 

Irma tilbyder også Rhone "Heritages" (2 fl. 129, 3-4*), et bedre mærke fra Meffre, men slet ikke så godt et køb som Morel og måske slet ikke bedre. 

Orimos,  Grande Reserve, Languedoc, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119 godt KØB + ***** (5/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 1.marts

Vinen er lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) og oplyst 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. Ej smagt, men en bekendt roser den i høje toner (måske lidt hjulpet af den flotte etiket, som ligner spanske Hammeken's dyrere vine! Rund kraft, meget Rhone'agtig i frugten, men også mineralitet. 

Les Anges Sauvignon Loire, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 892021 Frankrig

Bedste KØB + **** (4/5),  Irma og coop.dk, indtil onsdag 1.marts

En herlig vin oven på de lidt tunge chardonnay'er fra f.eks. Argentina eller endnu værre California. 
      Vinen kommer fra Loire, som også er hjemsted for Sancerre. En god Sancerre er  bedre, men det er -desværre- ikke al Sancerre, der er så god som denne, der kommer fra kooperativ. I dag knap så aggressiv som i juni 21, hvor den fik 5* i Ekstrabladet med ordene: "en mundvandsdrivende, top-aromatisk lækker terrassebasker, der smager og dufter blomstrende hyld, friske stikkelsbær og citron. Nyd denne vin med rejemad med frisk citron".
      Foto af Chenonceaux, et af de (rigtig) mange billedskønne slotte ved Loire. Egnen omkring dette slot er faktisk velkendt for netop vinen af druen sauvignon. 

Naturvin og fund til prisen!

Contraseña, øko + zero Sulphur, kr/fl v 2: 44,50
2 fl: 89, bedste KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 1.marts

Jeg smagte i Danmark første gang naturvin (uden svovl) hos Manfred i Jægersborggade (København, ikke Århus!). I dag ses den i enhver fancy woke restaurant. Naturvin kan i topform være overdådigt lækker med rig frugt og blød længde -men du kan også møde mavesur, overgæret blålys med sær aroma og smag på grænsen til eddike. En følge af den manglende svovl!       
       Har smagt denne vin 2 gange og fundet den god -men check tappedato, vinen bør nydes ung!  
       Druen er økologiske monastréll druer (mourvèdre i Châteauneuf du Pape og andre lande) fra egnen omkring Murcia og Jumilla lidt syd for Alicante. Her ligger Luzón med en hypermoderne kælder og en hygiejne så god, at denne vin kan tappes helt uden tilsat svovl.  
      Vinen skal nydes helt ung for den rige, åbne frugt og er en fyldig vin fuld af sød frugt, som bakkes op af blød syre. 

Finca Bacara "3015" monastrell, kr/fl v 2: 64,50

øko Jumilla, 2 fl: 129godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 1.marts

En meget charmerende etiket og herlig vin til lav pris. Meget frugtig med lidt krydderi, middelfyldig, pænt lang, god balance -perfekt til en gryderet serveret kælderkold. 
      Bacara ligger i Jumilla mellem Murcia og Alicante (i øvrigt nabo til Yecla, som ses i Føtex). Vi er 900 meter over havet, men med varme dage og kølige nætter. 

Fenouillet, Faugères "Naturvin"... 89,-

2021 "Mosaïque" øko, bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 1.marts

Du kan vente en ekstrem mørk, men meget frugtig, mineralsk vin med solid fylde, ganske lille krydderi og mere frugt i eftersmagen. Vinen er lavet som naturvin, dvs. uden tilsat svovl og skal derfor nydes ung. Ikke smagt i 2021, desværre! 
      Jeg husker med glæde Fenouillet fra Faugères (pas på: en vingård i Rhone har samme navn) i ældre årgange. Vingården er ganske lille -11 hektar- og ligger på sort skifer i Faugères, et af de fine Crus i Languedoc's bagland, faktisk stik nord for Montpellier. Domænet består af mange små parceller, hvor vinstokkene ofte gror på terrasser (foto). Vinen domineres af syrah (70%) suppleret med grenache og carignan.
      Den ejes i dag af familien Jeanjean
, som synes at behandle den med den respekt, dette fine terroir fortjener. Vingården laver flere vine. Topvinen er for dyr, men denne er tæt på. Vinen koster €13 i Frankrig, så 89 er en god pris. 

