Søg i 1200 opslag:

16/09/2022

Den første "supertoscaner"

"Loven er et æsel", siger italienerne -igen og igen. Og de har ganske ret rent vinmæssigt. F.eks. krævede loven indtil 25 år siden, der skulle hvidvin i mosten, hvis vinen skulle sælges som Chianti! 
I 1996 blev det lavet om, men flere begyndte at lave en Chianti helt uden hvide druer, som så kun blev solgte som "Vino de Tavola" -bordvin. Den første var Vigorello. 

En herlig vin, men Føtex har andre gode tilbud i en uge, hvor hverken Føtex eller Bilka er på toppen. Den overdådigt frugtige Pure malbec fra Trapiche er nok det bedste bud, men jeg kan måske også købe en af Ginestet's Collection vine fra Pauillac eller Margaux. Især i lidt ældre år som 2016. 

Bedste VIN: Vigorello Toscana
Bedste KØB: Trapiche "Pure" rød/hvid/rosé - Kingpin rød/hvid
Godt KØB: Grand Vin "Collection" (Bordeaux) - Guigal Rhone rød/hvid/rosé - Club Privado Rioja 

Trapiche "Pure" rød/hvid/rosé... 40,-*

*: med Føtex+ apprød malbec, hvid sauvignon og rosé, Uco Argentina 
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 22.september

"Pure" er uden eg, dvs. ren frugtig vin. Til gengæld hentes druerne i Uco, et særligt (godt), højt liggende del af Mendoza ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by (foto).  

Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  
      Den hvide har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er rigeligt 5* værd til 41,50. 
     Lille film (5,5 minutter) følger med Jamie Goode fra WineAnorak rundt i Argentina. hvor han bl.a. besøger vinmarkerne i Uco ved foden af de sneklædte Andes bjerge, hvor netop "Pure" (og Impure) laves med besøg i det gamle Trapiche vinhus. 

San Felice "Vigorello", Toscana... 139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 22.september

Set i 2017 (92p/WineSpectator, 93p/Vinous), men du kan af og til stadig se 2016 (94+p/Parker), men desværre nok ikke længere 2015 (93p/Parker). Men Vigorello er hvert år en flot vin, som er forbavsende tæt på den flere gange dyrere Tignanello. 
      Vigorello så dagens lys i 1968 og blev derfor den første "supertoscaner" i selve Chianti, 3 år før Antinori's kostbare Tignanello. Et blend af lokale, unikke pugnitello (35%) + 65% Bordeaux-druesorter, cabernet sauvignon (30%), merlot (30%) og petit-verdot  (5%). Malolaktisk gæring og lagring i små 225 liter fransk egefade 24 måneder. 

      Parker skriver om 2016: "94+p. depth, intensity and a profound level of dark fruit with blackberry, plum, spice, earth and campfire ash. Robust and softly textured, it has the length and power to pair with a juicy leg of lamb".

       Druen Pugnitello er italiensk for "lille næve", og druen var næsten uddød indtil San Felice genoplivede den i 1980erne. Vinen er fløjlsblød og kraftig -med Bordeaux-druerne bliver det til en stor vin, lækker og lang med flot balance. Vinen kan leve i 12-15 år og har smagt den op til 20 år, hvor den stadig holdt. Men foretrækker den nu efter 5-7 år. 

Til samme pris fås Fantini Edizione Puglia (139, 4*), meget kommerciel, men for dyr -og drikker lige så gerne Messapi., som ofte fås til 50 kr. 

Grand Vin "Collection", frit valg... 139,-

Margaux, Pauillac, Saint Julien (set i 2016) eller Pomerol (set i 2018) 
Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 22.september

Vil du smage en vin med lidt duft (og måske navn) af noget dyrt, så er disse ganske ok køb! Faktisk var 2015 og 16 Pauillac flot vin (men stadig unge), og jeg har også tillid til Margaux 2016. 

      Graveret flaske og flot etiket, men "Grand Vin"? 
      "Grand Vin" fra Pauillac har navne som Latour (foto) eller Lafite, mens Margaux har selve Chateau Margaux foruden Palmer og Rauzan! Og de koster ikke 139! Snarere 1000 kr eller meget mere.  
      Der er rigtig mange kunder til vine med dyre, forjættende navne, så vær skeptisk over for lave priser -og gå efter vin tappet på slottet. 

