Søg i 1200 opslag:

05/09/2022

Gode hvide og solide røde + stjernedrys fra Rhone

Originale tørre hvide og solide røde er ugens høst i Meny og hos discountkæderne. Her er tørre, sprøde hvidvine, som eer milevidt fra de triste, sukkerholdige hvide, som du desværre ofte ser i dissse butikker. Læg hertil nogle gode, klassiske rødvine. Mere end godkendt!

Lidl byder ind med 2 superkøb, Riesling Rheingau og Grüner Veltliner Kamptal, men også en sjov kroatisk hvidvin. Ikke det store sus, men hvornår har du sidst købt kroatisk vin i Danmark? 

      Ærkerivalen Rema1000 har også et par gode vine, bl.a. Cerro do Santo Douro fra Portugal og Carolina fra Chile, mens Fakta har en stærk, men god 100% Grenache og Netto den altid gode Hécula fra Yecla i Spanien og den lyse lette Aveleda Vinho Verde. 

      Meny er ikke discount, men har nogle gode køb, ikke mindst den altid gode Recougne Bordeaux og en flot Chagteauneuf du Pape Olivier & Lafont. Og 175 er ikke høj pris for denne kvalitet.

Bedste VIN Chateauneuf du Pape Olivier & Lafont
Bedste KØB: Rheingau Riesling Lidl - Hecula Organic Yecla - Recougne Bordeaux SupérieurAntico Ceppo Lazio rød
Godt KØB: Grüner Veltliner Lidl - Zinfandel "Cimarosa" - Carolina Reserva rød/hvid - Carolina Gran Reserva - Villa Borghetti Bardolino + pinot grigio - Villa Borghetti Ripasso - Cerro do Santo Douro Reserva - Sandhills Sauvignon Blanc - Aveleda Vinho Verde - 100% Grenache Fakta - Hardy's Stamp rød/hvid - Georg Breuer Riesling "Charm" - Cotes du Rhone "Vieilles Vignes"


Rheingau Riesling, trocken... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidlindtil lørdag 10.september 
Set i 2021. Vinen kostede 30 kr i Tyskland og blev udsolgt på kort tid. Derfor må du i tysk Lidl "nøjes" med dyrere Rheingau som bl.a. Balthasar Ress (50-60 kr). Du kan stadig få den i Danmark. Ikke smagt, men tyskerne kunne lide vinen! Helt tør, meget frisk og sprød med fine syrer. 
      Rheingau er måske Tysklands fineste område for druen riesling, som generelt har rig aroma, fylde og god længde. Mest kendt for bl.a. Johannisberg og enkeltmarker som Marcobrunn og Rauenthaler Baiken, som historisk hører til Verdens mest ansete vinbjerge.

Grüner Veltliner, Østrig... 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidlindtil lørdag 10.september 
Formentlig 2021. Smagt sidste år, men vil tro, at denne også er topkøb. Den kommer fra Toifl i det gode Kamptal, Lidls faste hus i Østrig.    
      "A Time for Wine" skriver (om 2018, smagt i 2021): "Medium intensity, pale lemon colour with green reflections. Primary apple and citrus notes. Secondary notes of smoke. No tertiary notes. Balanced acidity; dry. Some length to the finish. Flavours of green apple & citrus notes with a little intensity and complexity."

Grasevina, Slavonia "Winemakers"... 49,-

2021 Kroatien, *** (3/5), Lidl (partivare)

Jeg må (igen) rose Lidl for at lade os møde vine, som vi ellers næppe vil se -som denne hvide Grasevina tappet af kælderen i Dakova, en af de store vinbyer i Slavonien, et vigtigt vinområde syd for Donau, klemt inde mellem Ungarn, Bosnien og Serbien (området er også kendt som leverandør af træ til mange vinbødkere). 
      Vinen er ret neutral, tør, med vis friskhed, men uden særlig aroma og karakter, desværre! Druen Grasevina kendes også som welschriesling (Østrig), Lazki Rielsing (Slovenien) eller riesling italico (Italien). Og overalt bruges den til lette bordvine, hvor bonden interesserer sig mere for udbytte end for kvalitet. Den slovenske variant var ret populær i Danmark  i 70erne, men gik totalt i glemmebogen. 
      Kroatien kan levere rigtig god vin, bl.a. vinen med det vidunderlige navn Grk og den røde Plavac Mali. Men stadig tak til Lidl!  

