Søg i 1200 opslag:

01/09/2022

Topkøb i Pomerol + 3 kasser fra Spanien!

Mit mål er ikke at få så samme læsere som muligt, men at arbejde for god vin. Så derfor en anbefaling af Mayne fra Pomerol, som gennem flere år har leveret typisk Pomerol til lav pris -noget som egentlig er tæt på umuligt! 

I mange år har jeg set den ene lillebitte vingård i Pomerol efter den anden forsvinde, når ejeren fik besøg af en kynisk børsmagnat med fantasilionerne hængende løst i jakkelommen. Få år efter dukker vinen op igen -nu 5-6 gange dyrere og med en mere fancy etiket (og måske bedre vin og navn). 

     Men Mayne holder stadig stand -og tak for det! Til 149 får du flot Pomerol i topåret 2019. 

      Bilka har faktisk mange gode køb i øjeblikket, bl.a. 3 spanske vinkasser. To af kasserne fås til 299, og du bør vælge Faustino V, som i Tyskland sjovt nok koster det dobbelte af Borsao's Bolé. Sært. 

      Ellers er Vigorello et "must" -især fredag-lørdag- hvor du kan få den (med 40% rabat) til 109 (men selv til 139 er den et godt køb!). Men prøv også sydamerikanske Salentein og Antu, som giver rigtig meget vin til prisen. 

P.S: Bilka har 40% på vin fra Italien fredag-lørdag 2-3.september. Bl.. Frascati "Colle Papa" (27,57, bedste KØB) og Turaia Bolgheri 2020 (78,99, bedste KØB + 4*) samt Vigorello Toscana (109,59, 5*) -godt køb til 139, så til 109 inden lørdag et lille fund! 
      Der er sikkert andre gode køb, men husk -40% rabat på normalprisen, og Bilka har rigtig mange vine på tilbud, hvor 40% ikke er nok til et topkøb!  

Ugens VIN: Mayne Pomerol - Vigorello Toscana
Bedste KØB: MontGras "Antu" - Faustino V Rioja Reserva
Godt KØB: Salentein "Barrel Select" rød/hvid - Vino Nobile "Lodola Nuova" - Macon Azé "la Burgondie" - Borsao "Bolé" - Sardonia "Sardón" - Campogiovanni Brunello - Mosbacher Riesling Prosecco "le Arche" - le Arche rød/hvid/rosé - Amarone Righetti - Kumala Reserve rød/hvid - Tanqueray "Ten" Gin 

du Mayne 2019, Pomerol... 149,-

Ugens VIN + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 15.september
Mayne er faktisk rigtig god. Bestemt ikke Pétrus, men du kan få 40-60+ flasker Mayne til prisen for én Pétrus. Jeg har (endnu) ikke smagt 2019, men den er formentlig bedre end 2014, 15 og 2016, som alle var så gode -og måske bedre- end ældre årgange af Rêve d'Or, som er vingårdens hovedvin. 
      En middelfyldig vin med indbydende rig duft af gammel merlot (80%), elegance og finesse, pænt kompleks -faktisk god ung, selvom jeg nok vil gemme den i 3-5 år. 
       E
jer Maurice Vigier laver god vin på det nysselige lille "slot", en af de mindre familieejede vingårde i Pomerol, som (endnu) ikke har solgt ud til pengestærke fonde eller uhæmmet rige mænd, der vil have navnet Pomerol på visitkortet! Vingården ligger ved siden af Clos René vest for kirken på fotoet, og vinene ligner hinanden. 

MontGras "Antu"... 69,-

Cabernet-Sauvignon, syrah eller chardonnay, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka og Føtexindtil torsdag 15.september

Antu er rigtig gode vine fra Montgras, som får 88-93p/100 af gode guider (nye år 91p/Descorchados, 2018 alle 89p/Parker). Af disse vine laves af hver typisk 50.000 fl/år. 

      Syrah er fra det lune Colchagua og er yppig, men fast, med god længde (2018 fik 93p/Descorchados). Cabernet er fra det endnu mere kendte Maipo, 
N.B: Carmenère er set til 50,- på web og i varehus. Det er et superkøb. Fra topområdet Peumo i Rapel.  Fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet (årg 2018). 

Salentein "Barrel Select", rød/hvid... 69,- 

rød malbec, cabernet-sauvignonpinot noirhvid chardonnay, Argentina
Godt KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 15.september

Vi er tæt på bedste køb, men husker stadig et supertilbud i 2020 på 50 kr. 69 er stadig en god pris for en seriøs vin. 

      Vingården ligger i Uco (som også Clos de los Siete) og har 850 hektar af de højest liggende vinmarker. Familien Pulenta (der var pioner for Argentina med Trapiche) ejer vingården sammen med en hollandsk entreprenør.  
      De røde er bedst i en mere mineralsk stil end normalt i Argentina -her er markant tannin, men også meget frugt, røg og længde. Jeg finder cabernet og malbec omtrent lige gode, men måske lidt mere blomme og dybde i duften i malbec. Hvid chardonnay (90-91p/Tim Atkin i nye år som også de røde). 
      Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 

Vino Nobile "Lodola Nuova", Montepulciano... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, normalt 149, indtil torsdag 15.september

Set i 2018. Nobile var forbilledet for Brunello i 1940erne, da den dukkede op. I dag søger "Den ædle Vin" at matche Brunello! De to områder er særlige "Crus" i Chianti-området syd for Siena på hver sin side af landevejen mod Rom.       Begge laves af druen sangiovese og er ærligt talt meget lig hinanden -druen kaldes brunello i Montalcino og prugnolo i Montepulciano på den anden side af landevejen. 
      Den "nye lærke" (Lodola) er en lille ejendom ejet af det store hus Ruffino, som var et synonym for Chianti i den gamle Redacteurs ungdom, både med og uden bast! 

      Giovanni Folonari opgraderede vingården i '00erne, men den mangler stadig en del for at være med i toppen, både med Nobile og Chianti! Ruffino Riserva Ducale er ok (især Oro), men vine som denne fra familiens egne vingårde er bedst.

Macon Azé "la Burgondie"... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 15.september
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, af og til lidt vamle chard'er fra f.eks. Alamos og ikke mindst Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Set i 2020, ældre år var testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent. 
      Bilka sælger også Chablis "Pierrelée" (149, 3*). Den er måske marginalt bedre end Macon Azé herover, men burde vel koste 10-15 kr ekstra, ikke mere (merprisen hænger nok sammen med, at den ikke købes direkte, men gennem Philipson Wine). 

Wolf Blass "Silver Label", rød/hvid... 65,-

**** (4/5), Bilkaindtil torsdag 15.september

Vel egentlig bedste køb, men stod til 59 det meste af sommeren, men stadig værd at smage!       Silver Label, er cuvée fra 2 områder og kan næsten kaldes en "2.vin" til den kostbare  Black Label. Den røde shiraz er fra Langhorne Creek, hvor Wolf Blass lavede sin første vin (1967 Shiraz). 2016 fik 91p/International Wine & Spirit Competition.

Rød shiraz-cabernet-malbec har smuk fylde, rund, men med fast greb om smagen, intens duft og god længde. ikke ligegyldig. Shiraz fra Langhorne Creek, cabernet og malbec fra McLaren Vale. Set i 2017. 

Hvid chardonnay har friskhed, lidt mineralitet og ren, rig aroma. Set i 2020, fra det ret kølige Eden Valley og Adelaide Hills.

3 kasser fra Spanien, den ene et superkøb! 

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, rød: Bedste KØB + **** (4/5), fås også som hvid og rosé (4*), Bilka, indtil torsdag 8.september
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 

Bilka tilbyder også hvid 2020, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ok uden at kunne matche den røde (og kunne fås til 27 kr i Bordershop sidste år). 

       Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske gran reserva i Rioja.  Foto: Julio Faustino, der døde 20. oktober sidste år 87 år gammel, gjorde det familieejede hus til et af de store i Rioja og unikt ved, at næsten al vin kommer fra egne 650 hektar vinmarker omkring Oyon og Laguardia i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 

Bilka tilbyder også en række dansk-tappede vine, som slet ikke kan matche Faustino V, alle både rød og hvid, f.eks. Stellenhof (Sydafrika, 6 fl: 299, 2*), WildLife Washington (6 fl. 299, 3*), My Way (6 fl. 299, 2*) og Maison de Chêne Frankrig (2 fl. 99, 3*) -vinen vil ikke skade, medmindre du er kræsen. Foretrækker så langt Faustino V eller Kumala længere nede 

Borsao "Bolé", Campo Borja, kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 15.september

Til denne pris ganske ok vin (solgt før af Meny til 399 for 6). Men glem alt om "normalprisen", der opgives til 148 af  importør Laudrup! I Tyskland koster vinen 44 kr, og her koster Faustino V herover det dobbelte! Og det passer godt, da priserne er noget højere i Rioja end i det "billige" Campo de Borja. 
       Vent en krydret, kraftig vin med 3 måneder i eg, nok til den bløde side efter 3-4 år. Mest garnacha, 30% syrah. Vinen har fået 89p (2017) og 88p (2018) af Guía Peñin, nydeligt uden at brillere.  
      Borsao kooperativet er en gammel Laudrup-kending, som mest ses i Bilka/Føtex. Kælderen er en af de store i området, der er nabo til Cariñena syd for Zaragoza. Egnen har navn efter Borja -Borgia- der leverede en pave (og berygtede giftmordere) til Italien. 

Quinta Sardonia "Sardón"... 83,17

6 fl: 499, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.september
Årgang ikke i butik, men måske 2018 fra importør Løgismose, 90p/Guía Peñin (håber dog på den lidt friskere 2019, 92p/Peñin). 

      Meget dyb; rig aroma af bær (kirsebær mv) og lidt blomst, middel til stor fylde, pænt lang -afrundet og ligefrem. Nydes gerne kælderkold. 

      Vinene ligner Ribera del Duero i alt og ligger da også mellem Ribera og den lokale storby Valladolid  og må "nøjes" med betegnelsen IGP (landvin) fra Castillo & Léon. Førstevinen Quinta Sardonia var i august godt køb til 249. 

Og lidt italiensk... 

San Felice "Vigorello", Toscana... 139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.september
Set i 2016, som fik 94+p/Parker), mens 2015 fik 93p/Parker -ikke langt fra den flere gange dyrere Tignanello!
      Den første "supertoscaner" (1968). nogle år før Antinori's kostbare Tignanello. Et blend af cabernet, merlot og petit-verdot + den unikke lokale pugnitello. 20 måneder i små egefade + 1-2 år på flaske. Kender ikke år, men håber på Parker skriver om 2016:
       "94+p. depth, intensity and a profound level of dark fruit with blackberry, plum, spice, earth and campfire ash. Robust and softly textured, it has the length and power to pair with a juicy leg of lamb".
       Druen Pugnitello er italiensk for "lille næve", og druen var næsten uddød indtil San Felice genoplivede den i 1980erne. Vinen er fløjlsblød og kraftig -med Bordeaux-druerne bliver det til et flot blend, lækker og lang. Vinen kan leve i 12-15 år, men foretrækker den nu efter 5-7 år. 

Campogiovanni, Brunello di Montalcino... 169,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 8. september 
"Johan's Mark" vingården ejes af det gode Chianti-domæne San Felice og leverer flot brunello, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (mere sand i jorden). Husker ikke årgang, men det er formentlig 2016, som er glimrende (94p/Spectator) eller 2017 (knap så god, 90p/WineEnthusiast). 2015 fik 92p/Spectator

Mosbacher Riesling Trocken, 100 cl... 75,-

Tyskland, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.september
En sprød, frisk og fyldig hvidvin med rig riesling aroma og ganske lille sødme (7 g/l) for at balancere syren. N.B: 100 cl = 56,25/75 cl. 
      Mosbacher er en rigtig god vingård (medlem af elite foreningen VDP) i Forst med andele af nogle af Pfalz' fineste vinbjerge, bl.a. Ungeheuer. Denne vin kommer dog fra druer hentet hos venner, medarbejdere og naboer, som dog er lagret og tappet i kælderen. 

     Bilka tilbyder også Dr Pauly "Noble House" Riesling Spätlese (55, 3*), nok sødlig med let syre og god aroma. Kunne godt være bedre, men det kræver lyst til at betale 55. Og det har jeg ikke. 


Prosecco "le Arche", Spumante... 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 8.september
Helt ok prosecco til en god pris. Prosecco er godt på vej til at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. Nydelig æblearoma, sprød og frisk, ganske let sødme (hvad Extra Dry altid har), fulgt af syre, som spiller pænt sammen med en spinkel frugt. OK til velkomst og til søndagens konfirmander!  

Le Arche rød/hvid/rosé... 39,-

rød Bardolino eller Rossogrande, hvid Garda garganega-pinot grigio, rosé Bardolino, Italia

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.september 
Den hvide Garda er tør og ren, til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke uden mad. Foretrækker den letbenede, men rent//frugtige Bardolino, en herlig sommervin. Rosé Bardolino "Chiaretto" ("kirsebær") er typisk let, tør, ren og neutral

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 8.september
Jeg er ikke amarone-tifosi, men finder Righettis vin uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til næsten hele produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone. 

Kumala Reserve rød/hvid.... 39,-

Rød shiraz eller hvid chenin blanc, Swartland, Sydafrika (tappet i England)
Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 8.september

Den røde er afrundet, med positiv frugt, fyldig og pænt lang, den hvide tør, frisk, fin aroma og ganske sprød -som du vil vente af vin fra Swartland (del af Coastal, som er lidt bedre end det store Western Cape). Vinene er tappet i England af moderselskabet Accolade (Leasingham, Hardy, Banrock herunder osv), men stadig er 33 en utroligt lav pris.

Tanqueray No Ten Gin 47,3%... 199,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 15.september

Den er som Plymouth destilleret 2 gange i lille kobber still (vi er i Skotland!) og er som den eneste destilleret med hele citrusfrugter. Af mange anset for en af de allerbedste -og eneste gin i sprittens "Hall of Fame". For mig bedre end London no. 1 til samme pris.