Søg i 1200 opslag:

17/02/2023

Coop: Superflot Rhone, lækker Chile + 30%

Brugsen har travlt med at sælge ud, og det er (næsten) synd, når de har så gode vine. Men vi er jo nogle tilbudsjægere, der får forårsfornemmelser, når vi ser de gode tilbud! Og der er masser af gode tilbud i Coop, som Brugsen skal hedde fremover.

      Ikke kun den flotte Gigondas (godt køb til 129, superkøb til nu 115), men også herlige Barbera vine fra både Fontanafredda og Sarotto samt fra Chile både en supervin som Marea (89) + den gode, men mere daglige Casillero del Diablo (blot 35 for vin med 90p af god guide!). 
      Og så havde jeg helt overset den gode rødvin fra Haux og andre gode vine fra Frankrig.
     Der er meget at gå efter -og handler du på Mad.Coop, er der ekstra 30% rabat indtil tirsdag 21.2. -også på nedsatte vine. Svært at sige nej til -selvom baggrunden er lukningen af både Irma og Mad.Coop.

Bedste KØB: Gigondas "Roc des Dentelles" - Marea syrah + chardonnay - Casillero del Diablo rød-hvid-rosé - Marcadis 2019 Lalande de Pomerol - Fontanafredda barbera + chardonnay

Godt KØB: Barbera d'Asti "Ibis" - Italian Cab Puglia - La Fleur-Peilhan Grand Cru St.Émilion - Carmel de Haux Bordeaux - Fontanafredda Moscato d'Asti 

Tilmed tilbydes 30% ekstra rabat ved køb 800 indtil 21.2. Også på i forvejen nedsatte vineBrug koden VIN30

 Få appetitmails: send mail til VINKENDERBLOG@gmail.com

Gigondas "Roc des Dentelles"...  115,-

Bedste KØB ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar

Et godt køb til 129, superkøb til 115. Set i 2020. Gabriel Meffre leverede i mange år Irma's "Plan de Dieu", en daglig Rhône + Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er væk, Meffre ligger stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra hjembyen er mere end ok. 

       5* af Rydberg i Ekstrabladet og formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som i 2017 fik 91-93p/WineAdvocate. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset.

økologisk, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar

En af Chile's store nye "Cool Climate" vine laves af det private Luis Felipe Edwards i hans kælder i Leyda syd for den charmerende havneby Valparaiso nær Stillehavet. Et sjovt hotel her er Winebox (foto). 

      Syrah har en helt anderledes intensitet og dybde i smagen. Både 2918, 19 og 20 fik 93p af lokale Descorchados, som om den aktuelle 2020 skriver: "... It's raw, almost as if the grape juice went straight from the vine to the bottle, althoughit was aged for a year in oaks of different formats. This is an intense, juicy wine full of black fruit flavors and slightly salty touches that give it personality. And those notes of black olives that are typical of the syrah from cool coastal climates.
       Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den vil imponere mange. 89p/Tim Atkin. Kun smagt én gang i ældre årgang, nydelig, men ikke top. 

Casillero del Diablo, rød-hvid-rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz , Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar 

Meget svær at overgå til denne pris, ikke mindst de røde cabernet (2020 fik 90p/Descorchados) og carmenère (guldmedalje) og chardonnay (90p/Descorchados). Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. Vinene er "Reserva", en tand eller to over standard-Chile.      

      Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, men bliver næppe vilde med dem. Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og bløde tanniner. Kun et par af dem smagt det seneste år, men vil tro, at et par måneder i en butik og kælder kun vil gavne vinene.

      Besøg Concha & Toro, hvis du kommer til Chile! Og hør legenden om "Djævelens jlkder". I 1883 plantede don Melchor vinstokke fra Frankrig. Han gemte de bedste vine i særlig kælder -cabinet på fransk/tysk og casillero på spansk.Og et rygte blev spredt, at det var djævelen, der drak vinen. Et mærke var født! 

      Men jeg vil til hver en tid hellere drikke disse vine end de 3 liter vinboxe, som Brugsen prøver at hælde ned i mig: Hardy's VR , Sunris osv. Så hellere vin på dåse eller juicekarton -her ødelægges vinen ikke lige så hurtigt som i en plastpose. 


Côtes du Rhône "Notre Dames", kr/fl v 3: 46,33 

3 fl: 139 **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar

En basisagtig Rhone, men god til prisen! Middel fylde, middel frugt, fast rundhed, men uden længde. Et stykke fra 5*, men vinen har dejligt nok skruelåg.
Carmel de Haux, Bordeaux, kr/fl v 3: 46,33
3 fl: 139, Cotes de Bordeaux, Frankrig 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar
Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, men er i dag del af det danske-ejede Haux. På bagetiketten kan du blive medejer af slottet!
      Middelfyldig, ganske indbydende madvin, snert vegetabilsk og grønt præg, som forsvinder i glas eller på flaske i løbet af et år eller to. Jeg kan vældig godt lide 2019 (mere end ældre år), som er klassisk Bordeaux, dvs. med lidt bid, men med positiv aroma og god længde -meget bedre end de ”små” Bordeaux’er jeg husker fra min ungdom.

Fontanafredda, barbera eller chardonnay.... 59,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 23.februar

Moderne udgaver af traditionel Piemonte. Jeg holder meget af den røde barbera (Alba), som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2019 får 88p af Spectator, og den aktuelle 2020 er formentlig lige så god. Topkøb. 
      Hvid chardonnay (Langhe) har ingen eg, men god aroma, sprødhed og stil. Ikke helt så overbevisende som den røde, men indbydende og frisk. 2020 fik 5* + ugens bedste køb i Ekstrabladet. I dag årgang måske 2021 -og det skal du ikke være ked af. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. 

Fontanafredda, Moscato d’Asti... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 23.februar
Vinen kommer ikke fra domænet Fontanafredda, men er lavet af druer fra Asti længere mod øst. Fint lille brus, indbydende aroma med sød bærfrugt, som går igen i smagen, som er sød, men ikke vammel. 

Emiliana "Amaluna" sparkling brut... 89,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar

Chile. Får bruset på Champagne metoden, men med noget kortere lagring med bundfaldet -6 måneder. 80/20 pinot og chardonnay fra det kølige Casablanca. Den aktuelle udgave har fået 92p/James Suckling, mens en ældre udgave fik 87p/Parker. Pænt brus, indbydende frugt, ganske fyldig, men med fin syre og middellang smag -nyd nu, mens vinen er frisk. Pæn dosage 10g/l.   

Barbera d'Asti "Ibis"... 45,-

med Coop app, rød Barbera d'Asti, rosé og hvid Italia

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar
Vinene er ikke i klasse med Fontanafredda herover, men stadig god. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre. I dag 2021, jeg smagte 2019. 
      Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt). Vinene ligner nok Irma's Sarotto vine, rød barbera og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 

Italian Cab, Puglia, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og  Kvickly, indtil torsdag 23,februar

Ikke en taxi, men en cab'ernet) blandet med zinfandel (primitivo) fra Italiens største område for konsumvin, tappet af Sani (også Epicuro vinene). Ej smagt, men ganske sød etiket med en taxi (cab) og nok en rund, kraftig vin, blød og kommerciel. 

Marcadis 2019, Lalande de Pomerol...  115,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar

2016 var god (90p/WineEnthusiast), 2018 var bedre (5* i SmagpåVin), og du bliver mere end tilfreds med den herlige 2019, som har endog mere frugt og styrke end forgængerne!       

      Rig frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-5 år. Lige så god som mindre Pomerol. 
      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (se det lidet imponerende slot på foto!), og vinene er formentlig identiske eller tæt på. Slottet var længe ejet af Milhade familien, som for nogle år solgte til familien Helfrich, som har tjent en formue på billig whisky og JP Chenet -og retter op på fortids synder ved at lave bedre vin (men JP Chenet er for mig ikke værd at drikke).

La Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 115,-

2019godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar
Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3 år. Ikke helt klasse som Marcadis, stadig god og blødere i stil. Et mærke fra Gessan, ejet af ægteparret Gonzales.


Kings of Prohibition, Australia... 59,-

rød cabernet eller blend, Australia
** (2/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar 

Ny lav tilbudspris (tilbud før 79 med kunstig normalpris på 149,95!). For mange et topkøb, for mig en sjov flaske (sådan lidt à la håndgranat) med typisk sødlig sværvægtsvin.     

      Navn og flaske er en hyldest til Lucky Luciano, gangsterkonge under Forbudstiden i USA. Lucky Luciano var en gangster af værste klasse (trods venskab med en vis Frank Sinatra), som blev første og eneste nationale leder af mafiaen i USA. Han sad i fængsel under 2.verdenskrig, men blev hevet ud for at overtale mafiaen i Syditalien til at bekæmpe nazisterne. 
      Men hvad han laver i en vin fra Australien, ved jeg ikke!        
      Vinen fås også som Al Capone (red blend) samt en hvid Stelle Beloumant efter en brændevinsmugler i Nevada. De ses ikke i Danmark.
       Vinen laves af australske Calabria Family Wines. Skulle Mafiaen have lyst at investere nogle af deres sorte penge i vin, kan et vinfirma med dét navn være passende valg -Calabria er en provins i Syditalien styret af en af de mest berygtede mafiaer.  

Hardy VSOP Cognac... 199,-


Fine Champagne, **** (4/5),  Kvickly, Superbrugsen, indtil torsdag 23.februar

En god Cognac med nydeligt udstyr. Positiv duft med lidt alder, svag sødme, middel fylde, pænt lang smag uden for meget sødme heller. 
Og den er Fine Champagne dvs blend af petite og grande Champagne, de to bedste områder i Cognac.
      Hardy blev grundlagt af engelske Anthony Hardy i 1863 og var engang et af de førende, mindre huse i Cognac. Under en krise gik huset fallit og ejes i dag af et kooperativ som en del andre, bl.a. Polignac. Men der er stadig en kvindelig Hardy med i ledelsen, og huset laver stadig god Cognac i en afrundet, elegant stil. 

Restudsalg på Mad.Coop + 30% rabat

Med lukningen af Irma og stop for Mad.Coop skal der ryddes op, så Mad.Coop er begyndt at sælge ud af mange vine, hvor du kan gøre gode kup. Men mængderne er små, og mange vine er derfor hurtigt udsolgt.