Søg i 1200 opslag:

05/02/2023

Ugens 15 bedste vinkøb: Verden rundt i glasset!

Når både Argentina, Chile, Californien er i topform, og der er gode køb i brus fra såvel Australien som Bordeaux, er der lidt forårsstemning selv en råkold februar! 

Efter europæisk dominans er "Den ny Verden" i toppen igen med superkøb fra især Argentina, men også hele to vine fra Californien og noget brus fra Australien (også Frankrig byder på topkøb i brus i denne uge).   
      Frankrig er også i top i denne uge med klassisk Bordeaux med både Médoc og St Emilion -til fair pris, tilmed- foruden god Rhone og Alsace. 
      Til gengæld er Spanien og Italien mere diskrete i denne uge, selvom der er både flot Rioja og topkøb i Amarone.  
      Alle vine er tappet på produktionsstedet, om andet ikke nævnt (ofte tappet i Danmark).

6 vine under 50 kr 

Emiliana "Adobe", rød/hvid/rosé... 40,-

rød cabernet, carmenère eller pinot noir, hvid gewurztraminer, viognier eller chardonnay, rosé cabernet-syrah, økologisk, Chile
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Vil tro, Adobe er identisk eller tæt på Irma's Novas. Samme økologiske Emiliana, samme Reserva (og samme Coop). Men p.t. en del billigere i Brugsen!       
     Det er 3 år siden jeg smagte et par af dem (uden større entusiasme), men kan se, at '19 carmenère fik 5* i Politiken og gavmilde Vinavisen har givet en stribe af dem 5*. Og hvor meget gewurztraminer kan du få til 40? Eller viognier? Cabernet har fået 88p/CellarTracker. 
      Ikke alle vine har den brede betegnelse "Central Valley" -kan se, at den nye pinot noir kommer fra det kølige Bio Bio, måske det sydligste område i Chile. Smagte rosé (fra Rapel) i sommeren, og den var faktisk god, med pæn frugt og friskhed, med lidt syre til at balancere en lille sødme.   



Trapiche ”Pure” rød/hvid, kr/fl v 3: 43,-
3 fl: 129. Rød malbec og hvid sauvignon Valle de Uco, rød Pinot Noir Patagonia, Argentina
**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar

”Pure” er den rene druevin uden nogen lagring i eg. Vinen lægger vægt på ren moden frugt i duft og smag. Druerne kommer fra rigtig gode områder i Argentina. 
    Rød malbec fra Uco ved foden af det højeste bjerg i Amerika (nord som syd). åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  2021 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2020 og 19 har fået 89/Descorchados, god lokal guide.           
      Den nye Pinot Noir gror mod syd i Patagonia og blev af markedskyndig vinhandler kaldt en ”Bourgogne-dræber”. Vinen er for fersk til disse ord, men svær at slå til prisen. Ret mørk farve, nydelig duft, ikke specielt pinot, men ren, ganske fyldig og blød 
     Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados. 

"L" Laroche, chardonnay eller pinot noir... 45,-*

*: kræver Coop-app, Laroche Sydfrankrig

**** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

I 2009 fusionerede Laroche i Bourgogne med giganten Jeanjean, et af de største huse i Languedoc og Rhône, men bevarede en vis selvstædighed. Vine som disse er dog tappet i Languedoc (og formentlig fra kælder ledet af Jeanjean!). Men jeg kan lide vinene, som har god frugt og friskhed, hvid med nydelig aroma (næsten elegant), rød pæn frugt og ren smag (men kun smagt én gang). 

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 49,-

økologisk**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar 

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine og topkøb til 50. Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 
      Forresten...
 hvad er forskellen på Spiers Bordeaux-blends Yellow Wood og Golden Thread? Spier har så mange etiketter, at jeg ikke fatter, hvordan de hitter rundt i dem. Og nye kommer til hele tiden, som du ikke finder på Spiers egen web!   

Eximit rød/hvid, Makedonien. kr/fl v 2 49,50 

2 fl. 99. Pinot Noir eller Chardonnay, Ovce Pole, Nordmakedonien

*** (3/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Vent en frugtig, fyldig, men rimeligt frisk rød og en fyldig, aromatisk chardonay, som stadig sælges herhjemme til 100 kr -så denne pris er rigtig god! Kan se, at den hvide et år har fået 90p af kender Jancis Robinson. 
      Men jeg har kun ganske få gange smagt vine fra Makedonien (nord!) og heller ikke disse to (men jeg håber stadig). Men alt lover rigtig godt. 
       Vingården har 30 år bag sig og er hypermoderne og med 400 hektar vin (30 druetyper inkl. de klassiske vranec og plavac). Vinene sælges i 40 lande fordelt på hele verden og ser også meget nydelig ud!  
      Men Brugsen har valgt disse vine, som sikkert er gode gr et rimeligt køligt klima i på et højt plateau mellem Serbien og Grækenland.  

Z Zinfandel eller F Fiano, Epicuro, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, rød Zinfandel + økologisk, hvid tør Fiano, Puglia 
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar 

Rød og øko zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke, den ene økologisk (5* i Vinavisen) og en almindelig, der er lige så god, trods 98p fra den snart berygtede, gavmilde Luca Maroni.      Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Pink zin har en flot farve, men jeg vil ikke ofre penge på den.       

