Søg i 1200 opslag:

24/09/2022

Næste uges bedste køb: 21 vine i top

I denne uge er godt 150 vintilbud presset ned til 21 vine (enkelte fås i flere varianter). Der er en overvægt vin syd for Ækvator, som sært nok fås i Danmark til samme pris trods den dyre olie efter Putins krig mod Ukraine. 

De 3 dyreste i denne uge er alle fra Italien! Også ugens måske bedste vin er fra Italien -den unikke "hellige" Sagrantino fra Umbria (64,50 kr v 2 fl). 
      Men også Frankrig er godt reræsenteret med god Rhone og flotte vine fraSydfrankrig. Vi slutter af med sæsonens første Portvin, som er Maynard's 10 år fra Rema1000 (også godt køb til 89).  

      N.B: alle vine er godt KØB -så derfor er kun Bedste KØB markeret af alle de gode vine, som vælges ud fra kæder, som leverer godt 80% af al vin i Danmark. 


Syd for Ækvator: 9 vine! 

Kumala Reserve rød/hvid, kr/fl v 3: 33,-

3 fl: 99, Rød shiraz eller hvid chenin blanc, Swartland, Sydafrika (tappet i England)
*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 29.september
Den røde er afrundet, med positiv frugt, fyldig og pænt lang, den hvide tør, frisk, fin aroma og ganske sprød -som du vil vente af vin fra Swartland (del af Coastal, som er lidt bedre end det store Western Cape). Vinene er tappet i England af moderselskabet Accolade (Leasingham, Hardy, Banrock herunder osv), men stadig er 33 en utroligt lav pris.

O-Organic, rød, hvid, rosé... 35,-

øko, rød carmenère, rosé, hvid sauvignon, Chile
*** (3/5), Fakta, indtil onsdag 28.september
Den hvide er glimrende, tør, frugtig, ren og sprød -sådan i stil med New Zealand, blot lidt blidere. Rosé på cabernet og syrah er god, tør og frugtig, tør, men med frugtsødme og syre. Den røde carmenère har jeg ikke så stor tillid til. Billig carmenère er næsten aldrig god. Vil tro, at vinen ligner Adobe Organic, som sælges i Coop’s andre butikker til noget højere pris. 
Hardy’s Crest, rød/hvid/rosé... 39,-
rød cabernet-shiraz-merlot, hvid chardonnay-sauvignon, rosé, Australia
*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september
Den røde ”Crest” er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, men husker den som uden friskhed og spræl. Men til 39 et godt køb.  Og trøst dig -med skruelåg og glas er vinen bedre end i plastikpose med pap!
      Hardy’s er et af de ældste huse i Australien, som plantede de første vinstokke så tidligt som 1854, ganske få år efter, at Adelaide blev grundlagt som en modelby uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne!
Casillero del Diablo ”Red Blend” Reserva... 40,-
****
 (4/5), Fakta, indtil onsdag 28.september
70% syrah, 30% cabernet med lidt eg. God positiv frugt, afrundet, kraftig, let krydret, rigtig god til prisen. Kommer fra Rapel, del af Central valley.
Trapiche ”oak” rød/hvid, kr/fl v 2: 44,50
2 fl: 89, rød malbec, pinot noir og cabernet, hvid chardonnay, Argentina

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 29.september
Vinen har fået et Putin-hug op fra forårets 36 kr -men bedre og bedre køb end Alamos. Ny etiket i årgang 2021 (som er lidt ældre end europæisk vin, da druerne høstes, når vi har vinter).
En mørk, fyldig malbec med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig. ’18 fik 90p/Descorchados, ’19 90p/Falstaff.
Cabernet er lidt mere krydret i stil, men stadig flot. 2020 fik 90p/Descorchados og 86p/Decanter.
Pinot Noir smager ikke af pinot (= ikke Bourgogne). Men du får en blød, fyldig, men ret simpel vin med let krydret dufts.  
Chardonnay -får 5*/6 af Rydberg i årgang 2020. Simpel ligefrem vin, men til prisen ganske pænt glas”.

