Søg i 1200 opslag:

18/09/2022

Chile er svær at slå for dagligvine...

Du kan få 3 vine under 30 kr i discount butikkerne, og de er (trods dyr olie!) alle hentet syd for Ækvator, så Putin er ikke nået så langt endnu! Tilmed er vinene ganske gode, ikke mindst vinene fra Chile... 

Indomita fra Chile leverer rigtig god vin til Fakta, Coop365 (og Irma), ikke mindst fra egne vingårde nær Stillehavet. Den almindelige fås nu for 29 kr og er god. Men jeg giver dog gerne lidt mere for at få Gran Reserva.  

Aldi's billige Sumerton fra Sydafrika er også god, mens Lidl's australske shiraz er drikbar. Vil du ofre lidt mere, kan du få vin fra Europa -vores nærområde! Her er både Frankrig og Italien med rigtig flot vin i klassen omkring 50 kr. 

Bedste KØB: Indomita Gran Reserva rød/hvid 
Godt KØBIndomita rød/hvid/rosé - Undivided Pinot Noir + Chardonnay - Casillero del Diablo "Red Blend" - Shiraz "Cimarosa" - Messapi zinfandel - Asti "Gemma" - Sumerton rød/hvid/rosé

Indomita, rød/hvid/rosé... 29,-

Cabernet-sauvignon rød eller rosé, pinot noir, sauvignon blanc, Chile
Godt KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 21.september

En basisvin fra et stort, godt firma i Chile, som laver vin som på fabrik, men med vist talent.
      De røde pinot og cabernet er god til prisen, men den hvide sauvignon er bedre -rig aroma og ren, tør smag med lidt citrus og hav -og den lyserøde cabernet er frisk og frugtig med lidt druesmag. 

Foto: Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med lige netop vinene herover? Hendes besøg kan måske have noget at gøre med, at huset sælger en masse vin, om end kun 1/10 af Concha & Toro længere nede. Huset er ganske nyt (2006) og ejes af giganten Bethia

Fakta tilbyder også chilenske Frontera rød/hvid (39, 3*), fra netop Concha & Toro. Kun smagt én gang. Ikke imponeret.  

 

Indomita, Gran Reserva rød/hvid... 45,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 21.september

Jeg vil ikke undre mig, hvis denne vin er den samme, som Indomita leverer til Irma under navnet Art Nostros? Den fås også ofte under 50 kr, og det er ikke let at få bedre vin til denne pris! 
Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god. 2020 får 88p/Descorchados.
Den røde pinot og den hvide sauvignon trives ved "Cool Climate", og det får de i Casablanca nær det kolde Stillehav. Pinot '19 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag. 2021 får 89p/Tim Atkin. 

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 21.september

Sydfransk vin på de to druer fra Bourgogne: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra den kølige del af Languedoc, Limoux og omegn -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!
      Navnet på leverandøren er godt skjult, men den er tappet i Frankrig (såvidt jeg kan se) af GCF (Grands Chais de France), en af de 2-3 største leverandører af konsumvin (JP Chenet, Arthur Metz, Laugel, Calvet osv. Egentlig behøvede jeg slet ikke læse det med småt -for etiketten er så elegant og nobel, at den næsten altid kommer fra stort firma, der har råd til de bedste designere!

Godt KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 21.september

70% syrah, 30% cabernet med lidt eg. God positiv frugt, afrundet, kraftig, let krydret, rigtig god til prisen. Kommer fra Rapel, del af Central valley. 
       Concha y Toro er Chile's største vinhus med en omsætning omkring 7 milliarder kr og står bag lang række vine i Coop's kæder (Emiliana i Irma, Fetzer i Fakta, Bel Arbors, Don Melchor osv) -og altså også Casillero del Diablo. Foto: Concha y Toros hovedsæde i Santiago.

Shiraz "Cimarosa", Australia, kr/fl v 6: 28,17

6 fl: 169, Godt KØB + *** (3/5), Lidl,  kun torsdag-lørdag 22-24.september
Slet ikke ueffen, men forudsigelig, kedsommelig shiraz i den stil, du alt for ofte møder i prisklassen under 50 kr. Krydret næse med lidt jul og bær, middel fylde, men en blød, tør eftersmag redder dagen. Men har godt nok ikke lyst til at drikke 6 flasker!   

Messapi zinfandel, Puglia, kr/fl v 3: 49,67

øko, godt KØB + **** (4/5), Nettoindtil fredag 23.september

Har ikke smagt denne vin, men kender andre vine fra samme hus (Fantini Farnese) rimeligt godt. En afrundet, fyldig, krydret sag. Den beskrives som halvtør, men er rimeligt sikker på, den er tør -men blød. Formentlig tæt på I Muri, som er husets hovedmærke, som dog ikke er økologisk. Men alligevel god!  

Asti "Gemma", Spumante... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 23.september
Dens sødme gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung (min flaske var tappet februar 2022 og meget ældre bør tapning ikke være). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

Sumerton rød/hvid/rosé...  29,-

Sydafrika, Godt KØB + *** (3/5), Aldi, indtil torsdag 22.september
Priserne er allerede er i bund i Sydafrika, men alligevel er denne pris meget lav. 
       Rød cabernet/pinotage var helt ok (kun smagt én gang), krydret, blød, uden dikkedarer, men uden bismag
       Den hvide sauvignon var såmænd testvinder med 5* i BT i januar 2020: "Pæn farve. Pæn viskositet. Der er lidt mere smæk på citrusnoterne. Og så er der igen asparges (..) Det smager rigtig godt det her. Super vellavet.". Ret imponerende til den pris! Sumerton er et mærke fra Rostberg lidt øst for Cape Town. Rosé ikke smagt.