Søg i 1200 opslag:

17/02/2023

En Barolo-bastard og en herlig spanier

Barolo er historisk Italiens nr ét, men den brovtende, bidende tørre vin er ikke alles smag. Til alt held har regionen mange andre vine, og bastarden Albarossa er en af de mest sjældne med årlig høst næppe over 100.000 flasker, solgt af blot 5 vinhuse. Men du kan finde den i Irma! 

Albarossa ("Alba Rød") har navn efter hyggelige Alba lidt nord for Barolo. og blev udråbt som  stjerne, da den så dagens lys i 1938. Moderen var charmerende Barbera, mens faderen var Nebbiolo, Barolo-druen. Men Albarossa viste sig at være en bastard, da den rigtige fader var franske Chatus. 

      I dag er bastarden blevet lidt af en skønhed, og Albarossa er en herlig vin. 

      Men Irma har også andre gode køb, hvoraf de fleste går igen fra sidste uge -ikke mindst -spanske Zorzal og Valderivero samt argentinske Clos de los Siete

      Der er stadig et halvt år, til Irma lukker og slukker, og jeg må indrømme, at jeg kommer til at savne en masse vine, selvom denne uge ikke er i top. Men check din lokale Irma, der ofte har andre tilbud! 

Bedste KØB: Tauro Salice Salentino - Viña Zorzal garnacha + chardonnay - Cremant "Maison du Crémant" - Clos de los Siete Michel Rolland 

Godt KØB: Albarossa Giordano - Dissenay pinot noir + chardonnay - Valderivero "Joven" Ribera del Duero - Tosalet "Carignan" - Oraculo Ribera del Duero - Crossings sauvignon blanc - Pareto's Estate 80/20 rød/hvid

Albarossa Piemonte, kr/fl v 6: 69,50

2 fl: 139. Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar

Giordano ligger i Diano d'Alba lidt syd for Barolo og ejer vinmarker her (omend langt mere i Salento til bl.a. primitivo). Husets Barolo vinder ingen palmer, men hans albarossa er rigtig sjov! 
      I 1938 skete der et ægteskab mellem barbera med (troede man) nebbiolo-druen fra Barolo. Men nebbiolo'en viste sig at være chatus, en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig. Så albarossa gik i glemmebogen! 
      Men i dag har flere opdaget, at druen kan levere flot vin, men endnu er der kun plantet 15 hektar, og blot 5 huse (Giordano, Banfi, Marenco, Carlò og Bonfante) sælger vinen. 
     "Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". En flot vin, blødere end Barolo, men fastere end de vamle primitivo'er, som huset også tilbyder.  En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 

Il Tauro, Salice Salentino, kr/fl v 2: 39,50

2 fl: 79. Også Brindisi "Terre della Brunda", Italia

Bedste KØB + *** (3/5), Irma, indtil onsdag 22. februar

Til samme pris en anden vin fra Puglia. Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed- Begge er baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  

      Begge vine leveres af Botter, som ikke ligger i Puglia, men ikke langt fra Venedig i Norditalien. De har dog også afdeling i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på området, der leverer dem. P.S: Iøvrigt har Botter leveret vin til Irma siden 1970erne og er en af deres ældste leverandører! 

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 49,83 

6 fl. 299, godt KØB + **** (4/5)Irma, indtil onsdag 22.februar
Den klassisk etiket har lånt lidt fra Louis Latour -og Bourgogne er også fødested for pinot og chardonnay, selvom Languedoc nok har mere af dem end fødestedet! En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med blød friskhed, nydelig, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 

Chianti Riserva "Poggio Sale", kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 22. februar

Det vil undre mig meget, hvis denne vin ikke er stort set identisk med Coop's Chianti Riserva, som leveres af samme firma, Piccini, det største firma, som leverer 10-12% af hele Chianti's produktion (og den er stor). En kommerciel, middelfyldig vin med nydelig duft -og i det mindste blødere end Barolo herunder, men lidt vag for Chianti.
Viña Zorzal, kr/fl v 2: 59,50
2 fl 119, rød garnacha, hvid chardonnay, økologisk Navarra
Bedste KØB + **** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar 

Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. Zorzal er en ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Denne er ekstremt vellavet, men laves af yngre vinstokke. 
      Jeg holder meget af denne charmetrold. Og kendere er også begejstret. Parker som lokale Peñin har givet alle nye årgange 91-92p/100, ganske imponerende i denne prisklasse.

Cremant "Maison du Crémant", kr/fl v 2: 69,50 

2 fl. 139, Bourgogne Brut eller Brut rosé
Bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 22.februar

P.t. meget bedre køb end Moillard (Brugsen), Moingeon og Francois Martenot (Føtex/Bilka),  andre mærker i Bourgogne ejet af giganten GCF Helfrich. Husker den som tør, frisk og let aromatisk cremant med pæn længde og lige en lillebitte sødme til sidst, som afrunder vinen

Valderivero "Joven", Ribera del Duero... v. 2 fl. 49,50

fl 99, godt KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 22.februar 

En Duero i den billigere ende, som laves af Faustino Rivero familien fra Rioja. Deres vine er normalt i den jævne ende, men jeg har egentlig tillid til denne vin, da den kommer fra familiens egen vingård i Nava del Roa i hjertet af området. Denne vin er "joven" -ung- helt uden eg. Meget frugtig, rent smagende, men helt enkel vin. Godt køb. 

I min lokale Irma (Rødovre) er der også tilbud på Valderivero "Roble" (6 fl. 349) -merprisen værd og meget flot vin med bl.a. 92p/JamesSuckling. 

Soliterra "Essence" cabernet-sauvignon, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139, *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar

Den samme vin sælges af stort vinfirma til 149,95, dog 129 ved 6 fl -med "prisgaranti".  En spansk vin uden årgang eller område, dvs blend, som formentlig kommer fra la Mancha eller Alicante. Den roses for sin kraft og blødhed samt rige frugt. Jeg fornemmer, at rigtig mange vil elske vinen -især til prisen! 
      Har ikke smagt vinen og har en fornemmelse af, at den ligner en typisk californisk cab -dvs ikke en vin, jeg vil bruge penge på! 
      Soliterra mærke og hele lageret blev for nylig købt fra producenten af Sherpa Capital. Vinen skal have lagret 6 måneder i små egefade. 

Losada "mencia", Bierzo kr/fl v 2: 79,50

2019, 2 fl: 159, **** (4/5), Irma og Mad.Coop,, indtil onsdag 22.februar

Losada er rigtig god vingård og vinen er god, men til 80 kr ikke just et fund til prisen, desværre! 
       Druen mencia giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (ofte lidt trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Druen trives i det relativt kølige Bierzo nogle dages gang fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien. 
      Vinen kan ligne en Beaujolais med mere kød på -men der er lidt af den samme dansende frugt vinen på ganen...  Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i den nydelige lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Gerne kælderkold. 

Tosalet, Priorat "Carignan"... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar

En 100% samsón (lokalt navn for carignan), mere koncentreret og animalsk end den almindelige (gode) Tosalet. Druen er 100% carignan med udbytte på blot 7 hl/ha (hvor 30-40 er almindeligt i Spanien og 70 i det meste af Italien!) og lagring 18 måneder i nye franske egefade. 
      En kraftkarl på 15,5%, fastere end amarone, med en overdådig rig bouquet. Imponerende vin, men ældre årgange var ikke merprisen værd. 2013 virkede lidt træt trods 93p/WineSpectator, men jeg tror på 2017. 6-7 år er en perfekt alder for disse sværvægtere, synes jeg, så nyd den allerede nu.  

Hammeken "Oráculo", Ribera del Duero... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar

Set i 2015. Etiketten er smuk med sit lækre globus præg! Men det skal minde os om oraklet, der taler sandhed (om end med dunkelt sprog). Vinen er storebror til Hammekens andre Ribera vine. 100% tempranillo fra 80+-årige vinstokke, fulde 2 år i egefade osv. 
      For fans af moden vin, men lige lovlig mættende for mig. Næsten sort, meget rig duft medmasser af mørk frugt; magtfuld, fed. Smagt i 2010, i dag ses mest 2015, der har fået 91p/Guía Peñin (men også 96p af gavmilde Decanter award). 

Clos de los Siete, by Michel Rolland... 99,-

2019 Valle de Uco, Mendoza, Argentina

Bedste KØB ***** (5/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar 

2019 er meget dyb, meget indbydende aroma af mørk frugt og sød eg, magtfuld, men frisk og lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. 2019 får 92p/TimAtkin og 94p/JamesSuckling. 
      55% malbec + merlot, cabernets, petit-verdot og syrah. Gror i Vistaflores 1100 meter o.h. med tæt plantning (5500/ha) og blot 29 hl/ha, dvs. hver vinstok giver blot 1/2 liter vin.       
     100% Michel Rolland: Druerne sorteres 2 gange. Lang kølig maceration før gæring, ingen pumper. 70% får malolaktisk gæring og lagring i små egefade (1/3 nye), resten i tank. Ingen klaring, ingen filtration.          
      Michel Rolland er født i Pomerol, men blev nok den mest indflydelsesrige vinkonsulenter i regionen, og de mange vine -med Ausone i spidsen- han har hjulpet til verden overskygger helt hans egen Bon Pasteur Pomerol. Sammen med hustruen Dany har han rådgivet vingårde i 13 lande. Han er nu officielt på pension, men mon han helt kan holde fingrene fra vinen. Jeg tvivler! 