Wolf Blass ”Yellow Label” kr/fl v 6: 46,50
6 fl: 279, rød cabernet eller shiraz , hvid chardonnay, sparkling brut, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5),  Bilka, indtil torsdag 6.oktober
God vin fra et af Australiens ikoniske huse med navn hr Blass, som ville lave vin, der gjorde stærke mæng svage og svage kvinder stærke! Det lever vinene ikke op til, men du får rigtig meget vin for 46,50 -ikke mindst den tørre sparkler, der næsten er for god til Aperol!  
Den hvide er rigtig god, ren aroma, tør, middel fylde, lidt syre -en god madvin. Foretrækker cabernet for shiraz (men har ikke smagt denne i mange år). Men cabernet’en er en klassiker, med nydelig frugt (blomme, solbær) og solid, afrundet fylde. Bruset er på pinot og chardonnay, nydelig frugt, pænt brus og ren smag -trods brut en meget lille sødme i eftersmag.
Trapiche ”Medalla”... 65,-
malbec eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 6.oktober
Trapiche tapper 100.000 fl. Hver dag! Alligevel er vinene gode -basisvinen er drikbare, og de bedre ”Pure” og Oak Cask er (i klassen 40-45 kr) svære at slå. Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller.
      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. Den hvide chardonnay 
er i en fyldig, men frisk stil med lidt eg og god længde. 2019 fik  92p/Parker. 

Matua sauvignon blanc, Marlborough... 69,95
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 29.september
En typisk sprød, aromatisk, tør hvid Kiwi. Ikke de store dikkedarer og i længden trættende. Men vi elsker den! 2019 fik 88p/Spectator, dvs. pæn middelvin. Men historien! 
      Matua blev grundlagt i 1970erne af brødrene Spence. De købte et stykke land i Matua ved Auckland, statens varmeste og største by (50% af New Zealands befolkning) -men så langt fra Marlborough som tænkes kan.
      I 1974 lavede huset New Zealand’s første hvide sauvignon, sølle 300 flasker hvid sauvignon. Ældre er New Zealand ikke som moderne vinland! I dag udgør druen 60% af al vin fra New Zealand. Huset ejes af Treasury (bl.a. Penfold's, Wolf Blass, Lindeman og i Californien Beringer). 
Mascota ”Unámine”, Gran Vino ... 79,-
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september      
Set i 2017 (95p/James Suckling ), meget overbevisende med nuanceret aroma, god dybde og længde. Kraftig, men ikke tung, med fine tanniner under frugt. Perfekt lige nu, men det haster ikke.
      Et blend af cabernet-sauvignon (60%) med cabernet-franc (15%) og malbec (25%) med malolaktisk gæring og lagring i nyere eg. Rydberg gav den 5* i Ekstrabladet. 2016 fik 91p/Parker.  

Europa... 

Hecula Organic, kr/fl v 3: 33,-
3 fl: 99. Yecla, Spanien
Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 29.september
Set i 2020. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! Et godt køb til en kraftige retter, serveret kælderkold. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel.  
      Hécula har været en af husets mest kendte gennem 20 år, men er fra 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Vinen er lagret i små egefade 6 måneder og tappet uden filter. 2019 fik 5* i Gastro sept 2021.

Noble House, Riesling...  39,-

*** (3/5, Netto, indtil fredag 30.september
En herlig vin med ren aroma og let til middel fylde og fin syre afbalanceret af diskret sødme -herlig i utide, god med laksen og rejecocktail eller som ledsager til en salat.Jeg foretrækker den tørre Sr Pauly, men denne er også glimrende, og sødmen passer godt til syren. Tappet ved Mosel, men vinen er fra det billigere Rheinhessen.

la Chasse ”Prestige” kr/fl v 3: 43,-  
3 fl: 129, Rød Rhone, rosé Syrah IGP, hvid Chardonnay-Viognier IGP

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september
En ganske solid, men ikke mindeværdig Rhone (’16 fik 87p(Spectator)! De lyse vine er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog!
Fat Bastard, rød/hvid/rosé... kr/fl 3 fl: 43,-
3 fl: 129, rød cabernet-sauvignon, hvid chardonnay, rosé syrah-grenache, Frankrig

*** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september
Er du lige så mistroisk som mig, går du i en lang bue uden om en vin med navnet ”en fed bastard”, der oser langt væk af mere design end kvalitet. Men vinene er gode til prisen!
      Cabernet er mørk, fyldig, med ren, rig aroma og pænt lang, ret blød eftersmag. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for min smag, men en god allrrounder. Rosé er frugtig, fyldig med masser af frugt i den moderne apéritif-stil.
      Stilen i vinene er meget australsk, dvs. fuld kraft og fedme, men druerne kommer fra Sydfrankrig og laves i Rhone med de mest moderne metoder -dvs. både hvid og rød lagres ”sur lie”, dvs. sammen med det fine bundfald, der giver mere frugt og fedme til vinen. Der er også lidt eg osv

La Baume merlot eller viognier... 59,-
***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september
Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu
      Rød og hvid laves i en kommerciel (australsk) stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. Og så er flasken flot!
Maynard’s 10 år tawny Port... 89,-
Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 1.oktober
Walter Maynard solgte sin første vin fra Oporto i 1652 og er stamfader til van Zeller familien, der skabte deres ry på Quinta do Noval. I dag ejer de huset Baron de Vilar, der leverer denne vin, som (måske) er identisk med Menéres 10 år, som blev solgt lidt dyrere af Føtex og Bilka (tilmed præ-Putin). En god 10-årig med nydelig bouquet og pænt lang smag.

Italien - 5 gode køb i store navne! 

Epicuro Zinfandel eller Fiano... 50,-
rød eller rosé Zinfandel, rød Zinfandel Organic, hvid Fiano

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.september
Rød og øko zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke, den ene økologisk (5* i Vinavisen) og en traditionel med en snert mere alkohol, men stadig ganske frugtig og behagelig, trods 98/99p fra den (u)lovligt gavmilde Luca Maroni.
      Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Pink zin har en flot farve, men jeg vil ikke ofre penge på den.
      Epicuro laves af huset Femar, som ligger i Lazio ved Rom -noget tættere på Puglia, hvor vinene  kommer fra, end f.eks. de dansk tappede Capolavaro.
Sagrantino ”Campana”, kr/fl v 2:  64,50
2014, 2 fl: 129, Montefalco, Italien

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 29.sept

Kendere i Italien priser de "smukke" tanniner i den ”sakramentale” vin på den ”hellige” drue Sagrantino, men vinen er ikke topsælger! Tanninerne gør vinen superb til mad, og du vil måske give vinen 10* (10 af 5), mens din nabo har tomlen nedad med 0*/5. 

      Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men slutter med tanniner, som stadig har godt af lidt tid i glasset for at åbne for mere bouquet. Klassisk madvin til f.eks. en tung gryderet, gerne med lidt fedt à la osso buco.
      Vinen laves på den unikke, lokale, lavt ydende drue, Sagrantino, som stort set kun gror i bakkerne mellem Assisi og Perugia lidt syd for Toscana, berømt som den hellige Frans’ fødeby. Digteren Johannes Jørgensen (1866-1956) boede mange år i byen, hvor han blev æresborger. Han blev en af grundlæggerne af symbolismen.
Brunello Poggio Forte... 99,-
***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 29.september
Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  
      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris.
Amarone Classico Righetti... 99,-
**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 29.september
Jeg er ikke amarone-tifosi, men finder Righettis vin uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone.
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til næsten hele produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.
Gemma Barolo... 99,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 29.september
Jeg foretrækker til hver en tid Gemma’s kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre. Den nye 2018 er trods regn i juni en rigtig god årgang med tæt på idéelt vejr med lune dage og kølige nætter. Du kan stadig se 2017, et mindre år, men faktisk en god Barolo.
      Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo’s bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.
     Søren Frank giver i ”Barolo” Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi!