Søg i 1200 opslag:

20/09/2022

Unik vin fra Sydafrika lyder op i Meny

Som Australien har shiraz, har Sydafrika sin egen drue pinotage, og denne vin er ugens bedste bud fra Meny -en moden, kraftig vin til en rimelig pris.  

Pinotage er et "ægteskab" mellem 2 fransk druer -pinot noir og cinsault, som i Sydafrika blev kaldt hermitage -så det fælles barn fik navnet pinotage. 

      Den blev oprindelig brugt til masseproduktion af billig vin -akkurat som shiraz i Australien- men i dag leverer gamle, lavt ydende vinstokke anderledes god vin -som Middelvlei

      Meny har også 2 gode klassiske hvidvine fra Østrig (Allram) og Bourgogne (Macon Chardonnay) foruden en Fleurie fra skråningen Madone, som meget vel kan være et superkøb...  


Middelvlei pinotage, kr/fl v 2: 60,-

2 fl: 120, bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 22.september

2016 Stellenbosch Sydafrika. Jeg er ikke altid vild med pinotage, Sydafrikas nationaldrue, en mutation af rød pinot med cinsault (lokalt kaldet hermitage). Men jeg tror på denne vin, som kommer fra 3.generations domæne lidt nord for Stellenbosch midt i et af Sydafrikas bedste vinområder. Her har 3 generationer Momberg specialiseret sig i netop denne drue. 
      2016 må være moden nu -vent en kraftig, fed og rigt duftende vin. Nydes nu. 

Nugan Shiraz "McLaren Parish"... 79.95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 22.september

Nugan er et af de store, uafhængige vinhuse baseret nær Griffith i det hede, knastørre Riverina. Men huset laver også vine fra det køligere McLaren Vale, måske Australiens bedste område til shiraz. Denne skal komme fra særlig mark. Vinen laves på moderne vis og har intens frugt, stor fylde, fed, lang -meget kommerciel og ganske imponerende. Jeg vil drikke den ret ung, mens den har charmen.  

      2018 skal have fået 97p af Decanter Award, som er en mere kommerciel udgave af det ellers seriøse magasin Decanter. Læg ikke for meget i det, for jeg kan se, at '16 og 17 har fået hhv 86 og 88p, mens '19 har fået 90p! Vinen er dog stadig god.

Fleurie "la Madone", Cru Beaujolais... 79,95

Godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 22.september
Kender ikke leverandør, men kan se, at vinen tilbydes af forskellige websider til 99-149 kr (med prismatch!). Vinen er tappet i regionen, årgangen er formentlig 2020, så her må være et godt eller bedste køb. 
      Fleurie er nok den mest mondæne af Beaujolais' 10 Crus og er ofte den bedste. Madone er et særligt bjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Du skal forvente en meget frugtig (hindbær) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. Med 2-3 år mere på flaske får du en mere fløjlsagtig vin med rig bouquet. Serveres kælderkold.  

Allram grüner veltliner eller riesling... 69,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 22.september
Den grønne veltliner er for mig bedst, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. Riesling er nok lidt strammere, men mon ikke den kommer -og med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?  Begge er rigtig flot vin til lav pris. 

    Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Her ved floden Kamp er vi pænt langt fra Donau, så klimaet er køligt og tørt, så den sent modnende riesling har det svært, for dette er ægte veltlinerland!      

      Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

Godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 22.september

Har ikke smagt denne vin, men mange andre fra kælderen, det store kooperativ i Lugny. Kooperativet her fusionerede i 1994 med kælderen i Chardonnay, som -måske- har lagt navn til druen chardonnay. Beluses er en skråning her. Formentlig en god, frugtig og frisk chardonnay. 


Ju, Ventoux, kr/fl v 2: 60,-

2 fl: 120, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 22.september

Det vindomsuste Mont Ventoux kan ses i hele Rhone-dalen og er kendt som et af de værste bjerge i "Tour de France". Ventoux har hidtil været de andre Rhone-vines fattige kusine med en letbenet lys vin uden større interesse. 
      Det er ved at ændre sig, som denne vin viser -en middelkraftig vin med ren, præcis aroma med lige tilpas krydderi, en fast, men rund smag af middel længde. Fra kooperativet Princes. som nok ligger i Chateauneuf du Pape, men får de fleste druer fra vinmarker uden for. 

Barolo "Patres", San Silvestro... 110,-

**** (4/5) Meny, indtil torsdag 22.september

San Silvestro er specialist i Piemonte og sælger endnu ikke passito vine fra Puglia (modsat mange andre) n. Ældre årgange var gode og gode køb, som også kunne drikkes af andre end masochistiske nebbiolo-tifosis, men jeg har ikke smagt den i mange år.

      Denne vin laves af druer fra 40 mindre avlere. Barolo'en er god i en kommerciel stil, men for mig knap så overbevisende som Gemma eller Fontanafredda. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset. Kender ikke årgang, men 2016 og 2017 har fået 88-90p/Decanter og guldmedalje på IWC.