5 vine 50-70 kr 

Lirac "les Grands Cyprès", Cru du Rhone...  50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar
Lirac har æren af efter Chateauneuf at være nr 2 ”rød Cru” i det sydlige Rhone længe før Gigondas, Vacqueyras og de andre. Grenache og syrah vinstokke gror delvis på rullesten. 
      Meget flot med meget rig frugt i næsen, solid fylde og styrke, men får lidt friskhed fra en god mineralitet -flot ung, formentlig bedre om et år eller to.  Egnet til krydrede retter. Server kælderkold. 
      Set i 2020 (2021 er nok på vej). Tappet af Meffre, et stort hus i det sydlige Rhône med rimeligt gode vine. 

Crémant Calvet, Brut/rosé... 55,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)
**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar

Du kan på det lækre design på etiket se, at der står et stort firma med penge Bag (og råd til godt design!). Og det gør der -GCF- nok Frankrigs største vinhus. Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT.  

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

***** (5/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Glimrende landvine fra Sydfrankrig.
 Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, 
god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu
      Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en lille invasion af vinens moderland. Det fes lidt ud, men en masse australske vinmagere kom gennem Baume til andre vingårde, både i Frankrig og Spanien!  
      Men både rød og hvid laves i en flot kommerciel stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. Og så er flasken flot! 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 59,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbechvid chardonnay eller rosé, Argentina

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar
Cabernet har fået 89-90p/100 af pålidelige lokale Descorchados i de sidste 4 årgange. 
      Nye årgange af malbec får også pæne ratings, typisk 88-89p i 2019 og 18 - latterligt til vin til så lav pris!       Den hvide vil med aroma og fylde tiltale chard-fans (2020 får 5* i Vinbladet) -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en.  

Sagrantino Montefalco "Campana"... 69,- 

set i 2014, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Den ”hellige” vin på den (sakramentale) drue Sagrantino deler vandene. Du vil måske give vinen 10*, mens din nabo anden har tomlen nedad med 0*. Vinen har en læderagtig aroma og en tør ubarmhjertig tannisk Barolo'agtig smag, men med lidt mere varme.       
      Brugsen har vist svært ved at sælge vinen, for den er i dag 8 år gammel, mens du på vingården Cecchi må nøjes med en bidende hård 2018! 
      Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men slutter med tanniner, som stadig har godt af lidt tid i glasset for at åbne for mere bouquet. Klassisk madvin til f.eks. en tung gryderet, gerne med lidt fedt à la osso buco.      
     Vinen laves på den unikke, lokale, lavt ydende drue, Sagrantino, som stort set kun gror i bakkerne mellem Assisi og Perugia lidt syd for Toscana. Vinen lagres et år eller to i store egefade før aftapning.      Jeg var vildt imponeret, da jeg første gang i 1981 smagte Sagrantino, messevinen på ”Den hellige Drue”. 
      Aldrig havde jeg oplevet en vin med så kompleks og rig en aroma. Men siden blev jeg mere skeptisk -det er simpelthen en svær vin! Men prøv den til 69 -den vil ofte koste 200 kr eller mere. 


3 vine 70-100 kr 
Blaignan, Médoc... 75,-
**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.februar
Set i 2015, som er flot vin, men (sidste år) stadig lidt reserveret -giv den et par år endnu. Men godt køb for god Médoc i god årgang. 91p/WineEnthusiast med ordene: ”Intense and rich, this is an opulent, concentrated wine. Powerful, dense and packed with black fruits, this shows solid aging potential. The tannins are already integrating with the generous berry fruits and the acidity, to give an impressive wine. Drink from 2024”. 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.februar

Lav pris for Gran Reserva med 9 år bag sig. En arketypisk Rioja, rund, pæn bouquet, afrundet (stadig lidt bid), men tæt på grænsen til det kedelige. Vinen koster godt 100 i Spanien og 150 i England). 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (1890) med godt ry for sin Gran Reserva ind i 1980erne, hvor huset røg ind i nogle triste år. Huset er langsomt på vej op, men indtil da får du vin for alle pengene! 85% tempranillo, 15% garnacha, 24 måneder i små egefade med omhældning til nyt fad hver 6. måned -en dyr proces, som tilmed trætter vinen, synes jeg.


Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar
2018 ej smagt.  Ja, jeg ved, at mange nok vil sætte denne her højere, men jeg er ikke Amarone-fan. Jeg husker dog god Righetti i 1990erne, bl.a. solgt af Sigurd Müller. Jeg har kun købt Righetti et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

Vin over 100 kr
Fournier  Pouilly-Fumé... 109,- 
***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.februar
Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let, præcis og stilren i finish. Fumé har en snert mere fylde end nabo Sancerre. 
      Vinene viser på god vis, hvorfor druen sauvignon er blevet en af de mest mondæne i verden -en original aroma og sprød tørhed og friskhed -mere diskret end New Zealands udgave, men nok lidt mere forfinet og ren. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.          Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar, lidt mere i Sancerre end i Pouilly, hvor han ejer Bois Charmants. Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end den dyrere Calvet, som også ses i Føtex.