      Etiketterne prydes af flot slot, men du leder forgæves efter et slotsnavn. Og vinene er slet ikke tappet på slot, men af Ginestet (et ok hus, som ejes af familie med Cru Classé slotte i såvel som Margaux og Pauillac). 

      Og alle vine er formentlig frasorterede fade fra Cru Classé slotte, dvs. 3. eller endog 4.vine, som dog kan være gode i disse år, hvor slottets 1.vin kun udgør 40-50% af høsten (i min ungdom var det ofte 100%!).

      Formentlig er vinene stadig for unge (har netop drukket 1981 Margaux. Den var en sart gammel dame i otiumstol med en fin bouquet, men i sit livs yderste efterår. Den var nok bedre, dengang den var 30 år! Så jeg vil give "Collection" en chance,  -især Pauillac og Margaux og giv (måske) Pomerol en chance! 

Banrock Station chardonnay, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179, ** (2/5), Føtex, indtil torsdag 22.september
En ok vin, hvis du står og mangler vin til madlavning! Vinen er bestemt drikkelig, men gabende kedsommelig. Så jeg har ikke smagt den, men formentlig er den en mere simpel udgave af "Reserve". Dvs. korrekt, med neutral aroma og lidt grøn syre.  

Guigal Cotes du Rhone rød/hvid/rosé... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 22.september

Guigal er kongen af Cote Rotie, men ikke kongen af Rhone! Pengene til at købe de kostbare "stegte" terrasser tjener Philippe Guigal (foto) og fader Etienne før ham ved at sælge almindelig Rhone, som er god trods produktionen (vi er i fantasillion-klassen). Formentlig udgør de 5 Rotie vine til sammen kun 1 flaske af 50 fra Guigal!  

       Når det er sagt, er de 3 Rhone vine gode. Men sørg for at få en yngre vin. 2016 er klasser over 2010 (som stadig ses på hylderne). 2016 får 88pSpectator: "Direct, with juicy bramble, blackberry and black licorice notes mixed together. Light cedar hints thread the finish. Drink now" -skrevet i 2019, men vinen er 3 år efter stadig ok. 
      Lyserød og hvid er begge 2020, til alt held (men håber på 2021 snart). Den hvide 2020 er god med både friskhed, lidt bredde og længde foruden god frugt (89p/Spectator). Rosé er ikke smagt, men 2020 får 87p. Ikke imponerende -og vil du betale ekstra for mærke som Guigal -du kan til samme pris finde bedre Rhone. 
      Og hvorfor køber Salling-gruppen ikke direkte i stedet for at købe hos Philipson

Club Privado Rioja... 49,-
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, hele september
Set i 2020 (88p/DecanterAward). En ung frisk Rioja med rig frugt af bær, rund fylde og fin balance. Vinen laves af baron de Ley, som ellers mest kendes for Reserva vine. Denne blev oprindelig kun solgt i små mængder, men ses nu mange steder. Formentlig unge vinstokke på domænet og med ingen lagring i eg. 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29.september 
Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som lagres med eg. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv'nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

      Bilka tilbyder også Faustino VII rød/hvid (6 fl. 289, 3*/5). VII er ikke lige med V. Faustino V eer reserva -med 5-6 års lagring, mens VII er en helt ung vin med ingen eller kun krot lagring i egefad. Men ganske ok kvalitet -2021 rød fik 87p/Guía Peñin. 

Barefoot, rød/hvid/rosé... 49,-

Merlot, cabernet, pinot grigio, sød moscato og rosé, California
*** (3/5), Bilka, hele september
Når dette tilbud overhovedet er med, er det ikke pga kvaliteten, men en sød historie!
De røde er ok med rund fylde og pæn bærduft. Jeg finder nok cabernet lidt sjovere end merlot. Den hvide er ret neutral, men slet ikke ringe, mens den sødlige moscato er behagelig -pga lidt brus. Den lyserøde tør jeg ikke købe. Jeg er nok for kræsen! Får kun solgt i Netto, nu også i storebror Bilka. 
       ”BareFoot” -”Barfodsvinen” startede i en garage i 1960erne, hvor 2 venner lavede vinen med... ja, fødderne (uden sko!). God vin til lav pris fra starten + en ikonisk etiket. Succeesen var sikret -især da giganten Gallo købte mærket i 2005. I dag laves vinen dog ikke med fødderne -så skal der godt mere end 4 fødder til -det årlige salg ligger omkring 200 millioner flasker!