Crossings sauvignon blanc, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139, Awatere Valley, New Zealand

Godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar

Fire af fem flasker fra New Zealand kommer fra blot 2 huse og sælges under utal af navne til danske kæder. Derfor støtter jeg Yealands, et uafhængigt (stort) hus, som sælges under dette navn i Irma og som Yealands i Brugsen, Southbank (Coop365) og BabyDoll (Holte Vinlager, noget dyrere). Huset har et meget stort domæne, som leverer det meste af vinene. 

      Den hvide sauvignon er fra Awatere, en ret kølig del af Marlborough tæt på havet. Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der slet ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 
     Vinene laves af Nathalie Christensen, som er oldebarn af dansk indvandrer, der i 1872 fulgte i hælene på biskop Monrad, grundlovsfaderen, der skuffet over nederlaget ved Dybbøl 1864 udvandrede til New Zealand. Druerne kommer fra stor vinmark i Awatere, ret køligt område nær kysten. Monrad vendte hurtigt hjem, modsat Natalie's oldefar! 

Pareto's Estate "8020", Zinfandel eller Chardonnay, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar  
Jeg roser sjældent vine fra USA, som generelt er for dyre. Men Pareto's er rigtig god til prisen (dvs næsten lige så god som vin fra Argentina, Chile eller Spanien!). Den røde Zin er mørk, kraftig, men med indbydende frugt og nydelig smag, mens den hvide er frugtig og fyldig, med lidt syre under fedmen -god, men måske lidt trættende i længden. 

Slet ikke værd at købe til normalprisen 110 og ikke mit førstevalg til aftenens vin (men du kan finde zin'en til 109 hos anden vinhandel). Så topkøb til 65! 
Pareto ejes af familien Scheid, som næste år kan fejre 50 år i det kølige Monterey, hvor de har et af de største domæner, fordelt på 8 vingårde. 
      De første mange år blev alle druer solgt til andre huse, men under "Gang of 4" (foto) tapper Scheid en stadig større del af høsten selv, bl.a. Pareto's, hvor Zin er fra det varme Lodi laaangt fra vandet, mens den hvide chardonnay kommer fra vinstokke nær den kolde Monterey bugt. Lider du af California Dreamin', så besøg husets smagerum, der ligger midt i maleriske Carmel. Vinene har skruelåg, slet ikke normalt i det konservative USA. 

Chianti Riserva "Poggio Sale", kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Godt KØB + *** (3/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar.

Vinen kan meget vel være identisk med Coop's Chianti Riserva, som også leveres af Piccini, Chianti's største firma (10-12% af hele produktionen). En kommerciel, middelfyldig vin med nydelig duft, lidt veg for Chianti -men hvor meget kan du forlange til 50? 

Causse "Autochtone", naturvin... 119,-

2021 "" øko, **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 22.februar

100% cinsault fra 6.generation, hvor Brigitte Jeanjean leverer original vin. Denne er naturvin, dvs. øko og uden svovl. Ej smagt, desværre! Men med cinsault kan du vente en ekstremt frugtig, fyldig vin med fine syrer. Nydes ung.  Desværre næppe topkøb til denne pris (og vinen skal nydes snart). 

Vacqueyras 2019, Pierre Henri Morel... 119,-

***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 22.februar 

En rigtig god sydlig Rhône på grenache og syrah, ikke stor, men poleret, middel kraftig, afrundet og pænt lang. Vinen er langt fra den bedste Vacqueyras jeg har smagt, men god -og meget fair pris for noget med Chapoutier i sig!

      Irma tilbyder også Gigondas Morel (139, 5*). Også meget god, men vel egentlig ikke bedre end nabo Vacqueyras. 

Coyam Colchagua blend, øko...  139,-

***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 22.februar

Kunne i august fås til 79 og 99 i december. Så du er for sent ude! 2019 har 94p fra både Tim Atkin og James Suckling samt 95p fra lokale Descorchados. 
      En diskret etiket for blend fra det lune Colchagua -62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -moden nu og nok et par år fremVinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro.