Søg i 1200 opslag:

23/09/2022

Et ikonisk navn og kunstigt dyr vin!

De to bedste køb i Bilka er den gule etiket fra ikoniske Wolf Blass og argentinske Medalla, som faktisk er et af markedets bedste køb lige nu. 
Og det dårligste køb er nok Campo Castillo fra Spanien -hvis du køber én flaske til normalprisen 99. Mere herom senere! 

Bilka har specialiseret sig i "value" kasser med 6 flasker. Jeg husker mange af dem med glæde, men i dag er der flere kasser, som jeg nødig vil ofre penge på. 

      Jeg tror ofte, at Bilka (og andre) har sat normalprisen så højt, at de kan levere et supertilbud, som faktisk er noget, jeg vil kalde normalprisen! Som den aktuelle Campo Castillo fra ellers gode Borsao i Spanien. 

      Modsat er Wolf Blass Yellow Label et superkøb lige som Trapiche's flotte Medalla. Og Tanunda's Matthews Road er også et godt køb i en uge, hvor der er mindre i Bilka, ikke mere. Fr nu at lege lidt med hypermarkedets nye slogan. 

Bedste KØB: Wolf Blass "Yellow Label" rød/hvid/brus - Trapiche "Medalla" malbec + chardonnay
Godt KØB: Tanunda "Matthews Road" shiraz + cabernet - Porta 6 rød/hvid/rosé 

Wolf Blass "Yellow Label" kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279, rød cabernet eller shiraz , hvid chardonnay, sparkling brut, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5),  Bilka, indtil torsdag 6.oktober
Ganske god vin fra et af Australiens mest kendte huse med navn efter den ikoniske grundlægger, som ville lave vin, der gjorde stærke mæng svage og svage kvinder stærke! Det lever vinene bestemt ikke op til, men du får rigtig meget vin for 46,50 -ikke mindst den tørre sparkler, der næsten er for god til Aperol! 

Den hvide er rigtig god, ren aroma, tør, middel fylde, lidt syre -en god madvin. Foretrækker cabernet for shiraz (men har ikke smagt denne i mange år). Men cabernet'en er en klassiker, med nydelig frugt (blomme, solbær) og solid, afrundet fyldeBruset er på pinot og chardonnay, nydelig frugt, pænt brus og ren smag -trods brut en meget lille sødme i eftersmag

      Foretrækker klart den gule etiket for Mindus Liberty (rød/hvid, 39, 3*), som stadig ses med det gamle navn, Mingus (det nye navn skyldes måske protester fra Mingus jazz fans). Finder etiketten flottere end vinen, som ikke er normalprisen 80 kr værd, men ok køb til 39. 


Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 65,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 6.oktober

Trapiche tapper 100.000 fl. Hver dag! Alligevel er vinene gode -basisvinen er drikbare, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (i klassen 40-45 kr) svære at slå. Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Måske lidt store ord, men flot er den! 

      Skulle corona forhindre et besøg i Argentina, så se denne lille 5-6 minutter film om et besøg hos Trapiche af Jamie Goode, engelsk vinkritiker fra WineAnorak, der nyder generel respekt. 

Tanunda "Matthews Road", rød... 65,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 6.oktober

Måske marginalt bedre end Yellow Label herover. Tanunda er et ambitiøst familiefirma, og det er gået så stærkt, at huset i dag må hente en stor del af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
     Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast.  Tæt på topkøb! 

Campo Castillo rød/hvid, kr/fl v 6: 41,50

6 fl. 249, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 6.oktober
Den "rigtige" normale pris på denne er nok tilbudspris 41,50 og ikke de officielle 99. Den officielle normalpris i Tyskland er 37 kr inkl. tysk moms og $ 5 i USA (hvor vin ofte er dyr). Dvs. Bilka tjener pænt på tilbudsprisen, selvom importøren Laudrup også får en pæn andel.  
      Men stadig en ganske ok pris fra unge (10-15 år) vinstokke, rød på garnacha og tempranillo og hvid (kendes ikke) men nok baseret på macabeo. Vinen får en kølig gæring og ingen eg i Borsao's hypermoderne flotte kældre. 
      Har ikke smagt vinene, men venter en rigtig god, men simpel rød dagligvin med god frugt af garnacha og en tør, måske lidt neutral, men frisk hvid. 

      Borsao er nok det førende kooperativ i Campo de Borja, et tørt, varmt område ved Ebro floden mellem Barcelona og Rioja. 375 vindyrkere med 2200 hektar og 10-11 millioner kg druer/år. Trods mængden leverer kælderen god vin (især topvinen Tres Picos), men også Selección og Bole. Takket være dygtig vinmager, José Luis Chueca (foto). 
      Campo de Borja har navn efter Borgia slægten, som leverede 2 paver + et ry for mange forbrydelser, ikke mindst arsenik giftmord). Området er specialiseret i druen garnacha -måske Verdens mest udbredte røde druetype. Borsao 

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 6.oktober

Prisen er steget godt 20% på en måned, så den må nøjes med at være godt køb! Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet (og prisen er siden steget). Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt. 

     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. 

Bilka tilbyder til samme pris Vertus, en ny økovin fra Castaño i Yecla

Ripasso Classico, Luigi Righetti... 65,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 6.oktober

Har nydt ripasso'en flere gange for sin runde fylde og positive frugt

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone. 

Fitzroy Bay sauvignon blanc... 65,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 6.oktober

Marlborough New Zealand. En ganske frisk, tør, aromatisk hvidvin, som er hverken værre eller bedre end de kendte mærker som Mud House og Selaks -men husker den som noget bedre end Kaweka, som er tappet i Danmark. Egentlig sært, da Fitzroy er tappet i... Spanien! Felix Solis har egen kælder i New Zealand.