Søg i 1200 opslag:

09/02/2023

Kampvalg mellem 2 veltliner vine i discount-kæderne

Efter en god uge sydpå er jeg tilbage i et Danmark, der er næsten mere gråt end hvid. Men er der en smule forår i luften? 

Så skal du næsten have en Veltliner -den sprøde, tørre aromatiske vin på Østrigs nationaldrue. Og både Rema1000 og Lidl har et par gode udgaver til lav pris. 

Druen har været brugt til Østrigs basisvin, "Heurigen", som nydes ung, mens den har hele sin overdådige aroma. I dag kan du finde dyre veltlinere med masser af eg og år på flaske. De kan være formidable, men egentlig drikker jeg lige så gerne en simpel, men sprød og frisk vin fra de køligere områder nordvest for Wien... 

      Rema1000 har også den gode Nuestro Ribera del Duero, som til prisen har masser af karakter, mens Netto byder på den gode Trapiche Oak Cask samt Masi "Modello", som på 1,5 år er steget 33% i pris -fra 30 til 40 kr. Hmmm! 

Bedste KØBGrüner Veltliner "Kamptal" Toifl - Sant Thias Østrig rød/hvid - Nuestro Ribera del Duero -Trapiche Oak Cask rød/hvid/brus 

Godt KØB: Cimarosa chardonnay - El Coto Rioja Crianza - Gnarly Head rød/hvid 

Grüner Veltliner "Kamptal", kr/fl v 6: 41,50 

6 fl: 249, Toifl, Kamptal, Østrig 

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 11.februar

Til 41,50 er denne noget af et fund! Vinen er tappet af Toifl, Lidls faste hus i Østrig, som ligger i hjertet af Kamptal i baglandet til Krems, et af de bedste områder til Østrigs nationaldrue. 
      "A Time for Wine" skriver (om 2018, smagt i 2021): "Medium intensity, pale lemon colour with green reflections. Primary apple and citrus notes. Secondary notes of smoke. No tertiary notes. Balanced acidity; dry. Some length to the finish. Flavours of green apple & citrus notes with a little intensity and complexity." Kunne ikke sige det bedre! 

Cimarosa chardonnay... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 11.februar
Denne australske chard er (for mig) bedre end etiketten. Tør, ganske frisk, pæn frugt, middel fylde, lidt syre -god både med og uden vin. Og et rigtig godt køb! Tappet i Tyskland. 

Sant Thias, hvid Østrig... 50,- 

Hvid riesling eller grüner veltliner Weinviertel, rød Pinot Noir 

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 11.februar


Den grønne veltliner er virkelig god og har DAC (appellation) Weinviertel, et godt område til veltliner (om end Kamptal fra Lidl anses for marginalt bedre).       Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til alt fra muslinger over østers til grillede rejer. Ja, den er også god til såvel salat og perfekt til osten     Riesling har lidt mere spinkel frugt, men nydelig friskhed, tør og ganske appetitvækkende -god vin til lys forret og også superb til østers. 
      Den røde pinot er kun smagt én gang. Huskes som frugtig, let krydret, nydelig og pænt lang. Som riesling med betegnelsen Niederösterreich. 
Foto: Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. 
      Vingården ligger Hernbaumgarten -et hav af vinstokke, især grüner veltliner. Byen ligger ved foden af de østlige Alper, nær grænsen til Tjekkiet. Klimaet er køligt og tørt, perfekt til druen og for mig bedre end f.eks. Burgenland, hvor druen eer knap så karakteristisk i smag.


Nuestro, Ribera del Duero... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 26/11

God vingård i Fuentecésped ved Duero floden med vine, der er bedre end de mere industrielle vine, som Pagos del Rey (giganten Solis) leverer, f.eks. "409" i Brugsen over Condado de Oriza (Irma) til Altos de Tamaron (Føtex/Bilka). Vinen har lagret 8 måneder i små egefade -en ganske flot vin, ikke sværvægter, men intens og med flot bærduft (brom og hindbær). Excellent køb. Fik 6* i Vinbladet sept/22. 
      Akkurat som Rioja er Ribera vinene kommet ned i pris -og det er denne et godt eksempel på. Den sidste vin fra vingården, jeg så i Danmark kostede 140 kr.

Foto: Ejer Díaz Bayo har boet her i 10 generationer, men vingården er ganske ny og egentlig ganske flot, synes jeg. Den leverer flere etiketter, hvor Nuestro i teorien er billigst -synes dog D8 er svær at skelne fra D8 med Díaz etiketten! Den er del af gruppen Premium Fincas.

El Coto, Rioja crianza... 59,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000,indtil  lørdag 26/11

Coto ligger i Oyón i Alavesa tæt på Faustino, som jævnligt optræder i denne blog -og deler ejer med Baron de Ley, som sælges af Bilka og Føtex. På tilbud fås Ley Reserva til omtrent samme pris og er bedre køb, selvom Coto er flot vin, som i aktuel årgang har fået 92p/JamesSuckling. 
      En meget indbydende og lækker vin, ikke så intens og højrøstet som Nuestro herover, men den smager godt
      
Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.

Rema tilbyder også Santa Rita "Heroes" rød/hvid Chile (29, 3*). Ikke smagt, men kan se, at prisen er god (ses i Holland til  44 kr). Vil dog ikke bruge penge på vin, som formentlig ikke er bedre end Rita's "120". 

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 10.februar

 

I top til prisen. Lige så god som Alamos, men slet ikke så dyr. Og langt sjovere lige nu, med ren ung frugt (årgang 2021, dvs. 2 år), modsat Alamos' (2017) aldrende vine. Begge mærker er  indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er ok med mig.  Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! 

      Chardonnay -er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Bruset Sparkling er uden interesse for andet end sin pris

      Malbec, fyldig vin med sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. 2019 fik 91p/Descorchados - med Cabernet lidt mere krydret, 2020 fik 90p i Descorchados, en god (lokal) guide, husets bedste køb. 

Masi "Modello", corvina eller pinot grigio.. 40,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 10.februar

Lidt af et Putin-hop for en vin, der var på tilbud til 30 i 2021 og 35 i 2022. en stadig ok pris. 
      Den røde er Masi's forsøg på at lave typisk Valpolicella af druen corvina, men hentet uden for denne ret dyre region. Vinen er god, med kirsebær i duft og smag, som er frisk og let. Servér kælderkold. En god ledsager til lettere retter. 

      Den hvide er arketypen på italiensk pinot grigio af druer hentet i hele TriVenezie regionen (som går helt til grænsen til Slovenien!). Tør, let (12%) uden større aroma eller karakter, men til gengæld ren og frisk. Og godt køb. 

Gnarly Head, California... 50,-

pinot noir eller chardonnay

godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 10.februar 

Mærket Gnarly Head ejes af firmaet Delicata og har typisk været brugt til vine af gamle, krogede vinstokke (Gnarly = krogede) i det varme Lodi og omegn. Men pinot'en er formentlig fra unge vinstokke (der var kun lidt pinot før filmen "Sideways" i 00erne!). Begge gror i køligere egne tættere på Stillehavet -chardonnay endda i Monterey, pinot ej oplyst. Vinene er faktisk helt ok, også pinot'en. Rigtig godt køb.