Angosto "el Jefe", monastréll, kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop (partivare)
En magtfuld, men frugtig og fast vin med nydelig eftersmag. 
Familien Angosto har i 100 år leveret vinplanter til vingårde, men har nu også egen 115 hektar med mange forskellige vinsorter. Den normale "Jefe" har fået over 90p af førende kritikere, men denne på monastréll er ikke rated. Men huset leverer god vin, så jeg vil give det en chance. Skal være lagret 15 måneder, men i meget store 7000 liter egefade. 

Finca Montote, Rioja Reserva... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 1.marts

Set i 2014. 100% tempranillo med et år i små egefade. Dyb farve, ganske kompleks, med både roser og mineralitet i næsen, sort frugt; middel til god fylde, pæn længde med lidt tør tannin. Moden nu. 2014 har 92p/JamesSuckling og 91p/Decanter Award (sølv).       

      Indtil nu har vi kun set ganske få "Single Vineyard" vine fra Rioja, selvom loven har tilladt dem i flere år. De store huse foretrækker at blande vine fra forskellige byer og regioner. 
      Det er heller ikke let i dag at skabe en større vingård -men det er lykkedes familien Rubio i den lune sydlige del af Rioja (Oriental) på grænsen til Navarra, hvor der både er et vinslot i fransk stil og en nydelig stor kælder. Mængderne dog begrænset -af årgang 2014 blot 4000-5000 fl. God, men ikke stor, desværre! 


Tysk er moderigtig -med rette! 

Thörle, Rheinhessen, rød/hvid, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl: 139, Riesling Trocken (100 cl), Spätburgunder + Noir Gutswein, rosé (75cl), Tyskland

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 1.marts

Der er ikke meget magi over Thörle navnet, men til gengæld får du god vin til en rimelig pris! 
      Riesling er rigtig godt køb på 100 cl flaske (= ca. 52 kr/75cl). Tør, ren og frisk med fine blomstertoner, letbenet og -løbende -som god Alsace. 

      Den røde pinot noir, Spätburgunder er flot, især til prisen. "Noir" er mørkt blend på flere sorte druer inkl. den ildesete Portugieser. En ældre årgang fik ros af Rydberg: **** i Ekstrabladet: "Blend af forskellige druer. Medium koncentration. Meget frugtig med især kirsebærnoter i duft og smag. En del kirsebærsten i smagen med en let krydret afslutning." Rosé lige spinkel nok, med diskret frugt og ren smag. 

      Vingården har tilhørt familien Thörle siden 1600-tallet. Fra egne marker, kun riesling er delvis købt ind fra naboer. Vingården ligger i Saulheim i det nordlige Rheinhessen lidt vest for Mainz, ikke så langt fra Rhinen. 

Landgraf "Saulheim", rød/hvid... 99,-

øko 2020 Rheinhessen, ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 1.marts.

Ortswein fra Saulheim er et trin over den almindelige --gode- Landgraf vin. 
      Herlig riesling, meget rig aroma, ung, med frisk syre, tør, men med ganske lille frugtsødme i eftersmagen. Formentlig bedre om 1-2 år. Madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
      Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Har kun smagt den almindelige, som ikke bærer navner Saulheim. 
      Vinene er "gutswein" (vingård) + bynavn, dvs "Ortswein"), et trin opad i kvalitet (og pris). Begge har lagret i eg før aftapning. 
      Vingården ligger i Saulheim syd for Mainz. Domænets 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  


Flot hvid og rød italiener

Sarotto Arneis "Runchneuv", Langhe... kr/fl v 6: 58,17 

6 fl: 349bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 1.marts
I generationer var druen arneis en anerkendt (men ikke godkendt) del af vinen Barolo. Men en dag krævede loven 100% nebbiolo i Barolo, og det tog næsten livet af arneis. Men i 1960erne kom den første tapning af ren arneis -og det har glædet vinelskere lige siden! 
Druen har en rig, ren aroma og en sprød, frisk, ret let  smag. Hvidvin fra Italien er ofte en trist omgang ligegyldige neutrale vine. Men druen arneis er anderledes. 

Fonterutoli "nr 10", kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159, 2019/20 Merlot, Toscana Italien
Bedste KØB + **** (4/5), Irma og coop.dkindtionsdag 1.marts

Mazzei's unikke toscaner på 90% merlot + 10% sangiovese med et år i små franske egefade. Jeg fandt 2017 og 2018 meget flot, men ikke smagt det seneste år. Måske lidt ung, men vent en vin med overdådig frugt og fast, saftig smag. 
      Markis Mazzei har i over 100 år leveret stor vin i Toscana. Vinen kommer fra det smukke Castello Fonterutoli, ejet af familien Mazzei siden 1435. 
      Irma tilbyder også Ser Lapo Chianti Classico Riserva (129, 5*). Før solgt på tilbud til 89-99, så vent med at købe. Senest set i 2019, som under alle omstændigheder er for ung. Men vinen er en af de bedste Chianti vine, jeg har smagt de senere år.  Vingården har 3 røde stjerner i Gambero Rosso efter mindst 30 3 glas-vine. Slottet (foto) er også hotel. 

Zinfandel "Masseria Trajone"...kr/fl v,2: 49,50

2 fl: 99, godt KØB + *** (3/5)Irma, indtil onsdag 1.marts
Irma har også sin del af Rip'Amarone vine fra Puglien, men denne er ikke værst og helt ok til prisen. Vinen er rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -slet ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 
      Vinen leveres af Femar, som du måske har mødt i Brugsen (bl.a. Epicuro og Z-Zinfandel) eller i Meny (Antico Ceppo) og formentlig i andre kæder. Huset ligger i Frascati nær Rom. 

      Jeg foretrækker den for Ricarico Prestige (samme pris, 3*), endnu en Rip'Amarone, som du også kan finde i Irma (desværre). 

Nero di Troia "la Mossa", kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, Godt KØB + **** (4/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 1.marts

Er du træt af Puglia's sødmefulde rip'amaroner, så prøv en af de andre fra Italiens vinregion nr 1 (mængde), f.eks. den lokale drue, Nero de Troia: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtigt blød og pænt lang.

      Jeg kender mest historien fra Illustrerede Klassikere (engang ca. 1960), så historien gentages kort her til de mange, der ikke kender denne kilde til Almen Dannelse! 

     Homers "Iliaden" handler om belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.), som sluttede med den trojanske hest, der fyldt med soldater som en gave blev smuglet ind i den skønne Helenes by
    Bagefter nåede Diomedes med andre grækere til Puglia og slog sig ned ved Ofanto floden nær Foggia med et par  souvenirs fra hjemlandet, bl.a. et par vinstokke. Druen var nero (sort) og fik naturligvis navnet Troia. 
     Nero di Troia blev før brugt til konsumvin, men nye kloner og lavere udbytte viser, at druen kan levere rigtig god vin. Denne er god og om muligt endnu mere drikbar end Aglianico, som Giordano også leverer en ganske blid udgave af.  

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 58,17

6 fl: 349, Godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 1.marts

En god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Her laves god vin, og denne ripasso er rigtig godt køb. 
      Valpantena er den centrale del af Valpolicella stik nord for Verona og leverer rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, som af og til kan være forbavsende tæt på egnens andet store hus, Bertani. 

Falasco Garganega, Verona... 39,-

Godt KØB + *** (3/5)Irmaindtil onsdag 1.marts 

Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig diskret aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde.

Tesauro "R", Valpantena... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5)Irmaindtil onsdag 1.marts 

En letbenet ripasso-type fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

Barbaresco "Currà", Riserva... 119,-

Sarottogodt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 1.marts

En god pris for Barbaresco -og denne er tilmed riserva fra navngiven mark. Jeg ved Barolo-fans kan lide den. Jeg giver den et par år og håber, den bliver blødere.  
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. lyse bær og syre  næsen, middel fylde, pænt lang, men slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. Set i 2014 og 15 (smagt i 2014).
     Foto: Sarotto far og søn. Bestemt ikke fra en vingård i klasse med Gaja. Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbaresco, vendt syd/sydvest. Det meste af det årlige salg er mere konsum'agtige vine indkøbt udefra. 

Gode køb fra Den ny Verden

Mora Negra, Gran Vino Argentina... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5)Irma og coop.dk, indtil onsdag 1.marts

Storebror til den fine Paz, du stadig kan se i Irma. Denne laves også i Pedernal, et meget lovende område i bjergene over San Juan nord for Mendoza, Argentina. Her gror vinen i 1350 meters højde med kølige nætter til at opveje de varme dage. 
      Denne "sorte" vin laves af 70% malbec fra Pedernal og 30% gamle lavt ydende bonarda (en drue fra Norditalien). Druerne høstes og gærer sammen, før de lagrer 15 måneder i små franske egefade. 
      Ikke smagt, men kendere roser de årgange, jeg har set, bl.a. 2014 med 94p/Descorchados: "Firm tannins along with the acidic and herbal sensations of the mountain wine from Pedernal that predominate here, letting the bonarda provide its fruit as soft background music. A young and energetic wine full of tension."
      Vinene laves af det store Moras hus, som ejer hele 1100 hektar i San Juan og Mendoza og leverer op mod 10 millioner liter vin/år. I Danmark kender vi mest de mere ordinære Finca las Moras (Fakta, godt køb) og Intocables (Brugsen), hvor en god frugt spoleres lidt af lagring i Bourbon whisky fade.

J. Lohr, California, rød/hvid.. 119,-

Cabernet-Sauvignonchardonnay. sauvignon blanc, riesling, Arrayo Seco eller Arrayo Seco, California

Godt KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 1.marts

For California godt køb, for vin herfra er normalt alt for dyr. Til gengæld er de billige californiere, du ser overalt, for mig lidt triste og -dem finder du langt bedre i Europa! 
      Dennne er bedre, fordi den er tappet på vingården og gror i køligere områder, hvor druerne er bedre -og dyrere. Modsat de billige "California" vine -80% af statens vin- som i reglen kommer fra de varmere områder omkring Central Valley. 

Cabernet fra Paso Robles er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt! 2018-20 har alle fået 90-91p/WineEnthusiast.       Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre, takket være de lidt kølige Arrayo Seco druer.  2020 fik 90p/WineEnthusiast. Sauvignon og riesling ej smagt, men dem laver vi nok bedre i Europa!            
      Lohr er (meget) stor vingård i Arrayo Seco nær Monterey samt Paso Robles (nær Solvang), to af de rigtig gode områder i Central Coast. Her er druerne bedre og dyrere end i Lodi og resten af Central Valley, hvor vi snobber engang sagde, der kun bør gro rosiner! 

Elemental Organic, rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89,  godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 1.marts

Ej smagt, men vil tro, at vinene er tæt på Adobe, også reserva fra Emiliana, Concha & Toro's gigantiske økologiske vingård. Dvs. enkle vine, lette og frugtige, men uden større dikkedarer. Carmenère er god for denne drue, som notorisk er vanskelig at dyrke -undtagen måske i Colchagua, hvor denne vin er fra, mens chardonnay er fra kølige Casablanca. Smagte chardonnay sidste sommer, som var god.

La La Land pinot noir, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, *** (3/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 1.marts
En meget charmerende etiket, som trods navnet La La land kom før komedien (med Emma Stone og Ryan Gosling), og er fra Australien, ikke Californien. Så er det positive sagt, for jeg vil ikke ofre penge på vinen, som kommer fra det varme Mildura ved Murray floden, et af de varmeste, tørreste områder i Australien. Dvs. alt andet end en Bourgogne-type! Ikke smagt, men formentlig en blød/krydret vin uden karakter. Men prisen er ikke ok, så jeg har igen de rosenrøde briller på. For filmen var god!

 A Million Trees, rød/hvid... kr/fl v. 3: 46,33
3 fl: 139, Spier, rød Pinotage, hvid chardonnay, Sydafrika, tappet i Danmark
*** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 1.marts

Endnu en vin fra Spier, som er ganske ok, selvom jeg ikke vil købe, da jeg kunne få den til 33,17 (v 6) i januar. Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas ”nationaldrue” pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold.