Søg i 1200 opslag:

08/09/2022

Ros til massevine som Mouton-Cadet og Coronas

Igen en rigtig god uge for Brugsen og Coop, men det er vine til et budget, hvor pengene er små (det er ham Putin igen!). Men jeg skal da ikke klage over en Coronas til 35 og Mouton-Cadet, når blot jeg kan få min Vacqueyras til 99! 

Måske trykker min høje alder? Noget tyder på det, når jeg taler pænt om vine som Coronas (35) og  Mouton-Cadet (59), som hver især laves i snesevis af millioner flasker årligt -ja, jeg er blevet informeret, at eksporten af Mouton Cadet udgør hver 10. flaske af Bordeaux' eksport!  

      Men begge vine er rigtig gode på den kommercielle måde, og vil du have mere egenart og personlighed, må du gå til "min" l'Oiselet Vacqueyras -eller den gammeldags charme i en Paternina Rioja

Bedste KØBl'Oiselet Vacqueyras - Torres "Coronas" - 

Torres "Coronas" tempranillo... 35,-

Fås også som Viña Esmeralda hvid og rosé, Catalunya Spanien 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.september

Den røde Coronas er ikke poesi, men god pop! En rund kommerciel stil, blidt krydderi og afrundet styrke. Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den forrige år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, nok mest i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst. 

      Trods prisen en mere rigtig vin end triste vine som Clarkson California (6 fl. 249, 3*), JP Chenet Frankrig (39, 2*) og Änglemark rød/hvid øko (39, 3*). 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

2020 økologisk, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.september

Superklassisk Rhone  -fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot allerede, men 2-4 år på flaske vil nok gavne. 2020 var ugens bedste køb med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet. Ikke smagt, men både 2016 (92p/Parker), 18 og 19 var klassisk Rhone.

     Vacqueyras (simpelt udtalt "Vakeras") ligger ved Gigondas i Rhône og fik egen appellation 40 år efter Lirac. Her leder du også forgæves på etiketten efter navnet Rhône -det forudsættes bekendt! 
      Området ligger lidt lavere med varmere klima end de bedste dele af Gigondas og er derfor lidt blødere i stilen, måske lidt mindre distinkt profil. Groft sagt forenes her Gigondas og Chateauneuf, med lidt af dybden i Gigondas og det fuldfede og rene aroma fra Chateauneuf. 
Derimod giver jeg fingeren til Three Finger Jack, California (99, 3*). Undskyld, kunne ikke lade være, selvom vinen stadig kun er oppe på 4 fingre. 

Mouton-Cadet, Bordeaux... 59,-

2019, godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.september

Lidt mindre personlighed end Recougne (for en uge siden i Meny) eller Bouteilley (Fakta indtil i går), men stadig rigtig godt køb. En vin med behagesyge og kvalitet, selvom den laves i svimlende mængder (har hørt tallet 50 millioner fl/år, men det tror jeg ikke på)! 
       Positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. Bordeaux kan levere massevin til rimelig pris (selvom tilbudspris er steget lidt). 2019 har fået guld fra Challenge International.

      I min ungdom købte ældre folk ofte Mouton-Cadet i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag får du 50 flasker Cadet for én Mouton med efternavnet Rothschild! 

Casillero del Diablo "Devil's Collection" rød/hvid/rosé/brus.... 50,-
6 fl: 299, rød cabernet-shiraz mv, hvid sauvignon mv, rosé grenache mv, mousserende brut, Chile
Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.september

Boblevinen ser rigtig flot ud og smager godt -perfekt til en reception. Den røde og hvide er også gode blends, dvs. på flere druer: Den røde på Bordeaux-druer + syrah er en god, fyldig sag fra det ret kølige Rapel nogle timer syd for Santiago. 
      Den hvide er meget frugtig, stikkelsbær og lime, på druerne sauvignon, chardonnay og traminer. Har ikke smagt rosé, et typisk Rhone/Provence blend på cinsault, grenache mv. P.t. 2019 -dvs 3 år gammel, så den har mistet friskheden. 
      Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir fra det kølige Limari er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Winelab, BT mv) -meget bedre end f.eks. Trapiche eller Lindeman's gule og røde label brus. Vinen får sit brus ved "Charmat" metoden, med 2.gæring på tank, ikke i flasken. Bør nydes ung. 

OPI barrel selection rød/hvid... kr/fl v.3: 46,33

3 fl: 139, rød cabernet sauvignon og malbec, hvid chardonnay, Argentina
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.september

Malbec er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Cabernet virker lige så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er sikkert ok, men har ikke smagt den.
      Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler, hvis Mascota er lidt mere forfinede i stil. Men OPI -især de røde- er også rigtig gode. Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke.

Spier "Red Note", pinotage shiraz, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 249, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.september
Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer masser af vin til Danmark, de fleste dog i en lidt fersk middle-of-the-road stil. 
      Den røde node er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som er et 100-årigt ægteskab mellem Bourgognes pinot noir og Rhone-druen cinsault. Den har mest været brugt til industrivin, men fra gamle, lavt ydende vinstokke kommer nu interessante vine med en egenartet stil -som dog her er blødgjort med Rhone-druen syrah. Normalprisen 120 er latterlig, men til 50 et rigtig godt køb. 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.september

Set i 2013 og utrolig lav pris for Gran Reserva. En arketypisk Rioja, rund, pæn bouquet, afrundet (stadig lidt bid), på grænsen til det kedelige -men lidt for civiliseret til en rødkålen! Vinen koster godt 100 i Spanien og 150 i England). 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (1890), som nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men ellers mest var kendt for en daglig Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. 

Salice Salentino "Epicuro", kr/fl v 3: 46,33

3 fl: 139, Riserva, Puglia, Italien

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 15.september

En vinøs kioskbasker med lidt mere kvalitet end de normale Puglia-vine. Rig aroma, fyldig, rund og pænt lang. Salice er den måske bedst kendte DOP i Puglia og skal leve op til lidt skrappere krav end de normale Puglia vine. Ordene riserva har ingen betydning for vine fra Puglia, der generelt skal nydes unge. 

Villa Annaberta "Canaja Gold"... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15.september
Set i 2015, storebror til Canaja (2 fl. 109), som laves af Villa Annaberta, en af Brugsens trofaste leverandører nær Bardolino ved Garda-søen. Denne vin laves af samme Corvina og Rondinella druer og skal være tørret før gæring. På grænsen til det vulgære i sin Ripasso-stil, men holder lige balancen og byder på nydeligt krydderi i duften (kirsebær) og rund eftersmag med tilpas struktur. Pæn ros fra Rydberg i Ekstrabladet. Mon ikke vinen er en nyere tapning?