Zinfandel "Cimarosa", kr/fl v 6: 33,17

California, 6 fl: 199, godt KØB + *** (3/5), Lidlfra torsdag-søndag 8-10/9
Ikke en vin for kræsne ganer (som min), men der er intet i vejen med denne vin -den er tør, fyldig, blød med pæn frugt -men grundlæggende en simpel dagligvin. Typisk California fra Lodi og omegn, som du har smagt alt for ofte. Men godt nok lav pris!  

Carolina, Reserva, rød/hvid... 50,- 

Rød pinot noir, cabernet-sauvignon og carmenère, hvid sauvignon og chardonnay, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.september

Reserva betyder præcis det, huset ønsker -og her er det vin af bedre druer fra gode områder, som er lagret i eg, typisk nogle få måneder. Flere af de røde kommer fra Colchagua -et af de bedste "varme" områder, hvor carmenère (en specialitet) modner fint. Pinot Noir kommer fra det kølige Leyda. Har ikke smagt dem alle, men jeg er imponeret (især til 40 kr, som du kunne få dem til i foråret!)

      Santa Carolina er et af Chiles historiske firmaer (grundlagt 1875 af Luis Pereira og opkaldt efter hustru Carolinaen. Huset er stort, men med 25 millioner fl/år noget mindre end Concha y Toro .
       Huset ligger nær Santiago by og er et meget flot besøg, selvom det blev hårdt ramt af jordskælv i 2010. Jeg har gode minder især om topvinene (Herencia og Reserva de Familia, der fås i væld af udgaver), som jeg drak med glæde i 00erne. Huset er nu åben igen efter covid-19. 
      Basisvin Vistaña eer formentlig godt køb til 25 kr (3*), mens jeg nok ikke vil vælge Box vinen (99, 2*). 

Carolina, Gran Reserva, rød/hvid... 59,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.september
En tak højere op (men der er stadig 3-4 trin op til toppen). Assemblage 2019 er mest malbec fra Cauquenes i Maule, uden kunstvanding, med 8 måneder i eg. Ganske stærk, men ret blid. Cabernet ikke smagt, men gamle årgange var rigtig gode. For hvid drikker jeg lige så gerne den normale reserva.   

Villa Borghetti, Bardolino eller pinot grigio... 35,- 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 10.september
Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren, ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Fås også som en letbenet rosé Chiaretto. Til samme pris kedelig rød Puglia ”La Passo” (kan få selv en pizza til at døse). 
      Den hvid pinot grigio til samme rimelige pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. 

Villa Borghetti Ripasso, Valpolicella... 50,-

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 10.september
Jeg kan egentlig meget godt lide Pasqua's vine, som i Rema1000 sælges som Villa Borghetti. Den almindelige Bardolino er simpel og god, men Ripasso'en er mere seriøs, en rund kraftig vin i typisk Valpolicella stil med pæn fylde og frugtig næse. 

Cerro do Santo, Douro Reserva... 79,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 10.september
Set i 2015. En slags 2.vin til Pégo, Amka's vingård. Vinen laves af den sydafrikansk vinmager, Wouter Pienaar på lokale druer som touriga nacional, tempranillo, tinta cao mv. 75% lagrer 8 måneder i eg, resten i stål. Har desværre ikke smagt vinen, som lyder spændende -og jeg tror, vinen har haft godt af lagring i7 år. Fik 6*/6 i Ekstabladet i dec.21: "Jeg ville have gættet på en dyr højrebredsbordeaux-vin, men den er portugisisk, bravo... Klasse!" Og god portugisisk rød er stadig sjælden. 

Quinta de Pego Late Bottled Vintage Port.... 79,- 

2017, 50cl, **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.september
Ses stadig af og til i Brugsen til 100 kr (for 75cl) og godt 50 (37,5 cl), så 50 cl til 79 kr er bestemt ikke topkøb. Men stadig en rigtig god sent tappet vintage, dvs. med intet eller kun lidt bundfald. 
       2017 er ganske flot, meget rig frugt og lækkert afrundet, kraftig smag med god balance mellem syre og sødme. Parat til et glas i utide eller til f.eks. modne oste. Jeg glæder mig over et par halve 2016, som fik guld på Mundus Vini. 
      Pégo ejes af den danske vinhandler AMKA i Randers, storleverandør til især supermarkeder, men også har Jysk Vin og andre firmaer. 
      Vingården ligger lidt neden for Pinhao, hovedstaden i Douro-området og er også et godt 4* hotel, som åbnede i 2009. Vingården har 33 hektar ned mod Douro-floden. 

Don Rudolfo, Sicilia... 99,- 

**** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 10.september
Hvert år mødes importøren Amka med det store firma Angelo Rocca og den danske vinmager Peter Vinding-Diers. Sammen vælger de nogle vine ud, som tappes af Rocca og sælges af Amka. Dette er én af de gode, som kommer fra Sicilien og laves af bl.a. shiraz og cabernet, som skal være lagret i små fade, som før har været brugt til nevøen Sissecks vine (Pingus, PSI osv). Fik 6*/6 af Den korte Avis, som for mig ikke er en anbefaling. Ikke smagt, men kan meget vel være flot vin, selvom den ikke er topkøb. 

Sandhills Sauvignon Blanc... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Marlborough, New Zealand, Rema1000, til lørdag 10.september
Kender ikke leverandøren, men vinen er god, med positiv aroma, sprød friskhed, men ikke forfinet. Og godt køb. Fås også som "blush" rosé, ikke smagt. 

Hecula Organic Yecla... 35,-

6 fl: 199Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 9.september

Set i 2020. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! Et godt køb til en kraftige retter, serveret kælderkold. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. Næsten for lav pris, selvom tilbudspris er steget siden juni!  
      Hécula har været en af husets mest kendte gennem 20 år, men er fra 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Vinen er lagret i små egefade 6 måneder og tappet uden filter. 2019 fik 5* i Gastro sept 2021. 
      Foretrækker den for Castaño "Ecologico" rød/hvid (4*). Den hvide er på det jævne, den røde ok, men ikke så overbevisende som "Herkules"! 

Aveleda, Vinho Verde... 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 9.september
Lys, let og superfrisk med diskret brus i smagen. Lidt spinkel aroma, ret tør, ren -Portugal's grønne vin er altid værd at smage, og denne er ingen undtagelse -og tilmed et godt køb. 

Fås også som rosé "Fonte", ikke helt så god som den hvide, desværre. Lidt Mateus'agtig. 
     Foto: Avaleda er et smukt slot og en stor vingård -og denne kommer tilmed nok fra druer købt udefra! Ejer Sogrape startede med Aveleda, men blev med Mateus Rosé og Portugals suverænt største hus, ejer af huse som  Sandeman, Offley, Ferreira og rigtig meget andet.
      Med så store mængder er kvaliteten ikke i top, men jeg finder stadig Avaleda god -af og til bedre end mange vine til langt højere pris -måske fordi Sogrape har både gode vinmagere og den nyeste teknologi, noget, som desværre ikke er så udbredt i Portugal.

100% Grenache, Sydfrankrig... 50,-

Godt KØB + **** (4/5)Faktaindtil onsdag 7.september

Jeg kommer jævnligt i Fakta, men kender slet ikke deres vine så godt som jeg burde -heller ikke denne, selvom druen grenache er en af mine favoritter. Sydfrankrig, stærk (15%), men med frugt, sagde en vin. Men ej smagt, desværre.  

Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 35,-

Godt KØB + *** (3/5)Faktaindtil onsdag 7.september

Hardy's er et traditionsrigt hus (1853), som var basis for Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 
Ret ligegyldige, men ok vine, hvis eneste berettigelse er den lave pris og en tør smag, der gør dem drikbare. 

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95

Bedste KØB + **** (4/5)Menyindtil torsdag 8.september

For mig en af de bedste såkaldt "almindelige" Bordeaux'er, som let kan måle sig med ganske meget Saint Émilion og Graves (og jeg elsker også etiketten med det røde segl midt på). Navnet kommer fra latin, "Terra Recognita", så selv romerne har måske rost vinen herfra!   

