Søg i 1200 opslag:

21/09/2022

Herlige hvidvin, spumante og flot flot argentiner!

Vi kan måske lige nå at trække de sidste varmegrader ud af sensommeren med et par anderledes hvidvine fra Irma -fra så forskellige lande som New Zealand, Spanien, Frankrig, Argentina, Ungarn og Italien. 

Vinene er meget forskellige, men har alle en god historie! Crossings laves af kvindelig vinmager, oldebarn af dansk indvandrer (1872). Mens Flipside er en meget let, knastør hvid, lavet ved València af hollandsk indvandrer! Den ungarske laves nær grænsen til Østrig af chardonnay, mens den franske hvidvin laves af engelsk designer. Men smagen er der ikke noget i vejen med! 

      De røde er trods alt de bedste -ikek mindst Paz, en syrah fra Argentina, og Nero di Troia, en ret unik rød fra Syditalien. Og så kan Irma levere drikbar rød og hvid til blot 33,34 kr ved 6 fl...

Bedste KØBYealands "Crossings"  sauvignon blanc - Prosecco "Carlo V" spumante hvid/pink  

Godt KØB: Neleman "Flipside" macabeo - Paz syrah + hvid sauvignon - Fat Bastard rød/hvid/rosé - Nero di Troia "la Mossa" - Falasco Garganega Verona - Tesauro R 

 

Yealands "Crossings"  sauvignon blanc, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, Awatere Valley, New Zealand

Bedste KØB + ***** (5/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september

Omkring 4 af 5 flasker fra New Zealand kommer fra blot 2-3 huse, som sælger under utal af navne til danske kæder. Derfor støtter jeg gerne Yealands, er et uafhængigt hus, som sælges under dette navn i Brugsen og som Crossings i Irma og BabyDoll (Holte Vinlager). Huset har et meget stort domæne, som leverer det meste af vinene. 

      Den hvide sauvignon er fra Awatere, en ret kølig del af Marlborough tæt på havet. Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der slet ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 
     Vinene laves af Nathalie Christensen, som er oldebarn af dansk indvandrer, der i 1872 fulgte i hælene på biskop Monrad, grundlovsfaderen, der skuffet over nederlaget ved Dybbøl 1864 udvandrede til New Zealand. Druerne kommer fra stor vinmark i Awatere, ret køligt område nær kysten. Monrad vendte hurtigt hjem, modsat Natalie's oldefar! 

Neleman "Flipside" macabeo, kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september
Økologisk, València. Ikke smagt, men tror, vinen er frisk, tør og let (10,5%!), sprød med diskret aroma. Sådan lidt à la en knastør cava uden brus! Irma nævner også saltet præg -prøv evt til østers og/eller rogn. 
      Hollænderen Derrick Neleman købte for nogle år siden et nedlagt kooperativ i Casas del Rey, en lille by i Utiel-Requena, bolig for blot 30 borgere i 2022. Han har også en anden kælder i den sydlige del af València området og leverer en lang række hypermoderne vine. I València bruges macabeo som basis for cava og vier syre til en let hvidvin (som i Rioja, Catalunya, Languedoc).

Ungarn, 2 fl. 89*** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september
Har ikke smagt vinene. Ingen får mig til at sige noget pænt om den 59-årige Viktor Orbán, men Ungarn er vinland historisk tæt på Østrig med stort potentiale (køligt/tørt klima). I mange år levede landet af at sælge sødlig/vammel vin til Rusland. Det har ændret sig, men mange vine skuffer stadig. 
      Denne er bedre og kommer fra Pannonhalma nær grænsen til Østrig og Neusiedler søen..  
      Den hvide er tør og let, ret sprød (ej smagt, tror jeg). Pink er chardonnay plus 1% (ren magi!) rødvin på druen Dornfelder. Til den tørre side, men med ganske svag sødme.

Paz syrah eller hvid sauvignon, kr/fl v 2: 74,50

2 fl. 149 godt KØB + ***** (5/5)Irma og coop.dk, indtil onsdag 28.september
      Burde være guf for den røde syrah, som anses for signatur-druen -måske har den noget af den intense aroma (peber?), som karakteriserer en god Hermitage! Den røde skal være lagret 15 måneder i små egefade, mens også den hvide sauvignon ser lidt eg. 

Jeg har desværre ikke smagt disse 2 vine, men har store forventninger. Vinene laves i Pedernal, et meget lovende område i bjergene over San Juan nord for Mendoza, Argentina. Her gror vinen i 1350 meters højde med kølige nætter til at opveje de varme dage. 
      Vinene laves af huset Moras, som ejer hele 1100 hektar i San Juan og Mendoza og leverer op mod 10 millioner liter vin/år. I Danmark kender vi mest gode køb som Finca las Moras (Fakta/Coop365) og Intocables (Brugsen) lagret i Bourbon eg (suk!). Paz ("Fred" -og det er der i disse smukke bjerge) er en af husets finere vine. 

Fat Bastard, rød, hvid, rosé... kr/fl 3 fl: 43,-

rød cabernet-sauvignonhvid chardonnay, rosé syrah-grenache, Frankrig

3 fl: 129, godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september
Er du lige så mistroisk som mig, går du i en lang bue uden om en vin med navnet "en fed bastard", der oser langt væk af mere design end kvalitet. Men jeg er forkert på den...      
      Cabernet er mørk, fyldig, med ren, rig aroma og pænt lang, ret blød eftersmag. Chardonnay har masser af aroma, fylde, måske lidt for blød for min smag, men en god allrrounder. Rosé er frugtig, fyldig med masser af frugt i den moderne apéritif-stil. 

      Coop og Irma fortæller en sød historie om en engelsk vinhandler og en fransk vinmager, der mødtes for at ville lave nogle moderne kommercielle vine. Men ret beset laves vinen af Gabriel Meffre i Gigondas (som også leverer Rhône til Coop), og de tager 9,5€ (knap 70 kr!) flasken i Frankrig. En horribel pris, mens Coop's 43 kr til gengæld næsten er for lav en pris!  
      Stilen i vinene er meget australsk, dvs. fuld kraft og fedme, men druerne kommer fra Sydfrankrig og laves med de mest moderne metoder -dvs. både hvid og rød lagres "sur lie", dvs. sammen med det fine bundfald, der giver mere frugt og fedme til vinen. Der er også lidt eg osv 

Prosecco "Carlo V", hvid eller pink spumante.... kr/fl. v.2: 49,50 

2 fl: 99, bedste KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september

Prosecco må ikke tages for alvorligt! Hvid er ukompliceret spumante til den tørre side med lidt friskhed og duft af æbler -men i sidste ende uden dybde, knap så sprød og frisk som de bedste. Drik den ung for æbleagtig aroma og sprød syre. Evt brug til Aperol spritz, Campari’s billigere og knap så bitre lillesøster. Fra 2.grads kooperativ i Montecchio. 5* i Vinavisen her i 2022. 
      Pink prosecco er hvid prosecco med et tilskud af rød pinot noir. Og det klæder den egentlig godt. God frugt, fint lille brus, lidt dybere aroma, tør og ren. 

Nero di Troia "la Mossa", Puglia, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, Italien, Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september

Er du træt af Puglia's sødmefulde rip'amaroner, så prøv en af de andre fra det største område i Italien, f.eks. på den lokale drue, Nero de Troia: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtig og pænt lang. 

      Nero di Troia  minder os om Troja og den trojanske hest i Homers "Iliaden": Belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.) sluttede med den trojanske hest, som skjulte soldater, som kunne erobre byen.  
      Bagefter nåede Diomedes med andre flygtninge fra Troja til Puglia og slog sig ned ved Ofanto floden med et par  souvenirs fra hjemlandet, bl.a. et par vinstokke. Her fandt druen Nero di Troia sit sande hjemland! 

      Nero di Troia blev før brugt til konsumvin, men nye kloner og lavere udbytte viser, at druen kan levere rigtig god vin. Denne er god og om muligt endnu mere drikbar end Aglianico, som Giordano også leverer en ganske blid udgave af.  

Falasco Garganega, Verona... kr/fl v.6: 33,34 

6 fl: 199, godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september 

Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder rigtig god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde -en god ledsager til stamsild med eller uden rogn!

Tesauro "R", Valpantena... kr/fl v.6: 33,34 

6 fl: 199, godt KØB + **** (4/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september

R for Ripasso. Men en blid type fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er faktisk slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

 Derfor A for Amarone, Tesauro "A" Veneto (2 fl. 129, 4*) gør ikke meget væsen af sig, men er ganske ok. 

      Samt Wine Urban Park, (endnu) en Ripasso-type fra det store Montresor vinhus i Veneto, som leverer middelvin til middelpris (2 fl. 129, 3*, ej smagt). Er sat til normalpris (119), som er hen i vejret -du kan få den for 80 i England, hvor vinen ellers er dyr. 


Bonterra Zinfandel, økologisk... 89,-

Økologisk zinfandel, cabernet-sauvignon, hvid chardonnay og sauvignon, California

**** (4/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 28.september

Vi ser i Danmark mest californiske vine tappet i Danmark, Tyskland eller England -dvs. som regel med mere filter og svovl i vinen -dvs. en mere kedelig vin. Derfor foretrækker jeg i reglen vine fra Argentina eller Spanien for Californien.
      Bonterra er tappet i Mendocino -et af de gode områder (ikke Napa eller Sonoma, men tæt på!), og druerne er økologiske. Zinfandel passer til det lune klima i Mendocino, stort, smukt område nord for Napa (foto). 

      Rigtig god vin med blød kraft og ren duft -ikke så solbrændt som mange. Guiderne giver som regel vinene 87-90p/100, og i det dyre Californien vil mange vine til dobbelt pris være tilfreds. Cabernet er også rigtig god, mens jeg er mindre begejstret for de hvide. 
      Bonterra er del af Fetzer, ejet af Concha y Toro i Chile) -næsten sympatisk, at kapital fra Syden ejer stort vinhus i det rige USA!

Johnie Walker Black Label "12 år" ... 149,-

Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 28.september

Den almindelige "Red" (3-5 år?) til 99 er en mild og godt køb. Men den 12-årige har mere aroma, fylde og længde -topkøb. Den holder standarden, bl.a. 92p/WineEnthusiast og andre medaljer de seneste år.  En favorit for V.I. Warshawski, den geniale Chicago-detektiv kreeeret af Sara Paretsky. 

Rom Mulata "7 år" Cuba Reserva... 149,- 

Godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 28.september

Denne cubaner skiller sig ud fra de mondæne rommærker som Matusalem og Zacapa, hvor en "solera 15" kun har et par dråber 15 år gammel rom. Denne er fulde 7 år så sandt. Laves af melasse, og det gør den mere fyldig end den typiske lettere cubanske rom. Meget populær på Cuba, forstås!