Søg i 1200 opslag:

29/09/2022

Superbe røde og gode hvide i Brugsen!

Efter et kort tilløb er Brugsen helt på toppen med en række fordelagtige tilbud på flot rød og hvidvin. 
Jeg lægge mest mærke til vinene fra Chile og Argentina, men Rhone er også i top, mens Fuentespina er en flot Ribera del Duero og Pata Negra en mere end korrekt Rioja.
 

Men faktisk er næsten alle vinene herunder værd at købe. Selv HandCraft vinene er rigtig gode køb -og det kommer fra én, der mener, at vinene fra Over There -Californien- ikke er gode køb.  

      De hvide er måske ikke helt i top, men du vil nok finde både Abtei Himmerod riesling og Lenz Moser veltliner rig tig god -især til prisen! Tilbud gælder fra fredag 30.september. 

      Du kan smage fredag kl. 15-18: Abtei Himmerod riesling, Syrah Costauds og Epicuro 16% i Superbrugsen og Kvickly (du roser sikkert 16% vinen mere end mig?). 

      Superbrugsen og Kvickly har i øvrigt 8 sider med flere tilbud på vin og alkohol, som gælder til torsdag 20.oktober -2 uger længere end tilbud herunder! Bl.a. det længe ventede tilbud på Shabo's vine fra Ukraine (hhv. 59 og 79 kr) samt gode priser på vine fra Mascota og Torres. Mere herom i et senere opslag.  

Bedste VINTerrunyo 2019 carmenère

Bedste KØBTrivento Golden Reserve malbec - Spier "P.S" grand reserve rød/hvid - Rasteau Léon Perdigal 

Godt KØBRhône "Nobles Dames des Treilles" - Fuentespina Reserva Ribera del Duero - Pata Negra Rioja crianza - Chianti Classico "Storia di Famiglia" - Castillo Liria Organic rød/hvidPagus Bisano Ripasso Valpolicella - HandCraft rød/hvid California - Lenz Moser grüner veltliner - Abtei Himmerod Riesling Feinherb Mosel 


Terrunyo 2019 carmenère, Chile... 89,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktobernormalpris 199,95 

Med Terrunyo er blandt de bedste 1% af vinene fra Chile og matcher stor vin fra Californien og Europa. Tilmed er prisen rimelig -og til 89 et superkøb. 

      For knap 20 år siden begyndte giganten Concha & Toro at lede efter de parceller, hvor de enkelte druer kunne levere den ypperste vin -her Peuma parcel 27 i Cachapoal, hvor Chiles signatur-drue carmenère excellerer. 

      2019 Carmenère er meget tæt på toppen. 5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponeret er 93p/Parker: "The most impressive Carmenere... The 14.5% goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh". Også 93p fra Tim Atkin og 90p fra Spectator. 

      Vinene er blandt de bedste fra Concha & Toro (foto), som nok er bedst kendt for billig vin som Sunrise, Frontera og de marginalt bedre Casillero del Diablo, Emiliana osv.  

Trivento "Golden Reserve" malbec... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 6.oktober

2019. Topvin fra Concha & Toros argentinske hus, som nu har fået sort etiket (lidt kikset for en Gylden Reserve, måske!). Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, men en lidt bredere og blødere stil end carmenèren. 
      2019 fik 5* fra Ekstrabladet: ”Pæn koncentration og pæn intensitet med blommer, lakrids og vaniljenoter i smagen. Flot klassisk malbec.” Også 91p/Tim Atkin og så god som 2017 og 18 (begge 91p/Parker). 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid... 49,-

rød og hvid blend, Sydafrika (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 20.oktober

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2019 var testvinder i både Vinbladet og hos Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 2020 ikke smagt. 

       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. Tappet i Danmark (og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web.

      Spier er en stor leverandør til Brugsen, men udvalget er svært at overskue. På Spier's egen web (som også ses på dansk!) er der et pænt udvalg. Men du kan finde hele 40 (!) forskellige Spier vine på mad.coop.dk.

      Men selv her kan du ikke finde Spier Wine&Dine rød/hvid/rosé (40, 3*, indtil 6.10.) er endog ikke på coop's egen web. Den røde er pinotage-shiraz, den hvide chenin/chardonnay. Formentlig ganske udmærkede vine i den vanlige polerede Spier stil. 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober
2020. Potent grenache-vin med masser af frugt og bær, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau var oprindelig "nabo til Cairanne" -men i dag er Rasteau nok bedre kendt. 2019 får 5* i Vinavisen og leveres af Caves des Papes (i Føtex og Bilka finder du måske samme vin med etiketten Auguste Malbec, dog i reglen nogt dyrere). Rasteau var oprindelig en Portvinstype, men leverer i dag et Cru også for rødvin, som slet ikke er langt fra Chateauneuf du Pape.

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober
Flasken har skruelåg -en herlig ting! Skruelåget bevarer grenache druens frugt (blot tapper husker at føje mindre svovl, når vinen tappes) bedre end kork. Tapperen Andéol Salavert er et af mange navne ejet af Gabriel MeffreEn basis-Rhone, rustik og frugtig, men egentlig meget behagelig. 

Spanien -de gode køb: 

Pata Negra Rioja crianza... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober
Pata Negra er både en (god) skinke og en serie vine fra García Carrión, Spaniens største vinfirma (mest kendt for jævn konsumvin som Don Simon´foruden færdigmixet sangría på karton). 
      Pata Negra er bedre end basis og  kæmper for at matche det næststørste Felix Solis. Husene ligger få kilometer fra hinanden i la Mancha, men laver vine over alt i Spanien. 
      Denne vin fortjener måske 4*? Kun smagt i ældre årgang, men 2017 skal være helt ok med et par medaljer (og 90p/Gilbert & Gaillard). Men vent en kraftig, robust tempranillo, som dog mangler følelse og lidt aroma. Men jeg kan tage fejl. Rigtig god pris. 

Fuentespina Reserva, Ribera del Duero... 99,-
Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober
En rigtig god Ribera uden at være i top. Magtfuld, afrundet og med god balsamisk smag. Kender ikke aktuel årgang, men senest fik 2016 92p/Guía Peñin, typisk for vin og hus. 100% tempranillo, 14 måneder i eg og 2 år på flaske. 
      Fuentespina er et ganske stort hus i Ribera, ejet af familien Avelino Vegas. De ejer pæn stor vingård, men også får vin fra mindre avlere. Vinene laves i hypermoderne kældre og er teknisk korrekte, men mangler for mig lidt vildskab, desværre. Du vil også finde topvinen F de Fuentespina i mange brugser (ofte omkring 300!), og den er for mig ikke bedre end denne reserva. 

Castillo Liria Organic rød/hvid... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober

Vicente Gandia er det suverænt største hus i València, et område med mange store huse. De henter vin i hele regionen til deres vine, som er teknisk korrekte, men bestemt ikke smagfulde. Liria er dog ganske ok og af økologiske druer. Den røde hentes i Alicante og er på monastrèll og shiraz, mens den hvide er på viura og chardonnay. Begge er ganske ok og rigtig gode køb.

      Jeg foretrækker dem så langt for Finca del Mar fra samme Gancia, som fås i Føtex og Bilka. Den er ikke så god, men sælges noget dyrere (måske pga importøren Philipson's avance, mens Coop henter vinen direkte). 

Lidt fra Italien: 

Chianti Classico "Storia di Famiglia"... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader. Denne Classico er ofte rigtig god, således fik 2017 91p/Falstaff. 
     Cecchi har netop haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig toskaner vin til de store kæder.

Pagus Bisano, Ripasso Valpolicella... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober 

Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er faktisk god, med ren frugt med kun snert af krydderi. 

Barbera d'Asti "Ibis"... 50,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober

En vin fra Sarotto, men vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok rimeligt god -har da fået guldmedalje i Berlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre
      Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt). Vinene er formentlig identisk med Sarotto-vinene i Irma, rød barbera og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 

HandCraft rød/hvid, California... 59,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel, California

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober

HandCraft et et godt køb, hvis du vil du smage vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  

     HandCraft kommer fra familiefirmaet Delicato, som er stor, men stadig en dværg i forhold til Gallo. 
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med testvinder og 5* i Vinbladet. Den lave pris 59 hjalp måske lidt. 
      En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.        
      På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når firmaet leverer 10+ millioner liter/år. 

      Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, som pudsigt nok var det problematiske familienavn Indelicato. Huset fik hurtigt nyt navn -Delicato- og har ikke set sig tilbage, siden det blev legalt at sælge vin i 1934. Familien ejer stadig huset med 2400 hektar vin + indkøb af vin og druer til et stort antal mærker, inkl. Francis Ford Coppola, Z. Alexander Brown og mere basisagtige vine som "1924". 

      De "håndlavede" vine er designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset).

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 50,- 

Østrig, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober
2021. Ikke så overbevisende som Sant Thias (Rema1000), men at foretrække for den dyrere Nitthaus (Meny). 
      Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men rigtig god til prisen.
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. 

Abtei Himmerod Riesling Feinherb Mosel... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 6.oktober

Riesling fra selve Mosel på den tørre side uden at være benet, friskhed og sprød syre, en god kombination. 2020 får 87p/100 fra Meininger i årgang 2020. 

       Himmerod er et middelaldekloster i de vilde, kølige bjerge bag Mosel, men også et mærke fra Hechtheim i Mainz (ved Rhinen, ikke Mosel!), som igen er del af den franske gigant GCF, der bl.a. står for Laugel, Dietrich, Calvet og andre i Frankrig). 

      Jeg kan se, at dette firma (under mærket St.Ursula) også varemærket Devil's Rock, som sælges af Meny. Jeg kendte ikke denne riesling fra Pfalz, som dog i 2019 fik pæn karakter af Meininger.  

      Superbrugsen og Kvickly tilbyder en andre vine, som jeg ikke har smagt: : 

Kan ikke anbefale: Epicuro Zinfandel Old Vines 16% (79, 2*) -en sværvægter, men måske knap så slem som Zinfandel 18% (!) for et par uger siden. Bestemt ikke min smag! 
Piccini "1882" Appassimento (50, 3*) -også Puglia, men 98p fra den gavmilde Maroni er bestemt ikke anbefaling nok. Piccini er mest kendt for Chianti og blandingsvinen Memoro, men sælger åbenbart også soldmodne Puglia vine (som i små mængder kan gøre en sur Chianti drikbar og give en Amarone-lookalike alkohol).  

      Mere interessant er Dark Abyss Carignan (50, 4*?) og Syrah Costauds (2 fl. 100, 4*), begge fra Languedoc i Sydfrankrig. Ikke smagt, men ville gerne! Formentlig to kraftige vine, carignan måske mere interessant, men også mere rustik og madegnet.