      Set i den fine 2018, men årgang kan være 2019. Uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år
      Slottet ligger i Fronsac -i øvrigt ikke langt fra det ansete Mayne-Vieil, dvs. heller ikke så langt fra Pomerol- men kommunegrænser gør, at vinen må nøjes med et beskedent navn til glæde for os, der foretrækker kvalitet og pris frem for fint navn. 
      Ejeren er familien Milhade. Huset har egen bødker, så vinen ser lidt eg. 

Georg Breuer Riesling "Charm"... 75,-

Godt KØB + **** (4/5)Menyindtil torsdag 8.september

En halvtør, meget frisk og sprød hvid, aromatisk (fersken) hvid med fine syrer. God balance mellem sødme (13,2 g/l) og syre (9,1 g/l). Høj pris, men pengene værd. 
      Breuer i Rüdesheim er en af de "nye" stjerner i Rheingau, et af Tysklands mindste -men for mange bedste- områder, én sydvendt skråning vest for Frankfurt. Men denne er en mere ydmyg vin, formentlig delvis fra indkøbte druer. 

Antico Ceppo, frit valg... kr/fl v 3:  46,67

3 fl: 139,95Rød petit-verdot, syrah eller Tres rød (petit-verdot, syrah, cabernet) og hvid, Italien 
Bedste KØB + ***** (4/5)Meny, indtil torsdag 2.december
Petit-verdot er en slags "super-cabernet" fra Médoc, hvor den kan give supervin -i solrige år- og derfor i dag ses bl.a. i Lazio i Italien og andre lune lande. En stort, kraftfuld vin med aroma og fasthed, nok en del syre. 
      Syrah er naturligvis druen fra Hermitage (og shiraz i Australien), men her gror de i Lazio, dvs. omkring Rom. En blødere stil, men nok med nydelig fylde. Vinmagerens blend er blandet af disse to + cabernet. Ikke smagt, som heller ikke den hvide, som nok kan ligne lokale Frascati lidt. 
      Midt i området (eller rettere i Frascati) bor leverandøren Femar, og derfor tør jeg anbefale vinene, som ikke er smagt. Men jeg har smagt andre vine fra huset -Epicuro og F Fiano og Z Zinfandel- som du kan købe i diverse Brugser. 

Barbera d'Alba "Domina"... 59,95

**** (4/5)Menyindtil torsdag 8.september

En typisk ung barbera med frugt og middel fylde med en del bær i slutningen.En god alsidig madvin. Kælderen ligger i udkanten af Barolo og har lille (7 hektar) domæne, så denne vin købes udefra.

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, Cellier des Princes, godt KØB + **** (4/5)Menyindtil torsdag 8.september

For mig en rigtig god Rhône, som laves af kooperativet i Chateauneuf du Pape (som trods adressen leverer utrolig meget mere vin fra naboer end fra hjembyen). En god Rhône -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 

Cairanne "Mas des Falaises", Rhone... 99,95

***** (5/5)indtil torsdag 8.september
En rigtig god Rhone i den meget frugtige, kraftige stil, baseret på 65% grenache + carignan og syrah. Ingen eg. Cairanne var en af de oprindelige Villages i Rhone -sammen med Gigondas i 1947- men er først blevet "Cru" i 2015. Kooperativet Princes har nok adresse i Chagteauneuf du Pape, men det meste hentes andre steder -Cairanne ligger 30 km (!) fra Neuf! Ejeren af Falaises har også vingården i Ventoux (Ju) endnu længere væk, som også tappes i Chateauneuf. 

Til samme pris hvid Grüner Veltliner Kreuzkapelle (99,95, 4*), enkeltmark fra Nitthaus i Burgenland. Ikke smagt, men druen Veltliner er bedst længere mod nord. Prisen er lidt høj. Samt Corte Giara Ripasso (99,95, 3*), også lidt for dyr efter min mening.   

Chateauneuf du Pape "Olivier & Lafont"... 175,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Menyindtil torsdag 8.september

Skal have fået 93p/Vinous -meget flot. Har ikke set årgang, men kan se, at firmaer tæt på Meny sælger 2017 (typisk 160 kr), en rigtig god årgang. Ellers har jeg været gladest for vinmager parret Olivier & Lafont's billigere vine, især Lirac og Rhone. De to vinmagere giver råd til mange vingårde og køber også vin til vine under eget navn. Ikke fund til prisen, men den bedste vin i dette opslag.