Søg i 1200 opslag:

25/02/2023

Bilka: Vin er billig i Danmark (når den er på tilbud)

God vin er slet ikke dyr i Danmark. Faktisk kan du ofte finde vine, som er lavere end priserne sydpå, trods de højere afgifter, moms (og ikke mindst løn) i Danmark. F.eks. den gode Faustino I Rioja, som koster omkring 150 i hjemlandet Spanien, mens den p.t. fås for 109 kr i Danmark. 

Akkurat det samme med et andet af ugens tilbud, Hécula fra Yecla, der p.t. fås for 35 kr, omtrent halv pris af Spanien. 

      Bilka har ofte høje normalpriser, men håber ikke, at du (kære læser!) nogensinde køber vin til normalpris. Danskerne har siden vikingetiden været købmænd, og de ville have tilbud (og ellers tog de varen med vold). Supermarkederne har indrettet sig efter os og har skyhøje normalpriser, så der kan gives 50% rabat. Tåbeligt, men det kan lille jeg ikke ændre på! 

      Andre gode køb i Bilka denne uge er Brunello "Poggio Forte" (109) samt Monasterio Rioja samt et par andre vine fra Barolo-huset Gemma, ikke mindst den gode barbera. Til konfirmationer og forårsfester de kommende måneder kan anbefales crémant Calvet (54,50 v 2 fl). 

Bedste KØBBrunello "Poggio Forte" - Faustino I Gran Reserva - Hécula Organic - Crémant Calvet, Brut/rosé

Godt KØB: Macon Azé "la Burgondie" - Righetti Amarone - Vino Nobile "Lodola Nuova" - Arche "Rossogrande" + Garganega - Gemma Barbera "Angelini"+ Arneis+ Nebbiolo Rujà - Monasterio Rioja

Brunello "Poggio Forte"... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Montalcino, Bilka, indtil torsdag 9.marts

Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er rigtig godt køb til denne pris med dyb farve, intens aroma med krydderi, urter og tobak. Solid fylde og pæn længde -formentlig endog bedre om et år eller to. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 109,-

2010/11,  Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 9.marts

Faustino I står  på vinkortet i "min" lokale restaurant i det spanske til samme pris som Muga Selección Especial. Og den koster p.t. 399 i Bilka. Så Faustino I er et superkøb i Bilka (såvel som Coop og andre stedr, når den er på tilbud). Especial er yngre (2019), men nok lidt bedre end Faustino, men bestemt ikke så godt køb! I butikker er Muga dog lidt dyrere (Faustino fås for ca. 150 kr i Spanien). 
.        Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin, mens 2010 fik 94p/WineEnthusiast og 90p/Tim Atkin.   

Hecula Organic, Yecla... 35,-

øko. Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.marts

Set i 2020. Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men denne er ret blød, måske for civiliseret og kommerciel for tifosis. 
      Hécula har gennem 20+ år været en af Castaños mest kendte og er fra årgang 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Synes ikke vinen lever op til ældre årgange (med bl.a. 90p/Parker), men årene har måske gjort mine vinminder rosenrøde! I hvert fald fik 2019 5* i Gastro sept 2021 + 90p/Guía Peñin (og 91p af gavmilde Decanter Award). Så den bliver på 4*!  

Macon Azé "la Burgondie"... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.marts

Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent. 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.marts

Mange vil sætte denne her højere, men jeg er ikke Amarone-fan. Smagte god Righetti i 1990erne, men kun købt et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er lav for amarone. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone. 


Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.marts

Jeg har været lidt skuffet over denne runde, kraftige klassiker siden først i 10erne, men kan se, at 2019 -udover ny etiket- også er blevet økologisk. Så den beholder de 4* -men giv mig et praj, hvis du smager den.       
      Ruffino var i Redacteurens bandom synonymt med bastflasker, som blev fulgt af Riserva Ducale Classico. I dag ejes huset af Constellation gruppen, mest kendt for jævn vin fra Californien og Australien. Håber dog på god vin, ikke mindst fra Ruffino, der skal have en vis selvstændighed.      
      Nobile var forbilledet for Brunello i 1940erne, da den dukkede op. I dag søger "Den ædle Vin" at matche Brunello! De to områder er særlige "Crus" i Chianti-området syd for Siena på hver sin side af landevejen mod Rom.       Begge laves af druen sangiovese og er ærligt talt meget lig hinanden -druen kaldes brunello i Montalcino og prugnolo i Montepulciano på den anden side af landevejen. 

Le Arche Rossogrande,... 35,- 
Rød Rossogrande eller hvid Garganega-pinot grigio, Veneto
Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 9.marts

Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke ganske, som laves af Silvano Piacentini, som levere millioner af flasker til Bilka og Føtex. Den har nydelig fylde, simpel, god alkohol og nem at drikke. Så er alt sagt. Den hvide er også meget enkel, men ren og frisk (og tør).  

Drostdy Hof, rød eller hvid... 35,- 

rød shiraz/merlot, hvid chenin, Sydafrika (tappet i England)

** (2/5), Bilka, indtil torsdag 9.marts

Hvid på den fine chenin blanc, som sydafrikanerne bruger som industridrue -men vinen har nydelig fin aroma, halvtør og frisk. Den røde på shiraz og merlot er rund og krydret -ganske uskadelig, med lille restsødme, som dog ikke generer! 2015 fik 87p/Falstaff, ganske flot. 
      Drostdy Hof, som er et smukt eksempel på den hollandske stil i Sydafrika. Det ligger i smukke Tulbagh nord for Paarl. I dag er Drostdy et mærke med vin fra Western Cape, der dækker over halvdelen af Sydafrikas vinmarker.  



Crémant Calvet, Brut/rosé, kr/fl v 2: 54,50
2 fl: 109, Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

En flot etiket til, hvad der faktisk er en basis-cremant. Vinen laves på Champagne-metoden på Bordeaux-druer som rød cabernet og hvid semillon. 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé skal være bedre, men ikke smagt. 5* i BT.

Barbera "Bricco Angelini", Alba, Gemma... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag.
      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud. Silvano's søn, Luigi Piacentini leder domænet sammen med vinmageren Giorgio Barbero. Huset har et stort domæne -30 hektar- men huset sælger væsentlig mere og må som andre købe ind fra mindre vinbønder. Barolo Giblin er deres bedste barolo, resten er bl.a. barbera  og dolcetto. Huset er for et par år siden flyttet til store moderne kældre, der passer til de mængder vin, der sælges, ikke mindst i Danmark. 

Arneis Langhe, Gemma... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

Foretrækker Irma's arneis, der er lidt billigere, men denne er også godt køb. Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og gerne sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l. Arneis har historisk været blandet i den røde Barolo (et synonym har været Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Nebbiolo "Ruja", Gemma... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

Et godt køb i en ung ”Barolo Junior”. Middeldyb, fin aroma af hindbær og læder, middel fylde, markante tanniner og tørhed, men egentlig pænt rund i eftersmagen -især en madvin. 
      Ruja er en skråning i Barolo. Vinen sælges ikke som Barolo, men det lidt større Langhe. Navnet Barolo kræver 3 års lagring (heraf 2 år i eg), mens Ruja kun er lagret et år (og kun 25% i eg) og sælges derfor som Langhe.  

Finca Monasterio Rioja... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 2.marts

Baron de Ley er godt nok en personlig favorit, men topvinen Monasterio er kun prisen værd, når den som nu er på tilbud! 

       Vinen kan ligne reserva (topkøb til 59 i sidste uge!), men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. 2019 er bedst om 3-4 år. 100% tempranillo med 18 måneder i små egefade, lige dele nye og fade brugt ét år. 
      Monasterio får fine ratings, 2019 fik 5* + bedste køb hos Rydberg i Ekstrabladet (og forfatter til ”Spanske Vine”). Årligt tappes ca. 100.000 flasker -lige nok til, at den høje pris kan holdes!