Søg i 1200 opslag:

09/09/2022

Masser af vin til (næsten) ingen penge!

Hvor meget vin kan du få for 50 kr? Rigtig meget lige nu! Ja, faktisk kan du få absolut drikkelig Jumilla fra Spanien til 25 kr -mens du til 40-45 kr kan få en vin, der er transporteret hele vejen fra Argentina eller Australien til Danmark til oliepris à la Putin!

Vinene fra Meny er nok bedre, ikke mindst Massaluca og Olivier & Lafont's Rhone, men discount kæderne kan også noget. Kan godt lide Lidl's Séguret Rhone, mens Coop365 leverer en ganske ok Jumilla fra Spanien til blot 25 kr. 

      Wolf Blass' gule etiket er en kommerciel vin i bedste forstand, mens Masi's Passo Doble er rigtig god, selvom den hverken er Ripasso eller Paso Doble. 

Bedste KØB: Wolf Blass "Yellow Label" rød/hvid/brus - Alaja Jumilla - Jacob's Creek rød/hvid
Godt KØB: Masi "Passo Doble" rød/hvid  - Siglo "Saco" Navarra - Recoda cava brut - Séguret "Aumôniers" Rhône Villages - Vieux Dominique Bordeaux - Olivier & Lafont Cotes du Rhone - Massaluca garnatxa-samsó - Cono Sur Reserva Especial - Hérédita Rhone - Dr L Riesling Mosel  


Wolf Blass "Yellow Label" rød/hvid/brus... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil 15.september

Rød kan være cabernet eller shiraz, som er rigtig god australsk vin i en kraftig, kødfuld stil. Den hvide chardonnay er også ganske god, ren og frisk. 
      Bruset er for mig en af de bedste i denne prisklasse. Pinot og chardonnay som i Champagne, men lavet med 2.gæring på tank, til den tørre side uden at være helt tør, kommerciel, frugtig og ren. Drikkes ung .For mig god til en "Champagne-cocktail" som Aperol spritz eller Ki'r Royal -eller hvorfor ikke prøve med en limoncello? 

Masi "Passo Doble", rød/hvid... 45,-

øko Argentina 
Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil 15.september

Hverken Ripasso eller "Paso Doble", men "Passo" Doble -så kan du gætte, at den er lavet af italiener i Argentina! Begge er Masi'agtigt nemme at drikke. Vinene kommer fra Masi's vingård i Tupungato ved Uco syd for Mendoza. Læs mere her! 

      Den røde er lavet på malbec + corvina, en af druerne bag Valpolicella , som de mange italienske indvandrere havde med til Argentina, Med en snert tørring giver det en fyldig, behagelig vin uden de store dikkedarer, men dejlig at drikke med sin duft af kirsebær og peber. Vinen får generelt ros af kritikerne, omend 90p/100 til 2018 fra Falstaff måske er i overkanten. 
      Den hvide er lavet på den rigt aromatiske torrontès + den mere neutrale pinot grigio. Ret blød, men med indbydende aroma. En ældre årgang fik 5* i Politiken. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 40,-

rød cabernet, pinot noir, zinfandel, hvid chardonnay, Chile
*** (3/5), Netto, indtil 15.september
Nettoprisen er ikke altid billigst -fås til 33,17 i Føtex (v. køb 6), men 40 kr er også ganske ok pris. Vinen bærer titlen reserva med et smil. Stort set ikke eg (kun 10% af pinot'en lagres kort i eg), men er god standardvin. 
      Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio, mens chardonnay leverer, hvad den skal, ren og frisk. Pinot noir ikke smagt, men kan se, at den har fået 5*/6 i AltomVin. 
      Montgras er et ganske stort familiehus, men med 7-8 millioner fl/år en miniput i sammenligning med f.eks. Concha & Toro, Carolina og de andre. 



Siglo "Saco", Navarra crianza... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365discount, indtil onsdag 14.september

I 90erne var "Siglo Saco" i nogle år den mest solgte Rioja i Danmark, måske pga. en let genkendelig sæk. I dag er Rioja blevet til Navarra (i reglen billigere). I alle andre lande er vinen stadig Rioja. Sært! 
      Siglo var et mærke fra huset Age, et af de historiske huse i Rioja (Siglo = århundrede). I løbet af 1900-tallet blev Age overtaget af Domecq fra Sherry, siden Pernod-Ricard. I dag ejes huset af Manzanos, oprindelig Navarra, men dag også et stort hus i Rioja. 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 39? 

Alaja, Jumilla... 25,-

Bedste KØB + *** (3/5)Coop365discount, indtil onsdag 14.september
Prisen er mistænkeligt lav, men jeg vil give vinen en chance, selvom jeg ikke har smagt den endnu! Vinen er en ung, ulagret Jumilla fra Luzón, et af de store huse i Jumilla, det gode område sydvest for Alicante. Vent en middelfyldig, let frugtig, krydret og afrundet rødvin, måske med lille snert af frugtsødme i eftersmagen. 

     Coop365 tilbyder også Frontera (32, 2*), basisvin fra Chile's store Concha & Toro hus. Hvid og rosé formentlig ganske ok, den røde (smagt) ok, men let præget af umodne druer. 


Cava Recoda, brut...  45,-

Godt KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 14.september
Denne cava er formentlig identisk med cava'en fra Coop's andre kæder, Gran Barón (Brugsen) og Vallformosa (Irma), som leveres af netop Vallformosa, et godt, stort hus, men dog markant mindre hus end Codorniu og Freixenet. 
       Og så er 45 en god pris, selvom vinen formentlig ikke kommer fra Katalonien -helt legalt- selvom den er lavet her! Jeg har ikke smagt den, men den har fået 83p/100 af CellarTracker. Brut kan anbefales, men fås også som sød semiseco. 


Serpasso, Toscana... 45,-

*** (3/5), Lidl, indtil lørdag 10.september, normalt 55
En rigtig god pris på denne vin, som er set (under flere navne i andre kæder) til pris op til 100 kr. Tilmed noterer jeg Mundis Vini Gold til netop årgang 2019. 
       Desværre er jeg ikke vild med smagen -duften er egentlig fin toscansk med lidt urt, peber, men også lidt sødme. Smagen eer kraftig, fast, men igen med lidt restsødme (12 g/l), som jeg ikke bryder mig om i vine fra Toscana. Vinen skal være lavet lidt à la ripasso, og det forklarer måske sødmen. 
      Vinen kommer fra familiefirma (1938) i Cetona i Toscana. Huset leverer vine fra ikke kun Toscana, men også Puglia og Sicilien.   

Séguret "Aumôniers", Rhône Villages... 59,-

Godt KØB, ***** (5/5), Lidl, søndag-lørdag 11-17.september

Efter at naboer som Cairanne, Sablet og Rasteau blevet selvstændige "Crus", kan den underskønne by Séguret levere en af de bedste "Villages" i Rhône. 
      Vinene har altid haft potentiale, men ofte skuffet, indtil en skotte kom til topejendommen Mourchon. Han viste, at Séguret kunne levere vin fuldt så god som Gigondas og Châteauneuf. Nu er det op til naboerne at vise, at der er noget om snakken... 
      Helt så god er denne vin ikke -den kommer formentlig fra kooperativet og er tappet af stort firma i Beaujolais. Men fyldig, rund og indbydende. Måske bedre om et år. 

Vieux Dominique, Bordeaux... 49,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, søndag-lørdag 11-17.september
Har ikke smagt vinen, som kommer fra ejendom nord for Fronsac, hvor ejer Grégoire ejer det store la Rivière. Vin af 80% merlot uden lagring i eg, set i årgang 2019. Kunne meget vel være en ret god vin med frugt og fylde, god nu til en tournedos eller gryderet. 

Jacob's Creek rød/hvid... 40,-

rød cabernet, shiraz eller hvid chardonnay, Australia 
Bedste KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 15.september

Nettoprisen er ikke lav -du skal i Meny, for prisen i Netto er 45. 
      Johann Gramp kom fra Bayern til det germansk prægede Barossa nord for Adelaide i 1847 og solgte sin første Orlando i 1850. Siden fulgte Jacob’s Creek efter en ret lille vinmark midt i Barossa, som bestemt ikke kan levere vin nok til den mest sælgende australske vin overhovedet (nogle mener op mod 80 millioner fl/år, næsten 10% af hele Australiens vineksport), som sælges i 60 lande. 
      Etiketten så dagens lys i 1976, sjovt nok samme år som første år for Koonunga Hill, et andet stort mærke med navn efter vinmark i Barossa (og her hentes vinen også uden for Barossa)!     Vinen sælges i mere end 60 lande over hele Verden af ejeren, franske Pernod-Ricard, som måske nok er mest kendt for pastis, men også står bag en masse vin og anden spiritus, bl.a. 98% af al irsk whiskey, Absolut vodka (og indtil 2012 rød Aalborg snaps!). 
      Men siden 1989 har franskmændene gjort Orlando (og Jacob's Creek) til et af Verdens mest kendte vinnavne.  
      Alle 3 vine har godt ry, men kender kun shiraz (og blandet med cabernet), som er solid, fyldig og ærlig med positiv frugt og afrundet, men ikke flad eftersmag


Olivier & Lafont, Cotes du Rhone... 59,95

rød /hvid, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15.september
Rød grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smage egefri, og eg vil også være synd! 
       Hvid på viognier med en smule andre druetyper -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!
      Vinene kan matche gode domæne vine, selvom (Baptiste) Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er vinmagere, som kører rundt i Rhône og laver vin for andre. 
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet den almindelige Rhône + særlige cuvées med AOP Rhône og Lirac relativt bedre end f.eks. Châteauneuf.

Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95

Terra Alta, Spanien, 
godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 15.september
Jeg kan vældigt godt lide denne vin fra "Det høje land", dvs. bjergene omkring bl.a. Priorat. Druerne er de samme, og vinen smager lidt som en blid baby-Priorat -dvs. rustik kraft og masser af frugt. Nyeste år får 90p/Guía Peñin, en ældre 2017 får følgende ord fra Skovenberg i Vinbladet: "Indbydende duft af kirsebær, brombær og vanilje. Lækkert krydret smag af sorte kirsebær med balsamiske fadtoner, god længde og runde tanniner". 
      Vinen laves af Roqueta, der i det (meget) små er blevet en konkurrent til Torres i Katalonien. Huset har en kælder i Massaluca, men selve hovedsædet ligger i Manresa på vejen mod Andorra. Manresa er en flot by -og kan tilbyde et "økologisk" hotel (foto). Må være varmt om sommeren! 

Cono Sur "Reserva Especial"... 65,-

rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, Chile

Godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 15.september

Cono Sur er den 3. største eksportør af vin fra Chile, del af Concha y Toro (nr 1 i Chile i størrelse og importeret af Coop). Huset er specialist i pinot.  

Pinot noir,  -huset producerer mere pinot noir end anden rød og mere sauvignon end chardonnay. Pinot kommer fra San Antonio nær Stillehavet med ganske køligt klima. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men god!  Både 2019 og 20 får 89p/Descorchados. 

Syrah fra Limari, et nyt område med køligt klima. Limari er faktisk ørken, hvor der knap er væde nok til kaktus! Men nu er der også plantet vin. Lagret 11 måneder i eg. Middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. 2019 fik 90p/Descorchados. 

Chardonnay  -fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 
Riesling -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

Hérédita. Cotes du Rhone... kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139, godt køb + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15.september

En klassisk Rhone af de gode på grenache (70%) -giver frugt og styrke- og syrah (30%), farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-3 år. Vinen får pæn rating, senest 89p/100 fra WineEnthusiast til 2020. 
Meny skriver, at vinen kommer fra vinstokke "lige uden for Chateauneuf du Pape". Måske, men da 90% af kooperativets vinmarker er uden for dette område, kan "lige" være lidt elastisk. Men Vacqueyras og Cairanne 20-30 km væk er nu også ret gode områder! 

Dr L Riesling Mosel Halbtrocken... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.september
Endnu en herlig riesling fra Dr L-sprød, frisk, rig aroma, let, med ganske lille sødme til at balancere syren. Fint præg af den sprudlende Mosel! Måske 2021, men vinen er god uanset årgang. 2019 fik 88p/Spectator og 89p/WineEnthusiast. 

Bread & Butter pinot noir eller chardonnay... 99,95 

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.september
"Brød & Smør" -dette er dagligvin, som navnet antyder. Men da California er afsender, er prisen ikke just dagligvin! 
      Nydelig kommerciel vin, som er et af (mange) mærker fra WX (før Winery Exchange), specialist i mærker til andre, et meget stort hus, som ejes af Terold (Bamberg familien) fra Argentina, som også ejer bl.a. Trapiche. Vent ikke stor kompleksitet, men nyd det pæne udstyr! Appellation er California, så vinen kan blandes af druer fra hele staten.