Søg i 1200 opslag:

10/02/2023

Coop: fund i dagligvin, topkøb i Rhone og andet godt!

To klassiske Rhone fra Visan og Plan de Dieu, som andre kæder med rette kan misunde. Tre formidable vine fra Sydamerika, Unamine, Trivento Golden og Terrunyo + god dagligvin som Spier Red Note og Guv'nor (eller Jam Shed, hvis du er til Why Not?, som også fås til under 50). 

Coop har også gode køb i hvid, hvor jeg holder meget af Mosel Riesling Feinherb, men heller ikke vil gå uden om Alsace som Laugel pinot blanc (50 er god pris) eller Pfaff riesling.

      Brugsen/Coop har simpelthen så mange flere (og gode) tilbud end Føtex, Bilka og Meny. Jeg har hver uge svært at få alle gode tilbud med i ét opslag. 

       Så jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det skal gå, hvis de mange tilbud fra Irma nu også skal med i Coops opslag. Så Coop må nødvendigvis rationalisere på bedste teknokratvis, og en række af Irma's gode vine ryger ud (og måske bliver opsnappet af rivalerne). 

       For tag ikke fejl af det -Irma er blandt kæderne nok nr ét i Danmark for vin (og mest seriøse rival er Coop). Men herom mere i et opslag, når jeg har nået at sunde mig. Bestemt ikke uventet og økonomisk helt ok. Men trist. 

Bedste KØB: Visan "Obéron" Rhône Village - Chasse Plan de Dieu Rhone Village - Spier Red Note - Mascota "Unamine" Gran Vino - Felix Solis "Guv'nor" - Laugel Pinot Blanc
Godt KØB: Terrunyo carmenère - Trivento Golden Malbec - Jam Shed shiraz/Malbec - Why Not? rød/hvid/rosé/brus - Castelmaure Corbières - El Gringo dark red tempranillo - Chianti Classico "Storia Famiglia" - Villa Annaberta Ripasso - Ségur 2018 Haut Médoc - Pfaff Riesling "Jupiter" -  Mosel Riesling Feinherb - Bushmill Irish Whiskey

Vil du modtage mit nyhedsbrev, så mail til: VINKENDERBLOG@gmail.com

Visan "Obéron", Rhône Villages... 59,-

2 fl: 119, økologisk, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar 

En magtfuld, afrundet vin med masser af provencalsk krydderi. Lidt bondsk i sin styrke og varme -meget egnet til en gryderet på en kølig vinterdag! 
      En vin af grenache og syrah plus sikkert også lidt carignan, som jeg ikke har smagt de seneste par år, men andre har rost den i høje toner. 
      Visan er (som Plan-de-Dieu) en af de gode "Villages" i Rhône, som i 1966 fik lov at sætte sit navn på etiketten -og dermed leve op til lidt strengere krav end almindelig Rhône. Området ligger stik øst for Bollène og nord for Cairanne. Lidt køligere klima giver vinen lidt mere kant -og det klæder den.  

la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Village, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119. Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

Set i 2020, som næppe er mindre god end 2019, der fik 5* af Ekstrabladet. Helt anden klasse end den almindelige Chasse! En solid grenache-syrah med nydelig kraft og længde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du bor på Sjælland og er 50+, kan du måske huske en almindelig Plan-de-Dieu Rhône, tappet i Danmark for Irma. Dengang en god, men ret jævn Rhône, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin -men stadig fra Gabriel Meffre! 

Spier "Red Note", pinotage shiraz... 35,-

Sydafrika, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer store mængder vin til Danmark, de fleste dog i en lidt fersk middle-of-the-road stil. 
      Den røde node er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som blev skabt for knap 100 år siden ved ægteskab mellem Bourgognes pinot noir og Rhone-druen cinsault. Den blev før brugt til industrivin, men i dag laves interessante vine med en egenartet stil fra gamle, lavt ydende vinstokke -her blødgjort med Rhone-druen syrah. Normalprisen 120 er latterlig, men til 35 et formidabelt køb. Tappet i Danmark.  

Unaminé "Signature" Gran Vino... 79,- 

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen,´og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

Jeg er glad for vinene fra Mascota, lige fra OPI herunder over Mascota op til Unaminé, som måske er de bedste fra huset. Jeg er i total enighed -Unaminé -"unanimous"- med de kritikere, der har smagt disse vine. "Unaminé laves dog stadig i pæne mængder, 300.000 fl/år) i selve Uco. 
      Meget dyb, overdådig åben frugt med lidt krydderi, magtfuld og lang, pænt nuanceret, men først og fremmest en overdådig, brugervenlig vin, der måske mangler det sidste for at imponere. 
      Unaminé kommer fra San Carlos, den bedste del af Uco, cabernet + malbec. 2017 var testvinder i Vinbladet og fik 5* i Ekstrabladet. 2018 fik 93p/Tim Atkin -flot for vin til så lav pris. 


Terrunyo, carmenère... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

En herlig carmenère fra block 27 i Peumo marken, en af de bedste til denne drue. Må være blandt de bedste 1% af Chiles vine, som kan matche stor vin fra Californien såvel som Europa. 
      2019 er stadig ung, men magtfuld, fed og rig, med fine nuancer i duft og smag. 2019 fik 93p/Tim Atkin og 90p/Spectator. Også set som 2016 cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. Rydberg giver 2016 5*, mens Parker svinger sig op på 92p.  

Trivento "Golden Reserve", malbec... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 16.2. 

2019. Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, men en lidt bredere og blødere stil. 2019 fik 5* fra Ekstrabladet: ”Pæn koncentration og pæn intensitet med blommer, lakrids og vaniljenoter i smagen. Flot klassisk malbec.” Også 91p/Tim Atkin og så god som 2017 og 18 (begge 91p/Parker).

Jam Shed, shiraz eller malbec... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 16.2. 

Leasingham er del af Accolade som Hardy, men i princippet blend fra gigantens vinhuse og tappet i England. Oprindelig var huset dog en marmeladefabrik, derfor navnet (og også lidt af smagen!). 
Den røde shiraz beskrives som jammy (jam!), rich and smooth, så tæt på sød, som tør vin kan være. Ku nsmagt én gang. Den røde malbec ligner formentlig, og her er druerne fra Argentina. 

Why Not? rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, brus prosecco, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

Contri er kendt for billig spumante, men i dag ses mest friskfyr’agtige designer vine baseret på
primitivo (zinfandel) som ”Why Not?”, ”Perchè No” (Why Not på italiensk) og ”That’s Why!”, som hentes længst mod syd i Italien, mens hvid og brus hentes i Veneto omkring kælderen ved Garda.

      Rød er primitivo (alias zinfandel) + negroamaro. Jeg foretrækker den økologiske med "kun" 14,5% alkohol og "kun" 8,5 g/l restsødme for den normale med 15% alkohol og 13 g/l restsødme. 
      Masser af frugt og krydderi med bærsødme fulgt op af alkohol og en fat eftersmag, hvor bærsødmen hjælpeer lidt. En virkelig folkebasker -men de første par glas er de bedste. 
      Bruset er et godt køb for en ok prosecco med fint brus, diskret, men ren aroma og behersket sødme (Extra Dry). Den hvide er en typisk anonym grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). Undgå den syditalienske rosé, hvor manglende syre kolliderer med 16 f/l restsødme. 

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo..  39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 5.1.

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  kommer fra Felix Solis, et af Spaniens to største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex og Bilka (officielt 80 kr, men som Guv'nor ofte på tilbud til 40-50). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag.       

      Felix Solis har tjent sin formie på Viña Albali gennem 70 år. De laver stadig masser af korrekt, men kedelig vin fra Mancha, men også prisbillig vin fra fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.
      "Guv'nor" er et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Godt køb.

Castelmaure, Corbières... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

En lidt rustik, men magtfuld vin med rig aroma af vilde urter og krydderier, som dog slutter forbavsende afrundet. 

      Kooperativet i Castelmaure (har netop holdt 100 års fødselsdag) leverer en god syntese af naboerne Fitou og Roussillon. En lille kælder´(60 medlemmer), men veludstyret.
      Jeg elsker også den historiske etiket, som fås på vinen solgt af Jeanjean, som har solgt en god del af kælderens vine siden 1985. 
      Hans etiket er flottere end den, du ser i kælderen selv, hvis du kan finde den (og det er ikke let!). Byen har iøvrigt navn efter maurerne, som opholdt sig her i nogle år, indtil de første korstog drog dem tilbage til Spanien. 

El Gringo, dark red tempranillo... 50,-

Castilla, godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

Hammeken har 25 år bag sig og er ejet af danske Nicholas Hammeken (også partner i Globus, en af de største tappere i Danmark). Huset ejer ikke vinmarker selv, men skræddersyr vin mest fra kooperativer, som denne fra Mancha området. En fyldig, frugtig/krydret og civiliseret tempranillo, men grundlæggende en simpel (men god) landvin, som Spanien leverer til lav pris!       

      Der er pænt langt fra Don Quijote's vindmølle-dækkede Mancha til Almería's "Lille Hollywood". Men navn og etiket er en hyldest til Tabernas ørkenen ved Almería, som har lagt kulisse til over 300 af westerns, (se link til minifilm) inkl. alle Sergio Leones ikoniske film, f.eks. "Den gode, den onde og den grusomme" og andre med ikonisk musik af afdøde Ennio Morricone. Så der er lidt Clint Eastwood over vinen! Et besøg værd. 

Chianti Classico "Storia Famiglia"... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

Kommerciel, men ok Chianti 2020 med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader
    Cecchi har 125 års bag sig som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder. 2019 har fået guld på Mundus Vini, en smagekonkurrence for supermarkedsvine. 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar
Villa Annaberta er rigtig god ripasso, i Irma kendt som Palazzo Maffei. En afrundet, kraftig, mere tør stil end mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration. Vingården ligger i hjertet af Valpolicella og ejes af familien Cottini. De ejer 100 hektar omkring Valpolicella og køber desuden druer fra andre 240 hektar. 

Superbrugsen og Kvickly tilbyder også Jairo rød/tør hvid (39, 3*), en dusinvin, som siges at komme fra Veneto. Leverandøren eer Villa Annaberta, som jeg generelt har tillid til. Den hvide er set i 2018, en noget aldrende hvidvin! Den røde i 2016/17, en ripasso-type. 

Ségur 2018, Haut-Médoc... 69,-

Set i 2018, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

En flot klassisk Médoc, som koster 170 kr i Tyskland (tilmed i mindre god årgang). Den nye etiket ses på 2018, en rigtig god årgang, som bør foretrækkes for 2017 (som også ses). 

      Kan nydes nu for sin frugt og fylde, men lukker nok snart ned og bliver mut og tør -og så skal den have 4-6 år. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. 

      Slottet var engang ejet af markis Segur , det måske Bordeaux' mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder. Ségur lavede sin vin på Lafite og Latour ´en række andre slotte. Men altså også ejede dette ydmyge slot nærmere byen Bordeaux (hvor familien naturligvis boede). Slottet har i mange år tilhørt familien Grazioli og ligger ret tæt på Lagune, 3.Cru. 

Laugel, Pinot Blanc, Alsace... 50,-

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 16.februar

Kun smagt én gang, hvor jeg fandt den helt ok med spinkel, simpel aroma, men tør, frisk og ren -egentlig typisk Alsace! Og så er den et rigtig godt køb til 50!  
      Laugel er del af giganten GCF, som leverer til alle kæder i Danmark, bl.a. fra Alsace Arthur Metz (Føtex mv), Klipfel, Domaines de Colmar og Helfrich (mest i Bilka). Kvaliteten af vinene er ujævn, for at sige det pænt -GCF leverer over 10% af al Alsace, dvs groft sagt de vine, som de andre ikke selv vil sælge! 

Coop tilbyder også Laugel pinot gris (2 fl. 119, 3*). Køber dog lige så gerne pinot blanc (50), og finder endnu ikke Laugel pålidelig nok til at købe 2 fl!  

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 69,-


Godt KØB + **** 
(4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 
torsdag 16.februar
Jeg foretrækker generelt vinene fra kooperativet i Pfaffenheim for Laugel (eller Helfrich, Arthur Metz osv). Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. 

Mosel Riesling "Feinherb" Organic... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

Kun smagt i 2019, men kan se, at Vinavisen giver 2020 5* med ordene: "Dejlig duft af blomster, citrusskal og fennikelblade. Smagen har fin sødme - lidt à la kandiseret citron - noter af mirabelle. Eftersmagen er lang og delikat...Et kup til de 75 kr.” Vinen er Feinherb, dvs. halvtør. Sødmen er dog mærkbar, men ellers en herlig hvid forårsvin.       
      Vi er laaangt fra Piesporter Michelsberg, som kastede så meget skam over Mosel i 1980erne. Druen riesling + Mosel til den pris er sjældent. Vinen er signeret af Dr Renate Willkomm, og lægen har jo altid ret! Men hun er også hovedejer af Peter Mertes,Tysklands største vinhus med meget jævn vin, men også ok vine som denne.

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 59,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.februar

Foretrækker p.t. Sant Thias (50 i Rema1000 og Kamptal, 2 fl. 79 indtil søndag i Lidl).  
      Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men god til prisen
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden. Hans vingård (foto) ejes af VOG. 

Bushmill's Original Irish Whiskey... 109,-

Godt  KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 16.februar

Hvid Bush står til 162 hos min lokale whiskey pusher, så helt ok pris + dram. 

      Bushmill er harmløs på den bedst tænkelige måde -blid og frugtig, blød nok til at kunne drikkes ren. Den er 3-dobbelt destilleret og dermed i samme lette stil som Jameson, som jeg dog marginalt foretrækker. 86p fra WhiskyAdvocate med ordene: 
    "Who wouldn’t love this? Aromas of vanilla, malt, cream, cake batter, mashed banana, and heady florals, with a hint of dark fruit and dry spice. There is concordance between the nose and palate; the taste is sweet and honeyed, with orange, lemon and lime zest, and well-integrated spices, then becomes creamier, with custard, banana loaf, a little dark peel, and marmalade. Honey and citrus round things off nicely". 

      På etiketten står 1608, men malt'en kommer fra et nyere destilleri (1885) og et splinternyt destilleri, der stod færdigt sidste år. Bushmill er dog et blend, og det meste er grain whisky. 
      Bushmill's ligger en times kørsel nord for Belfast ud mod Atlanterhavet (faktisk stik syd for Islay, som dog er af en helt anden type) og var i mange år det eneste destilleri i Nordirland. Efter en periode i samme ejerskab som Jameson blev det solgt til Diageo, som solgte det i 2005 til Cuervo, den mexikanske tequila-gigant. Årligt besøges Bushmill af 120.000 gæster.