Søg i 1200 opslag:

18/02/2023

Bilka: En top-Rioja og herlig junior-Barolo

Baron de Ley's topvin, Monasterio, er en superflot rødvin. Men køb den kun, når den -som nu- fås til 119. Normalprisen 200 er alt for høj, desværre! 

Bilka har også 3 unge vine fra deres Barolo-hus Gemma. Du ser ofte deres Barolo på tilbud, så måske glemmer du den frugtige Ruja -en slags junior-Barolo- og ikke mindst den fine Angelini barbera og den hvide Arneis, en af de få gode hvide fra Barolo's omegn. 

       Andre gode køb i Bilka denne uge er crémant fra Calvet, som til 55 giver ok bobler til en konfirmation. Tonnelle Médoc er også god som også Matsu Picaro Toro. Og Beefeater fra London, lidt af en sjældenhed! 

Bedste KØB: Crémant Calvet Brut/rosé 

Godt KØB: Finca Monasterio Rioja - Gemma Barbera "Bricco Angelini" + Ruja Nebbiolo + Arneis Langhe - Tonnelle Haut-Medoc - Banrock Station reserve rød/hvid - Beefeater Gin 

Send mail til: VINKENDERBLOG@gmail.com , så får du appetitmail 3 gange om ugen! 

Finca Monasterio Rioja... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

Baron de Ley er godt nok en personlig favorit, men topvinen Monasterio er kun prisen værd, når den som nu er på tilbud! 

       Vinen kan ligne reserva (topkøb til 59 i sidste uge!), men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. 2019 er bedst om 3-4 år. 100% tempranillo med 18 måneder i små egefade, lige dele nye og fade brugt ét år. 
      Monasterio får fine ratings, 2019 fik 5* + bedste køb hos Rydberg i Ekstrabladet (og forfatter til ”Spanske Vine”). Årligt tappes ca. 100.000 flasker -lige nok til, at den høje pris kan holdes!      

      Baron de Ley er en mønsterejendom, som er stor, men leverer rigtig god vin, takket være 100% eget domæne og vinmager Gonzalo Rodriguez. Fadkælderen har plads til 30.000 små egefade og har system, som kan omhælde 60 fade på bare én time!  Ds. her spares heller ikke på pengene 
      Monasterio er i princippet fra marken omkring det gamle kloster, som er hovedsæde for Baron de Ley. Bygningerne stammer tilbage til 1500-tallet, hvor en gammel borg nær Ebro floden blev overtaget af benediktiner ordenen. De ejede den til 1836, hvor alle kirkens ejendomme blev konfiskeret. Mange ejere  fulgte de næste 150 år, men gradvis gik ejendommen i forfald, indtil den blev overtaget af Ley. 

Barbera "Bricco Angelini", Alba, Gemma... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag.
      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud. Silvano's søn, Luigi Piacentini leder domænet sammen med vinmageren Giorgio Barbero. Huset har et stort domæne -30 hektar- men huset sælger væsentlig mere og må som andre købe ind fra mindre vinbønder. Barolo Giblin er deres bedste barolo, resten er bl.a. barbera  og dolcetto. Huset er for et par år siden flyttet til store moderne kældre, der passer til de mængder vin, der sælges, ikke mindst i Danmark. 

Arneis Langhe, Gemma... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og gerne sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l. Arneis har historisk været blandet i den røde Barolo (et synonym har været Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Nebbiolo "Ruja", Gemma... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

Et rigtig godt køb i en helt ung ”Barolo Junior”. Middeldyb, fin aroma af hindbær og læder, middel fylde, markante tanniner og tørhed, men egentlig pænt rund i eftersmagen -især en madvin. 
      Ruja er en skråning i Barolo. Vinen sælges ikke som Barolo, men det lidt større Langhe. Navnet Barolo kræver 3 års lagring (heraf 2 år i eg), mens Ruja kun er lagret et år (og kun 25% i eg) og sælges derfor som Langhe.  

Crémant Calvet, Brut/rosé, kr/fl v 2: 54,50
2 fl: 109, Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

En flot etiket til, hvad der faktisk er en basis-cremant. Vinen laves på Champagne-metoden på Bordeaux-druer som rød cabernet og hvid semillon. 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé skal være bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 


La Tonnelle, Haut-Médoc... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

2018. Jeg har ikke smagt denne vin i mange år og tror, den er bedre i dag. 2018 har fået 6* i JP og 91p/Andreas Larsson -flot i denne prisklasse. Familien Fabre ejer en lang række ejendomme i baglandet til St Estèphe, bl.a. Tonnelle siden 1982. Vinen laves i moderne stil, som kan nydes ung -men jeg vil dog give dette 60% cabernet blend 1-2 år endnu. 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka og Føtex, indtil 28.februar

Men jeg bliver næppe vild med disse vine, som er behagelige kommercielle vine fra varmt klima -men i dag nok særligt gode køb gr. Kinas tårnhøje told på vin fra
Australien. 
      Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, ikke helt tør (6 g/l) -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien.       
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade) penge til økologiske projekter i mange lande. 

Matsu "Picaro", Toro... 79,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts
Matsu er japansk for "venten", og den unge vinkælder lavede lækker vin i 00erne, men så har vi ventet lige siden. "Picaro" er husets dagligvin (som jeg købte sidste år i Meny til 69, så kom ikke her...). 
      En sympatisk vin med overdådig frugt med masser af bær, som går igen i smagen. Ingen eg, men 2 måneder på tank "sur lie" før tapning. Nyd nu for frugten. Toro ligger lidt til venstre for Rueda og Ribera del Duero, tæt på Douro området i Portugal. 

Beefeater 40% Dry Gin... 95,-
Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

En gin skal holde minimum 40% alkohol -som Beefeater- og ikke 37,5% som Gordon's og andre. 
      Beefeater er vaskeægte ginhistorie og et af de få mærker, som stadig destilleres i London (modsat  skotske Gordon og Tanqueray trods London-navnet). Beefeater destilleres på blot 9 botanicals og har de sidste 5 år fået mere end 40 præmier (og det er de gængse udgaver inkl. denne). 
      Skulle du en dag have komme til London (uden at risikere karantæne), så besøg destilleriet i Kennington London

Ballantine's Scotch Whisky, Blend... 95,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts
Et nydeligt blend med lille sødme, som ikke gør fortræd. Er med, da jeg altid har elsket etiketten!